2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Hardver probléma

    Éppen egy weboldalon dolgoztunk délután, amikor az egyik frissítésnél elfelejtett betöltődni. Furcsa volt, mert nem szokott ilyet csinálni a céges szerver, de azért nyomtam egy CTRL+R -t, hátha csak a böngészőm vagy az itthoni net rosszalkodik. Az eredmény ugyanaz. Hmm...

    Ránéztem (volna) SSH-n, de oda sem sikerült csatlakozni. Indítottam egy pinget is gyorsan, de az összes csomag elveszett. Kb. ebben az időben megindultak a telefonok, az e-mailek és a Messengeres sipítozások, miszerint "nem megy a szerver, nem töltődnek le a levelek, nem futnak a szolgáltatások és itt a világ vége" :) Legalábbis ilyenkor kb. így adják elő magukat az emberek, még a fél perces kimaradás esetén is, de most más volt a helyzet.

    Megnéztem a szolgáltató honlapját, hátha ki van írva valami karbantartás. Nem volt. Próbáltam a miénkkel megegyező IP tartományból kiválasztani találomra 1-2 IP címet, hogy azok vajon elérhetőek-e. Azok voltak. Tehát valószínűleg nincs karbantartás és net gond sem, de azért gondoltam, hogy megeresztek egy telefont. Az ügyfélszolgálatos srác is megerősítette a feltevésemet, nincs karbantartás, sem látható probléma és mások sem telefonáltak ilyen ügyben, úgyhogy a szervergéppel lehet valami. Kért egy kis időt, hogy utánanézzen, én pedig letettem. Fél óra múltán sem történt változás, úgyhogy ismét tárcsáztam a termet.

    Folytatás...

    The DJ 13 éve 5

  • Gagyi kis masina :)

    8 x Intel Xeon X3450 ~ 2,67 Ghz
    16 GB Ram

    U jelly? ;]

    The DJ 13 éve 20

  • Megújult a weboldalam!

    Az utóbbi héten azon ügyködtem, hogy a megkopott küllemű weboldalam kicsit felfrissítsem, külön válasszam a szakmai írásaimat, a zenéimet, az általam készített weblapokat, mindezeket pedig megfejeljem egy kicsit modernebb design-al is. Úgy vélem egész jól sikerült, a mai napon pedig végre feltölthettem a megújult, 3.0-ás verziószámot viselő Dj.Beat Website-ot :)

    A kezdőlap egy egyszerű kis választó oldal, ahol mindenki arra az aloldalra léphet, ami őt éppen érdekli. Természetesen ezek is teljesen új kinézetet kaptak, bár még koránt sem ért véget a megújító projekt.

    Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is.
    Tetszik, nem tetszik? Ha nem miért nem?

    A link természetesen maradt a régi: www.dj-beat.hu

    Itt kell megjegyezni, hogy a párom nélkül nem jöhetett volna létre ez a megújulás, hiszen a grafikai elemek jelentős része az ő keze munkáját dicséri. Szóval óriási köszönet neki :R

    The DJ 13 éve 13

  • Biztonsági mentés Linux alatt

    Mint tudjuk az adatvesztés jó pár kellemetlen órát okozhat, főleg olyan helyzetben, ha azelőtt nem készült biztonsági másolat az akkorra már végtelen bitmezőkön nyugvó fájl(ok)ról. Ezt megtehetjük időnként kézzel is, de sokkal kényelmesebb, ha ezt helyettünk maga a rendszer végzi el.

    Pont egy ilyen automatikus biztonsági mentés beállítását kellett elvégeznem, úgyhogy jegyzetelek ide kicsit magamnak, no meg persze hátha másoknak is hasznos lesz.

    Az első és leglényegesebb, hogyha tényleg fontos az adataink biztonsága, akkor mindenképp juttassuk el azokat X időnként (javasolt legalább hetente) külső szerverre is. Ez azért fontos, mert ha valamilyen oknál fogva lehal a szerverünk vagy esetleg a táp elpukkanna és magával vinné a HDD-t, akkor jóval kevesebb izzadtságcsepp fog lecsorogni a homlokunkon, ha egy külső szerveren megvan minden fontos adatunk. Ezen felül ha megtehetjük érdemes egy külön HDD-t szentelni a backup számára.

    Akkor jöjjön a lényeg. Olyan programra volt szükségem, ami hetente lefut, betömöríti az általam megadott mappákat, majd ezt szépen fel is tölti nekem FTP-n egy távoli szerverre. Aki pedig ma elvégzi nekem ezt a feladatot az nem más mint a Backup Manager. Grafikus felülettel nem rendelkező kis egyszerű programról van szó, a konfig fájljában mindent beállíthatunk logikusan és egyszerűen.

