Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6901) Moleman válasza Vakegérke (#6893) üzenetére


Moleman
addikt

Régebben én is sokat IT supportoltam, de nagyon kellemetlen sztorik nem voltak szerencsére. Pénzt szerintem soha nem kértem érte, de néha kaptam ajándékba rossz laptopokat bontásra, amiben voltak eladható dolgok.
Az utóbbi időben már csak szórakozás, a barátnőm szüleinél rendszeres hétvégi program, hogy elém tesznek több régi laptopot, már úgyis ki akarták dobni, válasszak egyet, szétszedhetem, tudják, hogy szeretek játszani vele.
Amit találunk benne, azon megosztozunk, apósom is szereti gyűjtögetni a különféle csavarokat/vasdarabokat (pl spiáter kijelző keret), ami még "jó lesz valamire". :D

A kedvenc tanulságom viszont az volt, mikor egy barátomnak építettem egy Phenom konfigot kb 10 éve (ezidőtájt én még a 2005-ös Prescott desktopom nyúztam).

Akkoriban kezdett elérhető lenni az SSD, belefért a keretbe, hozzá is csaptunk egy 64 gigás OCZ-t a 2 terás Barracudahoz. A beszerzést ő végezte, én csak az ötletgazda és összeszerelő voltam a történetben.

A lelkére kötöttem, hogy C-re semmit, amúgy is mindenkinek ez volt a tanácsom, kaptak egy aránylag kicsi (30-50 GB) partíciót a vindóznak, tanulják meg tisztán tartani, cserébe lesz sok tárhelyük (hogy pozitív példa is legyen, a 74 éves nagymamám például tökéletesen betartja ezeket a szabályokat :D) .

Kb 1 héttel később szólt a srác, hogy valami nem jó, nem indul a gép. Átmentem hozzá, a BIOS nem látja az SSD-t, meghalt.

- Mit csináltál az elmúlt 1 hétben?
- Hát töltöttem filmeket.
- Beállítottad, hogy a vinyón legyen a letöltési mappa? (Magának telepítette a torrent klienst.)
- Hogy mit?

Na, akkor meg is van a probléma, azóta tapasztalatból tudom, hogy 1 hét torrentezéssel ki lehet nyírni egy kisebb SSD-t. :D

Az SSD-t amúgy visszaküldte garanciában, és mivel pont akkor vezették ki a 64 gigás SSD-ket a piacról, kapott helyette egy 128-ast ingyen. :C Ez a szerencse amúgy végigkíséri a srácot az élet minden területén, hihetetlen dolgokból jön ki (általában anyagilag) jól.

Az a gép amúgy azóta is hibátlanul működik.

Ez a történet annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy a jelenlegi desktopomban 256GB+1TB SSD van, és inkább a médiaszerveremmel torrentezek. :D Apropó, az egy Aspire 5755G a szekrény mélyén, én pont kifogtam egy örök életű darabot, több mint 8 éve megy szinte éjjel-nappal. :D

Más:
Volt korábban szó a céges policy miatt elalvó gépekről, kínai mutatós órákról és optikai egerekről. Erre van egy sokkal egyszerűbb megoldás, én legalább 5 éve használom a munkahelyemen, Caffeine. :) Néha számít neki, hogy mi az aktív ablak, van aminél nem működik, van ami hangot ad mikor épp aktiválódik (pl PowerPoint), de hasznos kis jószág.

Szerk.:
Majdnem elfelejtettem, én is voltam nagyon noob az elején, a Prescott volt az első saját építésem 17 évesen, a konfig jó lett (még a 300 wattos Codegen táp is kegyes volt hozzám az elmúlt 15 évben :U) , csak az nem tűnt fel válogatás közben, hogy az alaplapon csak 1 IDE port volt, nekem meg akkoriban 2 vinyóm és 2 ODD-m, mind IDE. :D Úgyhogy vennem kellett 2 db IDE-SATA átalakítót, hetekbe telt mire beszereztem az 50 km-re lévő megyeszékhelyen, és rákölthettem a konfig 25%-át pluszban, brutál drágán adták. :W

[ Szerkesztve ]

(#6902) hcl válasza KROK640 (#6900) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Na végre :D Ezt így kell :D

@Moleman : A korai SSD-k érzékenyek voltak, de eennyireee? :D
A Caffeeine nem rossz ötlet, de elég sok helyen (nagyobb multiknál)
- nem vagy admin
- figyeli a vírusirtó/egyéb kémcucc, hogy mi fut

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#6903) sh4d0w válasza jokeph (#6898) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Az a jobbik eset, a rosszabbik, amikor facebook=internet.

https://www.coreinfinity.tech

(#6904) sh4d0w válasza hcl (#6902) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Várjá' krok olvtárs még nem fizette ki a felét...

https://www.coreinfinity.tech

(#6905) Cs1csó válasza Moleman (#6901) üzenetére


Cs1csó
félisten

Gépek telepítését én is szívesen végeztem barátilag de persze megkötéssel, pl. mindig a legfrissebb oprendszert telepítem, adatmentés legyen meg előtte ne nekem kelljen a "C"-ről mentegetni az adatokat stb.
"szófogadó" ismerőseim nekem is vannak, egyik szomszédom tényleg csak böngészget és filmeket néz és nem foglalkozik semmi mással úgyhogy nem állítgat el semmit nem telepítget stb.

