"Mindenütt jó - de legjobb a sör!" Nyammm!
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
"Mindenütt jó - de legjobb a sör!" Nyammm!
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
...csak hogy visszataláljak, majd átrágom
...úgy elmentek az árak sokmindenben, hogy az elmúlt 2-3 évben egyre több dolgot csinálunk már házilag:
- kenyér (sok idő után meglett a tökéletes recept bl55, magvas liszt és fehér tönköly keverékéből, amiből kb 250-300ft-ra jön ki egy kg és még 3-4 nap után is puha)
- tészta (10ezres laica tésztakészítővel, kb 200ft-ból 30-40deka rendes házi tészta, aminek a bolti száraztésztákkal ellentétben íze van... időben kb 15perc gyúrni, 15perc nyújtani és vágni)
- fagyi: vizes alapúból megvan párszáz forintból 1 liter... a tejes-tejszínes kb egy ezres, de a fagyizók 500ft/gombóc árához képest töredéke
...a sör lehet a következő ...csak asszony kap majd idegbajt, ha meghallja, hogy itthon főzni szeretnék
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Grat! Mentem is el! Lehet még jó lesz itt a 10. emeleten is.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
Szerintem három nm-es (nanométeres) konyha nincs. Van az három négyzetméter is (m2).
Ez másutt nem lenne ennyire zavaró, de egy olyan újságban, ahol a félvezetők csíkszélessége rendszeresen téma, kicsit meglepő tud lenni
...csak hogy visszataláljak, majd átrágom
Szintén...
Egy barátom rendszeresen főz otthon nagyon jó söröket, "együtt" főztünk már, ami azt jelentette, hogy én ott lábatlankodtam és figyeltem a folyamatot
Régóta tervben van nekem is a főzés, most ez a cikk adott egy kis motivációt (de egyelőre én sem rágtam át magam a cikken).
Heti 1-2 jó kraftot veszek átlagban, már kóstoltam kb. 150 félét, gyűjtöm őket egy Photos mappában
Leginkább a dupla ipák jönnek be, Mad Scientist Liquid Cocaine az abszolút top nekem ebben, azt rendszeresen veszem - kár, hogy már az is 1800 ft körül van :/
Nagy kedvenceim még a stout-ok, főleg ősszel és télen. Reketye Dr. Banghard ebből a kategóriából a top, ez egy sóskaramelles stout.
A különböző extrémebb ízeket is kipróbáltam, de a kraftokkal úgy vagyok, hogy 10-ből 6 olyan, hogy "mehh, okay, jó volt", 2 olyan, hogy "pfff ezért kár volt pénz kiadni" (de ki sosem öntöm őket, mindig elfogy azért", 1 olyan, hogy "lehet legközelebb is veszek", 1 pedig olyan, hogy "tuti, hogy ilyet még veszek".
Jó topik, figyelek
Nem semmi, de rengeteg idő. Inkább megveszem boltban azt a napi 1 dobozt/üveget.
Jó, de hol marad az alkotás öröme? Jól összeszedett írást kaptunk most, bár a fertőtlenítés szerencsésebb lenne UV-B-vel. Borral, barackborral is jókat lehet szöszmötölni, igaz, ezeknél nem jó a konyha már.
~10 éve volt startup, azt mondja hogy sörfőző gép. Android applikációval. Csak az alkotóelemeket kellett felül beszórni. Hát hogy mondjam, inkább tablettás bor akkor már, ha ennyire nem érezzük. Nem nekem szólt, az biztos. Gondolom befuccsoltak.
(#8) waccamár, már kóstoltam kb. 150 félét, gyűjtöm őket egy Photos mappában
Ez mondjuk érdekelne, megér egy külön czikket.
(#2) mephi666, teljesen jogos mindegyik. A kenyeret kovásszal? A kedvencem mikor egyenesen megszólnak az ilyen otthoni mókolásokért. Nem; nagyon jók ezek.
