Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58151) Neck válasza Bondix (#58147) üzenetére


Neck
veterán

Ha nulla utómunka játszik, és objektíveket sem nagyon akarsz cserélgetni, akkor maradj a telefonnál.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58152) #31733248 válasza Golota (#58150) üzenetére


#31733248
törölt tag

Mondjuk én kb. az összes nagyobb dinamikatartományú Oly jpg-t azonnal utómunkáznám. Csak hogy lássuk, miről beszélünk:

A kamerából kijövő kép:


Ugyanez utómunka után:


De ez még könnyebb helyzetekre is igaz:

vs.

A különbség magáért beszél. ;)

(#58153) Golota válasza #31733248 (#58152) üzenetére


Golota
aktív tag

Nem értem mi köze van ennek az Olympus jpeghez.

- Az első képnél rosszul van beállítva a fénymérés (spot?) ÉS alul van exponálva
- A második kép enyhén alul van exponálva
- Hogy vissza lehet hozni az első képet, az egyrészt azt mutatja, hogy nem veszett el a sötét rész a nyers képen, ami amúgy jó hír.
- Hogy a jpeg motornál többre képes egy jó képfeldolgozó program, ez nem meglepő.

(#58154) #31733248 válasza Golota (#58153) üzenetére


#31733248
törölt tag

Na most a srác világosan leírta, hogy automata módban szeretne fényképezni. Ilyenkor simán esélyes, hogy egy jobb telefon szemrevalóbb HDR-t csinál, mintha Olyval lövöldözne.

(#58155) Mr.Csizmás válasza Golota (#58153) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

amíg van fény, egy <2 évnél fiatalabb középkategóriás telefon AI meg egyéb képbuheráló fícsörökkel tényleg hoz egy nagyszenzoros minőséget a saját látószögében, ami instára, 9x13 papírképre, stb. bőven elég. (amíg nem nagyítasz bele, höhö)
----------------------
de ettől még +1234-sok érv a fényképezőgép használatára.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58156) Golota válasza #31733248 (#58154) üzenetére


Golota
aktív tag

Csak éppen nem telefont szeretne venni, hanem egy MILC gépet, amit jól tudna automata módban használni és később esetleg jobban belemélyedne a témába.. Írtam neki, hogy Fuji vagy Oly, mert ennyi pénzért ott kap egy jó vázat és kiváló lencséket. Erre megpróbálod bebizonyítani, hogy a Lightroom ügyesebb, mint a váz jpeg motorja. Telefonos HDR képet nézegetni... hát mit ne mondjak, sztem max egy telefon képernyőjén jó. Én ajánlottam neki valamit, de tőled nem alternatívát kapott, hanem irreleváns dolgokat.

[ Szerkesztve ]

(#58157) Neck válasza Golota (#58156) üzenetére


Neck
veterán

Minden tisztelet mellett, szerintem te hozzáköltöttél egy olyan sztorit, amit a kérdező sose mondott. Javaslom, olvass vissza a hozzászólások között, az eredeti kérdésig.

Nekem az jött le, hogy automatán kattint így is, úgy is, utómunka sem játszik, simán az érdekli, hogy az automata módban lőtt Out-Of-Camera JPEG képek közül melyik lesz jobb, a régi Oly vagy az iPhone. Szerintem az automata HDR és egyéb computing funkciók miatt az iPhone-ből kipergő képek sokkal inkább szemrevalóak lesznek neki - már csak azért is, mert ehhez szokott.

Szerintem akkor jár a legjobban, ha eladja az Oly-t, és vesz egy polár szűrőt az árából az iPhone elé ;)

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58158) Golota válasza Neck (#58157) üzenetére


Golota
aktív tag

Ez attól függ, min akarja nézni a fotókat. Ha egy telefon képernyőn, vagy egy kisebb tableten, akkor jó alternatíva lehet egy IPhone. Ha nagyobb méretben nézegeti, akkor tutira nem fotóznék mobillal. Pláne családi képeknél engem pl kifejezetten zavar, ahogy egy mobil szerint ki kellene néznie egy képnek.

