2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra?

[ ÚJ TESZT ]

Zuhanás a halálba

Túlzás nélkül állítható, hogy a Windows Phone-t anno 2010-ben nagyon várta a világ. Nagyon várt az IT világ, a szaksajtó, sok millió felhasználó, Windows rajongó, köztük én magam is.
Ugyanakkor arra a félkész, borzalmasan félresikerült katyvaszra, amit végül az MS kiadott, senki nem volt felkészülve.
A világ persze - mint mindent - elég különböző módon reagálta le a WP-t. Egyes mélyen csalódott felhasználók - mint én magam is - durván nekiestünk a WP-nek, és minden fronton tiltakoztunk ellene.
Jómagam nem ártó szándékkal tettem, sőt, pont ellenkezőleg, szerettem volna egy olyan hangot képviselni, ami felhívja az MS figyelmét arra, hogy nem változtat sürgősen a dolgokon, akkor baj lesz. Komoly baj. És bár az elégedetlenkedők bázisa igen csak népes volt, a MS láthatóan nem hallotta, vagy nem akarta meghallani ezen hangokat.
Nyilván nem magamról, még csak nem is a hazai táborról beszélek, hanem úgy globál, sok millió negatív visszajelzésre hivatkozok most.

Aztán persze volt egy nagyon-nagyon kicsi, de rettenetesen hangos - szinte már provokátori szinten mozgó - rajongótábora a WP-nek, akik a WP minden lehetetlen ostobaságát megvédték, megmagyarázták, sokszor a józan ésszel már teljesen világosan menthetetlen helyzeteket is megpróbálták kimagyarázni. Bármilyen logikai érvet kicsavartak, és egyszerűen nem tudták kimondani, mikor vesztettek, hanem ilyenkor jellemző módon személyeskedő hangot vettek elő.

De ez a fajta "vita" minden fan/hater találkozón jelen van, nem csak a WP esetében. Mondhatjuk úgy is, hogy ez természetes.
Ami nem természetes, hogy az MS mennyire nem akarta meghallani a kritikákat, még akkor sem, amikor az eladási számok nem jöttek. Egyszerűen nem, vagy csak borzasztóan elkésve (sokszor 3-4 évet) változtattak a dolgokon a felhasználóknak tetsző irányba.
Egy ilyen kompetitív piacon ez a tempó - szó szerint - halálosan lassúnak bizonyult.
Az embernek végig olyan érzése volt, hogy az MS-nél vagy nagyon ostoba emberek hoznak döntéseket, vagy egész egyszerűen nincs elég programozójuk, hogy kellően gyorsan tudjanak lereagálni egy igényt. Vagy szimplán csak mérhetetlenül makacs emberek vezették a céget.
Nem tudom, hogy mi az igazság, az viszont biztos, hogy az értelmesebb emberek már a WP megjelenését követő pár hónapban tudták, hogy az az OS halálra van ítélve, hacsak valami nagyon radikális változás nem történik menet közben.
Ami ugye végül sosem következett be.

Ami kicsit meglepett, az a szaksajtó hozzáállása volt. Valahogy végig úgy éreztem, hogy nem merik leírni, kimondani az igazat a WP-ről, mindig, szinte gépiesen szépítették a valóságot, és a kemény, éles kritika helyére mindig valami mentegetőzésféle került. Nyilván azért volt kivétel, de ezek inkább kisebbségi hangok voltak, a nagyipari sajtógépezet folyamatosan bagatellizálta a gondokat.
Kezdetben ez talán még indokolt is lehetett, de én úgy gondolom, hogy az efféle megalkuvás is vastagon szerepet játszott abban, hogy a WP végül megbukott.
Kicsit olyan ez, mint amikor nem nevelik a gyereket. Mikor nem szólnak rá, mikor rosszat csinál. Mindig csak a mentegetőzés. "Nem is verekszik a gyerek, csak intenzíven játszik. Nem is lopta el a kisautót, csak hazahozta játszani egy napra. Nem is bukott meg, csak nem szerette a tanár. Stb."
Én szentül hiszek benne, ha a szakmai sajtó, már úgy globálisan az össze komolyabban vehető lap, már a kezdet kezdetén megmondja a frankót, hogy "Uraim, ez így nem lesz elég", akkor talán az MS előbb észbe kap, és nem kellett volna kidobni az ablakon felesleges 5 évet, meg dollármilliárdok sokaságát. És talán nem vitték volna csődbe a Nokia Devicest.

