2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HDD vs SSD

Avagy érdemes-e belépőszintű SSD-t venni?

[ ÚJ TESZT ]

Valós alkalmazások

Sajnos a harmadik kör nagy részéből kiesett az OCZ, ugyanis nem volt alkalom a nagy SSD-n is futtatni az összes tesztet. Ez egyrészről fájó, hiszen szerettem volna ha megmarad kontrasztnövelőként a nagyágyú SSD de maga a teszt tulajdonképpen nem ezért született, hanem azért hogy - többek között - megnyugtassam magam, nem volt felesleges ennyi pénzt kiszórnom egy belépőszintű SSD-re.

Elsőként a Win 7 betöltési idejét mértem le. Természetesen a post-olási fázis nincs benne a mért időben csupán a Win töltés megkezdésétől a bejelentkezési hang megszólalásáig. Mivel a W7 nem olyan nagy hardware igényű ezért mindegyik háttértár esetében igaz, hogy a hang felcsendülése után gyakorlatilag egyből használható a Windows.

Második körben egyrészt 3 fősre szűkült a mezőny, másrészt pedig 75db 3-13MB nagyságú mp3-as fájlt - összesen 502MB - másoltam a háttértár egyik könyvtárából a másikba. Az SSD itt villámgyorsan végezte munkáját, ugyan a nagyobb HDD-re sem lehet panasz ellenben a kisebb HDD esetén várnunk kell kicsit. De lássuk mi lesz ha növeljük a fájl méretet?

Harmadik körben egy DVD lemez képfájlját másoltam az előbbi módszerrel. Nos az előző tendencia folytatódik, az SSD igencsak gyorsan végez a 7,71GB-nyi adat átmásolásával. A nagyobb Samsungnak 2x annyi idő kellett míg a kisebb Samsungnak 4x annyi időbe telt ugyanaz a művelet.

Végül pedig ha már átmásoltuk telepítsük is és nézzük meg, hogy a játék pályabetöltése mennyit gyorsult. Ha megnézzük figyelmesen azt látjuk, hogy bizony itt is van gyorsulás. A két HDD között szinte nincs érdemi sebesség különbség de az SSD előnye itt is nyilvánvalóan látható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.