(#58159) Neck válasza Golota (#58158) üzenetére


Neck
veterán

Ezt Neki kell eldöntenie. A mai telefonok részletessége elegendő egy 32 inches monitorhoz is akár (nekem ilyen van, fotó szerkesztésre). Természetesen észreveszem a különbséget az α7III-hoz képest, de ez nem feltétlenül számít mindenkinek - különösen, ha egy régi, kitobis Oly az ellenfél. Egyébként, millió és egy ilyen youtube videó van, ahol el lehet dönteni.

Az már másik történet, hogy mennyire reális (vagy túlszaturált eye-candy) fotókat csinál a telefon (jpg motorja), ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Szerintem ez egy telefon kijelzőjén is kijön, nem kell hozzá bazinagy monitor sem.

Én pl kifejezetten nem szeretem a telefonok képalkotását, ezért is kezdtem a saját szettem összerakásába. Ugyanakkor a kitobis OOC fényképezőgép jpg-k képe se jött be :B
Bár azt is hozzá kell tenni, hogy a gyutáv legalább annyit számít. Én pl portrét szeretek fotózni (kisfiam) és hülyét kapok a "körtefejektől", amiket az ekv 20-26mm-es fókusztávval rendelkező telefonok (vagy fényképezőgépek) csinálnak. Ez megint egy olyan szempont, szájíz, amit a kérdezőnek kell eldönteni.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58160) #31733248 válasza Golota (#58153) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Nem értem mi köze van ennek az Olympus jpeghez."

Többen azt állítják, hogy az Olyhoz nem kell utómunka. Ez szerintem nem igaz, nagyon is ráfér. Nagyon nem mélyednék bele, mert ilyenkor az szokott történni, hogy jön valami frusztrált arc, elkezd személyeskedni velem, engem pedig kimoderálnak. :))

(#58161) freelanced


freelanced
addikt

Üdv,

Jelenleg száz alatt használtban merre érdemes nézelődni alkalmi, átmeneti gép gyanánt, ideiglenesen? Az iPhone X kamerájánál jobb képminőségre lenne szükség. Lehet ilyen találni ebben a kategóriában?

Merre érdemes nézelődni?

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#58162) Neck válasza freelanced (#58161) üzenetére


Neck
veterán

Talán használt RX100-ba bele lehet nyúlni ennyiért, ha van aki eladja használható állapotban. Az a baj, hogy a fotós cuccok ára azért szokta követni a forint árfolyamát, és az a 100 ezer forint már nem annyit ér, mint egy-két éve.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58163) freelanced válasza Neck (#58162) üzenetére


freelanced
addikt

Köszönöm az infót. Lehet, hogy elengedem most akkor így.

Gondolkodtam D200 és hasonló gépeken is, vagy esetleg valami olcsó MILC, pl Samsung NX300 vagy NX2000. Alapból úgy vagyok vele, hogy azért csak nagyobb a lencse meg az érzékelő mint az adott iPhone-on de közben meg nincs összehasonlítási alapom képminőség terén.

Tudom, hogy a Samsung NX széria is már nem túl ajánlott lévén nem támogatja a Samsung, nem készül hozzá már semmi, de ilyen 30 körül mozognak a gépeik, szóval átmenetinek ki tudja, akár jó is lehetne. :K

Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

(#58164) Rapid136 válasza freelanced (#58163) üzenetére


Rapid136
őstag

a Samsung azért jó döntés, mert évekkel ezelőtt kiszállt a piacról, használt holmikat lehet belőle elvétve venni... :))

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#58165) whatnot


whatnot
őstag

Elérhető objektíveket is figyelembe véve kinek mi a véleménye, melyik gépet választaná?
Sony a7IV vagy Canon EOS R6?

Van egyáltalán értelme az R6-ot nézni vagy inkább érdemes megvárni az R6C-t? Feltételezve, hogy nem kell sürgősen gép.

