2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Szerszámblog - Gépi lombfűrész átalakítása, Frissítve: 2014.02.19

    2013-ban születésnapomra megleptem magam egy egyszerű lobfűrész géppel. Moddinghoz és kisebb fa munkákhoz mindig jól jön. Első megtekintésre szimpatikusnak tűnt, az asztala dönthető 45°-ban, és ugyan lemezből készült a szélén peremezve, de elég merevnek tűnt. Körmös fűrészlapokat használ alap esetben, ez gyors fűrészlap cserét jósolt, és gyárilag egy adapter segítségével tud fogadni normál köröm nélküli fűrészlapokat is. Tudja változtatni a rezgésszámot a beépített elektronikának köszönhetően. Mivel az interneten rosszakat nem találtam róla (igaz jókat sem :U ) így rászántam magam a vásárlásra.

    A fa billentyűzetem gombjaihoz készülő sablonokat már ezen a gépen vágtam ki. Sajnos a lemez asztal elkezdett hajolni, középen rendesen megsüllyedt legalább 2-3mm-t,

    Folytatás...

    Bari 10 éve 15

  • Monitor PC projekt!

    Hogyan készült burkolat nélküli monitorokból, perofált lemezből és MDF lapokból egybeépített számítógép.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 166

  • Monitor PC projekt, Frissítés:2013.05.11

    Üdv Minden olvasónak

    Az első ötletek 2011 augusztusában jöttek, mikor a frissen vásárolt itx-es konfig házában a paneltáp gyári hibás volt, amíg a garanciális ügyintézésre vártunk, a konfig a monitor hátuljára lett felrögzítve. Majd 3 hétig használtuk így a számítógépet, ekkor döntöttem el, hogy később amint időm engedi a konfignak készítek a monitor hátuljára egy saját házikót perforált lemezekből.

    _______________________________________________________________________

    Frissítés:

    Végre a helyére került a számítógép, hogy Párom megelégedéssel használhassa, bár nem sokáig mert hamarosan újból szétszedem és alapos csiszolás után újból fogom festeni és lakkozni.

    _______________________________________________________________________

    Folytatás...

    Bari 11 éve 129

  • Logitech N315 klón házilag

    Üdv minden Olvasónak!

    A Logitech N315-ös noti asztalkájának mintájára készítettem egy hasonlót rétegelt lemezből.

    A saját verzióm 3 réteg rétegelt lemezből lett szendvicsszerűen kialakítva, a két külső réteg 8-8mm-es, a köztes réteg 4mm-es lapból. A kihúzható egér tartó szintén 8mm-es agyagból készült. A piktogramok pirográfiával készültek, a felületvédelmet selyemfényű vizes bázisú bútorlakkal oldottam meg

    _____________________________________________________________________

    Folytatás...

    Bari 11 éve 8

  • NYÁK készítés házilag

    Modding során előfordulhat, hogy a célhoz nyomtatott áramköri lap szükséges, melyet mi is elkészíthetünk.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 11 éve 128

  • Fa billentyűzet születése. Update! 2013.08.11

    Üdv Minden olvasónak!

    Ebben a blogbejegyzésben lehet majd nyomon követni a fából készülő billentyűzet születését, hasonlóan a F'egér bloghoz minden lényegesebb munkafolyamat után frissítem majd.

    ____________________________________________________________

    Update

    Az elmúlt kb két hétben sok minden történt, megvoltak az első kísérletek a gombok készítésére, melyek sajnos teljes kudarccal végződtek, de hogy pozitív dolgokat is írjak elkészült a billentyűzet burkolata. A feliratok ráégetve, a Storm jel és a visszajelző ledek fényvezető elemét is kiöntöttem műgyantából. A burkolat már csak lakkozásra vár.

    A DCMM-re indulásig van még szűk másfél hét, így nem tudom a gombok, hogy alakulnak majd. Sajnos elképzelhető, hogy az eredeti műanyag keycup-al viszem ki Kölnbe, de nem adom fel a fából készítését sem.

    Részletes leíráshoz tekerj a bejegyzés végére!

    ____________________________________________________________

    Folytatás...

