2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Adalékok a római felekezethez

    Vallástörténeti mozaikok a római katolikus egyház történetéből.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 12 éve 0

  • Humanizmus és kereszténység

    A kereszténység majd´ kétezer éves történelme során sajátos evolúción ment keresztül.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 17

  • A fölösleges csata

    Európában 1945. január közepén, a németek ardenneki offenzívájának összeomlása után kezdődött...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 16

  • A feltámadt nemzet

    Németország legújabbkori történelmével kapcsolatban már eddig is sok történészt, filozófust...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 19

  • Zsukov

    Idén hatvanhat éve, 1941. június 22-én támadta meg a német Wehrmacht a Szovjetuniót. Az...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 35

  • Csodafegyverek és fegyvercsodák

    Egy brit hadtörténész szerint a náci Németország tudósai a háborút ugyan nem tudták megnyerni,...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 73

  • A sánta herceg és a hatalom II. rész

    Talleyrand megérkezése után hamar felismerte, hogy a Direktórium képtelen az országot...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 4

  • A sánta herceg és a hatalom I. rész

    Európa történelme kevés olyan ősi nemesi családból származó arisztokratát ismer, aki születési...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 2

  • Merénylet egy nemzet becsületéért III. rész

    Stauffenberg feladata emberfelettien nehéz volt. Nemcsak előkészítenie és vezetnie kellett...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 6

  • Merénylet egy nemzet becsületéért II. rész

    1944. júniusában az Európát Angliától elválasztó La Manche-csatorna brit oldalán négyezer...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 5

  • Merénylet egy nemzet becsületéért I. rész

    1943-ban a keleti fronton küzdő három német hadseregcsoport közül Hitler ökle ismét a...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 3

  • Hitler harmadik szeme

    A Führer harmadik szeme Walter Frentznek, a Harmadik Birodalom egyik legnevesebb operatőrének...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 13

  • Jeruzsálem és a monoteizmus

    Az iszlám, a judaizmus és a kereszténység egyaránt Jeruzsálemet tekinti vallása alapjának. Ennek ismeretében azt gondolhatnánk, hogy a várost szent helyként tisztelő hitrendszerek mindig ugyanazt és ugyanúgy gondolták e különleges helyről, pedig az elmúlt évszázadok e tekintetben is sok meglepő fordulatot produkáltak.

    Mintha beteljesednének az ószövetségi Zekarja (Zakariás) próféta szavai: „Nyomtatókővé teszem Jeruzsálemet minden népnek: aki emelni akarja azt, mind szakadva szakad meg...” Valóban, a várost a három világvallás - a kereszténység, a judaizmus és az iszlám - egyaránt a sajátjának tekinti, s legszentebb helyei között tartja számon. Ennek megfelelően a birtoklásáért indított változatos küzdelmekben a politikai indokoltságon túl mindig szerepet kaptak transzcendens, teológiai magyarázatok is. Sőt, a vitatkozó felek legtöbbször teológiai érvekkel támasztották alá igényüket a városra vagy egyes részeire - mint ahogyan ezt teszik ma is -, s ezek a nézőpontok nemegyszer több ezer éves múltra tekintenek vissza.

    Folytatás...

    vfo7 17 éve 0

  • Kereszténység Magyarországon II. rész

    A francia forradalom és a nem sokkal előtte született amerikai Függetlenségi Nyilatkozat vallási vonatkozásban a jogalkotási szemléletet is megváltoztatta. A XIX. század első harmadában jellegzetes epizódnak tekinthető, amikor az evangélikus felekezetű Kossuth Lajos és római katolikus menyasszonya esküvőjén a katolikus lelkész megtagadta az egyház áldását. Az erre kitört országos felháborodás hatására Pest megye gyűlése a papot és mindazokat, akik hasonlóképpen jártak el, 600 forint büntetéssel sújtotta. A közvélemény csak akkor nyugodott meg, amikor az 1843-44-es országgyűlés törvényesen is védelmébe vette a protestánsokat, és kimondta: senkinek nem vitatható a vallási hovatartozása, aki tizennyolc éves koráig protestáns nevelésben részesült. Addig ugyanis ha egy katolikus és egy protestáns házasodott össze, a törvények értelmében a protestáns félnek ''reverzálist'' kellett adnia, azaz a protestáns felekezetű házasulandónak köteleznie kellett magát, hogy a születendő gyermekeket katolikus hitben nevelik.

