Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7151) Beba Snake válasza E.Kaufmann (#7146) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Bank, megyei igazgatóság, megyei rencergizdaként én voltam a "főguru" - országosan is bent voltam a banki első 10-ben - 1992-1995 között valamikor.... Állandóan csesztettek a finanszírozók (ma Back Office hitel-betét ügyintézők) földszint-3. emelet napi 50 ingázás, a harmadikról lefelé csak a lépcsőn mentem, mert gyorsabb voltam gyalog, mint a lift. (Michael Jackson bekaphatja a moonwalkingjával, speciális lépcsőszélén óriás műlesikló járásom volt.)
Na a sok csesztetés miatt egyik nap elgurult a gyógyszerem - arra gondoltam: Na lányok, fogtok ti még lovat ..opni! - és a Novell hálózat "System login script"-jébe beírtam néhány sort: "if member of "finanszírozo" than .... " .
Volt 8-10 vírusdemóm, és ahogy bejelentkeztek elindult nekik mindegyik. Képernyő fejreállító, szirénázó mentőautó, betüpotyogtató, stb. Hagytam őket 1 napig főni a levükben, aztán másnap megkönyörültem rajtuk.
Az eseménynek pozitív hozadéka is lett, a behurcolt floppy-kat velem ellenőriztették, a vírusirtó tevékenységem a napi 5-ről, lecsökkent az egészséges havi 2-3-ra.

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#7152) hcl válasza Beba Snake (#7151) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

". Állandóan csesztettek a finanszírozók (ma Back Office hitel-betét ügyintézők) földszint-3. emelet napi 50 ingázás, "
Átlagos Local IT tevékenység akkor is, azóta is ;)

Mutogatni való hater díszpinty

(#7153) Cs1csó válasza Beba Snake (#7151) üzenetére


Cs1csó
félisten

ÉS elhíztál (a gyakori egészséges lépcsőzés hiánya)

(#7154) Beba Snake válasza Cs1csó (#7153) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Volt 2015-ben 3 műtétem 2 hónap alatt... Azóta 52kg vagyok 175cm testmagassághoz.
Már vén f@sznak sem merem hívni magamat, mert a műszert is csak pisilésre vagyok kénytelen használni. :DDD

Sósav kolléga: akkoriban mindegyik szekrényében volt legalább 3 liter konyak, amit az ügyfelektől kaptak. Jól jött este 8-10 körül negyedéves zárlatok idején. :DDD :K Ma meg 1 szál ropi sem.
Régi szép 25-30 évvel ezelőtti idők. :D

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#7155) Cs1csó válasza Beba Snake (#7154) üzenetére


Cs1csó
félisten

175cm-hez 52kg? Te jó ég én - nagy nehezen, ugyanilyen magasság mellett - lefogytam 69kg-ra, igaz még nem éreztem magama nagyon vékonynak de 60-65kg-osan már az lettem volna 52 az brutál. Alacsonyabb csajok ilyen súllya vékonyak.

(#7156) Diabolis válasza hcl (#7152) üzenetére


Diabolis
tag

Múlt héten elnyúltam asszonytól az Mi Band 2-t, mert Ő nem használja. Nekem a telefonom ugyan mér, de sokszor "felejtem" az asztalon. Ellenben kíváncsi voltam, hogy tudok akár egy márkás cipőt és fél év alatt lyukasra taposni.
Meg is lepődtem, amikor az első nap végén szólt, hogy 8000 lépés (180cm körül vagyok, + 47-es láb, nem kicsiket lépek).
Második napon belecsaptam a 10.000-be.
Tegnap 16.000 volt, de nem kocsival jöttem dolgozni,szóval ebből úgy 2X1800 a munkábamenet :D
Hála isten én az elsőn ülök, felettem-alattam 1-1 emelettel.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#7157) BaLee


BaLee
addikt
LOGOUT blog

Nekem is több olyan storym volt régen, hogy szívességből nézzek meg ezt azt (kollégának) el is jönnek értem, hoznak-visznek autóval, hogy ne a sajátomat koptassam. Majd később kiderült, hogy mindez azért volt, hogy tényleg ne kelljen semmit fizetni, mert nekem úgysem került semmibe. Még "jópofizásból" rákérdeztek azért, hogy mivel tartoznak én meg mondtam, hogy pl. a sört azt szeretem. Na azóta sem csuklok tőle. :D

Volt hasonló ahol egy telepítésért anno kértem 3000Ft-ot (mondjuk tényleg jó régen volt már valamikor 2005 körül) olyan csúnyán néztek rám, hogy azt hittem futnom kell. :D

