Arizona, “The Grand Canyon State”

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2010-12-20 11:57

ARIZONA az indiánok, a cowboyok és vörös sziklák földje. Mesebeli tájain járva tátva marad az ember szája

[ Új teszt ]

BEVEZETŐ

ARIZONA az indiánok, a cowboyok és vörös sziklák földje. Mesebeli tájain járva tátva marad az ember szája a színes szírtek, meredek szakadékok, hatalmas sivatagok és óriás kaktuszok láttán. Készíts be egy kis forró teát vagy kakaót a monitor mellé, mert a képre kattintva egy közel fél órás kirándulásra indulunk a világ egyik legérdekesebb és legszebb vidékére, a Grand Canyonba, vagy magyarul a "nagy szurdok"ba, Arizona szívébe. :)

Arizona földje kívül, belül csábító. Rézbányái szolgáltatják az USA egész rézkitermelésének 2/3-át. Ezért is becézik “Copper State”nek, magyarul VörösRéz Államnak. Területileg Alaszka, Texas, California, Montana és Új-Mexikó után a hatodik legnagyobb állam az USA-ban, 295 254 km², Magyarország háromszorosa. Népessége pedig 7-8 000 000 közöttire tehető.

Arizona legismertebb nevezetessége a csodás panorámájú Grand Canyon, aminek sokszínű szikláit a Colorado folyó és az erózió formálta káprázatos természeti csodává. A Grand Canyon hossza több, mint 446 km, szélessége 6 és 29 km között váltakozik, mélysége pedig több mint 1500 m. A képre kattintva praktikus tanácsok mellett a téli tájban is gyönyörködhetünk.

A Grand Canyon Nemzeti Park megismeréséhez nem elég egy nap. Aki egy napra sem tud eljutni ide, annak a képek és videók nyújthatnak csöppnyi kárpótlást.

A vadnyugat igazi szerelmesei azonban hetekre, hónapokra jönnek az aranyásók és szerencsevadászok földjére, ahol jól berendezett luxus farmok (ranch-ek) várják a turistákat.
A legtöbben a Grand Canyon könnyebben megközelíthető, déli peremét keresik csak föl. Részben azért, mert az északi perem októbertől májusig zárva van.Nyáron és kora ősszel is hűvösebb és zöldebb, mint a déli perem és kétszer olyan messze van a folyótól, mint a déli. Kilátóhelyeinél a kanyon kiszélesedik, ezért jobban érzékelhető a 16 km-es szélesség.

Naponta százak várakoznak a varázslatos naplementékre, hogy alkonyatkor láthassák a sziklákon a fény-árnyék játékát.

TURIZMUS, IDŐJÁRÁS

Akár kis repülőről nézve, akár autóval, gyalog, motorbiciklin vagy lóháton akarja valaki megismerni Arizonát, mindenhogyan csodálatos élményben lesz része.

Lélegzetelállítóan szép látvány fogadja a helikopter-túra résztvevőit. A szokatlan táj távolabbról nézve szinte még szebbnek látszik. A következő képre kattintva madártávlatból láthatjuk a Grand Canyont.

A Grand Canyon Nemzeti Park kb 4930 km2-nyi területen fekszik. Északról és délről is van főbejárata. Az aljára vezető gyalogos túraösvényekről lenyűgöző a kilátás.

A kirándulóknak jól kell ismerniük az éghajlati viszonyokat is. Arizona éghajlata sivatagi, forró, száraz nyarakkal, enyhe telekkel. Egész évben kevés a csapadék. A szárazságot a szél még csak fokozza, ami miatt még a legnagyobb nyári kánikula (116F=47C) is viszonylag jól elviselhető, pláne, ha az ember eleget iszik, megfelelő lenge öltözetet, napkrémet és nagy karimájú kalapot visel.

Texasban ennél kisebb(OFF) (106F=41C)(/OFF) hőmérséklet is szinte elviselhetetlen a magas páratartalom miatt. Arizonában a januári átlaghőmérséklet 6°C és 19°C között változik. Napi viszonylatban igen szélsőséges hőmérsékletingadozások figyelhetők meg. A nappali hőséget csípős, hideg éjszaka váltja föl. Ezzel a hegymászóknak, kempingezőknek is számolniuk kell.

A Grand Canyon megmászása nem lehetetlen, csak a túra előtt apalosan fel kell készülni rá, meg kell ismerni az akadályokat, körülményeket, időjárást stb. Lefelé mindig sokkal könnyebbnek tűnik az út, mint fölfelé, ha lefelé 1 órát szánunk a gyaloglásra, ugyanerre az útra fölfelé kettőt szánjunk.