(#6906) Elemental válasza hcl (#6899) üzenetére


Elemental
addikt

El sem tudják képzelni, hogy kábelen

Velem pont a fordítottja esett meg. 8-9 éve. Jött haver, én meg nyomogatom a laptopot, és mutatok neki valamit a neten. És ő meg lefagyva áll, de komolyan, még a száját is kitátotta, és döbbenten nézeget. Benézett a laptop mögé. (kereste a vezetéket :) ) És mekegve kérdezi, hogy ezt most hogy? Mi ez, nincs bedugva vezeték, és van net? Mi ez? Én meg akkorát röhögtem. Mondom wifi, vezeték nélküli. Wifi, az meg mi?

Szerk. És utána megkért, hogy neki is csináljak már netet a laptopjára :)

[ Szerkesztve ]

(#6907) qnadam válasza KROK640 (#6900) üzenetére


qnadam
veterán

megint az elején rontottad el. elmondtad neki ingyen az olcsó de kényelmetlen megoldást (vezeték), elmondtad a drágább de kényelmes megoldást (rendes wifi). a kényelmetlen nem tetszik, a drágát meg nem akarja kifizetni. ha a drága megoldást nem akarja kifizetni (amiből legalább látható hardverek lesznek), akkor miért akarná a te munkádat?

egyszerű:
- szia, ezésez a probléma, mitől oldódik meg?
- szia, attól, hogy.
- az nem jó, mert.
- akkor még lehet azt is, hogy.
- az se jó, az meg azért nem jó, mert.
- oké, akkor oldd meg magadnak, szia.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#6908) hcl válasza Elemental (#6906) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ö, azért 10 éve pedig már bent volt a köztudatban.
Volt sysadmin kollega, akinek 2017-ben a villanyautó volt újdonság. Mondjuk UNIX-os, nekik megállt az idő a 80-as években :D (Na jó, nem, de vagy 10 évvel hátrébb vannak :D )

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#6909) qnadam válasza hcl (#6908) üzenetére


qnadam
veterán

most elgondolkoztam, a wrt54gl volt a második wifi eszközöm (előtte csak egy ingyen fonera volt), és a linksys akkor bőven korszerű holminak számított, így rákerestem, hogy mikor mutatták be. 2005-ben, a durva viszont az, hogy még mindig kapható, és gyártják is...

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#6910) KROK640 válasza sh4d0w (#6904) üzenetére


KROK640
veterán

Nem is fogom.
Ez Zoltán harca lesz a fallal vagy a Wifivel, nem az enyém :P

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#6911) KROK640 válasza qnadam (#6907) üzenetére


KROK640
veterán

Igazából úgy voltam vele, ha nem kell beállítgatnom, falat fúrnom stb, akkor kb "köszönöm" árban benne is lesz a dolog. Mint mondtam elég nagy az összefonódás az élet m,űs területén, meg régi ismerős, szóval egy sima szemrevételezésért tőle nem kérek pénzt, ha amúgyis a városban járok.
Inkább elárultam neki a megoldást ingyen, minthogy hallgatni kelljen a nyavalygását. Igazából ha nem kábelezik, akkor úgyis lesz nála még egy köröm... (és akkor azért kérni fogok valamit - bár mint kifejtettem korábban ez legyen inkább az ő harca)
Ha kábelezik meg legalább nem kell vele foglalkozzak.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#6912) freemanone válasza hcl (#6902) üzenetére


freemanone
őstag

Mouse Jiggler - ezt már több cégnél is tudtam használni, multinál is, jópár féle endpoint protection mellett. :D
Mégcsak admin jog sem kell hozzá, ráadásul egyetlen exe, mindenféle káros kód nélkül. Annyit csinál, hogy ütemesen fél centivel ide-oda mozgatja az egeret.