Legjobbak a "telepítsem újra a gyerek laptopját meg giga programot, játékait" küldetések. Halálra nem kereste magát az ember, pár ezer ft-ot kért ill. kapott érte, cserébe rengeteg szívás volt a lassú szar forgó vinyós gépekkel mire feltelepült a win meg frissített. Volt egy gép ami általában max fél évet bírt a gyereknél mindig hozták hozzám, gondoltam rafinált leszek, megcsináltam fullra a telepítést, leGHOST-oltam az image-t, mert úgy már nem is lesz annyira rossz a téma, hogy egy 10-20 perces lemezkép visszaírásért kapom majd azt a pár 1000Ft-ot fél évente. Természeteseb, azzal a géppel soha többé nem kerestek meg. :C

Aztán szép lassan felemeltem 6, 8 vagy inkább 10 ezer körül az újratelepítés árát, elég hamar lekoptak az érdeklődők. Igazából win-win szituáció, mert régi szar gépekkel 6-8 ezerért sem volt élmény végigsz*pni egy egész szombati napot meg még esetleg vasárnapból valamennyit.

Volt még egy "kedves ügyfél" akinek anno felszenvedtem a Win10-et a frissen vett ótvar szar gépére, használhatatlanul lassú volt, mondtam is neki hogy inkább cseréltesse ki. Nem kértem érte semmit, mondtam majd ha kicseréli az újat megcsinálom aztán együtt rendezzük. Nem keresett többet, gondolom vett oprendszerrel telepített gépet majd a legnagyobb víruspara közepén rám írnak, hogy a gyereknek home office de nem jó az egyik laptop, szaladjak ki nézzem meg, mert holnapra mindenképpen kell. Írtam nekik, hogy hozzák el a laptopot és megnézem. Többet ők sem kerestek. :B
Szóval én ugorjak, szaladjak, ha gond van, de neki már nem ér annyit, hogy elhozza a laptopot 10km-re.

Illetve azóta már óvatosabb vagyok és megkérdezem milyen gépről van szó, mert a "csak a nagymamának netezésre" 2009es laptopokat már nem vállalok. :)

(#7158) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Az ingyen kéne témához :) , ez már majdnem annyi lett volna, ha az egyetlen helyen, ahol ennyi, rendelhető lenne, de nem az :D

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#7159) KROK640 válasza E.Kaufmann (#7141) üzenetére


KROK640
veterán

De mi volt ebben a tiszteletlenség???

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#7160) Beba Snake válasza Cs1csó (#7155) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Voltak "baleseteim". 1985- kirúgtak 3. éves államvizsgán Veszprémben. A párttitkár, az anyatanszékről. :D Bosszút álltam 3 nap múlva, elmentem az anyatanszékre dolgozni, hogy a párttitkár minden nap lássa a pofámat. (Az öcsém meg megverte a párttitkárt Győrben. Kirúgták. Megint megverte. Megint kirúgták.) Én szelíd ember voltam. Novemberre kész lett a KK munka a ruszkik részére (június helyett), kifizették, decemberben leállamvizsgáztam, 1986 februárban pedig behívtak a maradék fél évemre.
1986 április 26.-án felrobbantották Csernobilt, egy hónap múlva katonavonattal keresztül Ukrajnán a Kara-Kum sivatagba SCUD rakátalövészetre. Nem volt rajtam "szájsapka", és csak letüdőzni tudtam a "málenykij csernobilokat". A sivatagban 5 nap alatt - vékonyfosás - 62kg-ról 50-re fogytam. De azért túléltem.

Nagy nehezen visszatornáztam magamat 56-58 kilóra. 2015. január 3. éjfél: 3 napja perforálódott vakbél -> műtét. 3 hét múlva - nagyon durva aranyér műtét. - 3 hét múlva aranyérműtét "jiscsoráz". Na azóta vagyok 52 kg.

(Még a pöcsöm is lekókadt ebben a hosszú visszaemlékezésben. :DDD )

------
KROK: Az illető megfelelően magas pozíciójú, LYÓL képzett manáger beosztásban trónol(t). Ennyi. :K

[ Szerkesztve ]

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#7161) KROK640 válasza Cs1csó (#7155) üzenetére


KROK640
veterán

Jó neked. Én anno 69kg-osan mentem ki Ciprusra, és 82kg-san jöttem haza fél év múlva, pedig rengeteget sétáltam és mászkáltam. Mondjuk azóta eltelt 5 év, és újabb 13kg-t szedtem magamra :( már most a 82-nek is örülnék, nemhogy a 69-nek... Igaz én magasabb vagyok, mert majdnem 190cm vagyok.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#7162) E.Kaufmann válasza KROK640 (#7159) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Ő már dolgozott multinál, mondjuk tisztelet a kivételnek, de azért egyeseknek az arcát megnöveszti, én meg vagyok a kkv-s jobbágy (igaz van pár papírom, köztük MSC is, doki csak azért nem lettem, mert egy másik nagyarc még egy beugró feladatot se volt képes adni :W , mert éppen beleférhettem volna a programba) Bár sokra nem mentem velük :DDD
Mindenesetre az első helyem nagyon bejött volna, szabad kéz, saját birodalom, de ha nincs se pénz se paripa, akkor hogy menjek minden nap csatába, és gyerkőcnek is kellett új cipő.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#7163) BiP válasza KROK640 (#7159) üzenetére


