2021. május 13., csütörtök

Gyorskeresés

Amazfit Bip U és Garmin Venu SQ kevésbé fair összehasonlítása

Írta: | Kulcsszavak: Amazfit Bip U . Garmin Venu SQ

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Honor Band 5 és Amazfit Bip U kevésbé fair összehasonlítása után kíváncsi lettem mit tud egy igazán profi(ból az egyik legolcsóbb..) fitnessre kihegyezett okosóra.

Jelenleg a Bip U legolcsóbban 18k, a Garmin Venu SQ 62k-ért beszerezhető (amúgy 22k és 71k). Nagyon nem egy kategória. De tényleg ennyivel jobb a Garmin? Vagy ennyivel rosszabb az Amazfit?

Nézzük is:

Ha egymás mellé rakom a kettőt, kísérteties a hasonlóság. Hasonló forma és hasonló méretek (vastagság is!) jellemzik. A Venu SQ szíja kellemesebb tapintású, illetve a textúrázottsága is jobban tetszik.
De mindkettő kényelmes.
Venu SQ-n 2 műanyag gomb van, aminek a nyomása elég gagyi
Bip U-n 1 prémium érzetű és nyomású fém gomb található. Ennyi pénzért :Y

Kijelző
Mindegyikben IPS kijelző van, nagyon szép színekkel. Honor Band 5 és Samsung Galaxy S7 AMOLED-jével hasonlítottam össze.
Mindkettő fényerejét minimumon használtam és az elég volt ahhoz, hogy felhős időben el lehessen olvasni. Lehet, hogy napfénynél már kevés lenne. EDIT: Venu SQ napos időben is olvasható minimum fényerőn (auto mód nyilván korrigál).
A minimum fényerő viszont a Bip U-nál sokkal magasabb, így éjszaka könnyen kitalálok vele a mellékhelyiségbe. A Venu SQ fényérzékelője a sötétben sokkal lejjebb tudja venni az így is minimum fényerőt és attól még pont nem folyik ki a szemem. Ráadásul a feketéi olyan feketék, hogy ha valaki nem korom sötétben nézi, akkor nem fogja tudni megkülönböztetni az AMOLED-től. Erre sokan megijednek a kijelzőtől és inkább nem veszik meg :D

GPS
Venu SQ: röviden: botrány. Első nap 10 mp alatt talált jelet biciklizéshez, szemerkélő esőben. Következő nap tiszta időben 3 percig ácsorogtam kint (Galaxy S7 ~5 másodperc alatt talált jelet) és végül nem vártam ki, elindultam úgy (út közben azért gyorsan talált jelet).
Bip U a telefonét használta; annál nincs pontosabb. A Bip U Pro-ba van GPS és nagyon dícsérik az összes új generációs Amazfitek GPS-ét.
EDIT: 1 hónap használat után nincs gond a Venu SQ GPS-ével, miután kapott egy firmware frissítést.

HR pontosság
Külső forrásból is elég sok tesztet találni. Nemrég WesKnows youtube csatornáján is megjelent: Nézzünk egy Polar H10 pulzusmérő mellkaspántot, ami Pontos. Nagyon pontos:

Már ezért az egy ábráért gondolkodás nélkül bekattintanám a webshopban a Venu SQ-t.

Na és a Bip U?

A vége hiányzik, mert asszem lemerült, de addig a pontig nem is olyan vészes az eredmény.
A videójában az Amazfit GTS2 Mini vs GTS vs Bip U vs Band 5-öt hasonlította össze, ami azért fontos, mert a GTS-en kívül mindegyikben ugyanaz az új BioTracker 2-es PPG szenzor van, tehát az alábbi összehasonlítás igazából hibaszázalékot jelent, mert mindegyik hasonlóan pontos (illetve a Band 5 helyhiány miatt picit átrendezte a szenzorok helyét):

Saját HR mérések
Venu SQ a bal, Bip U a jobb kezemen (és ZEPP-ben át is állítottam jobb kezesre). Előtte pár napig a Venu SQ volt a jobb kezemen és ott pontosan mért.
A Garmin webes felületén FHD screenshotot készítettem, a telefonon az Amazfit ZEPP-ben lefényképeztem a HR grafikont és úgy illesztettem egymásra a képet, hogy az osztások arányosak legyenek. A végeredmény elég torzult lett, de a görbe futása így kb. jó.