(#6913) *Ropi* válasza hcl (#6899) üzenetére


*Ropi*
félisten

Elég sok, normál méretű SD kártya halt meg azért, mert a kártya méretéhez képest túl nagy felületű benne a NAND chip, aztán amikor megfeszül / meghajlik a kártya, felpattogzanak a PCB-ről a forrszemek: elválik egymástól a NAND és a PCB. Szerencsére viszonylag könnyű volt őket helyre tenni, na de akkor is... :N

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#6914) DJGABI


DJGABI
addikt

Még múlt heti sztori: kolléga telefonál, hogy nem jó a gép, nem reagál semmire, ecetera. Bővebbet nem mondott. Odamegyünk: kék háttér, a Windows frissítéseket telepít... 🤦

Mai sztori: még tegnap kolleginának újraraktam a céges progit, saját accounttal léptem be. Mondom is az infós kollégának, hogy figyelje meg ma még hívni fog a delikvens. Nem is kellett sokat várni a telefonra. Még jó hogy ő vette fel, én nem biztos hogy ilyen türelmes lettem volna. 1, nem tudja a felhasználónevét (tizenx éve itt dolgozik, nem változott azóta, jó nyilván megjegyezte a gép, nem sűrűn kellett beírni, de akkor is...) 2, nem fogadja el a jelszót, kolléga kérdi num lock nincs kinyomva? Mert hallja hogy klattyog a billentyűvel, de a csillagok száma nem nől 🤦🤦🤦🤦

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#6915) galoslac válasza KROK640 (#6910) üzenetére


galoslac
tag

Szia Zoltán!

Találtam neked egy olcsó megoldást, de nekem nagyon fáj a karom, így sajnos nem tudok segíteni.
Ezzel a megoldással marad a legtöbb pénzed sörre.
Beszerezni bármelyik műhelyben beszerezheted, csak mondd meg mire kell, szerintem megcsinálják ingyen. Sajnos boltban nem árulják, mert mindenki ezt venné és nem fogynának akkor a drága fúrók.

Üdv.: Krok

Tessék csak el kell küldened. :D

Eladó Bosch IXO nyomatékadapter 1500/db egy-több-sok mint a kínainál

(#6916) hcl válasza freemanone (#6912) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ja, ez nem annak kérdése, hogy káros-e, hanem hogy mennyire paranoid a security. És nem tudod, mennyire, hogy csak rád szólnak-e, vagy valami komolyabb bünti van a szabályok megsértéséért.

@Ropi : Jaja.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#6917) freemanone válasza hcl (#6916) üzenetére


freemanone
őstag

Tudom jól, a lényeg az volt, hogy ezt eddig sehol semmi nem szúrta ki, pedig sok esetben "közel ülök a tűzhöz". Jelenleg is szinte n***tiszt mentalitású security-s helyen vagyok.

(#6918) hcl válasza freemanone (#6917) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Mák :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#6919) Moleman válasza hcl (#6916) üzenetére


Moleman
addikt

Nálunk is azt reklámozták, hogy nagyon szigorú az IT, bármiért azonnali kirúgás jár. Én viszont nem tudtam tcmd nélkül hatékonyan dolgozni (csoportos átnevezés, sfv generálás, meg persze az alapvető navigálás), úgyhogy kb a második napomon felraktam, legfeljebb kirúgnak. Több mint 6 éve dolgozom már ott. :D
Eleinte nagyon rejtegettem, de aztán volt olyan főnököm, akiről tudtam, hogy mellém állna, ha belekötnének, onnantól a 32"-os monitorra is simán kiraktam. 50 gigányi személyes szemetet is tárolgatok, a nagyja zene, valamit kellett hallgatni az irodában. :)

Most meg már nem is számít, 5 hónapja home office-ban vagyok (vidékre költöztem, felmondtam, aztán jött a karantén és megtartottak, mondván úgyis jó helyen vagyok otthonról).
Most már azt pedzegette a főnököm, hogy jó lenne, ha maradnék év végéig, de úgyis megint akadékoskodik majd a HR, amikor vissza kéne menni az irodába, én meg nyilvánvalóan nem fogok 225 km-ről bejárni - főleg mivel Bécs harmadannyira van, azért költöztem ide.

(#6920) sh4d0w válasza Moleman (#6919) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Nem is tudom így hirtelenjében megszámolni, hány házirend pontot sérthettél meg, pláne, ha licenc nélküli a tcmd-d... (Utóbbi esetben mondjuk a hátadat is kéne tartanod, ha a céget megbüntetik.)

Általában egyébként nem úgy megy, hogy amint észreveszik, szólnak, hanem egy ideig az AM kliens gyűjti az adatokat, aztán egyszerre eléd teszik a felmondásoddal együtt...

https://www.coreinfinity.tech

(#6921) Moleman válasza sh4d0w (#6920) üzenetére


Moleman
addikt

Egy korábbi munkahelyem licenszével használom. :DDD

De így 6 év után már eléggé biztos vagyok benne, hogy senki nem foglalkozik ezekkel. Próbálkoznak mindenféle hülyeséget szigorítani, az új win10 laptopokon pl a UAC-t hiába kapcsolom ki, pár perc múlva visszaáll a legszigorúbb üzemmódba, le van tiltva minden win rendszerkonfig, csak titkosított pendrájvot lehetne használni - ennek ellenére brutális rések vannak a falon, readonly minden USB eszközt felismer, bármit rátehetsz a gépre (programot is, admin joga van minden usernek), de én amúgy is FTP-vel szoktam állományokat mozgatni. A saját gépemen is tartok egy backupot minden archivált fájlomról, mióta több embernél elszállt a onedrive (nálam már nem is szinkronizál, majd szinkronizálok én magamnak itthon manuálisan).