BiP
nagyúr

Mondjuk ha szó szerint így írta neki, és valóban volt maszek cucc, akkor nem csoda, ha Pista magára vette. Függetlenül attól, hogy Kaufmannak igaza van.
Az ilyenekre amúgy megoldás a sablon levélnek tűnő, passzív szerkezetes instrukciók küldése.
"A garanciába küldés feltétele, hogy magáncélú tartalom nem lehet a laptopon." -féle szöveg. És akkor Pista nem veheti magára azt a bizonyos inget.
De mondjuk alapból miért segítségnyújtás közben ki a fene számítana letámadásra. (bár hülyék meg mindenhol vannak, jobb felkészülni :) )

(#7164) salaud válasza E.Kaufmann (#7141) üzenetére


salaud
aktív tag

" Tisztelt Munkatárs!
Levelét megkaptuk, munkaidőben, a cég fontossági sorrendjét figyelembe véve majd foglalkozunk vele."

Péntek délután mielőtt hazamennél, válaszolj neki, hogy majd jövő héten, ha ráérsz, 'mer nagyon sok a dolog... :W

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#7165) KROK640 válasza E.Kaufmann (#7158) üzenetére


KROK640
veterán

Erről az SSD-s képről jut eszembe egy múltheti, félig happy end story-m (bár... illik a topicba)

Szóval közeli ismerős (majdhogynem családtag) elszállt az 500GB-os laptop winyója, és sikerült meggyőznöm, hogy itt a remek alkalom előrelépni SSD-re. Persze ez így nyilván drágább eresztés, pláne h 500-as SSD kellene hogy legalább ugyanannyi tárhelye legyen (az 500-as winyón is nehezen fért meg, rendszeresen kaptam el, hogy mindössze 2-3GB szabad helyei vannak a C-n és a D-n is).
Megkérdeztem mennyi a maximum amit a projectre tud szánni, 12-15-öt mondott, amit sikerült felpréselnem 22 ezerre. Ennyiért ugyanis már lehetett 500-as SSD-t venni. A munkadíjam az már láttam, hogy ígyis eleresztésre kerül.
No ki is néztem négy modellt, majd két fórumban (itt és egy másikon) bedobtam, a kérdést, hogy 500-as kategóriában melyik legyen? Itt kaptam tippet, de tök más javaslatokat is, persze drágábban.
Másik fórumon egyenesen csakis olyan tippet kaptam ami nem fért bele a keretbe, lévén 33 ezer ft volt. Na ekkor jött a baráti társaság, és persze a kéretlen hozzászólások, sikerült eljutni úgy 35 ezerig, hogy 22 a felső határ, és ebbe gyakorlatilag a munkadíjam is benne van. Persze ment a szöveg h most kell befektetni, igényesen megoldani, meg akkor várni kell (mondom nem opció, köv fizetés még 3 hétnyire volt, és akkor is max egy 5-össel tudta volna emelni a tétet). Rájöttem h van 1-2 nagyon okos ismerősöm, akiknek nem zavaró tényező, hogy a végén még én fizetek 10+ ezret h foglalkozhassak a géppel.
Úgy voltam vele, hogy kellett nekem ez az egész, vettem volna inkább 5-6ezerért egy winyót, mondok 15-öt a végére, ahogy bármilyen másik random ember / szervizes is tette volna és a probléma elrendezve... de nem, én kerestem a bajt :D (na jó, azt akartam, ha már költ rá jobb legyen neki).

Végül megrendeltem az itt javasolt 22 ezres SSD-t. Meg is érkezett. Elmentem (megjegyzem busz ktg 1360ft). Beszereltem. Volt némi komplikáció is a telepítés során ami miatt csak negyedik nekifutásra ment fel a rendszer, aztán egy egészségtelen szívásáradat a driverekkel (miután a laptop gyártójának az oldalán három féle kivitelű hálókártyás driver is fent volt, és egyik sem volt jó), aztán szerencsére előkerült a gyári driver CD és a probléma pár perc alatt megoldódott. :) dél körül kezdtem neki a szerelésnek, és este 6 körülre kerültek fel az apróságok is.

