2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HDD vs SSD

Avagy érdemes-e belépőszintű SSD-t venni?

[ ÚJ TESZT ]

Tesztkörnyezet

A tesztkonfiguráció:

Gigabyte EX58 UD4P
Intel Core i7 920 @ 3,36GHz (21x160)
3x2GB Corsair Dominator 1600MHz 8-8-8-20 1T
Gigabyte GTX 260 OC
Corsair TX650

- Kingston SSDnow V-series 64GB
- OCZ Vertex Turbo 128GB
- Samsung SpinPoint 320GB
- Samsung SpinPoint 80GB

Windows 7 Professional 64bit
Crystal Disk Mark V2.2
Everest Ultimate Edition V5.30
Dragon Age Origins V1.01

A gépbeszerelést követően rögtön neki is láttam a tesztek futtatásának. Ám mivel nem a desktop kit-es változatot vettem ezért szükségem volt egy háttértároló keretre, egy 2,5" -> 3,5" átalakítóra. Így mpierre kollégának hála tulajdonosa lettem egy Scythe Twin Mounter 2.5-nek. Ez nem is drága, de minőségi darab (igen komoly súlya van, tömör fém) és akár 2 db 2,5" háttértárat is beletehetünk asztali gépünkbe úgy, hogy csak egy 3,5" helyet foglalunk el.
A gép bekapcsolása után egyből a BIOS-ba léptem be ahol örömmel láttam, a Kingston feliratot a háttértár listában.

Formázás után belépve az operációs rendszerbe örömmel láttam, hogy a W7 az automata töredezettség mentesítést rögtön ki is kapcsolta az SSD-n. Ezek után csak a hibernálási funkciót tiltottam le, ami nagyban hozzájárul az SSD élettartam növekedéséhez (mert nem ír rá fölöslegesen) és természetesen a lapozófile-t is érdemes másik (HDD) meghajtóra átenni, esetleg ha kellő mennyiségű memória van a gépünkben ki is kapcsolhatjuk teljesen (de ezt nem minden program tolerálja). Akit érdekel még 1-2 hasznos tipp SSD-k élettartam és sebesség növelésé kapcsán, az fussa át ezt az angol nyelvű oldalt, vagy a ph!-s SSD topik első hozzászólását.

Sajnos a hőfokok terén nem tudok túl sok érdemi információval szolgálni, ugyanis sem a méregdrága OCZ se a belépőszintű Kingston nem nyújt semmilyen információt a hőmérsékletéről. Ami kézrátéttel tapasztalható - infrás hőmérő híján csak erre hagyatkozhatok -, hogy nem melegszik egyik SSD sem számottevően.
A zajszintről csupán annyit érdemes megjegyezni hogy gyakorlatilag hangtalanul működik egy SSD hiszen semmilyen mozgó alkatrészt nem tartalmaz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.