Az úton figyelmeztetőtáblák intenek arra, hogy senki meg se próbálja egy nap alatt megtenni a távot a tetejétől az aljáig meg vissza, mert a peremtől a folyóig egy nap alatt NEM LEHET eljutni. Legfőbb akadály a hőség.

Valójában azonban, ha kora hajnalban indulunk, akkor egy nap alatt is teljesíthető a táv, de a nap heve, a sziklafal meredeksége és a fáradtsági tényezőnk miatt visszafelé különösen sok folyadékot kell fogyasztani, és még a legedzettebbeknek is tanácsos gyakori pihenőket beiktatni.

TÖRTÉNELMI ÉRDEKESSÉGEK

Talán mindenki tudja, hogy Arizona eredetileg indián-lakta terület volt. A hagyományőrző indiánok tanyái ma is föllelhetők országszerte.

A Havasupai Indián Vízesések víze nagyon hideg. Az úszás engedélyezett bennük, de ezt mindenki csak a saját felelősségére tegye, mert a lezúduló vízzel együtt néha kisebb-nagyobb fadarabok is lezuhannak, amik halálos sérülést is okozhatnak.

A Grand Canyon után Arizona másik legvonzóbb érdekessége a híres Petrified Forest (magyarul "megkövesedett erdő") National Park.

A név ne tévesszen meg senkit, mert igazi, élő erdőről szó sincs, legfeljebb egy-két fekvő fatönk utal csak rá, ui a régmúltban történt vulkánkitörés során különböző színű ásványi anyagokká kövesedtek a fák. Különös érzés ebben a megkövesedett erdőmaradványban sétálgatni. Ugyanitt található az ún. Painted Desert vagy Festett Sivatag is.

Gyerekek számára is élvezetes a vadregényes táj, de arra nagyon kell ügyelni, hogy a kijelölt útakon maradjanak, mert életveszélyes lehet a sziklák szélén szaladgálni. A mi kisebbik fiúnktól is sokszor égnek állt a hajunk, mert nem mindig érzékelte a veszélyt és a legfélelmetesebb szakadékok sem riasztották vissza.

Arizona vezet a legtöbb nevezetességet tartalmazó helyek listáján. Két leghíresebb nemzeti parkján kívül még 16 nemzeti műemlékkel és 50 nevezetességgel büszkélkedhet, amik közül én csak néhányat említek. Az óriási Powel tó egy mesterséges víztároló, ami a vízi sportok kedvelőinek fő üdülőhelye.

2007 márciusától áll nyitva a nagyközönség előtt az "U" alakú, üveg aljú és üveg falú Skywalk nevű "híd", amin garantált a sokkhatás. Egyedülálló élmény lepillantani az üvegív pereméről a nagy mélységbe. Mi ezt még nem élvezhettük, mert amikor ott jártunk, akkor még hírehamva sem volt ennek a szenzációs létesítménynek.

Külön élmény a homoksivatag, ahol hatalmas területen semmi más nincs, csak homok, homok és homok, amit a szél mindig más és más formába rendez. Szép látvány a határtalanság, de a lehetséges kígyó és egyéb veszély miatt nem teljesen gondtalan a sivatagi séta.

Mi mezítláb csúszkáltunk, meg hemperegtünk a homokdünéken, (veszélyekről mit sem sejtve ...), de van akik szánkóznak, autóznak, motoronak is a homokban. Vannak olyan járművek, amiknek nem árt a homok, sőt kifejezetten sivatagi útakra lettek tervezve. Ilyen autókkal űzik az arizónai autóversenyeket. A következő képen a közkedvelt turista célpont, Sedona & Verde Valley környéke látható.

ÉLŐVILÁG

Meglepő, de Arizona hatalmas területén nem csak sivatagok és sziklás hegyek vannak, hanem erdős zöldövezetek is. A kevesek által ismert Észak Arizona Fehér Hegyeinek (White Mountains) szép fenyvesei gazdag és változatos állatvilágot rejtenek. Többek között itt találkozhatunk a híres arizonai jávorszarvassal is.

Persze a sivatagban csak kietlen pusztaságot látni, --mindenütt, amerre csak a szem ellát, de az élettelenség itt is csak látszólagos. Valójában nagyon sokféle állat él a sivatagban is. Ugyan a növények közül a rekkenő hőséget jóformán csak a kaktuszok tűrik, és nem csak, hogy nem árt nekik a hőség, de gigantikus méreteket öltenek, tavasszal pedig ragyogó virágaikkal díszítik a pusztát.

Arizona szimbóluma a Saguaro Cactus, ami tulajdonképpen nem más, mint egy sivatagi víztároló. Ezek a kaktuszok a legkisebb csapadékot is képesek hasznosítani, mert a gyökereik a föld felszínéhez egészen közel, sűrűn elágazva futnak. Esős idő után a kaktusz törzse megduzzad, kiterjed, szárazság idején pedig összehúzódik. Csak a méretek érzékeltetése kedvéért szúrtam be egy családi fotót.

