2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Nemzetközi Űrállomás élő stream (HDEV)

    Biztos sokan ismeritek a NASA által biztosított élő streamet a Nemzetközi Űrállomásról, de aki mégsem, az most egy élménnyel lehet gazdagabb. Az ISS az úgynevezett HDEV Experiment (High Definition Earth Viewing) keretén belül figyeli a Földet HD kameráival, és a NASA Live Feed forrása megtalálható többek között a YouTube-on és UStreamen:

    UStream: ISS HD Earth Viewing Experiment

    YouTube: NASA Live: Earth Views from the Space Station

    Timelapse összefoglaló, kedvcsináló: All Alone in the Night

    Folytatás...

    Uzsito 5 éve 16

  • Odroid-HC2 pimped UART konzol level shifterrel

    Egy újabb lépést tett az Odroid-HC2-m a teljessé válás felé. Korábban már kapott serial konzolt, amivel alkalmanként kapcsolódhat más eszközökhöz, ha szükség lenne rá. Azonban az inkább csak egy prototípus volt, a most bemutatott final verzió esztétikusabb, és megvalósítása is szakszerűbb. Könnyebben csatlakoztathatóak mindenféle terminál alkalmazások, vagyis teljes értékű CLI segítségével lehet beavatkozni. Ezzel lehetségessé válik kernel hibaüzeneteket vizsgálni, hálózati beállításokat konfigurálni, összeomlott rendszert helyreállítani egy olyan eszközön, aminek nincs megjelenítője, még akkor is, ha az ethernet vezérlője sem válaszol.

    Ezúttal az átalakító fekete áramköri lapra épült, logikai szintkonverterrel, teljesen rögzített formában a burkolat alá integrálva. Hardver oldalról a Robotdyn kétdolláros UART panelje jelenti az alapot (remek, hogy microUSB-s), amit a Sparkfun-féle level shifter egyik klónja tesz képessé az 1.8V-os tartományban történő kommunikációra.

    Folytatás...

    Uzsito 5 éve 0

  • CUPS nyomtatószerver ARM workaround

    Hálózati nyomtatót szerettem volna beüzemelni otthoni környezetben, néhány PC kiszolgálására. Az volt a terv, hogy már üzemelő, linux szervert futtató NAS-ra csatlakoztatom az eszközt, így majd CUPS nyomtatószerver telepítésével elérhetővé válik mindenkinek a hálózaton. Emiatt elegendő egy olcsóbb megoldás is, nem kell wifi, sem ethernet csatlakozás. A választás a Samsung M2026-ra esett, ez egy budget mono lézer printer, USB2.0-val.

    A CUPS telepítése simán ment, a beüzemelésének két fontosabb lépése volt:
    - /etc/cups/cupsd.conf-ban meg kellett adni a listening portot, valamint azt, hogy ki érheti el a szervert, admin oldalt, konfigurációs fájlokat és logokat
    - a webes felület azonosítást kért, a megadott user tagja kell hogy legyen az lpadmin group-nak

    Ezután következett a nyomtató hozzáadása a CUPS felületén immár böngészőből, ám sajnos ez a típus nincs benne az adatbázisban, így drivert kell telepíteni. Samsungék (HP) kiadtak pár csomag ULD-t (Unified Linux Driver), az eszközhöz, de csak x86 hardverre. Ez már csak akkor derült ki számomra, amikor kicsomagoltam az illesztőprogramot. A NAS amire a printer csatlakozik, ARM alapú, tehát a driver máris ugrott.

    Folytatás...

    Uzsito 6 éve 0

  • Odroid-HC2 budget UART konzol átalakítással

    Előfordul, hogy az ember nem elég előrelátó valamilyen termék vásárlásakor. Én is így jártam a kis koreai NAS kiegészítőivel, és nem rendeltem UART-KIT-et. Ez egy soros port-USB átalakító, aminek segítségével hozzáférhetünk a rendszerünkhöz egy linux terminállal akkor is, ha nincs hálózati kapcsolat, vagy egyéb hiba lépett fel. Azt gondoltam erre nem lesz szükségem, és persze már rég használtam az Odroid-HC2-t, mikor rájöttem az ellenkezőjére. A gyári 1.8V-os UART-KIT utánrendelése kissé drága lett volna, mert önmagában 16 EUR-ba kerül, külföldi szállítási költséggel máris kellemes 8.000 HUF fölött vagyunk. Most megnézzük, hogy lehet kihozni ugyanazt 1400 forintból, vagy olcsóbban.

    A hagyományos 3.3-5V-os konverterek párszáz forintból megvásárolhatók, kisebb beavatkozással stabil 1.8V-ra szorítható le a működésük. Utóbbi egy kritikus lépés, ugyanis a Hardkernel fórum lakói közül többeknek sikerült már agyonütni pár Odroidot a magasabb feszültségű adapterekkel.

    Folytatás...

    Uzsito 6 éve 8

  • Odroid-HC2 hűtés

    Motoszkált a fejemben a gondolat, hogy vajon lehetséges-e a korábban tesztelt Odroid-HC2 üzemi hőmérsékletét csökkenteni. Szoftver oldalról a cpu-governor változtatásával lehet eredményeket elérni, de nálam ez már alapból ondemand módban volt, vagyis az órajelek dinamikusan skálázódhattak le szükség szerint (ez a beállítás jár a legkisebb hőtermeléssel). A gpu-governor is átállítható performance-ról (állandó 600MHz) simple_ondemand-ra (177MHz-600MHz), amivel nyerhető talán 1-2 °C és párszáz milliwatt, ha épp nem használjuk semmire a kimenetétől amúgy is megfosztott grafikus egységet (bányászat).

