2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Windows 7 rendszerünk másik merevlemezre költöztetése (klónozás)

Írta: | Kulcsszavak: windows 7 . klónozás . partíció . adatmentés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előtörténetnek mindössze annyit, hogy szép lassan próbálom fejlesztgetni az asztali gépemet és eljött az idő, hogy a lassúcska 120-as IDE merevlemezt végre egy új 500 GB-os SATA II-esre cseréljem. Jó ideje megvan már az utód, de mindig halogattam a dolgot, hiszen semmi kedvem nem volt a nulláról újraépíteni a jól belakott és bekonfigurált operációs rendszerem.

Ekkor kezdtem el nézelődni a neten, hogy milyen megoldások léteznek az egy az egyben klónozásra. Rögtön beugrott a Norton Ghost név, de nem próbálkoztam meg vele, hiszen mikor legutóbb volt szükségem hasonló ügyben a szolgálataira, akkor nem sikerültek úgy a dolgok, ahogy szerettem volna. Az elvileg tökéletesen klónozott rendszer az új merevlemezen nem indult el. Később olvastam is itt-ott, hogy nem teljesen kompatibilis a Windows 7-el, így ezzel most nem is kísérleteztem. Persze lehetséges, hogy mára már javították a dolgot, de én most a saját módszeremet fogom leírni a problémára. Biztosra veszem, hogy vannak sokkal egyszerűbb és könnyebb megoldások is, de én hozzáteszek még egy programot és leírást a listához.

Szükséges elemek:

- A régi merevlemez, amiről a rendszered van és amiről szeretnél másolatot
- Egy új merevlemez, ami legalább akkora méretű, mint az előző (nem baj, ha nagyobb, az sem, ha más csatolóval rendelkezik)
- A DriveDumper nevezetű program
- Egy kis technikai érzék és szerencse

1: Csatlakoztasd az új merevlemezt, amire klónozni szeretnéd a jelenlegit, majd indítsd el a géped és töltsd le a DriveDumpert innen: [link]
2: Telepítsd fel és indítsd el :)
3: A kezelése szög egyszerű, el sem lehet téveszteni. Válaszd ki felül a forrás meghajtót, AMIRŐL a másolatot szeretnéd. Alatta jelöld ki a CÉL meghajtót, AMIRE a másolatot szánod.

4: Okézd le, nyomd meg a Start gombot és várj, míg befejeződik. (120 GB esetében kb. olyan 70 perc volt).

Figyelem: A CÉL meghajtón MINDEN adat elvész, csak akkor indítsd el a folyamatot, ha biztos vagy benne!

5: Ha kész, akkor állítsd le a géped és húzd le az EREDETI merevlemezt. Ismételt indítás után örülhetnénk... de mégsem fogunk, mert szinte biztos, hogy nem fog betöltődni a rendszer. Valami csinos kis hibaüzenetet kapunk még a boot előtt. Mi lehet ez? Boot szektor gond vagy éppen partíciós probléma!
6: Kapcsoljuk ki a gépet, keressük elő a Windows 7 telepítőlemezt és bootoljunk be róla septiben. Rögtön ki is írja, hogy probléma van, engedjük hát neki, hogy korrigálja. Restart és láss csodát: semmi változás!
7: Ne csüggedjünk, ismét bootoljunk be a lemezről, ámbár most indítsunk egy parancssort.

Gépeljük be a következőket szép sorban:

DISKPART
LIST DISK
SELECT DISK 0 (kijelöljük a lemezt...ha több HDD is van a gépben, akkor a "0" helyére az a szám kerül, ami az imént klónozott, de még nem induló lemezünket jelöli)
LIST PARTITION
SELECT PARTITION 1 (kijelöljük az "1"-es partíciót abban az esetben, ha ez a Windows 7 rendszerpartíciója)
DETAIL PARTITION

Ellenőrizzük a képernyőn megjelenő információkat. A meghajtó betűjele megegyezik az eredeti lemezen találhatóval? (Alapesetben C:\) A partíció aktívnak jelölt? Ha igen a válasz, akkor írjuk be, hogy EXIT és ki is léptünk a partíciókezelőből.

Jöhetnek a javító parancsok:

bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
bootsect /nt60 C: (amennyiben a C: a rendszerpartíció)

Ismételt újraindítás és láss csodát: Ha mindent jól csináltunk, akkor működik! A rendszer betölt és egész egyszerűen csak úgy száguld.