    Életre keltése Debian alatt így zajlott:

    Folytatás...

    The DJ 13 éve 2

  • Java 4 Ever

    Ezt mindenkinek látni kell: [link] :D

    The DJ 13 éve 11

  • A mai ebéd

    :DDD

    The DJ 13 éve 7

  • 462 nap

    Bizony, ennyi idő után kellett restartolni a céges szervert. Büszke voltam erre az uptime-ra, mert mégis csak nekem köszönhető, most viszont egy szerverterem váltás miatt megszakadt ez az ámokfutás. Cserébe viszont megtáltosodott a gép, száguld, mint a megvételekor :)

    Azon viszont felnevettem, mikor az új helyén indításkor írja az fsck, hogy 400 valahány napja nem volt ellenőrzés, tehát most forcing-ol egyet :D

    The DJ 13 éve 4

  • Amikor a google sem segít akkor jöttök ti!

    Nagyon jó Google használónak tartom magam, nagyon ritka az, amikor nem találom meg, amit keresek.

    Na ez most egy olyan alkalom, szóval hozzátok fordulok :)

    Adott egy Epatec gép, aminek külső tápegységre van szüksége, a gyári viszont nincs már meg hozzá. Ez nem is rettentene el, mert léteznek univerzális tápegységek ezernyi végcsatlakozóval, de ami ezen a gépen van az olyan egyedi, hogy nem is láttam még ilyet előtte. Ráadásul fogalmam sincs, hogy hány volt és hány amper kell a kicsikének, szóval még csak le se tudok gyártani egyet hozzá.

    Ilyen a tápcsatlakozó: [link]
    A Google annyit segített, hogy valószínűleg ilyen a csati: [link]

    Ezzel sajnos nem vagyok előrébb, mert még ha szerzek is valami csoda folytán ilyet, akkor sem fogom tudni a gépnek szükséges feszültséget.
    A gyártó oldala mindössze ennyit közöl: "Power supply: 15 W external (inclusive)"

    Ugye ti okosabbak vagytok nálam és segítetek megoldani ezt a "krízist"? :)

    The DJ 13 éve 6

  • Napi Captcha

    Kommentár nélkül :D

    The DJ 13 éve 13

  • Horror játékok

    Nem sűrűn játszom, sőt az utóbbi években szinte egyáltalán nem ültem le a gép elé csak azért, hogy játszogassak. Nemrég viszont sikerült egy kicsit fejleszteni az asztali gépemet, úgyhogy kedvet kaptam pár régebben hallott név kipróbálásához.

    Ezek közül az egyik volt a Dead Space első része, ami régebbi ugyan, de még a mai szemmel is egész takaros grafikával rendelkezik. Tudtam, hogy nem éppen gyerekmese a játékmenet, de nekivágtam. Hát meg kell mondanom így már régóta nem paráztam a gép előtt. Éjszaka, 2 x 200 Wattos hangszóró mellett, maximum grafikával olyan parahangulat tört rám, hogy az ijesztőbb történéseknél felugrottam a székről és még sikongattam is :D A kedvencem mikor közelítek egy halottnak hitt, földön fekvő lény felé és mikor odaérek hirtelen felpattan és elkezd felém rohanni. A másik best of amikor megyek szépen előre, hangot hallok a hátam mögül és mikor visszafordulok, már fél centire van tőlem egy kezeslábas, ijesztő félig zombi félig alien torzszülött. A pulzus végig az egekben, a hangoktól a frász kiver és legszívesebben kilépnék, de mégse teszem, mert tetszik és valami fura módon élvezem is. Alapjában véve nem hosszú a játék, de érzem, hogy ilyen 20 perces turnusokban fogom végigvinni, mert egyszerre tovább nem tudok játszani.

    Folytatás...

    The DJ 13 éve 75

  • Hajnali rendszergizdaság

    Környezet: Debian Lenny 2.6.26-os kernel

    A mai éjszaka/hajnal tanulsága: Az újabb nem mindig a jobb. A VMware 2.0.2 egy nagy rakás... salakanyag. Az egyetlen előnye, hogy telepítéskor nem volt vele annyi szívás, mint, amit vártam, utána viszont hibák tömkelege, ami azzal kezdődik, hogy böngészőből a Webadmint lehetetlen volt elérni, a net pedig tele ezekkel a hibákkal, mégsem volt egy épkézláb megoldás sem rájuk. Persze nem adtam fel, nem szokásom, a lehető összes tippet kipróbáltam, de semmi nem hozott eredményt. 'Loading' felirat és üres fehér képernyő. Na bumm, ezt oldd meg!

