2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hosting környezet Debian 6 alatt

Ingyenes webhosting panel, ami képes virtualizálásra is? Igen! ISPConfig 3 és OpenVZ telepítési útmutató.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Immáron sokadik alkalommal ugrom neki a feladatnak, viszont úgy döntöttem ez alkalommal dokumentálom is, hátha mások számára is hasznos lesz ez a kis útmutató.

Angol nyelven temérdek ilyen és ehhez hasonló leírás található a neten, azonban bízom benne, hogy akad olyan, akinek könnyebbséget okoz, ha mindezt magyar nyelven olvashatja, mindezeken felül pedig igyekszem hozzátenni a saját tapasztalataimat, kiegészítéseimet is, hogy végül egy részletes, jól körbejárt útmutató kerekedjék ki belőle.

Létezik már egy Debian szerverről szóló címlapos írásom, azonban az még az 5.0-ás verziószámot viselő Lenny-hez készült és mára már nem is mindenütt helytálló, plusz főként az otthoni szerver létrehozásáról szól, míg ez az új útmutató már megállja a helyét komolyabb környezetben is.
Természetesen otthoni gépünkre is felvarázsolhatjuk a következő oldalakon olvasható megoldásokat, azonban ott már előfordulhat, hogy problémákba fogunk ütközni (például a levelezés esetén, mivel a legtöbb ISP korlátozza az egy IP-ről küldhető/fogadható levelek számát).

Alaphelyzet:

Adott egy (vagy több) szervergép egy feltelepített, szűz (lehetőleg grafikus felület nélküli) Debian Squeeze-el, amit mi főként hosting célokra (web, virtuális szerver) szeretnénk használni.
Ennek megoldására létezik rengeteg alternatíva, fizetősek és ingyenesek egyaránt. Web hosting panelek közül személyes kedvencem a Cpanel/WHM páros lenne, ám ezekért sajnos elég komoly összeget kell kicsengetnünk (ezen felül ők inkább CentOS alatt érzik jól magukat), így maradunk egy ingyenes megoldásnál, ami jelen esetben nem lesz más, mint az ISPConfig hármas verziója. Természetesen itt is lenne temérdek egyéb opció, mint például akár az ISPCP, de az előbb említett program számomra sokkal szimpatikusabb és a neten fellelhető tudásanyag is jóval bővebb hozzá.

Mi is fog történni?

Első lépésként feltelepítjük a szükséges csomagokat, majd az ISPConfigot, végül pedig mindezt kiegészítjük egy OpenVZ-vel és képessé tesszük az ISPConfigot az OpenVZ adminisztrálására, hogy mindent könnyedén el tudjunk végezni webes felületről anélkül, hogy a cli-ben kellene turkálnunk.

Feltételezem, hogy a Debian telepítése sikeresen lezajlott, így innen kezdem az útmutatót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.