Hirdetés

2018. december 12., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Wireless UART konzol + Telnet

  Figyelem! Az ismertetett alkatrészek és eljárások csak a szükséges villamossági és informatikai ismeretek birtokában, saját felelősségre használhatók fel, minden esetben kellő körültekintéssel!

  Egy újabb lépést tett az Odroid-HC2-m a teljessé válás felé. Korábban már kapott serial konzolt, amivel magabiztosan kapcsolódhat más eszközökhöz, ha szükség lenne rá. Azonban az inkább csak egy prototípus volt, a final verzió esztétikában és funkciókban is felette áll elődjének. Az UART konzol adatfolyama immár a helyi hálózat egy megfelelő állomásának tetszőleges TCP portján is megjelenhet. Utóbbihoz mindenféle terminál alkalmazások kapcsolódhatnak, vagyis teljes értékű CLI segítségével lehet beavatkozni. Ezzel lehetségessé válik kernel hibaüzeneteket vizsgálni, hálózati beállításokat konfigurálni, összeomlott rendszert helyreállítani egy olyan eszközön, aminek nincs megjelenítője, még akkor is, ha az ethernet vezérlője sem válaszol.

  Folytatás...

  Uzsito 5 napja 0

 • CUPS nyomtatószerver ARM workaround

  Hálózati nyomtatót szerettem volna beüzemelni otthoni környezetben, néhány PC kiszolgálására. Az volt a terv, hogy már üzemelő, linux szervert futtató NAS-ra csatlakoztatom az eszközt, így majd CUPS nyomtatószerver telepítésével elérhetővé válik mindenkinek a hálózaton. Emiatt elegendő egy olcsóbb megoldás is, nem kell wifi, sem ethernet csatlakozás. A választás a Samsung M2026-ra esett, ez egy budget mono lézer printer, USB2.0-val.

  A CUPS telepítése simán ment, a beüzemelésének két fontosabb lépése volt:
  - /etc/cups/cupsd.conf-ban meg kellett adni a listening portot, valamint azt, hogy ki érheti el a szervert, admin oldalt, konfigurációs fájlokat és logokat
  - a webes felület azonosítást kért, a megadott user alapesetben tagja kell hogy legyen az lpadmin group-nak

  Ezután következett a nyomtató hozzáadása a CUPS felületén immár böngészőből, ám sajnos ez a típus nincs benne az adatbázisban, így drivert kell telepíteni. Samsungék (HP) kiadtak pár csomag ULD-t (Unified Linux Driver), az eszközhöz, de csak x86 hardverre. Ez már csak akkor derült ki számomra, amikor kicsomagoltam az illesztőprogramot. A NAS amire a printer csatlakozik, ARM alapú, tehát a driver máris ugrott.

  Folytatás...

  Uzsito 1 hónapja 0

 • Odroid-HC2 UART konzol

  Figyelem! Az ismertetett alkatrészek és eljárások csak a szükséges villamossági és informatikai ismeretek birtokában, saját felelősségre használhatók fel, minden esetben kellő körültekintéssel!

  Előfordul, hogy az ember nem elég előrelátó valamilyen termék vásárlásakor. Én is így jártam a kis koreai NAS kiegészítőivel, és nem rendeltem UART-KIT-et. Ez egy soros port-USB átalakító, aminek segítségével hozzáférhetünk a rendszerünkhöz egy linux terminállal akkor is, ha nincs hálózati kapcsolat, vagy egyéb hiba lépett fel. Azt gondoltam erre nem lesz szükségem, és persze már rég használtam az Odroid-HC2-t, mikor rájöttem az ellenkezőjére. A gyári 1.8V-os UART-KIT utánrendelése kissé drága lett volna, mert önmagában 16 EUR-ba kerül, külföldi szállítási költséggel máris kellemes 8.000 HUF fölött vagyunk. Most megnézzük, hogy lehet kihozni ugyanazt 1400 forintból, vagy olcsóbban.

  Folytatás...

  Uzsito 2 hónapja 4

 • Odroid-HC2 hűtés

  Motoszkált a fejemben a gondolat, hogy vajon lehetséges-e a korábban tesztelt Odroid-HC2 üzemi hőmérsékletét csökkenteni. Szoftver oldalról a cpu-governor változtatásával el lehet érni eredményeket, de nálam ez már alapból ondemand módban volt, vagyis az órajelek dinamikusan skálázódhattak le szükség szerint (ez a beállítás jár a legkisebb hőtermeléssel). A gpu-governor is átállítható performance-ról (állandó 600MHz) simple_ondemand-ra (177MHz-600MHz), amivel nyerhető talán 1-2 °C és párszáz milliwatt, ha épp nem használjuk semmire a grafikus egységet (bányászat).