Tehát valóban, millió ponton sértettem meg a házirendet, ennek ellenére senki nem vette észre/foglalkozott vele 6 év alatt. :) Semmilyen kárt nem okoztam, a GDPR-t leszámítva érzékeny adat birtokában sem vagyok.
Több ezer fős multinál gondolom a legkisebb bajuk is nagyobb ennél. Én legalább tudom, hogy miért és hova kattintok, és megoldom a saját problémáimat - az eddigi tapasztalatok alapján a helyi IT support úgyse tudna segíteni semmiben. :D

Most meg már főleg nem izgatom magam rajta, úgyis felmondtam már egyszer,
"I'm dead, what do I care?"

(#6922) sh4d0w válasza Moleman (#6921) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Én több százezer fős multinál dolgoztam és odafigyeltek mindenre (néha át is estek a ló túloldalára).

Ettől függetlenül mindenkinek azzal kell dolgoznia, amit a cége rendelkezésre bocsát, nem pedig azzal, ami kényelmes, saját kútfőből.

https://www.coreinfinity.tech

(#6923) Lenry válasza sh4d0w (#6922) üzenetére


Lenry
félisten

amit a cége rendelkezésre bocsát, nem pedig azzal, ami kényelmes, saját kútfőből.

a Total Commander nem kényelmes, hanem hatékony. munkavégézés szempontjából pedig ez nem elhanyagolható

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#6924) E.Kaufmann válasza Moleman (#6921) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Amikor a júzer "okos".
A legveszélyesebb fajta ;] :P
Az irodai gép munkaeszköz nem otthoni számítógép, még ha hasonló a windows rajta, akkor sem. Ha valami munkaeszköz hiányzik akkor előbb rendszergazdának jelezni, ha az nem reagál, vagy akár még kéri is, mert nem dönthet magától ilyenről, akkor meg a megfelelő vezetőhöz kell fordulni.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#6925) jokeph válasza Lenry (#6923) üzenetére


jokeph
nagyúr

Pontosan. :) Az intézőtől agyhúgykövet is kapnék (DOS Navigátor a király cucc ;]). Nálunk a TC helyett a Free Commander a választható opció, amit az user szabadon letölthet és telepíthet a portal manager-ből, az Intézőtől ez is jobb. :D

[ Szerkesztve ]

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#6926) hcl válasza Moleman (#6919) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

OK, ez tök jó, csak ez is mák. Ha rendesen nyomnák, akkor az első alkalommal jött volna a hammer :D
Mondjuk az a cég meg is érdemli, amelyik egy TC-t nem vesz meg :D (Mondjuk az az OS is, amihez TC kell, mert alapból nem tudja ezeket...)

"50 gigányi személyes szemetet is tárolgatok, a nagyja zene, "
Azt különösen szereti bármilyen ellenőrző szervezet, ha a céges gépeken illegál tartalmakat találnak, jobb ilyesmire külön zenelejátszót használni.

"Tehát valóban, millió ponton sértettem meg a házirendet, ennek ellenére senki nem vette észre/foglalkozott vele 6 év alatt. "
Ja, várj, akkor már rendben van... ja nincs. Ha megvágtak volna, akkor gondolom ment volna a puffogás.
A másik oldal mondjuk az, hogy ahol admin mindenki, az a cég is megérdemli, ha mindenfélét telepítgetnek a userek (az első zsarolóig, utána meg az lesz a baj, hogy minden le van korltáozva).

Eretnek leszek : winfoson elvagyok Intézővel. :D Mondjuk ritkán kell tömeges átnevezést csinálnom, lehet akkor én ishttps://www.windowscentral.com/how-rename-multiple-files-bulk-windows-10 [link] :D Ez valami baromi buta :D
KDE-n kijelöl, F2, beírod a névpatternt, és megcsinálja a kijelöltekre. Meg a legtöbb Linux-os filemanager is.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6927) Moleman válasza Lenry (#6923) üzenetére


Moleman
addikt

Így van. :)
Engem a hatékonyságomért és a folyamatoptimalizálásért tartanak, nem a szabálykövetésért. :D A munkafolyamatokat sem tartottam be, mégis én kaptam először munkaszerződést a 15 fős kontraktor csapatból annak idején. Természetesen szerencse is kellett hozzá, hogy nem vaskalapos feletteseim voltak.

(#6924) E.Kaufmann
Az feltűnt, hogy a céges gép nem otthoni, hanem sokkal rosszabb. :D A saját win10-em eszik 2.7 giga ramot üresjáratban a 16-ból, a céges 5.5-et evett a 8-ból, pedig minden extra folyamatot letiltottam, amit tudtam.
Hónapokba telt, mire kaptam plusz egy bontott 8 gigás modult, azóta nem a saját gépemen kell feldolgoznom a 1.5 millió soros táblákat (8 gigával simán kifagyott az excel).

