2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

Ablakra tekintve zöld szemekkel. (Lumia 930 egy Androidos kezében)

Írta: | Kulcsszavak: Windows . Android . Mobil . Oprendszer . Nokia . Lumia 930

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

A cikk elején szeretnék előre bocsánatot kérni a Windows Fanoktól.
Anno 2010-ben az első okostelefonom Android volt, naívan, nagyravágyás nélkül, hisz még szinte gyerek voltam, az újdonság varázsa egyből bevonzott és azóta nem tudok szabadulni a "zöld szemektől".
Azonban a kísérletezés mindig is vonzott, szeretek új, izgalmas dolgokat kipróbálni.

A történetet talán ezen a szálon vinném tovább. Ez volt a 3. alkalom, hogy esélyt adtam Windows-nak miközben PC-n se Windowst használok. Először a Windows Mobile 6.5 volt a szerencsés ahol elförmedtem tőle. De a nagy frissítés után a nagyon beharangozott Lumia 800-at muszáj voltam kipróbálni. Windows Phone 7.5.. Hát ebben is csalódtam. Regézhetnék a miértről de nem épp ez a téma most. Ami tetszett az a tényleges stabilitás. Viszont funkcionalitásilag nem felelt meg nekem így jó darabig nem is foglalkoztam eme platformmal.
Windows 8 majd 8.1 a bitek izzottak az interneten mikor egy egy frissítés kijött WP-re.
Mindig csak az "egyre jobb" jelzőt használták. Ezek mellett a híres Lumia kamera mindig is vonzott. Alkalmam adódott megszerezni a Nokia zászlóshajóját a Lumia 930-at így lecsaptam rá.

Első benyomás.

Kezembe fogtam a dobozt és az az érzés fogott el amit régen éreztem a karácsonykor mikor 1-1 dobozt, melynek tartalma ismeretlen számomra, kezembe fogtam. A dobozból a füles hiánya kicsit letört de azért nem omlott össze a világom.
És igen, végre kezemben volt a nagyágyú.
A nem épp pihekönnyű készüléket a kezembe tartva ledöbbentem, ha bár nehéz de a hófehér hátlap és az egész kialakítása gyönyörű. Bekapcsolás után a színes Metro UI is megfogott. Úgy éreztem lehet itt az ideje letenni az Androidos lantot és áttérni eme "csodára".
Miután elég ideig csodáltam rá kellett jönnöm ,hogy felkészületlen voltam ugyanis nincs nano csak micro simem, no de sebaj indulás a Telekomba, addig is nyomkodom.

A szűz rendszer tényleg eszméletlen volt, ha bár a beállításokban állandóan eltévedtem, egy-egy beállítást percekig is keresgéltem, de hát újonc voltam ,vagyok.
Buszon ülve a kamera volt az amit jobban megcsodáltam és ledöbbentem a képminőségén.
Egyre jobban tetszett ez az egész dolog.

Telekomba megérkeztem, sim kártya kicserélve, sim kártya beletesz, irány vissza, És már meg is volt az első csalódásom.
Fel se nagyon akart mászni a 4G-re de mikor végre megtettet nagyon ingatag volt a kapcsolat, ezt egy újraindítás fixálta, gondoltam áá csak össze kell magát szednie és jó lesz, a baj az, hogy mégse, megjavult ,egy időre de vissza vissza tért eme probléma.

Szép napunk volt inkább fényképezgettem, és még a mai napig imádom a 930 kameráját. Egyetemi kollégiumba mentem vissza ahol szobatársam első mondata annyi volt hozzám ,hogy " Na mutasd mit tud ". Az Ő első benyomása is hasonló volt az enyémhez ami még mindig az, hogy: Szerelem első látásra
De itt még mindig a szűz rendszerről beszélünk.
Wi-Fi -re fel, kezdjük el belakni a drágát.