...egyik összetevő a penny-s magvas liszt, ami tartalmaz szárított kovászt saját kovász soha nem működött nekem jól, de ez a liszt (vagy 700ft/kg, de csak 20dekákat rakok 1-1 sütéshez) nagyon jól megdobja a kenyér levegősségét és szerintem ennek köszönhető az is, hogy napokig puha marad... szeretem a kovászolt kenyereket, de amit régen vettünk, abból legutóbb 800ért láttam fél kilót
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Nem hiszem, hogy neki fogok állni, de borzasztóan élveztem olvasni, nagyon jó írás, köszi!
A kenyér energiával, takarítással együtt kerül ennyibe, vagy csak az alapanyag?
lidlis gép süti, a takarítás kb 2perc és 0 pénz+energia... a sütés kb 1óra (mert amíg a motor időszakosan keverget, akkor alig fogyaszt) és ha 1kw teljesítménnyel nyomja végig, akkor kb 50ft... mindenestől ennyi és lehet fölé saccoltam így is
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Igen, ez nem mindegy. Az a jó, ami minden mellékes kis piszlicsáré cucclival, kiadással együtt annyi amit írnak.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
A sört én leginkább inni szeretem, simán boldoggá tesz mások alkotása.
Mondjuk ha már 65 fölött lennék, talán még neki is állnék a dolognak, mert hobbinak tényleg nem rossz. De perpill kényelmesebb a bolt, és időben is nagyon nem mindegy, hogy kiveszem a boltban a hűtőből, vagy megcsinálom az egészet magam.
Na körülnézek a piacon, köszi
Mondjuk így most eszembe jutott, hogy akkor még a gép árát is hozzá kell számolni, kérdés hány kenyeret tudok lesütni vele mielőtt beadja a kulcsot.
[ Szerkesztve ]
nekünk lidlis gép van, 1.5 vagy 2.5éve vettük, azóta hetente legalább 2-3szor sütünk vele és még nem volt eddig baja... asszem 3 év garanciát adtak erre is, de bőven visszahozta az árát
ui: ja és az is a saját kenyér mellett szólt, hogy a bolti kenyerek nagy része (leszámítva a mangalicazsíros kovászoltat, amit sokáig vettünk) rettentő ócska... hiába drága, képes némelyik 2nap után penészedni...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Jó de ez nem ilyen vagy-vagy dolog, nem zárja ki a kettő egymást. Olyat is lehet, hogy hobbiból főzöl kéthavonta egyszer, közötte meg veszed a napi sörödet
Szuper írás, rendesen kedvet kaptam, hogy kipróbáljam magam is.
"Együtt vagyunk senkik"
Az "m2" se négyzetméter megszokott jelölése. Ha a kitevőt "nem tudod helyesen" jelölni, akkor ez a megszokott jelölés: m^2
Cikkhez: Köszönjük a részletes leírást, lehet, hogy valamikor én is belevágok.
[ Szerkesztve ]
m² <- akinek kell, innen másolhatja
Részemről pont aktuális a téma már néztem ilyen főző szetteket de félek belevágni h valamit elrontok
Amúgy leírás alapján nem tűnik annyira gáznak
William Shakespeare: Sok hűhó semmiért
Szóval több mint egy hónap és ihatunk saját sört. Csábító.
De komolyan díjazom a kitartásod és irigylem a szabadidődet.
Ma felpesszentek egy Soproni alkoholmentest az egészségedre
Vérboci
...amivel én anno bíbelődtem még és heteket vártam rá, az a hermelin: hallottam, hogy a csehek azt küldik sörhöz és milyen jó... camembert sajt fokhagymás-vöröshagymás-olajos-borsos cuccban pácolva-érlelve 10-14 napig... megkóstoltam, kicsit furcsán folyt már a sajt (kb megrohadt) és 5-10 perccel a bekajálás után durván csikart is tőle a gyomrom ...1 napos irgalmatlan gyomorrontáshoz jól hozzásegített... azóta nem kísérleteztem inkább vele többet
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
de félek belevágni h valamit elrontok
LoL és akkor mi fog történni? Elemi erővel kitör a lakásod ajtaján az ember magasságú, betonkemény hab, elöntve a lépcsőházat is és hetekig szúrósan fognak nézni rád a szomszédok?
