2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?

Temették az SACD-t, de egyre népszerűbb a számítógépes zenehallgatás és a DSD-s DAC-ok terjedésének köszönhetően.

[ ÚJ TESZT ]

A hagyományos lejátszás eszközei

Az SACD korábban kimondottan úri huncutságnak számított, de ma már megfizethető áron élvezhetjük a különböző nagyfelbontású zenei felvételeket. Alapvetően három útját választhatjuk a lejátszásnak. A hagyományosnak mondható SACD lemez lejátszása mellett, létezik egy jól variálható, PC-n és DAC-on alapuló, illetve egy kényelmesebb, de korlátozottabb, zenelejátszón alapuló megoldás.

JF Dgital UDS-3S DSD zeneszerver hátoldala

Ez utóbbiból létezik csak streamer, de zeneszerver és erősítővel egybeépített music center is. Bár megfelelő tesztkészülék hiányában ebben a cikkben részletesen nem írok róla, de szerencsére egyre bővülő kínálatot találunk az olcsóbb kínai lejátszóktól (pl. FIIO, JF Digital), a sok ezer dolláros csúcskategóriás készülékekig.

A másik két lehetőséget viszont részletesen ismertetném, és ezeket egy szeánsz keretében hifis barátaimmal értékeltük is. Mind a hagyományos, mind a PC-s lejátszásnál törekedtem könnyen elérhető, olcsó eszközök alkalmazására.

Egy SACD lemez háromféle formában tartalmazhat zenei anyagot. Az ú.n. "hybrid" lemezeken az SACD réteg mellett egy hagyományos CD réteg is található, ami bármilyen CD-lejátszóval lejátszható. Az SACD rétegre pedig a sztereó mellett surround formában is felkerülhet a zene, ami további lehetőségeket kínál, de ezekhez már SACD-lejátszóra van szükségünk.

A hibrid SACD rétegei

Az SACD-lejátszók mechanikailag DVD-lejátszók, vagyis elsősorban DVD-, illetve Blu-ray lejátszók között találunk ilyeneket. Az utóbbi időben talán a SONY volt az egyetlen gyártó, amelyik komoly energiákat fordított a formátum terjesztésére, ezért szinte valamennyi lejátszó eszközébe beletette szolgáltatásként.

Az ilyen kommersz lejátszók általában sokcsatornás, HDMI kimenettel ellátott készülékek, vagyis elsősorban házimozi erősítőre csatlakoztatva kaphatunk jobb hangminőséget. Legtöbb esetben csak sztereó analóg RCA kimenetük van, és az se igazán jó minőségű, ezért nincs túl sok értelme sztereó rendszerre kötni.

Jelenleg egy alapszintű Sony BDP-S370 blu-ray lejátszót használok, egy olcsó, de minőségi HDMI kábellel. A kettő összesen kb. 20 ezer forintos beruházás volt, és a kis Sony az eredeti mellett DVD-re kiírt SACD ISO-kat is minden további nélkül lejátszik.

"Made in Hungary" - Sony BDP-S370

Ha a HDMI kimenet mellett döntünk, akkor érdemes olyan házimozi erősítőhöz csatlakoztatni, amiben van DSD dekóder, különben a DSD forrást csak PCM-be konvertálva tudjuk lejátszani. Szerencsére egyre több erősítőbe építenek DSD dekódert is, így az a HDMI-n keresztül bejövő natív DSD jelet képes akár többcsatornás analóg jellé átalakítani. Nekem jelenleg egy Onkyo TX-NR818 típusú házimozi erősítőm van, ami tökéletesen megbirkózik a feladattal.

Említettem, hogy az SACD elsősorban az analóg kimenetet támogatja, ezért a kommersz lejátszókkal ellentétben, a minőségi lejátszók kiváló belső DAC-kal és analóg fokozattal rendelkeznek. Ezek eleve hifi rendszerbe lettek tervezve, vagy ha többcsatornásak, akár egy 5.1-es zenei rendszer is ráépíthető. Manapság kevés olyan lejátszó van a piacon, amit érdemes analóg kimeneten használni, és azok is főleg a nagyon drága high-end gyártók kínálatában találhatók. Egy elérhetőbb árú készülék pl. az Oppo BDP-95EU, bár az is elsősorban médialejátszó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.