Biciklizés első alkalommal

A Venu SQ kb. azt rögzítette, amit éreztem. A Bip U nem tudom mit csinált...pedig elég szorosan rögzítettem és a csuklómon is jó helyen volt.

Nyújtás

Súlyzózás

Tibeti 5 Rítus
(amit mindenkinek teljes szívből ajánlok, mint reggeli jóga)

Az előzőek önmagáért beszélnek, de ennél az utolsónál úgy érzem, hogy a Bip U mért jól.

És akkor nézzünk egy kis extrém terhelést. Kültéri futás intenzív tempóban és az utolsó kör előtt tartottam 1 km 8-10 ritmus gyors, 8-12 ritmus utazó futást. Saját specialitás: brutálisan kifáraszt. A kör végén pedig 2x felfutottam a Vér-tói dombra és úgy indultam haza. Ehhez már berakom a teljes edzési adatot mindkét alkalmazásból.

Garmin connect

Zepp

Amint látszik, elég közeli eredmény született. Max BPM-et eltalálták, az átlag között is csak 1 bpm különbség van. Még a gyorsítós-lassítós körömben is látszik mindkettőnél a hullámzás, úgyhogy le a kalappal a Bip U előtt. A lépésszámot és lépéshosszat is követi futás közben, mint a profik és a grafikonok alapján elég pontosan végzi ezt.

Alkalmazás
Ez nagyon szubjektív és rengeteget lehetne róla beszélni, úgyhogy azt ajánlom, hogy akit érdekel, keressen külön youtubes bemutatót a Zeppről és a Garmin Connect-ről.
SZERINTEM a Zepp kevésbé csicsás, de sokkal átláthatóbb és a lényegi információk ugyanúgy megtalálhatók benne.

Adatszinkronizáció
mindkettő BT 5.0-ás (de a telefonom csak 4.2), tehát 2 mbit helyett csak 1 mbit volt az adatátvitel. Bip U 15-20 másodperc alatt szinkronizál átlagosan. A Venu SQ 1-2 perc. Nem, nem elírás. Ez már az a szint, hogy bekapcsolom a BT-t és otthagyom a telefont; nem várom meg azonnal.
Természetesen mindkettő tud offline működni: általában csak napi 1-2 alkalommal szinkronizálom össze a telefonnal, így a telefon se merül fölöslegesen(ezen kívül mindig ki van kapcsolva a BT).
Ami érdekesség, hogy a Venu SQ-ban ki lehet kapcsolni a BT-t, ezzel további energiát takarítva meg.

Alváskövetés
Honor Band 5-höz képest mindkettő pontosabb. Néhány nap alvás után azt mondom, hogy szerintem a Bip U pontosabb. A Venu SQ többször azt csinálta, hogy majdnem azonos értéket ért el, mint a Bip U, de pár perccel az alvásadatok feltöltése után az AI elég erősen belenyúlt az alvásadatokba és elbarmolta azt. Vagy így talán az a pontosabb? Ki tudja...
Január 31-ét vetettem össze, de SPO2 mérés nem volt, viszont érdekességként beraktam a mai képét.

Venu SQ

Bip U

WEB
Aki szeretné a weben nézegetni az eredményt, annak marad a Garmin. Sajnos az olcsóbb szegmenset is reprezentáló xiaomi, huawei és amazfit nem rendelkezik webes felülettel.
A Garminé viszont egész jó, megosztottam publikusra a fenti futást.

Motiváció
Elhangzott valamelyik fórumon, hogy milyen jó a Venu SQ, mert nagyon jól tud motiválni.
Szerintem a Bip U is jó úton jár.
-Van tevékenységemlékeztető, hogy 1 órás ücsörgés után keljünk már fel és mozogjunk.
-Van felállás jelző, amiből 1 napon 12-t kell elérni, és akkor megdicsér. Ráadásul 1 napra rendesen szét van osztva, tehát nem lehet becsapni gyors 12 ülést megszakító mozgással. Ha éppen nem ülünk, akkor természetesen arányosan növekedik a szám is, tehát megfelelő aktivitással mindig elérjük a 12-t.
-Van PAI, azaz személyes aktivitás elemző: az elmúlt 7 nap aktivitása alapján ad egy rád szabott pontszámot és ezt 100 fölött kell tartani. Hihetetlen motiváló szerintem és ezt nagyon hiányolom a Venu SQ-ból.
A Venu SQ-t még nem ismerem annyira, de a fentiek bizonyos formában szintén megvannak benne. Ezt a részt inkább azért írtam, hogy a Bip U is jól tud motiválni.

