2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra?

[ ÚJ TESZT ]

Trükközik és menekül a Nokia...

2012 volt az az év, amitől sokan a "nagy áttörést" várták. Remélték, hogy a WP8 majd meghozza azt az áttörést, amit az OS-től már a kezdet kezdetén reméltek. És bár tény, hogy a WP részesedése ebben az időben növekedett, hála a korábban leírtaknak, korántsem sikerült hozni azokat a számokat, amikre az OS túléléséhez szükség lett volna.

A Nokia ekkor már tudta, tudhatta, hogy ez egy bukó futam volt. Ugye anno az MS-szel úgy állapodtak meg, hogy 3 évig csak és kizárólag WP-s telefont gyárthatnak, így még legalább egy évük volt, amit ki kellett húzniuk. De ekkor ők már nagyon ki akartak szállni. Látták az eladási mutatókat, a hónapról hónapra termelt veszteséget, és rájöttek, hogy ez bizony a vég. Már ami a telefonos részleget illeti. Mert hát ne felejtsük el, hogy a Nokia egyebek mellett a világ legnagyobb hálózati cégeinek egyike, és szabadalmakból is ki van tömve annyira, hogy már csak az azokból befolyó pénzekből vígan el tudnának lenni, ha a device részleg nem húzná őket a mélybe.

Adta magát a megoldás, hogy meg kell szabadulni a készülékgyártó részlegtől, hogy a cég ismét erőre kaphasson. Igen ám, de a Microsoft nem igazán akarta megvenni a Nokiát, hiszen egyfelől óriási összegeket kellett volna kicsengetni a cég ezen részlegéért, másfelől egy olyan részleget vettek volna meg, ami csak veszteséget termel.
Tehát a Microsoftnak esze ágában sem volt megvenni a Nokiát.
De a finnek se jutottak volna idáig, ha nem lenne némi sütnivaló a kobakjukban, "ha nem megy szép szóval, majd megy erővel", gondolhatták, és egy igen ősi trükkhöz folyamodtak annak érdekében, hogy rábírják a Microsoftot, hogy felvásárolja a device részleget.
Konkrétan megzsarolták a céget.


Van, aki így zsarol... és van, aki így

Na persze nem volt itt semmi törvénytelen, vagy versenyjogi szabályozásba ütköző, pláne semmiféle krimi elem.
Egyszerűen csak éltek a lehetőségeikkel. 2013-ban lejárt az a három év, amíg az MS paktumban foglaltak szerint nem gyárthattak androidos készüléket. És amint lejárt ez a 3 év, a Nokia nekiállt androidos készülékeket gyártani.

No állj! Szinte hallom a kiáltásokat. "Sohafelenemvoltandroidosnokia". És ez igaz is, a Nokia nem androidos telefonokat gyártott, hanem az olcsó és gagyi Asha termékcsalád alá pakolt be operációs rendszer gyanánt egy nagyon erősen módosított Android verziót. Annyira erősen módosítva volt, hogy lényegében nem is igazán lehetett rajta látni, hogy Android, és a forkolásnak hála, a Google szolgáltatásokból is kizárta a telefonokat a Google. Nem volt tehát Play Store, se semmi, ami Google.
Alkotott tehát a Nokia egy nagyon buta okostelefont, saját store-ral, stb. Értelmes ember már akkor látta, hogy ez egy nagyon hamar elhaló, jövő és támogatás nélküli zsákutca, ezért hacsak nem eldobható telefonnak, vagy gyereknek kellett, akkor nem igazán érte meg Asha készülékeket venni.
A Nokiának sem volt vele semmiféle terve, egész egyszerűen egy figyelmeztető lövés volt az MS számára, hogy ha nem veszik meg a device részleget, akkor a Nokia szépen el fog kezdeni androidos telefonokat gyártani, a WP meg mehet, ahova akar.

Ez már csak azért is volt rettenetes lehetőség a Microsoft és a WP számára, mert ekkora a WP-s piac 90-95%-át a Nokia uralta. Lényegében aki WP-s telefont akart venni, az szinte csak Nokiát vehetett. Nokia = WP. WP = Nokia. Ha a Nokia dobja a WP-t, akkor az automatikusan az OS halálát jelenti.

Ezen logika mentén, ha a MS meg akarta menteni a WP-t, az egyetlen lehetősége az volt, ha felvásárolja a Nokia Devicest.