Áruház, alkalmazások

Elkezdtem belakni a készüléket.. itt megjegyeznék egy elég fontos információt ami kihatással van az egész következő íráshoz.. Extra Heavy User vagyok. :DDD
Hol is kezdjem?
Csalódás, csalódás hátán.
Mivel 4 éve a Google a lakótársam és hű segítőm így a Google appok voltak az első amikre alternatívát próbáltam keresni.
Először egy Google Drive.. Fél órán át kerestem egy jó Drive appot.. aztán beértem egy kevésbé jóval, de a célnak megfelelővel.
Ezek után Gmail, a gyári levelező kliens tökéletesnek tűnt ekkor így beállítottam, tény, hogy nem szortírozza a leveleimet de gondoltam megleszek így is.
Kicsit fájtak a Google appok primitívitásai azonban a kontaktok és a facebbok események, névjegyek szinkronizálása, linkelésének szinte tökéletes működése újra felvidított és boldogan folytattam.
Ezek után a következő csalódás a menetrendekkel kapcsolatban ért. A Menetrend Droid és a Miskolci Menetrendek app nálam kötelező Droidon, itt viszont SEMMI alternatívát nem találtam sajnos. Ez megint kicsit lelombozott, de kicsit szórakoztam a manuális kamera beállításokkal, lőttem pár képet és újra mosollyal az arcomon folytattam.
Következő alap dolog nálam a Spotify, ami elég kezdetlegesnek tűnt első ránézésre, 4x megnéztem, hogy ez tényleg Spotify-e vagy valami furcsaságot szedtem le, de hát az volt. No mindegy gondoltam, letölti a számokat és rendesen streamel, megfelel.
Az appokról napestig beszélhetnék, nem akarok. Összefoglalva az áruház igaz kibővült az utolsó látogatásom óta de az appok nagy része Beta és nem hazudtolja meg magát.
Viszont egy appot se ítéltem használhatatlannak, tetszett a Metro UI így még mindig boldog voltam vele.
Nap végére több mint 110 app települt a készülékre és várta, az új napot.

Mikor a rózsaszín köd eloszlott..

Röstellem de csak másnap történt meg az első nagy felismerés ami kicsit padlóra vágott.. Az értesítő LED hiánya teljesen kikészített, főleg, hogy Glance sincs a készülékben. De lenyeltem ezt is, végülis dupla koppra ébred a készülék minden jó lesz.. Ahha persze, ébred.. már amikor Ő is úgy dönt. :DDD Ha bár ez a felismerés csak később történt meg.

Nem vártam de azért reméltem, hogy az Arch Linux megeszi a WP-t, fals infóból úgy hallottam már MTP-n dolgozik a WP8.1 is.. Hát nem. :D
A PC-vel való wired, mármint kábeles összeköttetés meghiúsult, Így marad a Wi-Fi vagy BT kommunikáció, na itt már húztam kicsit a szám szélét, de végülis én Linuxozok egy szavam se lehet, Windowsra lett kitalálva.
Viszont ebből következik a következő nagy hiányosság.. értem én, hogy a jó appokért fizetni kell. De nehogy már a saját samba szerveremre ne tudjak felkapcsolódni WP-ről ingyen és bérmentve.. Hát pedig nem. Ez azért már szarul esett. Az meg mégjobban, hogy a DLNA kapcsolat se igazán akart létesülni, a Miracast egyből királyul működött viszont a DLNA nem. Még egy nagy negatív pont a szememben hisz ezt Droidon 2 klikkből megoldhatja az ember, a samba szerverről nem is beszélve.