Anno elég népszerű konteó volt, hogy a szaksajtót "megkente" az MS. És talán egyszerű, és kényelmes lenne ezt mondani, gondolni. Szerintem viszont nincs ennyi pénz a világon. Persze lehet, hogy a szponzorokból élő szakmai sajtóban valóban volt egy kis félsz, szembemenni egy ilyen giga céggel, mert "jaj mi lesz, ha nem reklámoznak többet nálunk, meg jaj mi lesz, ha nem adnak több tesztkészüléket" stb., de szerintem sokkal inkább oka volt a túlzottan engedékeny, konfliktuskerülő, valóságszépítő, túlzottan elnéző magatartásnak egyfajta félreértelmezett "szakmai korrektség."
Felteszem - tehát ez csak feltételezés -, hogy a WP megjelenésének hajnalán, mikor ez első pofont le kellett volna zavarni az MS-nek, minden sajtótermék úgy volt vele, hogy nem akart belerúgni egy már amúgy is nagy hátrányból, nehézkesen induló történetbe. Nem akart senki "szemét" lenni egy új jövevénnyel, egy új versenyzővel. Nem akarták felvállalni, hogy ők legyenek a mumusok, a "WP hater", elfogult, Apple/Android-párti sajtó.
És nyilvánvalóan nem akarták elriasztani az új platformtól a vevőket sem. No meg persze ilyenkor még nyilván joggal bízhattak abban, hogy az MS idővel majd javítja a hibákat.
Szóval az elején ezért kímélték a WP-t.

Aztán, mire eljutott volna a "kesztyűs kéz", abba a fázisba, hogy lassan már tarthatatlan volt az igazság folyamatos elkendőzése, akkor jött a WP 8, amivel kicsit elölről kezdődött a folyamat, és megint csak nem vállalta fel semelyik komolyabb - és független - sajtóorgánum sem, hogy ütni fog egy fájót az MS-en (nyilván a más platformokhoz így vagy úgy kötődő portálok ekézték rendesen a WP-t, de ez teljesen természetes). Talán az is közrejátszott ebben, hogy a piacra komolyan ráfért volna egy erős harmadik versenyző, senki nem akart ennek gátja lenni.
De, végül 2014-ben elfogyott a türelem, a jó indulat, és a sajtó elkezdte végül kritizálni a WP-t. Egyes komolyan vehető portálok és/vagy elemző cégek már a WP8 bukásakor megírták, hogy a WP-nek vége. Ha egy OS 4 év alatt nem tudott nem hogy komoly, de még komolytalan részesedést sem elérni, akkor ott bizony már csak a sírásót kell várni.
És milyen igazuk volt.

Bár maga az MS még neki futott a W10M-nek, de láthatóan ekkora már ők maguk sem hittek a termék sikerében.
A The Verge, a világ egyik legnagyobb techportálja 2016-ban szánta rámagát, hogy végleg halottnak nyilvánítsa a WP-t.

A WP-vel együtt bukott az MS vezér, Ballmer is, és az utódja nagy lelkesedéssel kezdte el a romeltakarítást. Nadella az első perctől kezdve azon dolgozott (valószínűleg amúgy az MS igazgatótanácsának engedélyével és/vagy külön utasítására), hogy leradírozza a Microsoft testéről az éves szinten több száz millió dolláros veszteséget betermelő mobilos üzletágat.

Jöttek ugye a már korábban leírt gyárbezárások, leépítések, kiszervezések. A több mint 7,4 milliárd dollárért felvásárolt Nokia Devices and Services üzletágat 2015-ben írta le az MS, méghozzá 7,6 milliárd dolláros veszteségként.

Itt már mindenki, de tényleg mindenki, aki egy kicsit is tudott gondolkozni tudta, kérdés nélkül tudta, hogy ez a WP végét jelenti.
Nyilván, ami a csőben volt, még ki kellett adni, így végül csak megjelent egy amolyan utolsó utáni esélyként a W10M, de a korábban már részletezett okokból kifolyólag, ezzel már az egész WP a csúszdára került és csak zuhant és zuhant és zuhant.

Érdekes - és többnyire javarészt érthetetlen módon - voltak még villanásai a WP-nek. Többek között 2016 februárjában megjelent a HP Elite X3, egy abszolút csúcshardverrel felszerelt, brutális flagship telefon. Ekkor azonban a WP piaci részesedése már meredeken zuhant, így az ember nem igazán értette, hogy a HP most ezt hogyan, meg miért lépte meg. A legvalószínűbb ok, hogy a mobilt még a W10M megjelenése előtti időkben kezdték el tervezni, és egyszerűen csak addigra lett kész. A HP javára kell írni, hogy sikerült olyan telefont letenniük az asztalra, ami magát a MS zászlóshajóját, a 950-et is porig alázta.