Megkérdezte, ezután, hogy ezt úgy amúgy mennyiért csinálnám, vagy mennyit gondolnék érte? Megvallom meglepett, mert azt hittem, hogy 22 a vége. Nem is volt nagy bizodalmam, így hát azt mondtam : Hát ezt így ennyi komplikációval, MÁS-nak az SSD árán felül még úgy 15 ezer ft-ért. (másnak -ot, direkt kihangsúlyoztam és vártam az ajánlatot) Na láttam rajta, hogy lefehéredett, majd elhaló hangon megkérdezte : és ha majd meghívnálak pár boros kólára? vagy ő valami ilyesmi szintű dologra gondolt, mert látja ám, hogy mennyi volt az SSD, és hogy azért én is kapjak már valamit a szívásért. (megjegyzem azért egy ebédet kaptam meló közben).
Végül azt mondtam neki, hogy mivel van isteni pálinkája abból féllitert-litert szeretnék. Ennek egy hete volt, azóta többször is beszéltünk, mindig oda meg vissza van, hogy milyen hihetetlen gyors lett a gépe, meg nem fagy nem melegszik annyira stb. (tudtam én, hogy nem kell ide 30+ ezres SSD) ami persze öröm :) Ha ezekután még a pálinka is idetalál, akkor happy endnek nyilvánítom a történetet, ha nem, akkor meg hozta azt, amire már az elején számítottam.

Azért tetszett a hozzállása.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#7166) jokeph válasza KROK640 (#7165) üzenetére


jokeph
nagyúr

:C
Ha a pálinka is meglesz, lesz öröm és 'bódottság. ;]

Kolleganőmnél volt hasonló szitu, csak asztali gépnél.
Mivel sokat segít nekem, így a szerelési és telepítési díjaktól eltekintettem.
Azért megkérdezte, hogy mégis mennyi lett volna az annyi, ha idegennek csinálom... hát mondom, ha nekem kell érte menni akkor 15k, ha helybe hozzák akkor 10k. :D

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#7167) B.i.L


B.i.L
senior tag

Van köztetek régiség gyüjtő?
Adatmentéssel* ingyen vihető! Sajnos töltőkábel nincs...majdnem makulátlan,sajnálnám kidobni.
*: adok memkártyát,vagy megoldjuk :K

Horgászni mentem...B.i.L

(#7168) Tim82 válasza B.i.L (#7167) üzenetére


Tim82
nagyúr

Meg tudom oldani neked róla az adatmentést, van eltéve 2,5" IDE külső házam.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#7169) B.i.L válasza Tim82 (#7168) üzenetére


B.i.L
senior tag

Megy privi

Horgászni mentem...B.i.L

(#7170) Cs1csó válasza Beba Snake (#7160) üzenetére


Cs1csó
félisten

Majd 100 évesen a halálos ágyadon mondhatod az ükunokáidnak: "ha nem mentem volna Csernobil mellé a baleset után 120 évig is élhetnék!"
KROK640

Khm, most vagyok kb. 105-110kg :DDD

Nagy izomzat nélkül, nekem a 65kg lenne a jó.

B.i.L

Ez a noti szerintem már bőven nagykorú. 2000-es évek eleje?

(#7171) Tim82 válasza Cs1csó (#7170) üzenetére


Tim82
nagyúr

Mobil Pentium 4-es / Celeron procis ECS G500, 2002-2003 körüli noti.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#7172) Cs1csó válasza Tim82 (#7171) üzenetére


Cs1csó
félisten

:R akkor jól tippeltem.

(#7173) Beba Snake válasza Cs1csó (#7170) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Agglegény vagyok, úgyhogy a mesét már az elején tökön rúgta a ló. :N :DDD

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#7174) hcl válasza KROK640 (#7165) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"mondom nem opció, köv fizetés még 3 hétnyire volt,"
Sosem értettem, miért nem igyekeznek tartalékolni az emberek... Nem az, akinek amúgy is éppenhogy elég a pénze, az oké, de a legtöbben, akik kijönnek a fizetésükből is elköltik az egészet bármire azonnal.

@csicso82 : Én 90, de nekem is a 60-70 lenne a jó. 4-8 év ülőmunka ennyit tesz. Az volt az egyik indokom a váltásra, hogy rohangászós IT-sként majd fogyok. Bejött.

Mutogatni való hater díszpinty

(#7175) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ja. Ma mókolom user gépét távolról. 3 monitora van (minden ablak fullscreen, gondolom azért kell 3... :D ), de persze csak egy volt megosztva. Mondom pls. húzd át a filekezelőt a középsőre, mert máshová nyílt. Válasz : "Az melyik?"
40-es, hisztis liba. :DDD Szóval 10-20 éve minimum használ winfost.

Mutogatni való hater díszpinty

(#7176) Dr.NX válasza hcl (#7175) üzenetére


Dr.NX
addikt

Lehet, hogy a középsőt nem tudta, hogy melyik. Ilyenkor meg kell mutatni a középső ujjaddal.