(#26) mephi666, itt meg olyan a kultúra, hogy bármilyen sajt elkapja rövid úton a nemes penészt, többet érlelek most is zacskóban. Jó eredmények.
[ Szerkesztve ]
Nem semmi, gratula Én nem kezdek bele, már csak azon egyszerű oknál fogva sem, hogy nem szeretem a sört
HR24.hu
Mert tévúton jársz - lásd első HSZ.-t.
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
Sziasztok! Sosem gondoltam volna, hogy a logout-on is fogok olvasni a sörfőzésről
Mindenesetre tök jó, hogy ilyen változatos az oldal. Jómagam is több éve főzök sört itthon.
Facebook-on több csoport is foglalkozik otthoni sörfőzéssel, én az Első Magyar Házisörfőző Egyesület csoportját emelném ki, nagyon szakmai a csapat:
https://www.facebook.com/groups/elsosor/
Sőt, pont jókor jött a cikked, kedves panelsor fórumtárs, ugyanis két hét múlva szombaton lesz a XI. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye - szakmai nap, eredményhirdetés, buli, találkozó, a Mad Scientist-nél - Mad Kertben Budapesten, a Maglódi úton:
https://www.facebook.com/events/247208991205713
Jó sörözést mindenkinek!
Ami kisebb, mint nagyobb, az egyenlő!!! :D
Akkor be kell valljam hogy nem csak a sört, hanem gyakorlatilag szinte semmiféle alkoholt nem szeretek
Ám a Soju... na, az baromi finom , kár (vagy 'szerencse'), hogy itthon rohadt drága
HR24.hu
OFF: mint nagyhatalmú korrektor szerintem nincs semmi gond az nm vagy m2 rövidítésekkel, mert:
(1) ugye azt mindenki tudja, hogy a lakásban nem igazán számít a nanométer
(2) a billentyűzeten nem adja magát a felső index a logoutos szerkesztőben
(3) m^2 - ez a legszerencsétlenebb változat az összes közül, mert forráskódon kívül sehol nem írnak ilyet
Mondjuk én egyszerűen négyzetmétert írtam volna, de az alkotói szabadságba ez még belefér.
Nálunk tejfőző van, és már az első három hónap alatt behozta az árát, mert annyival olcsóbb mint a bolti.
Az azóta eltelt évben pedig folyamatosan nő a profitráta...
Ebben benne van az is, hogy naponta használjuk – ha megveszel valamit, ami csak a polcon állna, akkor inkább nyugodtan hagyd ki.
"m^2 - ez a legszerencsétlenebb változat az összes közül, mert forráskódon kívül sehol nem írnak ilyet"
Kevés fizika és matematika topikot olvashatsz a ph-n.
Ott - és a ph-n kívül más fórumokon is - gyakran használt jelölés.
[ Szerkesztve ]
Teeej?!!! De hát annak elenyészően csekély az alkoholtartalma!
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
És ez a cikk fizika vagy matek kategóriába esik nálad?
OFF ez is. Először is köszönöm !
Továbbá:
(1) engem nem zavart a nm, sem a m^2
(2) csak segíteni akartam, annak akit zavar, legyen honnan másolnia
(3) a forráskód nagyon fontos!
Egyetértek az utolsó gondoltattal!
Na jó, ebben igazad van, a cikk leginkább kémia.
[ Szerkesztve ]
tejkila a keményebb óvodások úgy tolják, hogy bekenik a bal csuklójukat nutellával, jobb kézbe fogják az italt, bal kézbe egy fél babapiskótát: lenyalják a nutellát, bedobják a tejkilát, majd ráharapják a babapiskótát
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Végre valaki hozzáfogott a sörfőzéshez.
