2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hangtalan gép, kis fogyasztással

Mire is használható napjainkban egy alacsony fogyasztással rendelkező, hangtalan, kis méretű masina?

[ ÚJ TESZT ]

Az alany bemutatása

Ebben a cikkemben egy olyan kis gépet szeretnék bemutatni az olvasóknak, ami ugyan teljesítményben már elavultnak számít a mai kor gépcsodái mellett, azonban a kompakt, aprócska mérete, az alacsony fogyasztása és a passzív hűtése mégis egyedülálló és hasznos társsá teszi a mindennapokban. A bemutató után egy általános leírással is szolgálnék, hogy hogyan is helyezzük üzembe valamint miként is szabjuk testre igényeink szerint, ezután pedig szeretnék kitérni azon területekre, ahol a mai nap is hatékonyan felhasználhatóak ezek a gépek. Egy ilyen rendszer esetében akkora szabadsággal ugyan nem rendelkezünk, mint egy sima asztali PC esetében, azonban a leleményes felhasználó itt is képes áthidalni a problémákat.

A vékonykliens, avagy a cikk fő alanya

Természetesen innen a PH-ról sikerült hozzájutnom a saját kliensemhez, ami nem más, mint egy Termtek TK-3350-es. Ez valószínűleg nem mond sokat, úgyhogy jöjjenek a pontosabb információk.

Maga a gép egy mini-itx alaplapra épülő VIA chipsetes csoda, ami mindössze 232 mm magas és 51 mm széles. Természetesen választhatunk, hogy állítva vagy fekve kívánjuk használni, szerény véleményem szerint mindkét változatban egyaránt kellemes látvány, viszont a jobb hő leadás miatt talán érdemesebb felállítva használni.

(Hát nem aranyos?)

A technikai paraméterei a következők:

Processzor: VIA Eden 533 Mhz (bővíthető 733 Mhz-ig, maximális terhelés esetén 5-6W(!) fogyasztás)
Memória: 128 MB alacsony profilú SDRam (512 MB-ig "tömhetjük")
Flash memória: 32 MB-tól 512 MB-ig szerelték ezeket a modelleket, attól függően, hogy milyen operációs rendszerrel szállították
VGA: Természetesen integrált, a rendszermemóriából csippent le 8MB-ot saját magának, aminek segítségével képes előállítani a maximum 1280x1024/60-as felbontást 24 biten valamint az 1600x1200/60-ast 16 biten
HDD: Ez az, ami nincs... a megléte viszont csak rajtunk múlik, mivel az alaplapon található IDE vezérlő, így értelemszerűen IDE csatlakozó is

A gép rendelkezik sztereó integrált hangkártyával, amin a sima audio kimenet mellett megtalálható egy mikrofon bemenet is. Mindezek mellett két darab, a készülék elejére pozícionált USB csatlakozó is része a felszereltségnek, sajnos csak a régebbi, 1.1-es típus. Ugyanígy a gép elején találjuk a két PS/2-es egér/billentyűzet csatlakozót is. A legfontosabbat pedig még meg sem említettem, ez pedig egy 10/100-as Realtek chipes hálókártya, melynek segítségével csatlakozhatunk helyi hálózatunkra vagy éppen az internetre. (Szolgáltatások: TCP/IP, DNS, WINS, PPP, DHCP,PPPoE, WOL stb.) Mindezeken túl van még nekünk egy párhuzamos és két soros portunk is.

(A gép elülső csatlakozói - kattintásra nagyobb méret)

A géphez rendelhető volt kiegészítőként WLAN vagy éppen PCMCIA modul, valamint egy sima PCI slot is. Az én modellem sajnos ezek közül egyikkel sem rendelkezik, azonban a PCI slot csatlakozójának helye megvan, tehát elviekben a kiegészítő megléte után teljes értékűen használhatnám. (De mint később majd kiderül, nem is feltétlenül lesz rá szükség.) Érdekesség még, hogy ez a típus rendelkezik smart card olvasóval is, ezzel is fokozva a biztonságot.
A széria megjelenésekor a gyári CF kártyára került az operációs rendszer, ami lehetett Windows CE, Windows (NT, 2000,2003, XP) vagy akár Linux is.

(A gép hátsó csatlakozói - kattintásra nagyobb méret)

Használat közben

A száraz tények után jöjjenek a saját tapasztalatok. A kis csomag kibontása után rögtön rá is kötöttem a monitorom és kíváncsian vártam, hogy mi tárul majd elém. A bekapcsoló gomb megnyomása után nem fogadott más, csak csönd. Ez számomra a mai napig szokatlan, hiszen a nagy átlag ismeri milyen hangok ütik meg a fülét ha például az asztali gépét helyezi üzembe. Itt semmi ilyesmire nem kell számítani, hiszen indítás után csak a beépített speaker rövid csippanása töri meg a csendet. Ezután a BIOS-ban (F12) beállított eszköz elkezdi az operációs rendszer betöltését és rövidesen érdemben is használni kezdhetjük a gépünket. Pozitív dolog, hogy a gép képes hálózatról és USB-s eszközről is bootolni, legyen az HDD, pendrive, CD meghajtó vagy bármi más. Én legelőször egy 2 GB-os pendrive-ra helyezett DSL Linuxal próbáltam szerencsét és a bootolás, valamint a rendszer működése is zökkenőmentes volt. Sajnos az USB 1.1 korlátozott írási/olvasási sebessége miatt ez a megoldás nem ajánlott hosszabb távú használatra, így én is elvetettem ezt az ötletet. A végső megoldás sem váratott sokáig magára. Úgy döntöttem egy IDE-CF átalakító, valamint egy CF kártya beszerzésével kiiktatom a pendrive-ot és búcsút mondok a lassú sebességnek. Természetesen ez mind elkerülhető lett volna, ha a gép rendelkezik a gyári flash rendszerrel, de sajnos ez sem volt benne, amikor megkaptam. Semmi gond, minden pótolható.
Mint említettem a gép teljesen passzív hűtéssel rendelkezik, sem a processzort, sem a tápegységet nem hűti ventilátor. Mindezeken túl egyáltalán nem található mozgó alkatrész a rendszerben. Néhány óra nyüstölés után azért a fém ház langyossá válik, főleg a processzor tájékán, de a gép kialakítása miatt ebből nem származhat gond, hiszen a ház nagyon szépen átveszi, majd leadja a hőt. Sajnos nem rendelkezem fogyasztásmérővel, de mivel a masina teljesen "minimal-edition" és a processzor is csak maximum 6W körül fogyaszt, ezért szerintem maximális terhelés körül sem lehet 20-30 Wattnál több.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.