De itt még úgy voltam, hogy nem baj az, elvagyok nélküle.
De aztán jött még egy hoppáré. Nagyon dícsérik a WP levelezését.. hát én inkább lehúznám. Mindössze 2 accountot, egy GMail-t és egy Egyetemes Standard SMTP szerver-es klienst kellett kezelnie. Amíg nem pushként vártam az értesítéseket ment is rendesen, 15 percenként jön a szinkronizáció és jöttek a leveleim. De mikor beváltottam a Gmailes kilenssel Push szinkronizálásra, na ott lett vége a világnak. Mintha megalkottam volna az MI-t, ha úgy volt kedve jelezte a levelet ha nem akkor nem jelezte csak 1 nap múlva, még ha közbe jött is más azt pedig jelezte.. :U Na azért ez nem semmi. De mégis, ez még semmi. A kedvencem az volt mikor a kezemben van a telefon.. 14:40 a pontos idő. Dob egy értesítést a készülék, hogy 14:39-kor Emailem érkezett, ezzel csak annyi volt a probléma, hogy annak a levélnek az érkezését már 14:10-kor észleltem a Gmail webes felületén.. Szép volt Misi! :C :D

Kezdtek ezek az apróságok idegesíteni így egyre szőrös szívűbben néztem a dolgokat.
Az első pillanat óta éreztem egy kis delay-t a dupla koppos ébresztésnél, aztán mikor elkezdtem figyelni a dolgokat feltűnt, hogy nem is delay az hanem egyszerűen nem reagál rá és ez elég sűrűn előfordult. Sőt volt, hogy a bekapcs gombra sem ébredt fel. Kezdtem kényelmetlenül érezni magam a közel 200 ezres telefonommal mikor megkérdezték, hogy mennyi az idő és félve nyomtam meg a bekapcsoló gombot várva, hogy vajon most felkel -e.

Telefonálás. Hogy a savazós részben is legyen valami pozitívum a beszélgetés minősége hihetetlenül jó mindkét irányba, tökéletes. Persze, tökéletes amíg le nem rakom és nem kell fél percet várnom, hogy magához térjen a készülék. Ez a probléma is a kezdetektől jelen volt, de mindig ráfogtam valamire, viszont itt már éreztem, hogy ezt nem kell ráfogni semmire, ez fícsör. :DD
Csak úgy mint az, hogy a kontaktok megnyitása után egy cuki kis "Betöltés.." szöveg fogad közel 10 sec-ig. Ha bár tény, hogy közel 500 kapcsolatot kell betöltenie és belépve már elértük a konvergencia végét ami nulla, tehát egy mikro laggot se lehet itt már észrevenni.
Idővel megfigyelve ez minden appnál így viselkedik de nem mindegyik lagg mentes. Mondhatják, hogy a WP Lagg Free, viszont ezek után én már nem hiszem el. Lehet ha nem lett volna szerencsém előtte egy HTC One-hoz ami híresen stabil és Lagg Free akkor a WP-t is Lagg mentesnek láttam volna de nem így történt.

Mint írtam fentebb is az alkalmazások tisztában vannak vele, hogy beta verzióban futnak így nem is erőltetik meg magukat, a nem gyári appok semmi szégyenérzet nélkül leállnak, eltűnnek az éterben.
Ezen felül a Multitasking se épp egy teljes funkcionalitású dolog eme platformon. De legalább már létezik nem úgy mint anno.

Ha bár tudtam az USB OTG hiányáról de mégis úgy véltem tudok nélküle élni.. hát nem. :DDD
Aztán ott volt a melegedés, szörnyen forró tud lenni a készülék aktív használat mellett.

Na az Internet Explorer meg megérne egy misét.. lassú, szörnyű.
Helyette gondoltam majd a Maxthon beválik. Igazság szerint be is vált.. részben. Vegyesen kellett használnom a kettőt mert mind a kettőnek vannak, voltak hiányosságai.

Ahol betelt a pohár az az volt mikor a közismert kék-fehér közösségi oldalt böngésztem, közbe a telefon a töltőn majd gondolt egyet és újra indult.

Nagyjából 2 hét használati időnél tartunk most.
Itt úgy döntöttem elég volt, húzzuk újra hátha valami az én Systememmel van.
Konkrétan a formázás lehetőségének megtalálása elvett 20 percet az életemből, de sebaj, nyomjuk!