    Bari 11 éve 41

  • Egy kis vasárnap délutáni modding

    Nem rég hozzájutottam a nyeremény SSD-hez, melynek beépítéséhez moddolni kellett kicsit.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 16

  • Egy kis vasárnap délutáni modding

    Nem olyan rég a Prohardvertől tiszteletét tette nálam Rudi és Eszterencs , hogy interjuh-t készítsenek velem. Továbbá elhozták az Egérmodding versenyen megnyert Patriot Pyro SSD-t és a szakmai díjként kapott serleget

    Korábban Rudival már beszélgettem, hogy a készülő faházamhoz tervezek fa borítású billentyűzetet is készíteni. A Cooler Master jóvoltából megleptek egy CM Storm Quick Fire Pro billentyűzettel is, nem titkolva, hogy szívesen látnák fa borításúvá alakítását.

    Folytatás...

    Bari 12 éve

  • Automata szellőzésvezérlő áramkör

    Egy nagyobb projekt végére értem végre, mely egy számítógép ház szellőzését hivatott biztosítani.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 72

  • Automata szellőzésvezérlő áramkör

    Egy nagyobb projekt végére értem végre :D
    Az áramkör egy számítógép ház szellőzését hivatott biztosítani, melyet egy servo által mozgatott szellőző lamellák mozgatásával éri majd el.

    Az áramkör lelke egy 16F1938-as pic, a kapcsolás viszonylag egyszerű, nem úgy a pic-ben lévő program, a fejlesztése elején választott 16F886 kicsinek bizonyult program memória terén, így esett a választás erre a 16k programmemóriát tartalmazó típusra.

    A pic órajelét egy 20MHz-es kristály biztosítja. Az LCD egy 2×16 karakteres inverz kék-fehér darab. A menüt vezérlő gombok felhúzó ellenállásai a picen belül lettek bekapcsolva. A hőmérséklet méréshez LM35DZ típusú hőmérő szenzort alkalmaztam, melynek a 2,56V-os referencia feszültséget egy TL431CD állítja elő. Az LCD kontrasztja egy 10k-s potméterrel lehet beállítani. A servo mozgatásánál keletkező feszültség ugrásokat a 3db 1500uF-os kondenzátornak kell kiegyenlítenie.

    A nyákterv elkészülte után kimarattam, kifúrtam, méretre vágtam és kémiai ónoztam a nyákokat. A gombok egy külön nyáklapra kerültek, melyek az LCD áramkörének síkjába emel a fő panel és a kicsi közt lévő csatlakozó tüskesor.

    Folytatás...

    Bari 12 éve

  • CM Storm Egérmodding - F'egér, Update '12.08.05

    Üdv Minden Olvasónak!

    Megtiszteltetés részemről, hogy részt vehetek a Prohardver által rendezett megmérettetésen :R Melyre az egeret a Cooler Master biztosítja. E bejegyzésben követhető nyomon az egér átalakulása.

    Miután a posta meghozta a rágcsálót a bubis borítékból a dobozát kiemelve ez a látvány fogadott:

    Az egeret a dobozából kihámozva rögtön ki is próbáltam a pincegépen, szerencsére működőképes :D
    Az én nagy lapát tenyeremhez elég picike, Páromnak viszont nagyon tetszett mint fogásra mint méretre, a jelenlegi rádiós Logi egérkéje hasonló méret, talán az egér jobb oldali kitüremkedését leszámítva megegyeznek méretben.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 174

  • Spektrum analizátor #6

    A héten ismét volt haladás. Elkészült a 4-es panel, ami a stereo és a mono sávszűrők közötti átkapcsolást végzi és a sávszűrők is elkészültek, melyek a megfelelő frekvenciához tartozó jelszintet állítják elő a különböző led oszlopok vezérlésének.

    A kapcsoló panelon is első lépésként a viak kerültek beforrasztásra

    A via-k után az alkatrészek következtek mind két oldalon, végül a csatlakozást biztosító érintkezők.

    Az A oldalon kapott helyet az átváltást vezérlő áramkör és az a jumper amivel ki lehet választani az indulási állapotot, hogy mono vagy stereo módban induljon e a kapcsolás. A B oldalon kaptak helyet a 4066-os kapcsoló ic-k melyekből összesen 10db került a panelra.

    A vízszintes duplasoros csatlakozóval kapcsolódik az áramkör a 3-as számú panelhoz, az átellenes oldalon lévő csatlakozások a tápellátást biztosítják és az audio jelet vezetik.

    A függőleges csatlakozások a sávszűrő panelokhoz csatlakoznak.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 11

  • Spektrum analizátor #5

    A hétvégén ismét volt kis haladás.
    Elkészült a 2-es és a 3-as panel. Így már egy kisebb tesztet is össze tudtam hozni.