(#6926) hcl
Én nem puffognék semmin, tisztában vagyok a kockázatokkal. Azzal is tisztában vagyok, hogy mostanra már eléggé túltoltam a dolgot minden mák ellenére is. :)

(#6928) opr válasza hcl (#6926) üzenetére


opr
veterán

Melyik OS az, ami a TC tudasat alapbol adja, barmilyen extra tool felrakasa nelkul?
Amennyire tudom, kapasbol a tobb ablakos, tobb tabos megjelenitesnel bukik a dolog, a ket gombnyomasra queue-ba rakott masolasnal meg aztan plane.
Es akkor az igazan szaftos funkciokba bele se mentunk.

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#6929) hcl válasza Moleman (#6927) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A Windows AD-ban állítólag nem lassul... de valójában igen. Pl. ettől, hogy irgalmatlan RAM zabálást művel.

"Engem a hatékonyságomért és a folyamatoptimalizálásért tartanak, nem a szabálykövetésért. "
De akkor ezt talán le kéne fektetni, valamilyen kivételt tenni, stb. Ez mondjuk a legtöbb helyen nincs. Vagy a mezei user is admin, vagy a különleges userekre is rá akarják erőltetni a droidokra kitalált policyt.

@Opr : Funkcionalitást mondtam - a tömeges átnevezést, sorba rakott másolásokat a legfapadosabb Linuxok is helyből tudják, csak parancssorból. De több paneles működést is tud a legtöbb filekezelő, ha már GUI kell.

Mondjuk a TC-t se nagyon használja ki ennyire senki - a legtöbben azok, akik még a 2000-es években szokták meg, aki 2010 körül kezdett el Windowst használni, azok általában Intézőznek.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#6930) opr válasza hcl (#6929) üzenetére


opr
veterán

Attol, hogy nem hasznaljak ki, attol meg a funkcionalitas letezik. Mancika nyilvan elvan explorerrel is, de neki a legnagyobb gondja, hogy az excel, amit a fonok kuldott a downloads-ban van, vagy a dokumentumokban...
Tudom, hogy mit lehet linuxban parancssorbol megoldani, es az esetek 90%-ban valoban eleg is, de lassabb (nem maga a masolas), kevesbe atlathato, konnyebb belezavarodni, es magat a muveleteket kiadni se epp ket gombnyomas.
Ne erts felre, zsenialis, amit meg tudsz csinalni ilyen szempontbol parancssorbol linuxon, En is imadom, meg hasznalom is, de azert a TC-hez hasonlitani olyan, mintha azt mondanank, hogy Visual Studio vs Visual Studio Code az, hat... VS, VS, ugyanaz, nem?

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#6931) hcl válasza opr (#6930) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Igen, ezek egy része tényleg macerásabb parancssorból, de a GUI-s filekezelőkből már nem feltétlen :) Ezért mondtam, hogy a funkcionalitást tudja, nem a kényelmet, nem hogy ugyanazt tudja. Meg nem is ugyanarra való.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6932) Moleman válasza hcl (#6929) üzenetére


Moleman
addikt

Hát igen, ez itt nagy hiányosság. Hivatalosan semmit nem lehet elintézni, kivételeztetni: engem konkrétan felmondattak, amiért elköltöztem, mert a vírus előtt nem volt engedélyezett a 100% otthoni munkavégzés. De tudok olyanról, aki évek óta szinte soha nem jár be vidékről, csak nem kötötték a HR orrára. Őt senki nem zargatja, csak egy még rugalmasabb felettes kell hozzá.

Plusz egy érv a TC mellett: a gyengélkedő sharepointok kezelése. A webes felületük nevetséges (volt egy olyan verziónk, amiben még bulkban sem lehetett feltölteni a fájlokat, különösen szórakoztató lett volna heti 40-50 fájlt feltölteni egyesével).
Intézőben hálózati meghajtóként bemappelve kb még több ideig tart, mert ugye az intéző úgy másol, hogy kiszámolja, hogy mennyi hely van most, és mennyi lesz a másolás után a meghajtón, ami egy 10 KB/s sávszélességű több terás sharepointon órákba telik. A TC viszont nem számol, nem kérdez, másol. Több ezer órát spóroltam meg vele, és ez csak egyetlen munkafolyamat.

[ Szerkesztve ]

(#6933) Beba Snake válasza hcl (#6926) üzenetére


Beba Snake
junior tag

""50 gigányi személyes szemetet is tárolgatok, a nagyja zene, "
Azt különösen szereti bármilyen ellenőrző szervezet, ha a céges gépeken illegál tartalmakat találnak, jo"

Né...o. legnagyobb légitársaságának IT divíziójában dolgoztam, wordwide IT support.
Kazahsztán, Türkmenisztán, Tadzsikisztán, akármisztán-ban nem ment le a napi mentés soha, mindig megszakadt, mert az Ultrium 3-as kazira nem fért rá a cucc.
Mi a rák töke van?