Megtörtént a HR, a rendszer ismét ulta smooth volt. Viszont ez ismét addig tartott amíg be nem laktam.
Ismét feltűntek a mikro lagok, akadások, ritka de megtörtént fagyások. Persze itt nem az alap rendszerre gondolok hanem az alkalmazásokra. Azok közül sem a system appokra, azok egész tűrhetően vannak megírva, de a letöltött appok nagy része hihetetlenül lagos. :(
Ezeken felül szép lassan megjelent ismét minden a fent említett hibákból, erre tetőzött már a testre szabhatóság hiánya mint utolsó csepp, így a 3. hét használat után bekerült a szekrény aljába valamint fel a lapcsalád apró oldalára és vásároltam egy hófehér Nexus 5-öt, azóta ismét boldog és jókedvű vagyok. :))

Pozitívumok

Hogy ne csak rossz dolgokat írjak azt meg kell említeni, hogy multimédiásan nagyon ott van.
A Dolby equalizer jól teszi a dolgát, ezen felül a hangszóró is nagyon jól szól, bár kár, hogy hátrafelé.
Kamerában, videóban meg egyszerűen fenomenális. :K
Az összeszerelés minősége valamint az anyag használat szintén a prémium kategóriát tükrözi, jó kézbe fogni a készüléket. :K

Összegzés

Mielőtt mindenki azzal jönne, hogy tökre elfogult voltam, (oh igen, ezt fent említettem is). Na szóval mit is akartam ide írni?
Ja igen. Összességében a Windows előnye még mindig a Low Budget kategória. A rendszer ott is jól teljesít, viszont a felső kategória még mindig nem veheti fel a versenyt az értelmes* Androidos készülékekkel.. legalábbis nálam nem.

Ajánlás

Attól, hogy az én igényeimet nem elégítette ki és nálam problémák merültek fel alap dolgok használatánál is, ez egy igen jó készülék. Még mindig gyönyörűnek tartom. Kamerája hihetetlenül jó, maga a system ha nincs mindennel teleküldve nagyon smooth és szép.
Volt szerencsém.. izé balszerencsém iOS-t is próbálni és a WP közelebb áll a szívemhez mint az Apple platformja. Viszont csak olyannak ajánlanám aki nem akar nagyon extrém dolgokat csinálni a telefonján. Esetleg olyannak aki csak facebookozik, telefonál de imád fényképezni. Egyszóval egy casual user aki úgy szeret használni mindent ahogy leteszik elé az nagy valószínűséggel megtalálja benne a lelki társát. :)

Végszó

Ha valaki ebben a cikkben csak a WP fikázását látná attól most kérem, hogy ne is írjon HSZ-t ugyanis pont nem arról szólt a cikk. Ezen felül egyértelműen androidos beállítottságú vagyok amit fent le is írtam.
Kérdezni szabad, írni szabad akár PÜ-t is. De NE LEGYEN CSATATÉR!

Köszi, hogy elolvastad! :R

-s3nsitivity

értelmes : Semmi sem hibátlan, az Androidnál is mellé lehet fogni.. sőt, nagy eséllyel fog mellé egy átlag user, sőt még egy közepes user is, nem akarok belemenni, de az optimalizálatlan rendszerek tárháza található sok androidos készüléknél. Gyakran frissítésnél csak rosszabb lesz a dolog. Viszont van az a sáv, ami lehet még nem is a legdrágább kategória. Nos hát igen, androidot tudni kell választani!

Hozzászólások

(#1) Dany007


Dany007
veterán

Igazából a közepén elmondtad, hogy mi is a helyzet és mire számítsunk.
Heavy User vagy. Ennyi. A WP köztudottan nem való heavy usereknek. App kínálat és egyéb más problémákból adódóan, amiket amúgy egy átlag júzer észre sem vesz!