8: Ha nem teljesen megegyező méretű merevlemezre klónoztunk, akkor észrevehetjük, hogy indítás után pont akkora méretű a HDD-nk, mint az eredeti. Na ez viszont így nem a legjobb, tehát kattintsunk a start menüre, írjuk be, hogy: "diskmgmt.msc", majd nyomjunk entert. Rövidesen elindul a lemezkezelő segédprogram, ahol a fizikai lemezeket és a rajtuk található partíciókat látjuk. Itt kikeressük a rendszerlemezünket. Jobb gombbal kattintunk a Windows 7 partíciójára, keresünk egy olyan opciót, hogy "Partíció kiterjesztése" és innentől már úgy gondolom adja magát a dolog. Okézzuk le és teljes kapacitásában üzemel a HDD.

Kiegészítő információk:

- NEM tudom garantálni, hogy ez a megoldás nálad is működni fog, de ha beleviszel egy kis kreativitást, értesz valamennyire a Windowshoz és kitartó vagy, akkor biztosan megoldható, hogy ne kelljen elveszítened a régi rendszered
- A folyamat adatvesztéssel járhat, NE kezdj bele ha nem tudod mit csinálsz
- A DriveDumper progi tökéletes adatmentési célokra is, hiszen low-lewel copy-t végez, azaz egy az egyben, bitról bitre úgy másolja át az adataid és rendszered, ahogy az eredetileg is megtalálható
- Én 32 bites Windows 7-el végeztem el a klónozást, 64 biten nem biztos, hogy ugyanígy fog működni

Lábjegyzet: Mindenki sipákol a neten, hogy nem fog működni, telepítsd újra, összeomlik stb. Butaság! Pont olyan stabil, mint előtte. Ja és persze az alaplapcserénél is meghal szegény, akkor is telepítsük újra. Két napja tettem be más chipsettel rendelkező új alaplapot, mondanom se kell, hogy semmit nem telepítettem újra :) Ne higgyünk el mindent, amit írnak, kísérletezzünk, próbálkozzunk és sikert aratunk.

Hozzászólások

(#1) The DJ


The DJ
addikt

Köszi, ez igazán hasznos! :R

Tudathasadásos, magával beszélgetős, "jelenjémámeg" hozzászólás.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#2) pr1mzejEE


pr1mzejEE
addikt

Ezt a bejegyzést nehogy töröld :D +fav neki, majd alkalmazom! Köszi! :R (az írást :D)

Football More Than Just a Game .. Calisthenic is way for life..

(#3) Kolondrum

Mondom de jó majd megpróbálom,de látom a művelet után vannak gondok. Figyu max fél nap mindent újra beállítani, inkább mint ez a módszer. Időben biztosan a program nyer.

(#4) The DJ válasza Kolondrum (#3) üzenetére


The DJ
addikt

Mindennel együtt olyan 2 óra volt körülbelül az egész folyamat, tehát ennyi idő kellett míg az új merevlemez átvette a régi szerepét. Nekem bőven megérte, mert én 4-5 évente telepítek Windows-t általában (nem vicc!) és szeretem, ha minden ott és úgy van, ahogy én használom. Van akinek az újratelepítés egyszerűbb ez biztos, de én nem tartozom közéjük :)

pr1mzejEE: Nem szokásom semmit törölni. Nem akarok hazudni, de ha jól emlékszem ezidáig nem is töröltem egyetlen személyes bejegyzésem sem. Ezután sem tervezem :) A kis útmutató írása közben eszembe jutott, hogy mehetne talán címlapra is, de elvetettem az ötletet, mert nálam a címlapos írások ennél hosszabbak, kidolgozottabbak és részletesebbek.

Azért remélem akad majd olyan, akinek hasznos lesz. Viszont az is biztos, hogy délutánra jönnek majd a tippek azokról a programokról, amik egy az egyben elvégzik ezt a procedúrát, mindenféle utólagos szöszölés nélkül.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#5) pr1mzejEE válasza The DJ (#4) üzenetére


pr1mzejEE
addikt

Nálam ez az folyamat 3-4 havonta történik meg :D

ui.: Ne maradjon abba ez a jó szokásod ;)

Football More Than Just a Game .. Calisthenic is way for life..

(#6) morhange


morhange
tag

Hallottam egy olyan programról, amit cd-re lehet kiírni, róla bootolni, és bármilyen (xp-től felfele) windowst lehet egyikről a másikra, néhány gombnyomásra átrakatni. Csak tudnám mi volt a neve... :F

(#7) kraftxld válasza morhange (#6) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Paragon Drive Backup

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#8) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Hogyhogy nem a szakmaiba ment ez?

(#9) The DJ válasza Crystalheart (#8) üzenetére


The DJ
addikt

Nem éreztem elég részletesnek és kidolgozottnak ahhoz, hogy címlapra menjen :)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#10) morhange válasza kraftxld (#7) üzenetére


morhange
tag

Nem hiszem, A-val kezdődött a neve.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.