Én évekkel ezelőtt láttam egy Müncheni sörfőzővel készült beszélgetést.
Ő nagyobb mennyiségen főzött, ha jól emlékszem 20 literes adagokban. A erjesztéshez/főzéshez egy átalakított felültöltős mosógépet használt.
ruszkik, haza!
A zasszony hamar kirakná a szűrömet, pedig ő is szereti a sört...
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
Mint hatalommentes észosztó azt mondom természetesen van baj azzal, ha már egy lefoglalt kifejezést másra akarunk használni. Ugyanígy látogasson meg nem kevés ideig munkatábort aki képes Mhz-t írni.
Sajnos már pontosan nem tudnám idézni, mert jópár éve hallottam egy jó gondolatot egy podcastben amit akkoribban hallgattam. Valahogy úgy szólt, hogy valamikor 10 000 éve egy kőkorszaki szakinak véletlenül sikerült rájönnie, hogy hogyan tud gabonából alkoholos italt csinálni, akkor a mostani technológiánkkal és elérhető tudásanyaggal a kezünkben nehogymár ne menjen bárkinek. Meg talán olyat is mondtak, hogy a gabona legszívesebben sör szeretne lenni, csak hagyni kell neki. Vagy valami ilyesmit.
erdey_a: Az elsőre várni kell, de a második főzetet az emberek többsége már az első főzet iszogatása közben készíti. Ha belejön az ember akkor már szabadidő se kell hozzá sok. Az elején persze végigizgulja az ember a folyamatot, de amúgy ha már megvan a megszokott rutin, akkor igazából tényleges munkával nem sok idő megy el.
mephi666: Ez azért pusztít.
Hieronymus: Főzöget(t)ünk itt egy jópáran szerintem. Én már párszor dicsekedtem vele itt a fórumon, de másoktól is láttam egy-egy ilyen hsz-t. Sajnos én mióta külföldre költöztem azóta nem tudok főzni, pedig sör szempontjából számomra maga a pokol az ami itt van.
én a magam részéről hasonlóan csináltam az első sörömet, aztán amikor a következő főzés előtt rátaláltam a biab módszerre (brew in a bag), onnantól sokal egyszerűbbé vált: nem kell szűrögetni, hanem csak kihúzom a zsákot, jól kipréselem, ha nagyon akarom, átöblítem egyszer, és mehet tovább a buli (és nem is sparge-olok)
a zsákot voile függönyből varrattam anyóssal, a függönyt kb 1000 ft-ért kaptam a függönyboltban, mert leeső vég volt
egy kb 12 literes ikeás fazékkal kezdtem, abból 6-7 liter sörlét tudtam az erjesztőbe fejteni (ahhoz egy 12 literes speidel hordót vettem, annak nem túl nagy a maradék headspace akkor)
aztán hazaköltöztem külföldről és a garzonlakás helyett már rendes méretű konyhám lett, így már upgradeltem egy 20 literes káposztafőző lábosra és így probléma nélkül megtöltöm a 12 literes erjesztőt, amit egyedüli fogyasztóként elégnek is találok (amikor munkahelyi bulira főzök, nem feltétlen ártana egy kicsit nagyobb, de elmegy)
egyébként tényleg, simán megoldható egy panelkonyhában a tűzhelyen vagy a sütőben, és igazából a biabbal ami kell hozzá az egy fazék fedővel, egy zsák, egy fakanál és esetleg valami a komlópellethez, de az már nem muszáj
a fokoló igazából szerintem az elején egyáltalán nem feltétlen szükséges beruházás, fél csomag száraz élesztő biztosan áteszi magát szobahőmérsékleten 1-2 hét alatt, nem fog megakadni (két hetet várva biztos kész lesz), aztán palackozás kis cukorral és újabb két hét után simán lehet inni (persze, menőbb, ha pontos számai vannak az embernek, de a recept alapján saccolt érték is pont ugyanolyan jó, ha kérdezik, hogy mekkora, hozzátéve, hogy valamivel biztos kevesebb lesz, mert kezdőként nem éri el a hatékonyságot)
Annyit tennék hozzá, hogy nem csak menőség miatt fontos a számok tudása és átlátása, hanem hogy ha gixer vagy ízlések felé való alakítás van, akkor jobban tudsz finomhangolni, tudod mivel mennyit csavargattál a folyamaton, míg tipp alapon 10x annyi idő kitapasztalni.