    A passzív hűtésre alapozó megoldást nem akartam ventilátorral ellátni, hiszen akkor az egész koncepciót állítottam volna fejre. Egy darabig nem is találtam rajta fogást, aztán a boardot leszerelve, a fehér színű pasztát eltávolítva jobban körülnéztem. Az eloxált bordának hűtési szempontból egy ponton kellene érintkeznie a panellel, a CPU-nál. Ez így is van, de sajnos az én példányomnál csak félig, ugyanis a kettő közé benézve, fény felé tartva látszik némi légrés.

    Folytatás...

    Uzsito 6 éve 0

  • Odroid-HC2 ismertető

    ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 116

  • Deluge torrent kiszolgáló + Transdrone APP

    Megosztanék egy viszonylag friss infót (számomra az), ami elsősorban azoknak lehet hasznos, akik Deluge torrent kiszolgálót futtatnak valamilyen eszközön (seedbox, ...), és azt Transdrone app (korábban Transdroid) segítségével érik el androidról. Erről korábban már itt írtam.

    Az eddigi állapot az volt, hogy a kis Transdrone-unk a kiszolgálón futtatott deluge-web szolgáltatáshoz csatlakozott, és azon keresztül érte el a deluge-daemont (valójában a deluge-daemon menedzseli a torrenteket, a deluge-web csak egy webes UI-t ad hozzá a dologhoz). Ha nem nagyon használta az ember (ahogy én sem) a webes felületet (helyette ott a GTK UI), akkor az csak egy felesleges csomagot, némi overhead-et és számos lehetséges problémát jelentett.

    Folytatás...

    Uzsito 6 éve 0

  • HP 250 G4 WLAN antenna bővítés

    Néhány hónapja vásároltam használtan egy laptopot, ennek egy jellemző problémájával (típushibájával) foglalkozom az alábbiakban.

    Konfiguráció:

    HP 250 G4
    Intel i3-5005U
    8GB RAM
    250GB SSD
    USB3, ODD, stb.
    Broadcom BCM943142YHN WLAN+BT NGFF kártya HP Part. No.: 792200-001

    Amire én használom arra tökéletesen elegendő a gép, kivéve az utolsó elemet, a WLAN kártyát. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen budget laptopot adtak el világszerte, tele is van sírva az internet a kritikán aluli WLAN jelerősséggel. Magyarországon is jócskán van belőle. Sajnos én erre a nem is annyira rejtett hibára már csak vásárlás után találtam rá.

    A jelenség a következő: gyakran eldobálja a hálózatot (Ap-tól függetlenül, 3m-re a hálózati eszköztől), a jelerősség kritikán aluli. A jel nem áll be soha stabil értékre, de pillanatnyi "magas" jelszintnél is simán hajlandó bontani a kapcsolatot. Ugyanazon a helyen egy androidos telefon sokkal jobb értékeket produkál. Mindezt persze mozdulatlanul - egy asztalon, nem mozgatva, nem nyitogatva.


    Jelerősség (felső eszköz)

    Folytatás...

    Uzsito 7 éve 6

  • Home Server kialakítása Broadwell-U alapokon

    Passzív hűtéssel ellátott, kis fogyasztású, univerzálisan használható eszköz építése, linux kiszolgálóra támaszkodva.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 7 éve 66

  • ESP8266 alapú hálózati vezérlő

    A következő sorokon az alábbi összetett problémára keresünk megoldást:

    Mit tehetünk, ha otthoni környezetben futtatott szerverünket gyakran éri áramszünet (hála az áramszolgáltatónak)?
    Mi történik ha napokig nem tudunk hazajutni életviteli okokból, hogy újraindítsuk, rendezzük a szolgáltatásainkat?
    Mi van akkor, ha az ISP-től kapott modemünk (kombinált eszköz, de nevezzük csak így), áramszünet után időnként nem találja a kapcsolatot, csak sokadik újraindításra?

    Alkalmazzunk szünetmentes tápegységet. Ez kézenfekvő megoldás, ám sajnos előfordul több órás áramkimaradás is, az akkumulátor pedig lemerül, és megint ott állunk szerver nélkül napokig, amíg haza nem jutunk. Arra azért lehetőséget ad, hogy a szerver soft-shutdown-t tudjon csinálni a hard helyett.

    Állítsunk be AC power loss intézkedést az alaplap BIOS-ában. Így ha visszajön az áram, a rendszer képes lesz újra elindulni, azonban az említett modem jó eséllyel ismét néma marad. Internetkapcsolat nélkül pedig olyan mintha nem is menne az egész.

    Járjunk az áram- és internetszolgáltató nyakára az áramkimaradások és a szerintük hibátlan modem cseréje miatt, de leginkább költözzünk el. Sajnos a földrajzi adottságok miatt egyik szolgáltató helyett sincs másik alternatíva, a költözés pedig nem opció.

    Folytatás...

    Uzsito 7 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.