2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Felugró ablak csak a magyar (vagy egyéb nemzetiségű) látogatóknak

    Van egy angol nyelvű weboldalam, viszont egyre több magyar látogatóm is akad, számukra pedig létrehoztam egy magyar verziót is.

    Az első ötletem az volt, hogy automatikusan átirányítok minden magyar IP-ről érkező látogatót a magyar weboldalra, de ezt végül elvetettem és arra jutottam, hogy jobb megoldás lenne nekik egy felugró üzenetet küldeni miszerint úgy tűnik, hogy magyar nyelvezettel rendelkező látogatók, ezért nem szeretnék-e inkább megtekinteni a magyar verziót. Ezután természetesen jöhet a link. Hogy hogy is lehet ezt kivitelezni?

    jQuery + Geo-IP API:

    Ez volt a kiindulópont:

    $(document).ready( function() {
    $.getJSON( "http://smart-ip.net/geoip-json?callback=?",
    function(data){
    console.log(data);
    var c = data.countryCode;
    if(c=="HU" || c=="HU" )
    alert("Magyar látogató!");
    }
    );

    });

    Na jó, ez eddig szuper, a magyar látogatók kapnak egy felugró alertet, de én nem ezt akarom és szeretnék HTML-t is a kódba, tehát beépítettem egy egyszerű jQuery dialogot a funkcióba:

    Folytatás...

    The DJ 10 éve 3

  • Ha megfertőzték a weboldala(i)dat

    Használhatod ezt a két hasznos kis perl scriptet: [link]

    A hack-search.pl segít megtalálni a PHP fájlokba injektált kártékony kódot, a find_and_replace.pl pedig segít eltávolítani ezeket. Persze ehhez szükséges shell hozzáférés a szerverhez és a futtatáshoz kell lennie telepített perl-nek is.

    Abba a mappába pakold, amelyiket ellenőrizni akarod (például a weboldalad document root-ja), adj a fájlodnak futtatási jogosultságot (chmod +x) és indítsd el: perl hack-search.pl

    A folyamat végén kapni fogsz egy listát a gyanús fájlokról. Ez nem mind fertőzött, de ad egy nagyon jó alapot az induláshoz. Az imént tisztítottam vele egy szervert és a következő dolgok váltak gyanússá:

    /home/ugyfel/public_html/wp-content/themes/Mortar/cache/dc8e1cb5bf0392f054e59734fa15469b.php
    /home/ugyfel/public_html/include.php

    Ez egy Wordpress oldal. A Wordpress core fájlok között nincs include.php a gyökérben. Ezt megnyitva már rögtön lehetett is látni, hogy itt valami turpisság van. A cache mappába a timthumb cachelt képei kerülnek. Akkor mit keres ott 4-5 PHP fájl? Hát persze, feltöltött shell, meg fájlkezelő meg minden anyám kínja. Természetesen mindez kódolt formában. Töröltem őket a régi és sebezhetőségekkel teli timthumb-el egyetemben. Probléma megoldva.

    Folytatás...

    The DJ 10 éve 0

  • Backup a mega felhőjébe (Linux)

    Címlapos írásnak terveztem, de úgy éreztem oda kevés lenne, no meg a fejlesztője magára is hagyta, így nem merném bátran ajánlani komolyabb backup célokra a megatools-t, otthonra játszadozni viszont továbbra is jó alternatíva lehet.

    Szerintem bemutatni nem nagyon kell a megát, Kim Dotcom újabb próbálkozása a Megaupload után, a szolgáltatás népszerűsége pedig egyre csak ível felfelé. Ingyenesen 50GB cloud tárhely jár mindenkinek, aki regisztrál, de ez még csak a kezdet, mert folyamatosan érkeznek az új funkciók és lehetőségek. Példának okáért már létezik mobil és böngészőbe épülő alkalmazás/kiegészítő is, de van már Windows-os szinkronizáló kliens is.

    Amiről itt szó lesz az egy nagyon okos kis programcsomag, ami a mega API-ját használva képessé teszi kedvenc Linux disztribünket arra, hogy az ingyenes 50GB-os mega tárhelyet használhassuk háttértárként vagy éppen backup megoldásként. Én az utóbbi célra használom, azaz ide (is) mentek minden fontos adatot megadott időközönként a Debian szerveremről.

    Mi is kell ehhez?

    Folytatás...

    The DJ 10 éve 10

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.