jó, de amíg arról van szó, hogy tetszik-e neki a sörfőzés, addig a számok nélkül is simán elvan (nekem is van fokolóm, vettem azóta egy tiltet, tehát nem vagyok a számok ellen, de a belépőnél a számok nélkül is bőven jó addig, amíg néhányat megcsinál és rájön, hogy érdekli)
és amíg nem dőlt el, hogy érdekli, addig a maradék kb mind van otthon a konyhában, fokolója pedig a legtöbbeknek nincs, és a sörfőzésen kívül másra nem is használja
[ Szerkesztve ]
Elfogadom.
A pH-t ellenőrzitek?
ruszkik, haza!
Még a számológépek is úgy jelölik….
Csomag berendelve legkésőbb jövőhéten sörfőzés lesz a 10.-en
[ Szerkesztve ]
DNK kenyér 75 deka
fél kiló bl55, egy kiskanál só, egy fél élesztőpor, 4deci víz, kézimixerrel összekeveri az ember 2 perc alatt, pár óra alatt megkel, kell egy jénai aminek van teteje (3ezer körül van a tecsóban ha nincs otthon méretre és formára megfelelő) villanysütő a betett jénaival előmelegít (10perc) a forró jénaiba a tésztamassza belekotor, fedő rá, 30 perc maximumon és kész. A forró jénai fontos, különben beleragad a kenyér..
jelenlegi költsége 75ft liszt, 50ft élesztőpor 1kwh körüli áram 70ft
Kicsit tömzsibb mint a bolti de jól szeletelhető és finom.
Régebben volt kenyérsütőgép de szerintem azzal is van ennyi macera és nekem nem izlett jobban ami abban sült, ez kenyerebb kenyér.
[ Szerkesztve ]
Le kell venni a jenai tetejet, vagy vegig rajta marad? A kepen mintha be lenne vagva a teteje a kenyernek, azert kerdem.
Pont kapóra jött, gondolkodtam már a sörfőzésen egy ideje, így könnyebb lesz nekivágni
régebben 5 percre levettem, de egy ideje nem foglalkozok vele és végig rajta van, nem vettem észre különbséget a végeredményben
Nincs bevágva, amikor a keverőtálból átöntöm a jénaiba akkor szokott néha így formázódni.
Az ide tévedt kenyereseknek javaslom, hogy ha esetleg a szilárd sör mellett folyékony kenyeret is elkezdenek csinálni, akkor élesztőt többé nem kell venniük, mert a maradék sörélesztő bőven jó mindenféle kelt tésztához. Én többnyire inkább pizzát, meg serpenyőben süthető lepénykenyereket csináltam vele.
Mondhatnám úgy is, hogy összekötheti az ember a kellemest a még kellemesebbel.
[ Szerkesztve ]
egyszer lakmuszpapírral kipróbáltam, aztán vettem egy aliexpresszes mérőt, mindkettő kb hozta a kalkulátorom által mondottakat (tizeden belül, így jónak mondtam), azóta megbízok a kalkulátorban és nem szórakozok vele
RO vizet sózok vissza, a mennyiségeket pedig az "EZ Water Calculator Spreadsheet 3.0" excelfájllal számoltatom ki, az dobja a pH-t is (feltörtem a jelszót, és átalakítottam, hogy a Solver megoldja, ne nekem kelljen tilitolizni 5 sóval)
egyszer-kétszer Bru'n'Waterrel is megnéztem, az is kb. ugyanazt adta, csak abban körülményes volt, hogy nem a kristálvizes sókkal számolt, márpedig kristályvízmentes sót nem tárolsz sokáig otthon
na végre kvaliti kontent
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
Marha drágán adták (brewie) pedig vettem volna egyet.