Elfogadom a sütiket.

(#7177) KROK640 válasza hcl (#7174) üzenetére


KROK640
veterán

Ismerőseim egy részének mondjuk annyi a fizetése, hogy elhiszem, hogy nem nagyon van pénze.
De ez az illető, mondjuk special pont határeset, bár szerintem tavaly lerendezte magát jó időre előre. Ugyanis beborította a háztetejét napelemmel, mindezt "kedvező" hitelből, ami tavaly novemberre fel is került. Ám a beüzemelés mai napig (2020 júl 1) nem történt meg, így már a hitelt fizeti rá, de a benefit még nem jön.

De amúgy tényleg sokan f.aszormányosak, mert ott van Karesz haverom, a 2000-es évek végén (2008-2010) 1,5szer annyit keresett mint bárki más a baráti társaságból, de ha lementünk valahová őt meg kellett hívni, mert annyira ki volt a s3gge a gatyából, hogy szombat esténként egy sörre nem futotta neki a helyi olcsó kocsmában. De volt hitelre bőrülés, nagy TV, új monitor, vízhűtés a stock órajeles gépen (mert nem bírja a hűtőzajt) DVD lejátszó külön, meg kocsi, és minden hitelre, meg részletre.
Meg van itt a környékemen is nem egy olyan ember, akinek jólesik a "hiteles" BMWből kivigyorogni, meg feltölteni a tengerpartos nyaralási képeket, de amikor azt mondom neki gépjavításra (vagy bármire), hogy 5000ft, akkor alsót cserél, hogy micsoda hatalmas pénz az ...
A legszánalamasabb amelyik odaáll kocsival a kisbolt elé, bemegy, összevásárol egy csomó szemetet is, random beszélgetésben elmeséli h milyen jót wellnesezett meg borzasztó az élet, mert idén még nem volt a tengernél, tavaly is csak kétszer, és aztán felíratja amit vett, hogy majd fizukor behozza... és még ma is láttam ilyet!

Egy szó mint száz : vannak emberek akik nem tudnak tartalékolni. vannak akik igen (ők vannak a legkevesebben ahogy észrevettem). És vannak akik hallani sem akarnak erről, mert nekik instant kell azonnal a jutalom, különben nem bírják ki a mindennapi mókuskereket, ha a köv fizuból nincs valami amit várhatnak, nagy tv, új vga, nyaralás, új felni, új kocsi stb. nekik minden hónapban KELL venni valamit! Értelemszerűen ezeknek se tartalék se pénz hó végén.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#7178) hcl válasza Dr.NX (#7176) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

:D

@KROK640 : "De ez az illető, mondjuk special pont határeset, bár szerintem tavaly lerendezte magát jó időre előre. Ugyanis beborította a háztetejét napelemmel,"
Pláne ha hitelt fizet, bele nem vágnék hitelbe úgy, hogy nincs tartalék, amiből baj esetén egy ideig fizetni tudom.

Meredek idiótáid vannak :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#7179) Tim82 válasza Cs1csó (#7172) üzenetére


Tim82
nagyúr

Elírtam: G550, de amúgy a lényegen nem változtat a dolog. :B

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#7180) qnadam válasza hcl (#7174) üzenetére


qnadam
veterán

Sosem értettem, miért nem igyekeznek tartalékolni az emberek...

sokan nem hoznak pénzügyi kultúrát a családból, viszont iskolában se tanítanak ilyesmit. pedig elég hasznos lenne.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#7181) GEIL válasza qnadam (#7180) üzenetére


GEIL
addikt

Van a felsoroláshoz még egy réteg:
Aki pl nem tud miből spórolni, mert tényleg épphogy kijön a pénzéből.

i7 13700k - 32Gb DDR5 - RTX4070 /// i5 9600k - 16Gb DDR4 - RTX3060 /// i5 4570s - 16Gb DDR3 - GTX1650 -------------------------------------------- PS5 /// Samsung S23 Ultra 5G /// Xbox Series X --------------------------------------------

(#7182) qnadam válasza GEIL (#7181) üzenetére


qnadam
veterán

nyilván ilyen is van. meg ezek össze is függenek, ha gyerekként azt látta, hogy nincs megspórolni való pénzük a szüleinek, akkor később jó esély van rá, hogy ő se fogja tudni jól kezelni a pénzét akkor se, ha van.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#7183) Diabolis


Diabolis
tag

Fiatalabb koromban (mondjuk 18-22 évesen) én sem tettem félre egy vasat sem, pedig baromi sokat melóztam, dőlt is a lé. El is vertem a bejövőt minden baromságra, annyira figyeltem, hogy hónap végén is legyen mit ennem (volt amikor sikerült :D )
De egy forintot sem bánok azokból a pénzekből. Éltem, jól éltem, volt fiatalságom.
Így, 37 évesen már teszünk félre, de az meg mindig elmegy valami valóban SOS dologra (a VGA-m meg 4 éves.... szomorú... :( ). Jól jönne a fiatalkori lóvé? Hát.... Jól. Csak nem érdekel, az a pénz akkor arra ment el és kész.