Éjszakás voltam és remote ránéztem a szerverre, lestem a backup-ot. És egyszercsak a cucc elkezdte menteni a "FőBasi" személyes dolgait, ami természetesen a szerveren volt tárolva és a backup szoftver kiírta az éppen mentett fájlok neveit.... : ****.avi, x*x*x*.mkv, stb.... Nem nyújtom az időt:
- TÖBB MINT 40 GIGA BUZIPORNÓ! :Y :Y :Y

Természetesen ment udvarias e-mail a "FőBasi"-nak, hogy a személyes .mp3, .jpg és egyéb média fájljait szíveskedjen DVD-re archiválni a szerverről, mert adatbiztonsági és egyéb szempontok... "Best regards from your server team" etc. (et cetera)
Aztán 2 hónap múlva tökéletesen lement a mentés, mert egyszer szintén éjszakai műszakban szerver-karbantartáskor "véletlenül félrekattintottam" és megszűnt a "személyes videotár". :DD

Egyébként is... : a sztori már 5-10éves ergo titoktartási kötelezettség már nem terhel, 6 éve elkövettem egy hibát - nem szakmai - , a manágerek kinyírtak, 2-nap múlva összedőlt a "szerver team". Ja kérem, 5 emberrel nem lehet folyamatos 24/7 3műszakos munkarendet fenntartani.
RIP
Azóta már az IT supportot eladták egy másik "nagynevű - nemzetközi üzleti gépek Corp.-nak" - IT support divíziónak, mert drága a kerozin, de a "home IT support még drágább". A régi kollégák szerencséje, hogy nem az indiaiaknak adták el őket. :K

--------
Na egyenlőre ennyit a 10 évvel ezelőtti GDPR-ról és az üzleti/ipari kém sztorikról.

----------------

Moleman: ÓB@ZMEG!

"Hónapokba telt, mire kaptam plusz egy bontott 8 gigás modult, azóta nem a saját gépemen kell feldolgoznom a 1.5 millió soros táblákat (8 gigával simán kifagyott az excel)."

[ Szerkesztve ]

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#6934) opr válasza hcl (#6931) üzenetére


opr
veterán

Hasznalok linuxon is GUI-s filekezelot, azok is egesz jok, bar altalaban annyira el vannak maradva a TC-tol, hogy akkor mar inkabb mc, es akkor van egy egesz jo filekezelom, plusz egy gombnyomasra ott figyel a parancssor is, ami azert egy eleg eros kombo.
De a TC sajnos a mai napig gyakorlatilag egyedulallo es egyeduralkodo, semmi mas nem er fel vele. Pedig igeny az amugy lenne ra.

Moleman: Igen, halozatkezelest nem is irtam, pedig hogy abban is milyen mocsok eros a TC az valami hihetetlen.

[ Szerkesztve ]

"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

(#6935) KROK640 válasza galoslac (#6915) üzenetére


KROK640
veterán

:C

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#6936) E.Kaufmann válasza Moleman (#6927) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Ja szóval még Excel huszár is vagy, az a minősített eset már :DDD , azokat szeretjük a legjobban ;]. Ilyenkor sem sírni kell, hanem köszönni szépen a rendszergazdának, értelmesen elmondani a problémát, Hátha tudna és még akarna is gépet bővíteni, esetleg egy új gépet rendelni, vagy valamelyik talon tervezői gépet odaadni, ésatöbbi...

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#6937) hcl válasza Moleman (#6932) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ja, ez teljesen agyzsibbasztó, amikor ugyanazon cég, ugyanazon elvek és szabályok mellett kezelt alkalmazottaira különböző gyakorlati szigor érvényes :S

@Beba Snake : ""véletlenül félrekattintottam" és megszűnt a "személyes videotár""
Ezt így kell :D

"a manágerek kinyírtak, 2-nap múlva összedőlt a "szerver team""
Biztos megérte :D Ezen mindigröhögök, amikor a managementnek fogalma nincs arról, mi van alattuk, és tényleg bedől, ha kirúgnak pár kulcsfigurát :D

@opr : ", plusz egy gombnyomasra ott figyel a parancssor is"
A Dolphinban is egy gombnyomás :)
Nekem különben egyáltalán nem hiányzik a TC, mondjuk sosem voltam függője (gyárban supportosként általában olyan gépekkel találkoztál, amiken nem volt,meg kellett lenni nélküle), későbbi munkahelyeken vagy nem vették meg, mert sóherek voltak, vagy nem Windows volt a céges gépen, szóval sosem kellett igazán. Sok mindenre jó, meg használni is tudom, de nem kritikus, hogy legyen.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6938) KROK640 válasza Moleman (#6919) üzenetére


KROK640
veterán

Amúgy ez a durva, ez azt mutatja, hogy nem is kéne bejárj, mert meglennének anélkül is, hogy te ott legyél az irodában (különben nem tartanak meg).
Csak ugye a rengeteg dinoszaurusz aki manapság a HR-en a közép és felső vezetésben ül, összecsinálja magát, hogy csökken a kontroll a munkavállaló felett.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#6939) hcl válasza KROK640 (#6938) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ja, csökken a kontroll, miközben netezhet a cég hálójáról, saját pendrive-ját bedughatja, beviszi a saját, ki tudja milyen vírusos laptopját a céges hálóra... :D De a kontroll az, ha bent van :D Jó, ezeket otthon is megcsinálják, de akkor már nem mindegy? :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#6940) F.E.K.. válasza KROK640 (#6938) üzenetére


F.E.K..
senior tag

csökken a kontroll a munkavállaló felett.