Még ez a módszer is túl szöszölős nekem, talán majd a nyugdíjas éveimben.
A tudás hatalom, a tudatlanság áldás.
Örülök, hogy sokaknak bejött a cikk és sikerült kisebb-nagyobb diskurzusokat elindítani a témával kapcsolatban! Egyáltalán nem vagyok feketeöves főző (ez volt a nyolcadik főzésem összességében), de úgy éreztem kell az internet (és a logout) népének egy ilyen írás.
Aki pedig gondolkozik rajta - hajrá! És igen: az általam is főzött mennyiséget tekintve tényleg nem azért jó ez, mert időben és pénzben annyira megérné. Hanem mert baromi élvezetes, hogyan készül el néhány összetevőből valami, amit eddig csak a boltok polcairól vagy a kocsmai sörcsapokról szerzett meg az ember.
Egy hobbival nem érdemes várni a nyugdíjas éveket
Nekem ezért van a karaktertáblázat lent a tálcán. Ha kell speckó valami, kattintok is.
Egyetlen dolgot nem találok itt, a nettó tömeg (töltőtömeg) jelét, azt a kerek E betűt.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
℮
A charmap helyett hasznosabb lehet egy kézreállóan felparaméterezett composer, mert akkor egerészni sem kell az ilyenekhez, mint ½ vagy ↑
Sörhöz nem tudok hozzászólni, kenyérnél már csak azért is megéri sajátot sütni, mert akkor legalább biztosan jó minőségű kenyeret ehetsz, a ciabattában sok lesz a szárított paradicsom vagy olívabogyó, a sajtos stangli tetején a minőségi sajt vastagon fog állni, stb.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
Élvezetes, meg tényleg az van, hogy az élet egyéb területeire is másként tekintesz ha valamiben már feltárultak hogyanok, miértek, összefüggések, folyamatok, törvényszerűségek.
így hány forintra jött ki neked 1 liter ipa és milyen a minősége egy nagyüzemi ipához képest?
Meg még + a villanysütő ára, ha az nincs Nekünk gázos sütő van, azzal is lehet, de nem olyan jól kezelhető. És a '30 perc maximumon és kész' is ilyen 'nesze semmi' érték hőfok nélkül.. azaz nem tudom átkonvertálni a mi sütőnkre, mennyi lenne jó.
Én például csináltam rendes kovászt és azzal próbáltam, de az előző sütőnk nem tudott rendes hőfokot, így nem lett teljesen jó. Az újjal azóta még nem próbáltam, de a te leírásod most újra kedvet adott hozzá.
HR24.hu
lehet gázsütőt is használni, valamilyen sütő azért a legtöbb háztartásban van. Régebben egy sokévtizedes gázos Karancsban sütöttem
azaz nem tudom átkonvertálni a mi sütőnkre, mennyi lenne jó.
a lehető legmagasabb. a 30 perc meg egy iránymutató érték, első alkalommal figyeled és amikor szépen megsült akkor kiveszed és megjegyzed mennyit mutat a stopper.
Jó kis írás, köszi. Majd ha lesz rá lehetőség, lehet, hogy én is kipróbálom. Érdekelni érdekel, kíváncsi vagyok, hogy milyen lenne. Nagyon jó dolgokat lehet készíteni házilag is. Nem olvastam el, épp csak átfutottam, de írtál a költségekről? Kb. mennyire jön ki literje? Mert ha mondjuk 5-600 Ft, vagy még több, akkor nem feltétlenül éri meg vele bajlódni, kivéve az élményért (már akinek az), vagy ha nagyon jó a végeredmény.
#8: Ejha, irigylésre méltó tudástár.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
Én tegnap főztem ha csak 1x főzök akkor a szettet beleszámolva kb 3000 ft-ra jön ki 1 liter.
