2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

3dfx vs. nVidia - Retro teszt!

Visszatekintés a PC-s 3D gyorsítás két úttörőjének küzdelmére

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A fiatalabbak talán már nem is emlékeznek, milyen volt a '90-es évek elején PC-vel játszani. A grafika öklömnyi pixelekből és tűéles vonalakból állt, hiszen a megjelenítés feladatát is az akkor még egyébként sem túl erőteljes processzoroknak kellett végezniük. A hardware-es 3D gyorsítást egy azóta feledésbe merült cég, a 3dfx hozta el a PC-s felhasználóknak a Voodoo kártyákkal, kicsivel később pedig a napjainkban is virágzó nVidia is beszállt a játékba. Persze voltak még egyéb gyártók is, akik próbálkoztak 3D-s kártyák előállításával (akkoriban még nem csak kétszereplős volt a piac, mint manapság), ám egészen a 2000-es évekig egyértelműen ez a két cég határozta meg a 3D gyorsítók piacát.

Ezek a maguk idejében méregdrága kártyák ma már fillérekért beszerezhetőek. Régebben gyűjtöttem a 3dfx és nVidia kártyákat, így volt lehetőségem az 1997-től 2000-ig gyártott összes modellt bevenni a tesztbe. A cikk már régebben elkészült az egykori gyűjteményem oldala számára, ám amióta felhagytam a gyűjtéssel, az oldal sem túl látogatott, így jónak láttam szélesebb körben is publikálni a cikket.

TESZTKONFIGURÁCIÓ:

Alaplap: ASUS A7V333 Deluxe
Processzor: AMD Athlon XP 2200+ (Tbred-B)
Memória: 256 MB DDR

A tesztgép összeállításánál alapvető szempont volt, hogy az alaplap 3.3V-os AGP slottal rendelkezzen a Voodoo kártyák miatt, emellett pedig minél erősebb legyen, hogy kiküszöbölhető legyen a processzor limitáltság jelensége. Mivel az Intel a P4-eshez készített chipseteiben már nem támogatta a régi AGP szabványt, ezért egyértelmű volt, hogy AMD fronton kell körülnéznem. A VIA KT333 az egyik legmodernebb chipset, ami még Universal AGP-t kapott (tehát a régi 3.3V-os, és az új 1.5V-os kártyák is működnek benne). Beszereztem hozzá az egyik legerősebb processzort, amit az alaplap még kezel, egy TBred-B magos Athlon XP személyében. Talán a felhasznált memória mennyisége első blikkre kevésnek tűnhet, de mivel a teszteket Win98 alatt végeztem (a Voodoo kártyák szegényes XP drivertámogatása miatt), ezért a 256 MB sem bizonyult kevésnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.