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#7184) BiP válasza hcl (#7174) üzenetére


BiP
nagyúr

Ne is mondd. Én 85 vagyok a 172centihez. Nekem is 60-70 között "kéne" lennem, de már a 75-nek is atom örülnék. Szintén ülőmunka, és egy sérülés miatt a heti 1 foci is kiesett egy jó időre, de egyszerűen nem bírok visszarázódni. Kampányszerűen mindig nekivágok a mozgásnak, aztán ez csak pár alkalomig/hétig tart.

Ezt a tartalékolás dolgot nem értem én sem. De látom magam körül, hogy sokan vannak, hogy megjön a fizu, és azt költik el a hónapban. Ha a kötelező befizetések után sok marad, akkor nagy lábon élnek, és többet vernek el, ha kevesebb marad, akkor tudnak beosztani, de fizetésről fizetésre élnek, függetlenül attól, hogy mennyit keresnek.
De kollégák is fizetésnapon már remegve várják az sms-t, meg ujjongás van, amikor megjön a fizu. Pedig jól keresnek. (én mondjuk le$zarom. Értesítés úgysem jön, és tök mindegy melyik nap jön,majd megjön. Nyilván jólesik, amikor jön, de nem kell szűkölködni).
Másik oldalról meg fura mód azt látom, hogy mi nem szórjuk a pénzt, mégsem gyűlik gyorsan, de van ismerős, aki meg látványosan költ, beruház, lakásfelújít, és folyamatosan van neki erre. Nem értem, ők meg hogy csinálják.
(mondjuk asszony tanárként dolgozik, nincs agyonfizetve, szóval lehet, hogy 2 versenyszférás fizetésből nagyságrendekkel könnyebb gyarapodni)

(#7185) koko52 válasza BiP (#7184) üzenetére


koko52
veterán

10/1 aki tud a pénzel gazdálkodni. Jó példa erre unokatesóm. Itthon pár éve keresett 150-250k forintot, attól függ éppen hol melózott. Minden hó közepétől már előlegeket kért. Most külföldön van. Keres 2-2,2k eurót, hazajön egy fillér nélkül, úgy vesznek neki anyjáék jegyet, hogy vissza tudjon menni. Nincs az égvilágon semmije, se nője, még egy leharcolt kinti ledobott ócskavasa sem amivel vagiznak a kint dolgozó menő gyerekek. 33 éves...

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#7186) Moleman válasza BiP (#7184) üzenetére


Moleman
addikt

A menthetetleneken a versenyszféra sem segít, egyszer hallottam melóban, hogy egy menedzser pár (fejenként egy milla nettó) panaszkodott, hogy nem marad semmi hó végére.

Kisebb poziban ismertem olyat, aki éhen akart halni, mikor épp nem jött meg a tizenpárezres cafeteria... Miközben én folyamatosan félre tudtam tenni az ugyanakkora fizetés 80%-át (azóta már albérletet is kell fizetnem, de így is megmarad a bő fele).

(#7187) BiP válasza Diabolis (#7183) üzenetére


BiP
nagyúr

(#7180) qnadam: Igencsak hasznos lenne. Viszont merek élni a feltételezéssel, hogy nem véletlenül nem oktatják.

(#7183) Diabolis: Nekem egyszer volt olyan, hogy elfogyott a pénzem, és nem tudtam, hogy utolsó héten mit fogok enni. Akkor megfogadtam, hogy ha tehetem, soha többé nem akarok ilyen helyzetbe kerülni többet. (pedig nem volt habzsi dőzsi, hanem elapadtak a bevételek, egyetemistaként csak alkalmi munkáim voltak).
De az a létbizonytalanság nagyon nyomasztó volt. (szerencsére ott volt mögöttem a család, talán kértem szülőktől egy 10ezrest, de tök ciki volt, hogy nem tudtam máshogy megoldani).
Nagyon nem irigylem azokat, akik ebben élnek nap mint nap, és nem értem azokat, akik megtehetnék, hogy beosztják, mégis elszórják, és ez van nekik minden hónap végén.

(#7185) koko52: Ha ha nincs látható nyoma sem, hogy mire megy el (emlegetett BMW hitelre, kaja, stb), akkor mire szórja el. drogozik vagy mi a túró?

