2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?

Temették az SACD-t, de egyre népszerűbb a számítógépes zenehallgatás és a DSD-s DAC-ok terjedésének köszönhetően.

[ ÚJ TESZT ]

Az Audio-gd NFB-11 DAC bemutatása

Az Audio-gd NFB-11 szolgáltatásaival és hangminőségével kiemelkedik az olcsó DAC-ok mezőnyéből. Tesztünk szempontjából a legfontosabb, hogy USB bemeneten natív DSD64, illetve DSD128 jelet képes fogadni, illetve PCM jelet 32bit/384kHz felbontásig, koax és optikai bemeneten 24bit/192kHz, illetve 24bit/96kHz a határ. A FLAC-be konvertált SACD felvételeknél különösen fontos köztes frekvenciákat is tudja, vagyis a 88,2, 176,4, 352,8 kHz-et.

Ha elsősorban DSD lejátszásra szeretnénk használni, érdemes megrendelni hozzá mindkét gyári órajel tuningot. Így némi felárért mind a VIA1731 USB chip, mind a Sabre ES9018 DAC chip mellé extrém pontos, alacsony jitterű órajel generátort kapunk.

Az NFB-11 további előnye, hogy remek, ACSS rendszerű analóg előfoka és igényes hangerő szabályozója van, így bátran köthetjük akár végfokra is, de fejhallgató erősítőként sem utolsó. Maga a fejhallgató erősítő teljesen szimmetrikus, diszkrét, ACSS rendszerű, bármilyen impedanciájú fülest kiszolgál, teljesítménye 25 Ohmon 3500mW, de még 600 ohmon is 150mW.

Audio-gd NFB-11 front

A DAC-ot egy egyszerű kartondobozban kapjuk, amiben a készülék mellett egy tápkábelt és egy USB kábelt találunk. A tesztre érkezett darab a dobozra ragasztott címke szerint 2*TCXO kivitelű, vagyis mindkét gyári órajel tuningot megkapta, az ára pedig ezekkel együtt 95 ezer forint. Maga a készülék két kilós, masszív, körbenézve minden oldalról minőségi, összességében pedig nagyon pofás kis cucc.

Az NFB-11 az Audio-gd legkisebb DSD-képes DAC-ja. Ez a ház méretén is látszik, ami a cég többi DAC-jához képest kimondottan kompakt (egészen pontosan 180x220x55 mm). Teljes egészében szálcsiszolt alumínium lemez, az előlapon minden lényeges kapcsoló megtalálható a bekapcsológomb kivételével, ami hátul, a tápcsatlakozó mellett kapott helyet.

Az előlapon balról jobbra haladva a logó alatt találunk egy kis kék power LED-et, alatta egy minőségi, aranyozott 6,3 mm-es jack fejhallgató kimenetet, jobbra mellette egy háromállású kapcsolót, amivel választhatunk a fejhallgató kimenet, a szabályozható, illetve a fix hátsó RCA kimenet között. Ez utóbbi akkor jön jól, ha előfokhoz vagy integrált erősítőhöz csatlakoztatjuk a készüléket, az analóg előfokra épülő szabályozott kimenettel pedig közvetlenül végfokra is köthetjük.

Audio-gd NFB-11 felülnézet

Fontos védelmi megoldás, hogy a fix kimeneti kapcsoló egy belső jumperrel kiiktatható. Előfokként használva ezzel elkerülhetjük, hogy a végfok, illetve a hangsugárzó károsodjon egy véletlen fix kimenetre kapcsolásnál.

A következő gomb az alacsony és magas jelszint közötti választó. Tapasztalatom szerint normál használatban fix kimeneti jelszintnél (2,5V) a high gain (+12dB) megfelelő, a low gain (+0dB) elsősorban a szabályozható kimenetnél (max. 5V), vagy alacsony impedanciájú fejhallgatóknál lehet hasznos. Ezt követi egy nagy, fém hangerő szabályozó gomb, végül jobb oldalon találjuk a bemenetválasztót, amivel az USB, koax és optikai digitális bemenetek között választhatunk.

Logikus elrendezésű és könnyen kezelhető a készülék, minden lényeges funkció közvetlenül elérhető a kapcsolókkal, amiért mégsem vagyok vele maradéktalanul elégedett, az a főkapcsoló hátoldalra való száműzése, mert amikor nem figyeltem rá, többször előfordult, hogy a kimenet választóval próbáltam be-, illetve kikapcsolni. Kell némi idő, amíg megszokja az ember.

Audio-gd NFB-11 hátoldal

A hátoldalon az említett főkapcsoló mellett található az IEC tápcsatlakozó aljzat, így lehetőségünk van egyedi tápkábel használatára is. Középen felül kapott helyet a koax, alatta az USB,majd kissé távolabb az optikai digitális bemenet, a bal szélen pedig az RCA analóg kimenet. Ahogy az egész készülék, úgy külön minden csatlakozó kiváló minőségi benyomást kelt. Kívülről talán még a készülékház tetején és alján lévő nyílások érdemelnek említést, amire a nagy hőtermelő A-osztályú tápáramkörök megfelelő hűtése miatt lehet szükség.

A készülék fedelét levéve egy meglepően rendezett, átgondolt és jól megtervezett belső tárul elénk. Ahogy az Audio-gd-től megszokhattuk, itt is a tápellátás kapja a főszerepet, és a belső hely felét a toroid trafó és a hat különálló A-osztályú tápáramkör foglalja el, komoly tápszűréssel megtámogatva.

Audio-gd NFB-11 belső

A digitális bemenetek után találunk egy különálló 32 bites VIA chipes USB modult, valamint a koax és optikai jelfeldolgozó áramköröket, melyek közvetlenül kapcsolódnak a Sabre DAC chiphez. Ezek után található a két csatorna szimmetrikus analóg kimeneti fokozata, ami ACSS rendszerű, vagyis nem feszültség, hanem áram alapú jelátvitelt használ műveleti erősítők és kondik nélkül. Ugyanerre a rendszerre épül a nagyon igényes fejhallgató erősítő is. Mindenhol kiváló minőségű alkatrészek találhatók, ALPS 27 poti, Toshiba optikai bemenet, szintén Toshiba tranzisztorok, angol NOVER kondik, stb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.