2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Kísérlet!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nyár közepe óta rákényszerültem a tömegközlekedésre a munkahely és az otthon közötti 30 kilométeres távolság és az autóm jelenlegi használhatatlan állapotban levése végett (home-made-tuning miatt szétszedtem, csak nagyon időm nincs rá), Szeptember óta pedig e-mellé bejött az egyetem is, szóval sokat járok mostanság tömegközlekedéssel. Észrevettem, hogy nagyon sokan a bérletüket a telefonjukon lévő áttetsző-szerű szilikon tok és a készülék közé préselik, s mivel non-stop azt nyomkodják, ha jön a kaller, csak felmutatják.
Kíváncsi voltam rá, mennyire figyelmetlen az ember, ha megszokást vesszük alapul, még ha a munkájába is kerülhet akár.

Így fogtam a bérletemet, lefényképeztem, és a Yotaphone 2-es telefonom hátoldalára kitettem háttérképnek, majd a csillogás végett felhelyeztem egy képernyővédő fóliát (az ívelt képernyő és plexi miatt már kezdett elválni a készüléktől). Egy hetet jártam úgy, hogy a BP bérletemet elő nem véve (nálam volt) csak a telefont mutattam és megdöbbentő eredményre jutottam; Összesen 19 alkalommal jött ellenőr az otthon-egyetem-munkahely útvonalon és egyszer sem szúrt szemet nekik. Holott a bérlet azért színes, az EPD képernyő pedig, amely ebbe a készülékbe került mindössze a szürke 16 árnyalatára képes. Ez persze nem jelent lényegesebb gondot, hiszen azok a szilikon tokok sem áttetszők, többnyire különböző színekkel torzítják el az alattuk lévő valóságot. A mai délutánon kicsit változtattam, és barátnőm segítségével jártam a várost és én mutattam mindkét bérletet egyszerre. Összesen négy helyen. A mellékelt képen látszik, hogy nem csak a szín, de a méret is eltér, nem beszélve arról, hogy az ikonokat is szándékosan kintfelejtettem a képernyőn. És ez még így sem tűnt fel senkinek. Öt nap leforgása alatt összesen 23 alkalommal hagyták figyelmen kívül, hogy gyakorlatilag hamisítványt tettem eléjük.

Ismételten kiemelném, hogy az eredeti bérletem is minden alkalommal nálam volt! Így bliccelés nem történt!

Összegezve, a teszt az emberi megszokásból eredendő figyelmetlenséget mérte fel és az eredmény 100% kudarc lett! A mai nap végére már úgy voltam vele, hogy ha a végső utazáson (haza) észreveszi az ellenőr, én felállok és hangosan gratulálok neki. De nem így lett, csak elment mellettem egy biccentéssel...

Mi van veled, világ???!!!

Hozzászólások

(#1) bakter24


bakter24
őstag

Sejtettem, hogy az eredmény nem lesz túl rózsás, de azért a 100%-nál kicsit optimistább voltam :) Érdekes kisérlet, buzdítalak, hogy folytasd az első sikeres "lebukás"-ig! Nagyon kíváncsi vagyok, mennyire duzzad a számláló a végére!

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#2) Mr. Y válasza bakter24 (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Tervezem a folytatást, jövő héten már újabb fényképpel :) Az eredményt mindenképpen publikáom!

But who is watching the guardians?

(#3) Syl


Syl
nagyúr

Szegeden például ha felmutatod a bérletet, mindig kérik mellé a személyit/diákot is. Ezért anno olyan kinyitható tokkal jártam, amiben egymás mellett elfért a bérlet és a személyi.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4) bakter24 válasza Mr. Y (#2) üzenetére


bakter24
őstag

Ok, várom! Amúgy egy "haverom haverja" évekig járt nyomtatott bérlet+ráragasztott BKV jegyről szerzett hologrammos csík kombóval. Lebukás nem történt. Ez helyközi buszon volt, szóval konkrétan sofőrnek mutatás minden induláskor.

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#5) Mr. Y válasza Syl (#3) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Volt 2 alkalommal, hogy kértek diákot, de csak a hátoldalt nézték rajta, a bérletet nem kérték el

But who is watching the guardians?

(#6) #72042496


#72042496
törölt tag

Ó, én volt úgy, hogy hulla fáradtan személyit mutattam fel, és a harmadik ellenőr szólt csak, hogy jegy/bérlet kéne. :)

Nekem bérlet mellé a személyit évek óta nem kérték egyszer sem, diákot amikor még kedvezménnyel utaztam néha szokták, hogy megnézzék, érvényes-e.

[ Szerkesztve ]

(#7) kemotox


kemotox
addikt

Diakot altalaban akkor kerik mikor lejar, marcius es oktober utan. De maskor tolem sem kertek soha. Egyik haverom szorakozott hogy direkt mast mutat, volt mikor egy NYÁK lapot mutatott fel.. Meg jatszotta az alvot meg ilyenek. Volt berlete meg minden, csak poenbol. Altalaban elfogadtak...

[ Szerkesztve ]

(#8) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Velem olyan volt hogy céges belépőt mutattam fel buszra felszálláskor a bérlet helyett és nem volt kérdés. (Természetesen nem lehet utazni a belépővel, nincs rá szerződés a 2 vállalat között.)

Amúgy érdekes a kísérleted, jó volt olvasni.

(#9) d@vee


d@vee
őstag

Érdekes kísérlet, tetszik az ötlet. Tervben van egy Yotaphone beszerzése, jó ötletnek tűnik a bérlet fényképének kirakása a hátlapira.
Várjuk a folyt.köv. részt, ha még akarod csinálni ezt a kísérletet :)

Ja

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.