2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HDD vs SSD

Avagy érdemes-e belépőszintű SSD-t venni?

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió

Mielőtt levonnánk a konzekvenciát rögtön hadd kérjek elnézést a grafikonjaim ismét nem lesznek szépség díjasok. Nem tagadom - kár is volna - ez a hardware-ekkel ellentétben nem az erősségem.
Másrészt újfent szeretném megköszönni mpierre kollégának a felajánlott OCZ Vertex Turbo SSD-t, ami nélkül szegényebb lett volna a tesz.

A tesztek elején kellemetlen érzés töltött el, mert a szintetikus tesztek nem hozták a várt javulást, sőt kezdtem bánni és azon törni a fejem, hogy minél előbb el kéne adnom ezt az SSD-t (lehetőleg még a cikk megjelenése előtt), mert a sebessége nem volt meggyőző.
Szerencsére nem Everest tesztre meg CDM tesztelésre használom a gépet és a valós alkalmazások esetén szép gyorsulás látható. Ennek ellenére nem igazán nyűgözött le az SSD technológia ezen szintje egyelőre. Egy gyors HDD is tud körülbelül ennyit. Azt kell megállapítsam, hogy például egy jó WD Raptor-nak még nem kell tartani a kihalástól az SSD-k miatt. Azok ugyanis vagy árban vagy teljesítményben nincsenek vele egy szinten.
Nyilván ahogy fejlődik majd az SSD technológia és olcsóbbak lesznek az SLC-s SSD-k már nem így lesz de ez még nem holnap fog bekövetkezni.

Ami miatt érdemes SSD-t venni az a csendessége és hűvössége, illetve sebessége miatt sincs oka szégyenre, épp ellenkezőleg, ékesen bizonyította hogy a szintetikus tesztek és a valós élet gyakran nincsenek még köszönőviszonyban sem. Mindemellett említést érdemel az a tény is, hogy játékos asztali gépekbe még nem elengedhetetlen alkatrész egy SSD és ár érték arányban egy feleennyibe kerülő Raptor nem rosszabb választás összességében, viszont ha SSD-t használunk soha eddig nem látott gördülékenységgel fog működni rendszerünk, kezdve a Windows bootlolástól, bármely alkalmazás indításáig amit egy HDD sohasem fog tudni behozni.
További vitathatatlan előnye a csendessége, az igen minimális hőtermelése valamint a gyakorlatilag elhanyagolható fogyasztása a HDD-hez képest is.

Qru

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.