2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra?

[ ÚJ TESZT ]

App gap

És ezzel el is jutottunk a WP első bukásának harmadik sarokpontjához, az appokhoz, a fejlesztőkhöz, illetve azok hiányához.
Itt ugyanis a WP egy nagyon csúnya ördögi körbe lépett bele. Adva volt ugye egy OS, ami a konkurenciához képest később lépett a piacra. Itt most 2-3 év késésről beszélünk. Törvényszerű tehát, hogy tetemes hátrányban lesz a konkurenciához képest. Már ami az appok számát illeti. És mivel kevés rá az app, ezért nem is fogják tömegek venni. Igen ám, de ha nem veszik meg sokan, akkor az alkalmazás fejlesztőknek nem éri meg fejleszteni rá, mert nem lesz, aki megvegye. És mivel a fejlesztők nem fejlesztenek, még kevésbé lesz rá app, és még kevésbé fogják az emberek venni.
Ezt hívjuk ördögi körnek.
Ebből több módon lehet kitörni. Például saját, exkluzív tartalom gyártásával (mint ahogy az xBox eladások egy részét is a Halo sorozat adja el, ugye), minőségi tartalom gyártásával, a fejlesztők megnyerésével, vagy, az eladások felpörgetésével.

Na, most szintén egy nagyon sarkalatos ponthoz érkeztünk. Adva volt ugyanis egy nagyon nehezen megtörhető ördögi kör, amit az MS, bár felismert, a lehető legrosszabbul reagálta le.
Exkluzív tartalmat nem sokat villantott, talán csak a Nokia által fejlesztett, méltán népszerű, offline is használható HERE (magyar szemmel megint egy jól sikerült névválasztás :) ) Map volt valóban ütőkártyának nevezhető exkluzivitás, és valljuk be, a Nokia sok telefon adott el ezzel.


A Nokia jól ismerte fel, hogy kell az exkluzív tartalom

Ironikus módon még az után is sok ember akart WP-s Nokiát venni a Here Maps miatt, miután az már nem volt elérhető WP-s telefonokra, mert már rég eladták az Audi-Merci-BMW triónak, akik a saját autóikon kívül Androidon és iOS-en kezdték azt monetizálni.

Minőségi tartalmat megint csak nem tudott/akart előállítani a cég, sőt, szomorú jellemzője volt a WP-nek, hogy a rá megjelent alkalmazások lényegesen gyengébbek, funkció szegényebbek voltak, mint az Androidra/iOS-re megjelent verziók. Sok WP fanatikus anno odáig merészkedett, hogy az alkalmazásfejlesztőket, vagy a népszerű szolgáltatókat (Facebook, Spotify, Insta, stb.) kezdte WP ellenes összeesküvéssel vádolni. Ez a dolog egészen addig még hihető volt, amíg szép lassan kiderült, hogy az MS saját szolgáltatásai (Onedrive, Skype, stb.) is jobban meg voltak írva iOS-re és Androidra, mint WP-re. Hogy aztán ennek az MS lustasága volt az oka, vagy a WP-os API-ok korlátozottsága, azt én nem tudom megmondani. Valószínűleg egy kicsit mindkettő.

Persze ne legyünk elfogultak, és említsük meg, hogy tényleg voltak a WP-nek olyan hiányosságai, amit a konkurencia gáncsoskodásának köszönhetett. Ott van például a YouTube, amit a Google nem volt hajlandó megírni WP-re, sőt, mikor végül az MS nekidurálta magát, hogy csináljon egy WP-s YouTube playert, a Google még azt is letiltotta.
Nyilván más lett volna a helyzet, ha a WP-nek sikerült volna összehoznia akkora felhasználói bázist, amiről a Google már nem mondhat le anélkül, hogy komolyan sérülnének az anyagi érdekei.
Azért a fenti példa jól mutatja, hogy - mint midig - most is mentek a jogi és üzletpolitikai csatározások a háttérben, és sajnos ezúttal is a WP, illetve azok felhasználói húzták a rövidebbet.

Egyéb iránt ekkortájt már 100 000 körül járt a WP-s Store feltöltöttsége, mégis paradox módon jellemző volt a WP-re, hogy szinte a legalapvetőbb feladatokra sem lehetett jól működő, kényelmes, jól kezelhető, kompromisszumoktól mentes appot találni. Személy szerint nekem mindig is az volt a véleményem, hogy ha akkor az MS a sarkára áll, és kifejleszt egy olyan szoftver pakkot, ami a kor 10-20 legnépszerűbb feladatát a lehető legmagasabb színvonalon képes elvégezni, akkor sokkal-sokkal-sokkal több felhasználót tudtak volna a platformra csalni. Ki ne örült volna, ha a telefonja, a dobozból kivéve egy tökéletes mini iroda (full Office), tökéletes ebook-reader, tökéletes navigátor (ezt, ha más nem, legalább a Nokia példaértékűen megoldotta), tökéletes szórakoztatóközpont (film, zene, YouTube), tökéletes kamera (vágó és képjavító szoftverek, storytelling, stb), tökéletes közösségi háló hub, stb.
Ezeket a dolgokat egy iOS-es vagy androidos gép is tudta, valamelyik jobban, valamelyik kevésbé, valamelyik a dobozból kivéve, valamikor telepíteni kellett az alkalmazásokat, de az MS-nek jellemzően ezekre nem volt, nem hogy jó, de szinte semmilyen megoldása. Ha itt tudtak volna maradandót alkotni, az sokat javított volna a WP helyzetén.


Az App Gap grafikusan

A fenti szomorú körképet még árnyalja az az extra kis pikantéria, hogy sok fejlesztő számolt anno be arról, hogy az MS szándékosan nehezíti a dolgukat, főleg ha az adott fejlesztő olyan területen akart alkotni, ami az MS számára fontos volt, és/vagy, ahol nem akartak maguknak konkurenciát.

A fenti okok egyöntetűen vezettek ahhoz, hogy a fejlesztők valahogy csak nem akartak rákapni a WP-s appok fejlesztésére. Ami nem is csoda, hiszen egyáltalán nem érte meg nekik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.