Később egy csomaggal számolva American Cream Ale 21L 6400 ft ott ilyen 300 ft körülire jönne ki.
Ha nem nagyon akarsz spéci sört ettől tudsz lejjebb is menni de árát ne a sima sörhöz nézd hanem a kisüzemi sörökhöz. Ott egy 0,33-as bővel 1000 ft felett van.
Tegnap egy American INDIA Pale Ale sört főztem elvileg 5-5.5 körülire kéne kijönnie %-ban de sok helyen hibáztam ha jó a matek ilyen 3,7 körülire fog kijönni a végén.
Szerintem reális az a 250-300. De ha 350 is, akkor is olcsóbb azért a boltinál (kb. a fele). És ami talán meglepő, sokkal finomabb. Eteti magát. És tényleg tovább friss.
A feleségem most hétvégén készített pizzákat. Esküszöm jobb volt, mint a pizzériás, pedig nyilván az se rossz. Egyébként nálunk a házi készítésű dolgoknál nagyjából úgy szokott kijönni, hogy kb. feleannyiba kerül, mint a bolti - de cserébe jobb/finomabb. Szóval ha úgy veszed, a boltban vásárolt termék árának kb. a fele az, hogy nem te készítetted.
Persze nyilván nem működik bármire. Nagy tételben azért sokkal olcsóbb, és többnyire jobb is bármit készíteni, nem mindennel éri meg otthon foglalkozni. Ha nem szórakozás, nem hobbi, hanem kényszer, akkor meg végképp nem éri meg.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
Köszi az infót! A kisüzemi az nyilván sokkal drágább, meg náluk talán érdemben nagyobb a haszonkulcs is. Ezek amúgy viszonylag baráti árak. Azt azért jó látni, hogy jó minőség esetén is eléggé a piaci ár alá lehet menni - sőt, sokkal alá. Mondjuk engem ebben (is) inkább az motiválna, hogy tudok akár nagyon jót, nagyon finomat is készíteni.
Talán majd jövőre. Először költözzünk végre át a házunkba, ráérek majd utána főzögetni. Max. majd írok egy kiegészítő cikket arról, hogy hogyan működik a főzés indukciós lapon.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
Soju-t is lehet házilag készíteni: [link]
"Az akadályok azok az ijesztő dolgok, amiket akkor látsz, ha szemedet leveszed a célról" - Curt Carlson
Eretnek kérdés, főleg, hogy itt "rendes" sörfőzésről van szó A sűrítményből gyártott sör milyen minőséget képvisel? Érdekel a sörfőzés már jó ideje, de az asszony teljesen elhatárolódik a dologtól
A sűrítmény jó "kapudrog" lenne, elerjedhetne szépen csendben a kamrában, még őt sem zavarná
"In God we trust. All others must bring data"
Főzés közben amúgy sörhöz semmi köze nincs a maláta illatának (nekem legalább is inkább a nyári arató szezon jut eszembe ) de eléggé intenzív az egész folyamat alatt mikor megkapja a komlót ott kezd hasonlítani a sörre. A végső ténylegesen sörös illat pompáját erjedés alatt fog érződni nálam ez a 2. napja, neki a kis szobában szép illata van nekem bejön az asszonykának annyira már nem
Prágában többször is ettem, nagyon jó volt, és semmi bajom nem vol tőle, pedig sok dolog megfosat.
...lehet, hogy ők profi módon érlelik, én meg rohasztottam, ami már nem volt egészséges
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
szép munka
sörözgetve szívesen részt vennék egy ilyen műveletben, de hogy magamnak nekiálljak, azt nem tudom elképzelni
..szerintem jónak tűnik
Pedig nem űrtudomány, csak rá kell érezni az ízére.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
Tud valaki kuldeni egy jofele black ipa receptet? Mar ezer eve szeretnek fozni, de sose talalok jot.
Olyan kene ami nem stout jellegu, es jo komlos.
Ja es legyen rendesen fekete
I'm gangsta!