Megkésett gladiátor

A professzionális és céges felhasználókat megcélzó eszköz mind hardverben, mind kialakításban köröket vert a Lumia 950-re, egyedül talán kamerában volt picit gyengébb annál, márpedig - elődeivel ellentétben - a 950 sem volt túl erős fotózás frontján.

Az Elite X3 gyönyörű példája annak, hogy milyen lehetett volna a WP, ha lett volna ebben az időben valaki, aki még komolyan veszi a platformot.
Sajnos azonban erre az időre már élő ember nem vette komolyan a WP-t, lényegében már egy halott OS volt, vagy legalábbis erősen haldokló, lélegeztetőgépes zombi.

A W10M utolsó - és végképp érthetetlen - fellépését az Alcatel Idol 4s Windows kiadása szállította nekünk. A készülék 2016 őszén jelent meg, jó egy évvel a hivatalos W10M rajt után, és bevallom, itt már végképp nem értettem, hogy egyáltalán miért adták ki.


Egy korszak vége, egy faj utolsó példánya...

Ekkorra már teljesen egyértelmű volt, hogy a WP halott. Valószínűleg itt is arról lehetett szó, hogy a gyártó már korábban lekötötte a gyártósorokat, talán már az alkatrészek is beérkeztek a raktárakba, és talán az MS-sel korábban kötött szerződés nem tette lehetővé, hogy a cég ne adja ki a telefonokat, vagy, hogy ne Androiddal adja ki őket.
Vagy talán... talán az MS fizetett a cégnek, hogy dobja piacra a telefonokat. Ki tudja. Az biztos, hogy ezek a telefonok már nem csak ahhoz jöttek túl későn, hogy bármit is segítsenek a WP-n, de ahhoz is, hogy az embernek kedve legyen kiröhögni őket.

2017 szeptemberén napvilágot látott a szomorú (inkább vicces) tény, hogy többet az MS nagyvezér, Bill Gates sem WP-t használ már, hanem Androidot (hiszen a nagy rivális Apple-t már csak nem használhat), egy hónappal később, októberben pedig az MS hivatalosan is bejelentette, hogy immáron nem támogatja tovább a WP-t, W10M-t, vagy hívják akárhogy is a rendszert.

Ez volt a hivatalos aláírás és pecsét a halálos ítélet alján.
Persze a vállalat még adta a szépet, és nyilatkozatot nyilatkozat hátán adott ki, hogy bizony ők "hosszú távon elkötelezettek a WP mellett", meg hogy "biztonsági frissítések még jönnek", és hogy "fognak ők még csodákat csinálni a telefonos iparban" (egy kis Surface Phone teasing - avagy dobjunk egy gumicsontot a kellően ostoba rajongóknak), illetve hasonló, BS generátorral gyártott sajtónyilatkozatok sokaságával árasztották el az étert, de mindenki tudta, hogy ez két dolognak szól.
Egyfelől még ki kellett söpörni valahogy a nyakukon maradt WP-s telókat, illetve nyilván nem akarták elismerni, hogy végleg bebukták a mobil piacot. Hiszen egy multicég sosem mondhatja ki, ha hibázik, főleg, ha ekkorát. Ipartörténetit. Nem. Ők nem buktak bele kérem a WP-be, pusztán csak úgy látták, érdemesebb más irányba koncentrálni az erőforrásokat.

Így ért hát véget a WP koránt sem dicsőséges, helyette folyamatosan küzdelmes, és nagyon nyögvenyelős 7 éve.

Bevallom őszintén, mikor hivatalos lett a WP bukása, én aznap pezsgőt bontottam. Úgy éreztem, hogy véget ért egy nagyon hosszú, dicstelen és méltatlan korszak az MS történelmében, és reménykedtem benne, hogy ez komoly változást hoz majd a cég életében, és főleg reménykedtem benne, hogy tanulnak az itt elkövetett hibákból.
Akár így, akár úgy, én személy szerint úgy éreztem, hogy ennek a 7 vergődéssel teli évnek a hivatalos lezárása megérdemel egy pezsgőt. Egy pezsgőt, amit amúgy már jó egy évvel korábban bekészítettem, dedikáltan erre a pillanatra, és ami csak arra várt, hogy eldurrantsam. Hát... megtörtént.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.