    A kettes panelon kapott helyet a ledek meghajtásáért felelős lm3915-ös ic és a ledmeghajtóra jutó jelszint kapcsolgatásáért felelős 4066-os kapcsoló ic-k, továbbá a pont és a bar mód között váltó kapcsolás alkatrészei.

    Az első lépés itt is a via-k beforrasztása volt.

    Második lépés az A oldalon az ellenállások és a tranzisztorok következtek. A ledmeghajtó kimeneteit tápfeszültségre felhúzó ellenállások az ic alatt kaptak helyet.

    Sajnos az lm3915-ös ic-ből idehaza lehetetlen volt smd kivitelt beszerezni, ezért huzallábasból alakítottam át smd-re 4 láb kivételével, melyeknek mind két oldalon voltak csatlakozási pontjaik.

    Felkerültek a B oldalra is az ellenállások, kondik, tranzisztorok és a 4066-os ic-k is.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 8

  • Spektrum analizátor #4

    Az elmúlt pár napban sikerült kis szabadidőt szakítani a forrasztgatásra.

    Az első panel az 1-es számú ledes panel volt,

    melyen elsőnek a via-kat (átkötéseket) kezdtem el beforrasztani, szám szerint 210db-ot. Az átvezetéseket korábbi áramkör készítésnél felhasznált huzallábas alkatrészek levágott lábaiból készítettem, melyekből a forrasztás végezetével a kiálló részeket kis harapó fogóval lecsipkedtem.

    Második lépés az smd ledek beforrasztása volt, melyek 0805 méretűek (2×1.25mm), 21 oszlopban összesen 210db ledet tartalmaz, 126db zöldet, 42db sárgát, 42db pirosat.

    A ledeket viszonylag sikerült egyenesen a helyükre forrasztani.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 4

  • Spektrum analizátor #3

    Üdv

    A héten volt ismét haladás, harmadikán este sikerült kimaratni és kifurkálni a nyákokat.

    Közel 1000db furat, ebből legalább 500db 0,6mm-es. A legtöbb időt a ledes panelon a 210db via kifúrkálás jelentette, a végére eléggé jojóztak a szemeim .

    A tápos panelhoz csatlakozik a két kicsi kis toldalék panel, az egyiken egy normál táp aljzat található, melybe külső dugasztáp lesz csatlakoztatható, a másik kis panelon egy sztereó 3,5mm-es jack aljzat kap helyet.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 4

  • Spektrum analizátor #2

    Üdv

    A hosszú hétvégén végre volt időm befejezni a levilágítómat,

    így a mai nap végre nekikezdhettem a spektrum analizátor nyákjainak elkészítésének.

    Még korábban feldaraboltam és összepárosítottam a különböző panelok fóliáit.

    A fóliákat rápróbáltam egy A4-es darab üres nyákra, szerencsére pont kiadta a méretet és egy kis darab felhasználható hulladék is maradt belőle.

    Feljelöltem a vágási vonalakat a nyákra,

    azután fel is daraboltam, majd lesorjáztam az éleket.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 6

  • Egy régi asztali lámpa új élete

    Erergiatakarékosságból ledesre alakítottam egy régi halogén izzós asztali lámpát.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 99

  • Külső vezérlőpanel

    A történet még 2007 szeptemberében kezdődött, mikor kislányom nekikezdett jobban jönni menni a lakásban.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 50

  • Spektrum analizátor #1

    A hobbyelektronika.hu oldalon Attila86 által közzétett spektrum analizátor kapcsolás nagyon megtetszett és elhatároztam, hogy készítek én is egyet. Az eredeti kapcsolást kissé átalakítottam, smd alkatrészekből szerettem volna megépíteni és az eredeti kapcsoláshoz képest a sávszűrők számán is módosítottam. 2011 januárjában neki is álltam a tervezésnek, mikor kis szabadidő akad akkor alakítgattam a tervet. A végleges kapcsolást úgy terveztem, hogy beleférjen egy dvd meghajtó külső fém vázába, így akár a számítógépházba is illeszthető legyen. E miatt szendvics szerkezetűre alakítottam ki a nyákterveket. A kapcsolás 2×10 sáv sztereó vagy 1×21 sáv mono módban tud működni, bar és pont kijelzéssel, a sztereó/mono és bar/pont kijelzés között 1-1 nyomógombbal lehet váltani. Az eredeti kapcsolásban szereplő potmétert is digitális potira cseréltem le. A kapcsolási rajz és a végleges nyáktervek 2011 november elejére készültek el, azóta csak minimális módosítások történtek, nagyrészt feliratozás és apróbb finomítások, a kapcsolásban lényegi változás nem történt.

