2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?

Temették az SACD-t, de egyre népszerűbb a számítógépes zenehallgatás és a DSD-s DAC-ok terjedésének köszönhetően.

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés

A teszt több szempontból is tanulságos volt. Egyrészt kiderült, hogy PC-n a konvertálás nem tesz jót a DSD-nek, vagyis egy SACD Rip DSD-ben lejátszva szól a legjobban, PCM-be konvertálva sokat veszít a természetességéből és dinamikájából. Ezért mindenképpen van létjogosultsága a DSD-s DAC-oknak. Ha komolyzenét is hallgatunk, akkor egyenesen kötelező, mivel a DSD-ben rögzített komolyzenei anyagok kínálata bőséges, és valódi csemegéket is találunk köztük.

A házimozi rendszerben fordított eredmény született, a HDMI-n engedélyezett lebutított DSD jel nem érte el a felkonvertált PCM minőségét. Vagyis, ha nincs egy minőségi sokcsatornás SACD-lejátszónk, aminek kiváló analóg kimenete van, akkor a sokcsatornás zenehallgatás élménye is csak korlátozott lesz. Magyarul, nem érdemes egy kommersz lejátszóba beruházni, elegendő lehet HTPC-ről az SACD Rip sokcsatornás lejátszása, amit pl. a Foobar2000 tud kezelni.

Annál is inkább javaslom a HTPC-ről történő sokcsatornás zenelejátszást, mert az ilyen adathordozók piacán a közelmúltig ádáz harc dúlt, ezért nehéz olyan eszközt találni, ami minden formátummal elboldogul. Az SACD mellett megjelent a - szintén Sony kézben lévő - Blu-ray Pure Audio, sőt elérhetők még a Panasonic által fejlesztett, de a konkurenciaharc áldozatául esett, DVD-A kiadványok is.

Tesztünk további tanulsága, hogy nem kell még kidobni az öreg CD-játszókat sem. A masszív futóművel megáldott példányok remekül kiszolgálhatnak egy DAC-ot. A CD-gyűjteményünk újrahallgatása sok kellemes meglepetést és zenei élményt tartogathat számunkra.

A tesztben szereplő olcsó kis DAC nem vallott szégyent, sőt véleményem szerint, sokkal többet tud annál, mint amennyit az árcédulája alapján gondolnánk róla. Aki csak ennyit szánna a "DSD-élményre", annak bátran merem ajánlani. Egy kiváló minőségű, többcélú, jól használható készüléket kap a pénzéért.

Audio-gd NFB-11 (2014)

Előnyök:
+ kompakt méret
+ masszív, minőségi készülékház és csatlakozók
+ átgondolt tervezés
+ szép megépítés, jó minőségű alkatrészek
+ remek analóg fokozat
+ kiváló fejhallgató erősítő
+ natív DSD64 és DSD128 feldolgozás USB bemeneten
+ 32bit/384kHz-ig PCM-ben mindent, még a köztes frekvenciákat is fogadja USB-n
+ mindhárom bemenetről egységes hangkarakter
+ színezetlen hang, nagy dinamika

Hátrányok:
- a bekapcsológomb helye megszokást igényel
- pattanás a lejátszás indításakor (DSD/PCM váltás miatt)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.