Érdekességek Venu SQ-ban
-ki lehet kapcsolni a BT kapcsolatot, ezzel több energiát megspórolva.
-választható alvás alatti, vagy egész napos véroxigénszint követés. A hasznosságát most ne firtassuk: valaki ilyet keres..
-dupla koppintással a kijelző megfelelő helyén fel lehet ébreszteni az órát (a kézmozdulatra való ébredés az első dolog, amit letiltok)
-ha ránézek, mindig az aktuális pulzust mutatja. Nem kéri, hogy várjak már, amíg megméri. Tényleg folyamatosan mér.
-összetett edzést is lehet vele végezni, amit szakaszolva az órán teljes egészében le lehet vezényelni
-egyéni számlappal nem érdemes próbálkozni, mert amiket véletlenszerűen próbáltam, rendkívül randák és optimalizálatlanok. Cserébe merítik az órát, mint a disznót. De a gyári számlapokat elég jól testre lehet szabni.

Érdekességek Bip U-ban
-ha letakarom a kijelzőt, azonnal kikapcsol (mint Mi Band 4/5)
-egyéni számlapokat rá lehet tenni, amik normálisan néznek ki és érnek is valamit (lásd Venu SQ tapasztalat) Mindegyik minőségi darab, ami tényleg jól mutat az órán.

Összegzés
1. Szerintem ennyi pénzért a Bip U kifejezetten jó vétel.
2. A Venu SQ eléggé túl van árazva. 55-ért vettem, mint pár napos használtat. Annyiért még pont megérte.
3. A Zepp le van maradva a Garmin Connecttől, de nem olyan sokkal.
4. Meg vagyok győződve arról, hogy az Amazfit BioTracker 2 van olyan pontos, mint a Garmin Elevate, csak nincs annyira jól finomhangolva.
5. Az edzéseken elégetett kalória megközelítőleg ugyanaz volt mindkettő órával, tehát aki kalóriakövetésre használná, annak is elég egy Bip U

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán
LOGOUT blog

Köszi az összehasonlítást!
:R

(#2) UnA válasza Oldman2 (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Akkor ez 3 kör futás volt a Vértónál az új pályán? ;)

(#3) SirRasor válasza UnA (#2) üzenetére


SirRasor
őstag

Yep :) Ami valamiért nem 1000m hosszú, csak...950?
Mindig a töltésen futottam eddig, ráadásul a fűcsomókon próbáltam, de attól nem jutottam messzire. Ha a sík részén mentem, akkor sokáig jutottam, csak nagyon ütöttem a lábam. Ez az új pálya meg olyan pihe-puha, hogy élvezet rajta futni :D

Make Love not war!

(#4) UnA válasza SirRasor (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

Nem szabad kihagyni a hurkot, csak úgy lesz 1000 méter, ha jól tudom :)

(#5) SirRasor válasza UnA (#4) üzenetére


SirRasor
őstag

Az a gyerekpálya :DDD Bár, ahogy előzőleg elnéztem, az egész a gyerekpálya...és gyermeksétáltatós pálya, néha még biciklis is :W
Na majd ma este megnézem a hurkot.

Make Love not war!

(#6) SirRasor válasza UnA (#4) üzenetére


SirRasor
őstag

Kipróbáltam, és tényleg :D

Make Love not war!

(#7) BB9000


BB9000
aktív tag

Köszi az összehasonlító leírást! Ez alapján beszerztem egy Bpi U-t. Jó áron !

(#8) feloman


feloman
tag

Szia!
Ennyi idő után melyiket használod napi szinten? Megérkezett már a Honor 6-od már?
Előre is köszi a választ!

felo

(#9) SirRasor válasza feloman (#8) üzenetére


SirRasor
őstag

A Garmin teljesen más szint; nyilván azt használom. A Bip U-t bátyám használja tovább.
A Honor band 6 megjött, de közben láttam róla HR-tesztet, ami alapján olyan eszméletlen pontatlan, hogy felbontás nélkül el is adtam.

Make Love not war!

(#10) feloman válasza SirRasor (#9) üzenetére


feloman
tag

Köszi a választ :)

felo

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.