2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

3dfx vs. nVidia - Retro teszt!

Visszatekintés a PC-s 3D gyorsítás két úttörőjének küzdelmére

[ ÚJ TESZT ]

Résztvevők - nVidia

Riva 128

Az nVidia első DirectX kompatibilis 3D gyorsítója az 1997 végén megjelent Riva 128 volt. Bár csaknem egy évvel újabb a 3dfx Voodoo 1-es kártyájánál, mégis ehhez kell hasonlítanunk. Technológiailag jóval fejlettebb megoldásról van szó, hiszen ez nem különálló 3D gyorsító volt, hanem igazi 2D/3D gyorsító VGA kártya. 4 MB memóriát kapott, és az ASUS V3000 típusú kártyát VIVO funkciókkal is felszerelték. Bár a Voodoo 1 személyében csak egy Rush kártyát tudtam letesztelni, azért nagyságrendileg jól kivehető lesz a különbség a tesztben.

Riva 128 ZX

A Riva 128 feltupírozott változata az immár 8 MB memóriát is támogató Riva 128 ZX volt. Többek között megnövelt RAMDAC órajel és fél millióval több tranzisztor jellemezte, ám a 3D-s teljesítményt érintő lényegi változás a memória méretének növekedésén kívül (ami lehetővé tette a 1024x768-as felbontásban való renderelést) nem történt, érdekes lesz tehát összehasonlítani az első generációs Riva 128-al.

Riva TNT

TNT mint Twin Texel - a chip neve is utal arra, hogy ez az nVidia első dupla TMU-s modellje. A TNT ellenfele 3dfx fronton a Voodoo 2, illetve a Voodoo Banshee. Technológiailag mindenképp előremutatóbb náluk, hiszen támogatja a 32 bites renderelést, valamint a 2048x2048-as textúrafelbontást is. A tesztből kiderül, hogy sebességben is fel tudja-e venni velük a versenyt.

Riva TNT2 Vanta LT

A TNT2 széria leginkább visszabutított változata a Vanta LT nevet kapta. Maga a chip méretben alig nagyobb egy BGA tokozású memóriamodulnál, és hűtést nem is igényel. A nevetségesen alacsony órajeleken dolgozó Vanta LT mindössze 8 MB memóriát kapott, így különösen érdekes lesz megfigyelni hogy hol végez a tesztben.

Riva TNT2 Vanta

Bár lényegében a Vanta a TNT2 butításának minősül, mégis érdekes, hogy előbb jelent meg mint a csúcsmodell, és bizonyos paramétereiben (mint például a RAMDAC órajelében és a tranzisztorok számában) a TNT1-re hasonlít. A 64 bites memória interface-t kapott kártya elméletben lassabb a TNT1-nél, a tesztből kiderül, hogy mennyivel. 16 MB-os változatot teszteltem, mert Vantából ez volt a legelterjedtebb.

Riva TNT2 M64

Az alsó kategóriákba szánt TNT2 modell 64 bites memória interface-t kapott, innen ered a neve is: Model 64. Bár játékokra kevésbé alkalmas a nagytestvérnél, multimédiás képességei (a kor színvonalán persze) ugyanúgy fejlettek voltak, ezért kedvelt volt, főleg az OEM gyártók körében. A Vantánál nagyobb órajelek jellemzik, és a legelterjedtebb a 32 MB-os változat volt, ezért ezt használtam a tesztben.

Riva TNT2 és TNT2 Pro

Végre a sok butított változat után itt az igazi TNT2, amely már a Voodoo 3 modellekkel versenyzik a tesztben. Technológiailag ez is fejlettebb a konkurrenciánál, meglátjuk hogy sebességben hogy viszonyul hozzá. A tesztben szereplő MSI kártya alapórajele a TNT2 Pro referenciaértéknek megfelelő volt, de sima TNT2 órajelen is leteszteltem.

Riva TNT2 Ultra

Íme a TNT2 sorozat csúcsa, a válogatott chipeket és alacsony időzítésű memóriákat kapott méregdrága TNT2 Ultra a Diamond tolmácsolásában. Egyértelműen a Voodoo 3 3500-at hivatott legyőzni, meglátjuk hogy milyen sikerrel teszi ezt.

GeForce 256 SDR

Az első generációs GeForce mérföldkő volt a 3D gyorsítás történetében, hiszen elsőként támogatta a Hardware-es T&L funkciót, nagy terhet véve le ezzel a processzor válláról. A 3dfx-nek erre a kártyára gyakorlatilag nem volt válasza, hiszen a VSA-100 chipet használó kártyák már a GeForce 2-vel egy időben jelentek meg. A GF256-nak volt pár gyermekbetegsége, például erősen melegedett. A tesztben használt Hercules kártya memóriái érdekes módon a kártya hátoldalán vannak, ezért nem láthatóak a képen.

GeForce 256 DDR

Az első GeForce kártyának létezett DDR memóriával szerelt változata is, ami dupla akkora memória sávszélességet biztosít a GPU-nak, ám ez akkoriban még meglehetősen drága technológia volt, ezért a DDR-es változat nem terjedt el túlzottan.

GeForce 2 MX 200

Az MX 400-hoz képest alacsonyabb órajeleken dolgozó, és 64 bites memória interface-t kapott MX 200 modell szereplését különösen érdekes lesz megfigyelni a tesztben.

GeForce 2 MX 400

A második generációs GeForce butított változata, az MX sorozat hatalmas siker volt, hiszen elérhető áron biztosította a Hardware-es T&L funkciót, és 128 bites memória interface-el ellátott változatai a korabeli játékok futtatásához maximálisan elegendő teljesítményt nyújtottak. A kártyát a tesztben a Voodoo 4 4500-hoz érdemes hasonlítani.

GeForce 2 GTS

És végül íme a GeForce 2 sorozat egykori csúcsa, a GeForce 2 GTS (nevét onnan kapta, hogy elsőként lépte át az 1 GigaTexel-es fillrate-et), melynek ellenfeléül a 3dfx a Voodoo 5 5500-at szánta, hogy mekkora sikerrel, az a tesztből kiderül. Később a GeForce 2 szériának megjelentek további erősebb tagjai is, de azok már nem kapnak helyet ebben a tesztben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.