Hirdetés
Erjedés vége, palackozás
Idővel el kell kezdeni megnézni, készen van-e az erjedés. Ha nincs fokolónk, és biztosra akarunk menni, akkor várjunk 3 hetet. Fokolóval kb. az erjedés kezdetétől számított 10. nap után végezhetünk egy mérést úgy, ahogy az OG mérésnél is csináltuk. 2 nap után ismételjük ezt meg – ha a fajsúly nem változott, nagy valószínűséggel készen vagyunk. Ha egy picit is kisebb, akkor várjunk megint 2 napot és ismételjünk, amíg változatlan nem marad. Ez az érték lesz az FG értékünk – és innen már az alkoholfokot is tudjuk!
Fertőtlenítsük el az egyik nagyobb edényünket, a teaszűrőt és a tömlőt, és fejtsük át a sört a vödörből az edénybe. A képen látható fent, hogy kb. 5 liternyi konkrét sör jött ki végül a 6,5 liter forralt léből (párolgás és két átfejtés után). A palackozás előtti utolsó lépés a cukor hozzáadása. Ez történhet úgy is, hogy palackonként kimérjük, és a palackba dobjuk a cukrot majd ráöntjük a sört. Én jobb szeretem előtte belekeverni. Egy fél deci meleg vízben keverjünk el annyiszor 6 gramm cukrot, ahány liter sörünk leerjedt. Én kb. 30 g cukrot tettem bele végül. Addig keverjük a meleg vízben a cukrot, amíg teljesen „el nem tűnik” benne. Öntsük ezt hozzá a sörünkhöz, jól keverjük el, hogy egyenletesen eloszoljon benne, majd egyesével (mondjuk egy tölcséren keresztül) szedjük vagy fejtsük át a sört a palackokba. A palackokban a következő pár napban a még sörben maradt aktív élesztőtörzsek segítségével megtörténik a karbonizáció. Azaz ettől lesz szénsavas a sör.
Legkésőbb 1 hét múlva nyugodtan tegyünk be egyet a hűtőbe, majd bontsuk meg és kóstoljuk meg. Egészségünkre!