  A passzív hűtésre alapozó megoldást nem akartam ventilátorral ellátni, hiszen akkor az egész koncepciót állítottam volna fejre. Egy darabig nem is találtam rajta fogást, aztán a boardot leszerelve, a fehér színű pasztát eltávolítva jobban körülnéztem. Az eloxált bordának hűtési szempontból egy ponton kellene érintkeznie a panellel, a CPU-nál. Ez így is van, de sajnos az én példányomnál csak félig, ugyanis a kettő közé benézve, fény felé tartva látszik némi légrés.

  Folytatás...

  Uzsito 2 hónapja 0

 • Odroid-HC2 ismertető

  ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 hónapja 78

 • Deluge torrent kiszolgáló + Transdrone APP

  Megosztanék egy viszonylag friss infót (számomra az), ami elsősorban azoknak lehet hasznos, akik Deluge torrent kiszolgálót futtatnak valamilyen eszközön (seedbox, ...), és azt Transdrone app (korábban Transdroid) segítségével érik el androidról. Erről korábban már itt írtam.

  Az eddigi állapot az volt, hogy a kis Transdrone-unk a kiszolgálón futtatott deluge-web szolgáltatáshoz csatlakozott, és azon keresztül érte el a deluge-daemont (valójában a deluge-daemon menedzseli a torrenteket, a deluge-web csak egy webes UI-t ad hozzá a dologhoz). Ha nem nagyon használta az ember (ahogy én sem) a webes felületet (helyette ott a GTK UI), akkor az csak egy felesleges csomagot, némi overhead-et és számos lehetséges problémát jelentett.

  Folytatás...

  Uzsito 8 hónapja 0

 • HP 250 G4 WLAN Antenna Pimp

  Néhány hónapja vásároltam használtan egy laptopot, ennek egy jellemző problémájával (típushibájával) foglalkozom az alábbiakban.

  Konfiguráció:

  HP 250 G4
  Intel i3-5005U
  8GB RAM
  250GB SSD
  USB3, ODD, stb.
  Broadcom BCM943142YHN WLAN+BT NGFF kártya HP Part. No.: 792200-001

  Amire én használom arra tökéletesen elegendő a gép, kivéve az utolsó elemet, a WLAN kártyát. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen budget laptopot adtak el világszerte, tele is van sírva az internet a kritikán aluli WLAN jelerősséggel. Magyarországon is jócskán van belőle. Sajnos én erre a nem is annyira rejtett hibára már csak vásárlás után találtam rá.

  A jelenség a következő: gyakran eldobálja a hálózatot (Ap-tól függetlenül, 3m-re a hálózati eszköztől), a jelerősség kritikán aluli. A jel nem áll be soha stabil értékre, de pillanatnyi "magas" jelszintnél is simán hajlandó bontani a kapcsolatot. Ugyanazon a helyen egy androidos telefon sokkal jobb értékeket produkál. Mindezt persze mozdulatlanul - egy asztalon, nem mozgatva, nem nyitogatva.


  Jelerősség (felső eszköz)

  Folytatás...

  Uzsito 1 éve 4

 • Home Server kialakítása Broadwell-U alapokon

  Passzív hűtéssel ellátott, kis fogyasztású, univerzálisan használható eszköz építése, linux kiszolgálóra támaszkodva.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 éve 64

 • ESP8266 alapú hálózati vezérlő

  Figyelem! Az ismertetett alkatrészek és eljárások csak a szükséges villamossági és informatikai ismeretek birtokában, saját felelősségre használhatók fel, minden esetben kellő körültekintéssel!

  A következő sorokon az alábbi összetett problémára keresünk megoldást:

  Mit tehetünk, ha otthoni környezetben futtatott szerverünket gyakran éri áramszünet (hála az áramszolgáltatónak)?
  Mi történik ha napokig nem tudunk hazajutni életviteli okokból, hogy újraindítsuk, rendezzük a szolgáltatásainkat?
  Mi van akkor, ha az ISP-től kapott modemünk, áramszünet után időnként nem találja a kapcsolatot, csak sokadik újraindításra?

  Alkalmazzunk szünetmentes tápegységet. Ez kézenfekvő megoldás, ám sajnos előfordul több órás áramkimaradás is, az akkumulátor pedig lemerül, és megint ott állunk szerver nélkül napokig, amíg haza nem jutunk. Arra azért lehetőséget ad, hogy a szerver soft-shutdown-t tudjon csinálni a hard helyett.

  Állítsunk be AC power loss intézkedést az alaplap BIOS-ában. Így ha visszajön az áram, a rendszer képes lesz újra elindulni, azonban az említett modem jó eséllyel ismét néma marad. Internetkapcsolat nélkül pedig olyan mintha nem is menne az egész.

  Folytatás...

  Uzsito 1 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.