Én is így vagyok vele, mindenre használom a telefont, de csak átlagos szinten. Ezért nekem tökéletes.
Én most tértem át Wp-re. Először iPhone-nal kezdtem, utána jött egy alsós android, majd egy középkat. android, majd most egy közepes WP (lumia 735). És azt kell mondjam megkönnyebbülés! Eszméletlen jó érzés, hogy stabil a rendszer, hogy nem lagol, nem akad, nem fagy! Hogy nem kell foglalkoznom azzal, hogy épp hány app fut, vagy hogy éppen hány MB szabad memória van és hogy épp most melyik app zabálja az akksit, amit nekem külön ki kell lőni, vagy fél napig se bírja.

Komolyan mondom, általánosságban véve vagyok nyugodtabb, mióta WP-t használok! Nem ba..om fel az agyam a sok hülye androidos szarságon. Pedig, mikor az Xperia P-t vettem 120 ezer forint volt! Abszolút középkategóriába tartozott, tehát nem holmi low olcsó dzsunka droid készülék volt. Ráadásul Sony...
De mégis. A gyári szoftverrel a 2.3.7-tel kiváló volt a telefon. De egy idő után az is hajlamos volt random fagyásokra, lassúlásokra stb.. rendszeresen újra kellett indítani.
Aztán jött rá az ICS frissítés, majd a JB. Mindegyik úgy szétku...ta a telefont, hogy gyakorlatilag használni nem lehetett. Pedig rengetegszer próbáltam több hétig is őket. A vége mindig az lett, hogy ment vissza a 2.3.7.
Úgyhogy ennyit erről. A végére megutáltam rendesen.

Igen jó androidban, hogy van sok app és sok lehetőség. Meg persze google. De azt is figyelembe kell venni, hogy az appok nagyrész egy rakás szart se ér. Vagy ha ér is csak fizetős formában.

Na most pl WP-n egy remote PC appot kb 2.-ra(!) megtaláltam a tökéletesen működőt, ingyen! Droidon ezt kb 5-6.-ra találtam meg és még az se volt ennyire igényes!

Ráadásul a végére már nagyon meguntam az ahány program annyiféle ikon stílust a droidnál. Tényleg egy odahányt katyvasz volt az egész... Ahogy iOS7-tel már az iPhone is az... A WP viszont szép, letisztult mégis egy szintig variálható.

Szóval na. Én azt mondom, hogy a WP egyértelműen nem power usereknek való. Ezt tudnod kellett volna. :)
Viszont az a nagy helyzet, hogy azok a problémák, amik téged érintenek, azok a vásárlók 98%-át egyáltalán nem érinti. Tehát emiatt nem lehet kövezni a WP-t, nyilvánvaló hogy a többségi igényt fogja kiszolgálni.

Neked tényleg a droid való, ott mindent megtehetsz, amit szeretnél :)

(#2) Viktor77 válasza Dany007 (#1) üzenetére


Viktor77
félisten

A legismertebb, ingyenes Teamviewert 5-6-ikra találtad meg?

(#3) s3nsitivity válasza Dany007 (#1) üzenetére


s3nsitivity
addikt

Tökéletesen egyet értek veled ! :R

Ahogy ezt az utolsó pontokban is kifejetettem ez nem fikázás akart lenni de ha akkoriban találtam volna egy ilyen leírást lehet nem próbálkoztam volna vele. :D

Az meg teljesen igaz, hogy az androidnál nagy a katyvasz, viszont erre gugliék is rájöttek és az 5.0-nál a material design kezdi egységesíteni a dolgokat! :)

Androidnál meg direkt csillagoztam meg az "értelmes" szót, igaz utána elfelejtettem kifejteni de mindjárt megteszem! :))

" Widespread acceptance of an idea is not proof of it's validity " (Robert Langdon)