    A kapcsolás rajz nem kicsi, rengeteg alkatrészt tartalmaz amire elég sokáig gyűjtöttem a pénzmagot.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 11

  • Mobilrack mod

    Házcsere után zavart a nem egységes előlap, így a tettek mezejére léptem.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 25

  • Mobilrack mod

    Üdv Minden Olvasónak!

    Előzmény

    2011 nyarán végre sikerült gépet újítanom, az új konfig már elég szűkösen fért bele az akkori számítógépházamba, az oldallapot a mugen 3 miatt fel sem tudtam tenni a helyére, ezért a környékemen fellelhető számtech boltokban körülnéztem használhatóbb használt házikó után. Találtam is egy kicsit viharvert AeroCool I-Cool+ házikót, melynek a festése kicsit karcos volt már, és a tetején lévő usb+audio kivezetések sem működtek. Sikerült nagyon jutányos áron hozzájutni :D

    Az új konfighoz már alu rackeket vásároltam. A satásból sikerült feketét beszerezni, de az idéset csak használtan és csak 'fehér' színben sikerült. A gép eleje a 'fehér' optikai meghajtók és a 'fehér' rack miatt kissé furcsán hatott így elhatároztam egységes kinézetűre varázsolom a gépet.

    Még a 2011 decemberében be is szereztem egy másik fekete satás alu racket amit donornak használtam fel.

    Az átalakítás időhiány miatt elég sokat váratott magára de végre az elmúlt hétvégén sikerült időt szakítani rá.

    Az átalakítás

    Folytatás...

    Bari 12 éve 6

  • Lemezhajlító házilag

    Szükségem volt egy lemezhajlítóra a Pincegép készítéséhez, hát készítettem egyet!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 63

  • A Pincegép építésének története #4

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, negyedik befejező rész.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 39

  • A Pincegép építésének története #3

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, harmadik rész.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 38

  • Csiszolószalag készítése házilag

    Hogyan készítsünk házilag csiszolószalagot kisméretű multi gépünkhöz ahelyett, hogy drágán vennénk?:)

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 30

  • A Pincegép építésének története #2

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, második rész.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 42

  • Kézi körfűrész használata asztaliként

    Hogyan használhatjuk kézi körfűrészünket asztaliként, a cikkből kiderül!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 40

  • Megvilágítás fénykörrel!

    Házilag készített fénykörös megvilágítás fotózáshoz és állványos fúrógéphez.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 45

  • A Pincegép építésének története #1

    A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, első rész.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 33

  • LCD mod

    Hogyan lesz 2×40-es normál zöld LCD kijelzőből inverz narancs?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 69

  • Egy fa számítógépház születése #2

    A második bejegyzésben az elektronikáé lesz a főszerep, egy ventiszabályzó épül!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 17

  • Megvilágítás fénykörrel

    Üdv Minden Olvasónak!

    Az interneten böngészve rátaláltam egy litván (??) moddingos oldalra ahol érdekes LED-es megvilágítást használt az egyik emberke az állványos fúrógépén (sajnos a linket nem mentettem el :W ). Az illető az ötletet [Metku] oldaláról merítette, ahol az internetről vásárolt fénykörrel fényképezőgép tárgymegvilágítást készítettek az objektív köré minimális költségekből.

    Én szeretem a saját készítésű dolgokat így saját nyákot terveztem, és vásároltam 32db nagy fényerejű fehér SMD LED-et (1600mCd), és a hozzávaló ellenállásokat 18V-os tápfeszültséghez. A nyák külső átmérője 65 a belső 45mm-re lett tervezve, hogy a fúrógép eredeti lehajtható plexi védőjét használni is lehessen.

    A nyák megtervezése és kimaratása után beforrasztottam a LED-eket.

    Folytatás...

    Bari 12 éve 28

  • Egy fa számítógépház születése #1

    Rászántam magam hogy, blogot indítsak a gyerkőcömnek készülő fa számítógépházam készítéséről.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 47

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.