(#7186) Moleman: Na igen, azért egy mai multis fizetésből bőven lehet félretenni. Aki akar.
Sokan mindig a saját szintjük feletti életszinvonalon akar élni. (mert ezt látja mindenhol, ez ömlik a facebookról, az instáról). És akkor kell az évi 1-2-3 tengerparti nyaralás, menedzseréknél a mindig új autó, adott esetben vitorlás, stb. Ezek bődületes módon viszik a pénzt.

[ Szerkesztve ]

(#7188) davenport válasza BiP (#7184) üzenetére


davenport
aktív tag

"de van ismerős, aki meg látványosan költ, beruház, lakásfelújít, és folyamatosan van neki erre."

Ez az amit soha nem lehet tudni, hogy hitelből, kölcsönökből teszi-e. Van ismerős, aki szintén látványosan költ, a megtakarítása pedig nulla. Normális munkája és keresete van, de a felesége fizetése nagyon kevés, és ha 1-2 hónapra kiesik, akkor semmi tartaléka. Mi próbálunk megtakarítani + mikor a gyerekek megszülettek, kötöttem egy normális életbiztosítást is.

No money, no honey.

(#7189) Top cat válasza BiP (#7187) üzenetére


Top cat
őstag

Tartalék 10 doboz sör mindig legyen a kamrában, azzal kilehet húzni egy hétig. :D

(#7190) koko52 válasza BiP (#7187) üzenetére


koko52
veterán

A fű az megy. De inkább ez a megtehetem stílus: legdrágább cigi, kaja. De főleg a szórakozás, mikor jobb helyeken 2-300 eurója ott marad a buli végére.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#7191) koby11h válasza BiP (#7187) üzenetére


koby11h
aktív tag

Nekem 22-23 évesen volt egy olyan hónapom, hogy fizu előtt két nappal összeszedtük az összes maradék aprót (217 forint, szó szerint) és lementünk a boltba venni teafiltert, kiflit, párizsit és sajtot két napra - még mielőtt véletlenül másra elköltjük.
Na ekkor lett elegem a csóróságból és változtattam! Most van egy összhang, némi tartalék és nem érzem magam csórónak.
Súly? Hagyjuk, 95-101 között a 183 cm-hez. Kéne mínusz 15... napi 10-13000 lépés, emeletek között több tucatszor, de "sajnos" a családban mindenki jól főz :)

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#7192) BiP válasza davenport (#7188) üzenetére


BiP
nagyúr

Közepesen távoli családban (unokatesók szintje) mindenki hitel nélkül él, mégis olyan házakat összehoztak, hogy csak néztünk. Bár ha összerakom, hogy mindegyiknél férj-feleség versenyszférás, úgy össze lehet kalapozni pár év alatt.
Nálunk az a nagy "hátráltató" tényező, hogy a tanárokat nem fizetik meg, így gyakorlatilag 1 fizetés szinte kiesik, ami pár év alatt komoly summa.

(#7189) Top cat: Koleszban volt olyan filozófiánk, hogy mindig legyen annyi pia a hűtőben, hogy lehessen spontán bulit tartani.
Tartottunk magunkat hozzá, és néha jól is jött :)

(#7190) koko52: az igen. ezért megéri gürcölni :)

(#7191) koby11h: A jó konyha nagy ellenség :)
Nálam most asszony kitalálta, hogy figyel rám, mármint az étkezésemre, így szól, hogy ne egyek annyit, amennyit a szemem kíván. (mert amúgy valóban elég kevesebb, ezt tudom is, csak hát nehéz megállni, amikor ott az ember előtt.). Majd meglátjuk, mire jutunk.
Muszáj, mert a karantén alatt feljött visszajött pár kiló. (előtte pont ledobtam egy 5-öst egy pár napos betegség miatt)
Az, hogy nem kellett munkába járni, az a kis szintentartó mozgás, napi fél óra séta is kiesett. No meg az itthoni koszt.

[ Szerkesztve ]

(#7193) koby11h válasza BiP (#7192) üzenetére


koby11h
aktív tag

Szintén zenész: ne egyél annyit hogy jóllakj! Mondani könnyű :)
Nyári súly, amikor ki tudok jutni a szabadba az 95 kg (92-95 között), téli amikor az összes család ünnep 09-03 hónap között, plusz karácsony akkor 98-101...
Sportolni nincs agyam - sajnálom rá az időt, nem érzem produktívnak - így csak a fizikai munka marad, azt szívesen segítek bárkinek pl. költözködni. Előző évben pl. haveromhoz mentem saját cége irodaházában vállalt el hétvégékre géptakarítást. Minden gép lehord, szétszed, kitakarít, visszavisz, összerak és frissít. Titoktartásival, fizetéssel, 4 hétvége. Pénz jól jött, a 3 emelet meg jó munka volt 120 gépnél.
Aztán hazaértem és ott várt pl. a csabai sertés karaj házi kolbásszal töltve, vegyes körettel és némi túrós muffin... szóval annak is ennyi.
Jó étvágyat...