    Vissza az 1.0.10-hez. Próbálom telepíteni, de ez meg nem komálja a 2.6.26-os kernelt, nem fordul le egy modul, a telepítő leáll. Fantasztikus. Guglizás tovább, nagy nehezen megtaláltam a kernelhez való patchet, amit kisebb küzdelem után alkalmazni is tudtam. Félbehagyott telepítés folytatása és csodák csodája hajnali 3-ra fel is települt a VMware. Izgatottan indítottam el a remote console-t, hogy most vajon mi jön közbe, de fura mód tökéletesen működött.

    A rendszergazdaság nem mindig könnyű (sőt, általában nem az), de jó érzés, ha hosszú küzdelem után valamit sikerül életre kelteni :)

    The DJ 13 éve 7

  • Realtek - Probléma megoldva!

    Engem is elértek a megmagyarázhatatlan jelenségek, jelen esetben az Asus P5K Pro lapom integrált Realtek ALC 883 chipes 8 csatornás hangkártyája produkál olyan dolgokat, amiket nem értek.

    Két nappal ezelőttig minden rendben volt. A sima sztereo (lime) kimenetet használtam, ez ment tovább a keverőbe, majd az erősítőbe. Tökéletesen működött, zenélgettem, játszottam, filmeztem. Érkezett egy 8800 GT, betettem, tesztelgetni akartam, no de... feltűnt, hogy nem szól a jobb hangfalam. Na mondom megint rátoltam a székemet a kábelre és megtört. Bedugtam a fülest a hangkártyába és úgy sem szólt a jobb oldal. Max hangerőn, nagyon halkan hallani, hogy szól ott is aminek kell, de ez olyan halk, hogy szinte már én képzelem oda. Kezdtem kétségbe esni :U

    De nem adtam fel természetesen. Letöltöttem a legfrissebb HD Audio drivert, hátha csak valami szoftveres gond lesz. Ez sem oldotta meg. Letöltöttem az Asus honlapjáról a laphoz készített hangkártya drivert is. Azzal sem lett jó. Próbáltam mozgatni zenehallgatás közben a jack csatlakozót, de nem recsegett, nem adott semmi olyan jelet, ami arra utalna, hogy levált volna a lapról a csati vagy éppen koszos lenne.

    Folytatás...

    The DJ 13 éve 24

  • Sigmarion III - Tenyérnyi mindenes

    Egy sokoldalú és ritka tenyérgéphez jutottam hozzá...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 13 éve 82

  • Évértékelő, jövőbe tekintő

    Sokan abba a hibába esnek, hogy hajlamosak azt hinni, hogyha véget ér egy év és elkezdődik egy új, akkor majd minden más lesz és elég csak várni ölbe tett kézzel. Én nem ebbe a csoportba tartozom. Nincsenek túlzottan nagy elvárásaim 2011-el kapcsolatban, pont úgy, ahogy 2010 kapcsán sem voltak. Úgy gondolom ez egy jó döntés volt.

    Rengeteg jó dolog történt és elég sok rossz is, valószínűleg ez idén is így lesz. A jó dolgok legjobbika kétségtelenül párom, akivel ezt az évet már együtt töltöttük el. Először kisebb-nagyobb megszakításokkal, a vége felé pedig már teljesen együtt (lakva). Ő volt az, akinek a legtöbb boldog percet köszönhetem és ezért nagyon hálás vagyok neki. Sokszor voltak ugyan viták és duzzogások, de hát hol nincsenek. Emlékszem mennyire nehezményezte, hogy róla nem írok szinte soha ide a blogba. Sajnos én egy elég furcsa élőlény vagyok. Ha boldog vagyok nem tudok írni, mert nincs miről. Akkor csak egész egyszerűen élvezem azt, ami van és addig, amíg van. Ha valamit pedig mondanom kell, akkor nem a gépnek teszem, hanem a boldogságom tárgyának. Bezzeg, ha szomorú vagyok... akkor tudok igazán írni, hisz akkor ki kell adnom magamból azokat a nehéz érzéseket, amik belülről nyomasztanak. Ebből következik, hogy azért nem írtam róla, mert az idő túlnyomó részében igen is boldog voltam mellette. Az a nagy merengő, szomorkás, mindig álmodozós korszakom már véget ért azelőtt, hogy őt megismertem.

    Folytatás...

    The DJ 13 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.