Hát, ha a főnök mögém állna akkor se igen tudná hogy éppen mit is csinálok, szóval nem segítene rajta kontroll szempontjából... ;]

(a felső vezetés meg pláne nem, tudná követni)

[ Szerkesztve ]

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#6941) Moleman válasza E.Kaufmann (#6936) üzenetére


Moleman
addikt

Nem értem, mi a problémád velem.

Nincs rendszergazda, kirendelt laptopcsere csapat volt, szóltam nekik azonnal már az átvételkor, mivel i7-es laptopotot rendeltünk 16 giga rammal, cserébe i5-öst kaptam 8 gigával. Hónapokig tartott, mire i7 helyett végre kaptam még 8 giga ramot a helyi IT-tól. Nálunk így működik a hivatalos út...

A beszerzések is teljesen agyatlan módon történnek, a régi tökéletesen működő USB3.0 monitorokat lecserélték a munkaállomásokon olyanokra, amikhez még venni kellett pluszba darabonként 60 ezerért USB-C dokkolót, hogy továbbra is egyetlen kábellel lehessen csatlakoztatni a laptopokat. Vagy szándékos volt, vagy csak a beszállítónak volt egy jó napja, de valaki jól járt vele. :(((

(#6937) hcl
Hogy még tovább árnyaljam a képet, a több ezer ember sokáig ugyanolyan munkaköri leírást kapott, függetlenül attól, hogy mit csinál pontosan. :D Természetesen nekem is olyan volt, körülbelül 0%-ban fedte a feladataimat, mivel teljesen egyedi munkakörben dolgozom. 4 vagy 5 év után kaptam valódi, személyre szabott munkaszerződést, már nem emlékszem pontosan.

(#6938) KROK640
Igen, sok munkakörben teljesen felesleges bent lenni, én pl sokkal hatékonyabban tudok otthon dolgozni. Ha lenne itthon több síró gyerek, nyilván máshogy gondolkodnék, de ezt a döntést igazán rábízhatnák a dolgozókra. Amíg a munka el van végezve, nem kéne azon problémázni, hogy hol végezték el. Plusz spórolok az irodának áramot/vizet.
Amíg bejártam, addig is próbáltam feszegetni a határokat, reggel elkezdtem otthonról dolgozni, aztán délre bementem, stb. :D Amúgy heti 2 nap HO mindenkinek jár évek óta, onnan már nem nagy ugrás a teljes HO, főleg nem security szempontból.

(#6942) E.Kaufmann válasza Moleman (#6941) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Mondjuk kérdés milyen mobil I5 és I7, mert egy időben mindkettő ugyanolyan 2 magos szutyok volt. A másik, hogy előző munkahelyeimen kevesebbért is csapkodtak asztalt, ha meg nem adnak munkához szükséges eszközöket, akkor azt a munkahelyet jobb otthagyni. Harmadik meg, szerintem, ha valaki Excel-el dolgozik (nem AutoCAD/PhotoShop/SolidEdge/Blender/ptsmtudja...) és nem elég 8GByte RAM (iGPU azért bezavarhat), ott vagy a céges rendszer van nagyon elszexualizálva, vagy olyanra használja az illető az Excel-t, amire nemkéne, az meg, hogy a memóriafoglaltság mit is mutat, már régóta nem olyan egyértelmű.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#6943) hcl válasza E.Kaufmann (#6942) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Most is sok 2 magos... Fizikai 4 mag nem sokban van.
A RAM foglaltságot meg egy AD tagság baromira megdobja. Nekem ilyen 24-30GB RAM commitolva van folyamat a céges Windózon. A gépben meg van 16.

@Moleman : "a több ezer ember sokáig ugyanolyan munkaköri leírást kapott, függetlenül attól, hogy mit csinál pontosan."
:D Mondjuk nekem általában legalább olyan volt, ami kb. fedte a melómat :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#6944) E.Kaufmann válasza hcl (#6943) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Passz. Én újonnan már Ryzenes laptopokat rendelek ;] Nem hibátlanok, de pl a fizikailag beragadó billentyűzetről nem az AMD tehet. Ja de volt most 8. vagy 9. generációs I5-ös laptop, amiben már 4 mag/8 szál volt, úgyhogy nem érdemes nézni, hogy 3-5 vagy 7, hanem magok száma és max órajel.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#6945) Moleman válasza E.Kaufmann (#6942) üzenetére


Moleman
addikt

i5-8350U van most, gondolom ennek valamelyik testvérkéje lett volna az i7 is.