    Folytatás...

    vfo7 17 éve 0

  • Kereszténység Magyarországon I. rész

    Magyarországon a vallásügyi törvények és rendeletek gyakorlatilag egyidősek a kereszténység felvételével. Miután politikai és katonai okok véget vetettek a Kárpát-medencét elfoglaló magyarok kalandozó hadjáratainak, ugyanezen okok kényszerítő nyomása alatt hívta be először Géza fejedelem a katolikus hittérítőket, majd tette Szent István államvallássá a kereszténységet. A magyar király az akkor már Európában kialakult uralkodói tradíciónak megfelelően államhatalmi eszközökkel igyekezett „kereszténnyé'' tenni az országot.

    Az Árpád-ház kihalását követően az Anjou-kor lényeges változásokat hozott, bár nem sokáig. Károly Róbert hatalomra kerülése után, 1317-1320 között a pápai adószedők a keresztes hadjáratokra gyűjtött pénzt még akadálytalanul kivihették az országból, de 1330-ban már arra kényszerítették a pénzt szállítókat, hogy az összeg harmadát adják át a magyar királynak. Egy idő után a főpapi székekbe is királyhű emberek kerültek, sőt reneszánsz szokás szerint Károly Róbert törvénytelen fia, Kálmán kapta a győri püspöki széket. Így az Anjou-kor is folytatta az Árpád-ház hagyományait: dogmatikai kérdésekben a pápaság odaadó híveinek mutatkoztak, de pénzügyi, kinevezési és más belpolitikai kérdésekben a pápai akarattal mit sem törődve saját érdekeiket képviselték.

    Folytatás...

    vfo7 17 éve 0

  • Bach és a kódolt zene

    Bach és a kódolt zene

    2000. november 4-én Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében mutatták be a miniszterelnök, a köztársasági elnök, valamint magas katolikus és protestáns egyházi személyiségek jelenlétében Johann Sebastian Bach Márk passió című zeneművét. A bemutató apropója a halottak napja volt. Ez a hír önmagában nem hívja fel különösebben magára a figyelmet, de ha részletesen megvizsgáljuk a mű keletkezésének körülményeit, egyből érdekessé válhat, ugyanis Bach személye ma is - legalábbis egy szűk szakértőréteg előtt - egészen más képet mutat, mint az egyházi és világi zenekedvelők köztudatában.

    Vallási szempontból a XVIII. század Európa jelentős részében a katolikus ellenreformáció sikeres előretörésének jegyében telt. Közismert, hogy a XVII-XVIII. században a katolikus egyház a protestantizmus visszaszorítását kontinensünk jelentős részén az államhatalmi szervekkel karöltve végezte, s e hadviselést ''szellemi'' eszközökkel, vagyis a kultúra, a zene, sőt a népi vallásosság eszköztárának kisajátításával is segítették. Ebben a politikai és társadalmi közegben az uralkodó katolikus túlsúly ellenében való fellépés nemritkán életveszéllyel, de legalábbis jelentős hátrányokkal járt. Johann Sebastian Bach hithű lutheránus volt, s biblikus hite adta nem egy művéhez az inspirációt, gyakran nem is szövegben, hanem zenéje hangtani szerkezetébe ''kódolt'' formában.

    Folytatás...

    vfo7 17 éve 0

  • Kik voltak az első öngyilkos terroristák?

    Aki szelet vet A nyugati civilizáció egyesített haderejének első igazán sikeres, idegen...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 42

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.