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#7194) Lenry válasza koko52 (#7185) üzenetére


Lenry
félisten

meghatározó gyerekkori "élményem" volt, amikor nadrágzsebekből és kanapé mögé becsúszott 1-2 forintosokból szedtük össze azt a 65 forintot, amiért akkor adtak asszem fél kg kenyeret.
az volt a mélypont, de az átlag sem volt sokkal magasabban.

azóta is aszerint igyekszem élni, hogy ilyet még egyszer soha nem akarok átélni, és ha gyerekem lesz, annak se kelljen.

most van kb 2 hónapnyi fizetésnek megfelelő tartalékom, meg egy csomó másodlagos fasságot csinálunk (pl nem a gyom nő az udvar nagy részében, hanem termelünk rajta, rengeteg bútort annak az árából vettünk az új házba)
viszont az hozzá kell tenni, hogy tényleg nehéz tud lenni a tartalékolás.
nekem pl nem nagyon fogy a tartalék, de az isteénrt nem akar nőni sem :D
valamire mindig kell, most a kocsira kell költeni, aztán valami családi rendezvény, amibe bele kell szállni, vagy akármi, aztán pislogok a hónap közepén, hogy mi a frászra ment el már megint egy vagon lóvé? :DDD

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#7195) nyisziati válasza koko52 (#7190) üzenetére


nyisziati
veterán

Na ezt nem értem én se. Kollégám is állandóan panaszkodik a pénzre, de egy zacsi fű mindig van nála.
Plusz a napi egy doboz cigi, meg a büféköltés.
És egy régi BMW-vel vagizik, amibe szintén lapátolja a pénzt.

(#7196) koko52 válasza Lenry (#7194) üzenetére


koko52
veterán

+1, hatalmas telken élek 52 gyümölcsfa + konyhakert. Már az rengeteg amit nem kell ez miatt megvenni a boltban. Valamint hoz a kasszába 2-500k-t, időjárástól függően.
Tartalékom van kb 2 évnyi, de az miatt, hogy olyan dolgokba forgattam a pénzt ami rezsi csökkentő. Nagy napelem: nincs fűtés, villany számlám. Mélykút miatt vízdíj sincs. Autó elektromos. A rezsim havi 10-15k lehet. + kaja, de vágok disznó és vannak tyúkok, csirkék is.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#7197) tornas válasza Lenry (#7194) üzenetére


tornas
őstag

1999 február. Kifizetések (albi, reszi, semmi szórakozás stb.) után maradt 2000 forint egész hónapra. A fizetés egy kalap szar volt szerencsére csak rövid ideig. Soha többet ezt még egyszer. Nem csodálkozom, ha egyeseknél néha elszakad a cérna és erre-arra vetemednek (pl. munkahelyeken)

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#7198) Diabolis válasza nyisziati (#7195) üzenetére


Diabolis
tag

Az, hogy egy ezer éves kocsiba ki és miért lapátolja a pénzt, szerintem megint lehet egy másik téma :D Én sem cserélném le soha a 21 éves G Astrámat, pedig lassan már kell rá költeni. De nálam szerelem és örökség esete forog fenn :D

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#7199) nyisziati válasza Diabolis (#7198) üzenetére


nyisziati
veterán

Az Astra az más. :D
Enyém 2001-es (Classic), és elég jól tartja magát, nem kell lapátolni a pénzt bele.
A BMW teljesen más tészta, kényes kocsi, sokat kell javítani, drága is az alkatrész a szerelők meg lehúzósak, ha meglátják az emblémát.
Erre írtam, hogy aki nem igazán teheti meg, az szerintem fölöslegesen lapátolja bele a pénzt.

(#7200) tornas válasza qnadam (#7180) üzenetére


tornas
őstag

Sokan az első munkanapjukat úgy kezdik még ma is, hogy nemhogy pénzügyi kultúrával nem rendelkeznek, de még azt sem tudják, hogy mi fán terem az a fogalom, hogy fizetési papír és ami rajta van (bruttó, nettó, órabér, szabadság stb.). És sajnos én is így kezdtem, hogy fingom sem ezekről a dolgokról, amikor egyik napról a másikra el kellett kezdenem dolgozni (és nem feketén) még a múlt században amikor azt sem tudtam, hogy mi az az internet, mert nem is volt a kisvárosban. El vártam volna legalább anyámtól (aki szintén nem feketén dolgozott), hogy erre-arra felhívja a figyelmemet. Később emiatt ezt szóvá is tettem nála, de csak válvonogatás volt a válasz.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.