(#4) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Kár, pedig december végén szemezgettem ezzel a telóval mint ONE utóddal. De a leírtak fényében inkább egy M9 For Windows verzió lesz nálam a befutó, ha bekerül a magmentához.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#5) no more


no more
addikt

Szép kis írás, gratula! :C Pedig úgy ki szerettem volna a jövőben próbálni egy WP-t, nekem nagyon tetszik az átlátszó csempés Metro UI! Gyönyörű egy igényes háttérrel, de így akkor kösz, nem, kihagyom. Ismerősömnek egy Lumia 630 van, ugyanezekre panaszkodik, mint, amikre te... Random restart, Windows (home?) gombot megnyomva pár másodperc lefagyások... Állandóan "töltés", egy app sem képtelen futni a háttérben. Pedig aztán ő tényleg egy full átlag user, pár appja van és kész, 99%-ban messengerezik csak. Neki ennyire kell egy okostelefon. Én csak simán ráfogtam, hogy egy alsókategóriás készülék, így előfordulhatnak "bakik". És mégsem... :)

(amúgy a One után egy telefon sem az igazi :DDD)

Samsung Galaxy S7 Edge Black Onyx

(#6) Dany007 válasza Viktor77 (#2) üzenetére


Dany007
veterán

Teamviewer nem jó. Olyan kellett, amin van külön egér funkció, külön médiavezérlő gombok stb..
Tehát nem csak egy sima remote desktop kellett, hanem egy olyan, ami tudja a sima remote desktop funkciókat plusz van külön egér vezérlő és külön média lejátszó vezérlő...

Sima teamvieweren katasztrófa pl egy telefonról eltalálni az adott lejátszó gombjait úgy, hogy ugye az egész desktopot látom. Ezért jó ha van külön egér funkcó... így az egész telefon egy touchpaddá változik... stb stb...

@s3nsitivity:

:R

[ Szerkesztve ]

(#7) s3nsitivity válasza no more (#5) üzenetére


s3nsitivity
addikt

Az UI tényleg nagyon szép :K
Ha bár gyakran eltévedtem benne. :DDD
Más kategóriáról meg nem igazán tudok nyilatkozni de nem túl fényes ha mindig előfordulnak ilyenek. :(

(#4) Klaus Duran

Hát One után annyira nem javaslok WP-t. :)
Viszont most én is az M9-re várok, ha bár én a drodios verzióra. :D

" Widespread acceptance of an idea is not proof of it's validity " (Robert Langdon)

(#8) Viktor77 válasza Dany007 (#6) üzenetére


Viktor77
félisten

Így azért mindjárt más az első hsz fekvése, neked extra igényeid voltak.

Mennyivel másabb egy ugyanakkora WP telefonon eltalálni a lejátszó gombjait?

Arról nem is beszélve, hogy 5-6 próbálkozást írtál. Ennél, ahogy látom, sokkal több van Playen, és ha egy résxük használhatatlan is, akkor is megtalálja mindenki a neki megfelelőt.

A telefonom ugyan nem OTG képes, de a tabletfm igen, ott ha bedugom az egeret úgy viselkedik, mint ha bökdösném, ergó a TW is azzal fogja vezérelni a távoli gépet.

(#9) Klaus Duran válasza s3nsitivity (#7) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Sandstorm :DDD
Annak függvénye hogy melyik lesz kapható.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#10) s3nsitivity


s3nsitivity
addikt

Na elég fikázósnak hatott így még egyszer átolvasva az egész. :D

Kicsit javítottam rajta, konkrétan ezzel a ponttal:

Pozitívumok

Hogy ne csak rossz dolgokat írjak azt meg kell említeni, hogy multimédiásan nagyon ott van.
A Dolby equalizer jól teszi a dolgát, ezen felül a hangszórói is nagyon jól szólnak, bár kár, hogy hátrafelé.
Kamerában, videóban meg egyszerűen fenomenális. :K
Az összeszerelés minősége valamint az anyag használat szintén a prémium kategóriát tükrözi, jó ézbe fogni a készüléket. :K

(#9) Klaus Duran

Csak jönne már. :DDD

" Widespread acceptance of an idea is not proof of it's validity " (Robert Langdon)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.