Más választása nem lévén, az MS bele is fogott a felvásárlásba, még akkor is, ha már előre tudták, hogy brutális pénzt fognak ezzel bukni.
Hogy mekkora bukás volt ez a felvásárlás - és hogy mennyire tudta ezt előre a Microsoft -, jól jelzi, hogy a felvásárlási tranzakció levezénylését az a Steve Ballmer kezdte el, aki 2007-ben jót nevetett élőben az iPhone-on, és egy korábban lényegében ismeretlen úriember, névleg Satya Nadella fejezte be, mint a Microsoft vezérigazgatója. Igen. Ballmer úgy belebukott a WP-be, hogy az tankönyvi eset. Nyilván ezt így az MS soha nem fogja kimondani, de attól még ez így van.
Nadella amúgy végig komolyan ellenezte a Nokia felvásárlását, sőt, már a CEO pozícióját megelőzően is pedzegette, hogy nem lenne buta dolog elengedni a WP-t.
Bár magát a mobilszegmens fontosságát felismerte, de a Microsoft mobilos működését nem egy saját OS-en keresztül képzelte el, hanem szerette volna, ha az MS a korábban WP exkluzív szolgáltatásait átportolják a két nagy OS-re, iOS-re és Androidra.
Amihez azonnali hatállyal hozzá is kezdett, amint beleült a CEO fotelba.
WP- és Nokiaellenes szemléletét kőkemény számok támasztották alá. A Microsoftnak 5,44 milliárd euróba került a felvásárlás (kb. 7 milliárd dollár), hogy aztán ezen összeget teljes egészében veszteségként írhassák le másfél évvel később.
A tranzakció során a Microsofthoz került a Nokia összes részlege, ami a készülékek tervezésével, gyártásával, értékesítésével, marketingjével, támogatásával foglalatoskodott, valamint 32 ezer alkalmazott, és több gyár is. Beleértve a Nokia komáromi gyárát.
A Nokia Devices and Services részlege még mindig (2011 óta folyamatosan és változatlanul) csak veszteséget termelt, ezért Nadella meglépte, amit meg kellett. Szinte az összes gyártósort bezáratta, és a gyártást Kínába telepítette át, bérgyártóknak adva ki a készülékgyártást.

A bezárások nem mentek leépítés nélkül, az MS első körben 18 ezer dolgozótól vált meg, ezen alkalmazottak 2/3-a a korábbi Nokiából került ki. A magyar komáromi gyár bezárásával 1620 dolgozó veszítette el az állását.
Pár hónappal később szintén elbocsájtottak még 2100 embert.

:(

Stephen Elop, az MS "trójai falova", ahogy sokan hívták az ex-microsoftos Nokia CEO-t, ment vissza az MS-hez, legalábbis kapott még egy kis türelmi időt.

A fentieken kívül az MS - nyilvánvalóan - azonnal kivégezte az Asha sorozatot, és beszántotta sóval is az Android mindennemű variánsát a cégnél, illetve az akkor már nem oly népszerű butatelefonok gyártását is hidegre tették.

A cég a Nokia márkanév használatát 3 évre kapta meg (ez nagyjából standard időkeret egy ekkora céges akvizíció esetében), a butatelefonokon pedig 10 évig illeték meg őket a licencek.
Persze a Microsoft nem akart túl sokáig ékeskedni a Nokia márkanévvel. Kivezették, amilyen hamar csak lehet. Nyilván a már tervezési, sőt gyártási fázisban lévő telefonokon még maradt a régi logó, de egy évvel a tranzakció lezárása után már csak és kizárólag okostelefonokat adtak ki, és csak és kizárólag Microsoft logó alatt.


Hasonló hardver, teljesen más minőségérzet

Sajnos azonban a Nokia távozása, és gyárbezárások azonnal meglátszottak a telefonok minőségén. Úgy a formatervezésen, mint az anyaghasználaton, összeszerelési minőségen. A hajdani jó minőségű polikarbonát házakat érezhetően gyengébb minőségű műanyag házak váltották. Pl. a későbbi WP10-es (ekkor már) Microsoft Lumia 950-nél azt a hibát is elkövették, hogy a telefon teljes egészében műanyagból készült, pedig abban az időben egy flagship már nem engedhette ezt meg magának.

No de akkor térjünk is át a Windows Phone 10-re.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.