Mondtam, hogy nagyon rossz a céges win10 konfig, duplaannyi ramot eszik üresjáratban, mint egy normális példány. Innentől nem csoda, hogy egyből betelíti az Excel bármilyen egyszerű művelettel.

Amúgy korábban i5-4200U volt 8 giga rammal win7-tel, az vicces módon gyorsabb volt minden téren.

Az eszközellátottság is elég sok kívánnivalót hagy maga után, még egeret se adnak csak úgy, ha elromlik a tiéd, lophatsz magadnak egy másik munkaállomásról. :DDD

Cserébe aránylag biztos munkahely volt, és végülis sikerült beteljesítenem a sokéves home office álmaim, mivel 5 hónapja nem láttam az irodát. :) De nem véletlenül költöztem el, lépni akarok tovább.

(#6946) hcl válasza Moleman (#6945) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Neeee
Akárhol dolgoztam eddig, egér-billentyűzet sehol nem volt leltári, sima fogyóeszköz - egy helyen szórakoztak a kiadással, de ott is, kértél és adtak, csak csúnyán néztek.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#6947) jokeph válasza hcl (#6946) üzenetére


jokeph
nagyúr

kb, mint kocsmában a pohár, vagy irodában a toll/papír/radír. :K :D

RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing

(#6948) Moleman válasza hcl (#6946) üzenetére


Moleman
addikt

Itt sem leltári, csak szétteszik a kezüket, hogy sorry nincs. :D Vagy a kezedbe nyomnak egy fényesre kopott néhol zsírosat, ami egy kattintásra duplát kattint = selejt.

Cserébe mikor szétmállott a headsetem fülpárnája, az 1000 ft-os szivacsdarab helyett adtak egy bontatlan 30 ezres új headsetet. Hála istennek jó volt a szivacsa a régi headsetemre. :D

Nagyon el vannak tolva itt a prioritások.

De a field service helyett is nekünk kell elvégezni az egyszerűbb hibaelhárításokat, a régi laptopom mindig újraindult, mikor összecsukva vittem valahova, sokáig nem tudtam mi lehet a hiba. Aztán rájöttem, hogy csak pár havonta meg kell húzni a kilazuló hátlapcsavarokat, és akkor nem nyomódik meg úgy, hogy újrainduljon. :D Hozzájuk hiába vittem többször, ismerős módon széttették a kezüket.

[ Szerkesztve ]

(#6949) E.Kaufmann válasza Moleman (#6945) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Lehet, túl bonyolult a csoportházirend, valamint szvsz a céges vírusirtó sincs rendesen belőve. Pl régen a céges kergető olyan szépen beakasztotta az ERP-t. Kicsit le kellett szabályozni a viselkedéselemzőt és hozzáadni a whitelisthez a főbb ERP összetevőket (bár nem tudom ezután hogy fogják nevezni ezt is, ha már a blacklist szitokszó lett ;] ). Ezek után, mintha HDD-ről SSD-re váltottunk volna, mikor indult az ERP.

De nem azért írtam, hogy most elkezdjed a céges vírusirtót leirtani ;]

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#6950) Moleman válasza E.Kaufmann (#6949) üzenetére


Moleman
addikt

;] Most már nincs is céges vírusirtó, csak a vindóz sajátja.

Amit lehetett, már kiirtottam, volt céges kémprogram (amivel be lehetett volna lesni a user tevékenységeibe, realtime képernyőkép, mikrofon, stb), gyárilag széteffektezett csillivilli audio driver, amitől konkrétan használhatatlan lett a gép, mert 10% hangerőn is betorzított (ez többször újratelepítette magát a win updatekkel), a csodálatosan felesleges Azure, mert nem dolgozom confidential adattal, és persze a rosszul konfigurált onedrive. :D Most több nem jut eszembe.

De ami megmagyarázhatatlan, hogy a papíron sokkal gyorsabb gépen miért kell minden excel táblára 10-20 mp-et várni, mire megnyílik. Igen, az 10 kB-osra is, pedig még Azure-om sincs ugyebár. :D

Jaj, a legfontosabbat ki is felejtettem, az Outlookom már nagyon régóta naponta többször észrevétlenül kifagy, órákkal később veszem észre, hogy nem jönnek a levelek. Csak feladatkezelőből lehet ilyenkor bezárni, éés ugye a legszigorúbb UAC miatt ahhoz is user/pass kéne minden egyes alkalommal. :D Ezért használok galád módon 3rd party process explorert, ahhoz nem kell UAC.
Majdnem minden munkatársnál fennáll ez a hibajelenség, még Délkelet-Ázsiában is. :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.