Tavasszal valósággal kivirul az addig kietlen táj.

A Saguaro kaktusz virága csak egy nap és egy éjjel virágzik, aztán bezárulnak a szirmai. Ezért szorgoskodnak körülötte a kis kalibrik még az éj leple alatt is .

A kaktusz gyümölcse ehető. Ez a sivatag édessége.

Sőt, ha nagyon szükséges, akkor maga a kaktusz is fogyasztható. Természetesen egy falatért nem szabad föláldozni egy több száz éves fát! A kaktuszok védettek Arizonában, egy nagy példány kivágásáért komoly büntetés jár.

VÁROSOK

Az ősi vadnyugat jellemzően kis állattenyésztő és bányász településekből állt, amiket ma már csak a turistáknak mutogatnak. A mai Arizona viszont gyorsan fejlődő iparáról, modern farmgazdaságáról és dinamikusan növekvő nagyvárosairól híres.

Arizona fővárosa Phoenix, aminek belső körzetében 1 552 259 fő él, a kertváros-résszel együttvéve 4 179 427-re becsülik a népességét.

Phoenix eredetileg farmgazdaságairól volt ismert, ui a környéken itt volt a legjobb minőségű talaj. Ma az USA fontos közlekedési, gazdasági, adóügyi, kulturális és oktatási központjává vált, valamint a Republikánus Párt legnagyobb fellegvárává. A sportot tekintve Phoenix a golf világvárosa.

Arizona második legnagyobb települése Tucson a Sanorah sivatagban egy fennsíkon helyezkedik el, amit hegyek vesznek körül. Népessége: 1 438 000 fő. Itt található Arizona leghíresebb egyeteme. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a pensacolai magyar származású tudós barátunk Ujj László jó tíz éve ott, a tucsoni egyetemen volt professzor. Kicsi a világ. :)

Tucson nyugati részén van a Saguaro National Park West, a Sentinel Peak, az Arizona-Sonora Sivatag Múzeum, az Old Tucson Stúdió, Arizona Hollywoodja és a Marriott Starr Pass Resort & Spa. Tucson környékén van a "Bone Yard" Air Force Base, ahol a katonai repülőket tárolják. A száraz éghajlat lehetővé teszi, hogy a gépeket épületek nélkül is károsodás mentesen helyezhessék el.

Phoenix külvárosa, Mesa, az egyik leggyorsabban fejlődő város. Lakosainak száma 645 000 fő, akiknek tíz százaléka mormon. Mesa-t alvó városnak is szokták nevezni, mert lakosai csak aludni járnak haza, dolgozni a környékre mennek.

Arizona jelentősebb városai: Glendale (447 000), Chandler (436 000), Scottsdale (349 000), Gilbert (302 000), Surprise (287 000), Avondale (235 000) és Peoria (191 000)..

MEZŐGAZDASÁG, IPAR

Arizona mezőgazdaságának főbb pillérei a gyapot- és citrus-félék termesztése. Gyapottermesztésben Arizona egész USA-szerte élen jár a kedvező éghajlatának köszönhetően, ugyanis a gyapot szereti a csapadékmentes meleg nappalokat és hűvös éjszakákat, amik pontosan Arizona éghajlatának jellemzői.

A citrus félék ugyancsak szeretik Arizona időjárását, hiszen itt egész évben hét ágra süt a nap.

Megjegyzem, az arizonai méz nagyon finom, viszont nagyon drága, -- egy kis üveg méz $11 körül van.

Állattenyésztésében a marhatenyésztése említésre méltó.
Iparában a réz- és arany bányászata kiemelkedő.

Arizona és Nevada határán húzódik a híres Hoover Dam, vagy Hoover Védőgát,

ami eredetileg az árvíz korlátozására épült, de az öntözéses mezőgazdaság hasznára is válik és jelentős elektomos energiát is termel.

Érthető módon Arizona legvirágzóbb iparága mégis a turizmus, akárcsak Florida esetében.
Összefoglalóúl mégegyszer tekintsük át a legérdekesebb turisztikai érdekességeket.

Remélem, hogy élveztétek ezt a kis virtuális utazást és kedvet kaptatok egy arizonai kiránduláshoz. A sok látnivaló miatt a Grand Canyonba való kirándulást tanácsos jó előre megszervezni. Ezen a weblapon magyarul találunk tanácsokat.

Természetesen ehhez a bemutatómhoz is sok kiegészítést lehet hozzátenni, amiket örömmel veszek. :)