(#58166) Mr.Csizmás válasza whatnot (#58165) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

mi lenne az indok az R6/R6C mellett?

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58167) whatnot válasza Mr.Csizmás (#58166) üzenetére


whatnot
őstag

Bár nem elsődleges számomra a videózás, 4K@60fps crop Sonynál 1,5x, Canonnál csak 1,07x.
Ill. a 20fps sorozat vs. 6fps.
Emellett sok értékelés azt írja, hogy a Canon kezelése általában véve jobb. Ez persze szubjektív, ill. több helyen említik, hogy a Canont már megszokták, de a Sonyt is idővel ki lehet ismerni.

A túlmelegedés témakör zavaros nekem még. Canonra azt írják, hogy azért bírja tovább is, a Sony meg elméletileg bármeddig, de mégis rengetegen jelezték, hogy túlmelegszik. Bár ha jól értettem, bele kell menni a menübe, átállítani egy beállítást és nem lesz gond vele.

(#58168) lypen99


lypen99
aktív tag

Sziasztok!

(Elore is bocs, US layout.)

Felvetodott a gondolat, hogy kene valami kezdo gep, ami jobb egy okostelefonnal. (A52s-m van)

- Gépre szánt összeg? (Max és nagyon max). Ha csak gép, azt az összeget. Ha objektívvel együtt, akkor úgy megadni. Objektivvel egyutt 100-120.

- Felhasználás? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mi lenne kedvenc témád). Termeszet, landscape, nem full reszlet, csak ha belezoomolok talan legyen kicsivel tobb reszlet. (Okostelefon esete ugyebar.)

- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság). Oszinten, nem gond ha van sulya.

- Videóra szükség van ? (Igen: komoly minőséggel és tudással, vagy csak átlagos minőségben ? Nem: teljesen hiányozhat akár, bár ez egyre ritkább, lassan minden gép tud video-zni). Ha tud fHD-t az elony, de nem kriteria.

- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? Valszeg csak hasznalt van ilyen aron.

- Egyéb kívánság, speciális igények? Nincs.

Nem most tervezem a vasarlast, de ha vannak kiindulo alapok, akkor mentem es alapjan kezdek el nezelodni. :R

Elore is koszi!

(#58169) Golota válasza lypen99 (#58168) üzenetére


Golota
aktív tag

Bármelyik modern MFT (micro 4/3) gép jó lehet erre a célra. Sokat tudó, kompakt vázak, jó minőségű kit-objektívek. APSC vonalon esetleg Fuji régebbi sorozat, talán Sony A6000/5000 is, de szerintem az éppen csak belefér a keretedbe a kit objektívvel, aminek a képe -szerintem- elmarad a Pana/Oly vonal alap kitlencséitől.

(#58170) lypen99 válasza Golota (#58169) üzenetére


lypen99
aktív tag

Ez mar boven jo kiindulo, koszonom. :K

Szerk.: Canon D6000-7000 es hasonlo tarsai obikkal?

[ Szerkesztve ]

(#58171) Golota válasza lypen99 (#58170) üzenetére


Golota
aktív tag

Én a méret miatt lebeszélnélek ezekről. Természetfotózáshoz érdemes egy könnyen hordozható szettet választani és ebben a tülör nélküli gépek előnyben vannak. Egy MFT gépet lényegében a zsebedben is el tudsz vinni, egy DSLR meg külön táska.

(#58172) Muerte68 válasza lypen99 (#58170) üzenetére


Muerte68
addikt

Meg a tükör nem szereti a rázkódást ami túrázáskor azért előfordul

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#58173) lypen99


lypen99
aktív tag

Mindig tanul az ember, nem baj akkor a kiindulo alap mar megvan, csak talalni kell most mar. :))

(#58174) Neck válasza whatnot (#58165) üzenetére


Neck
veterán

Azt lenne jó tudni, mi a fő felhasználás. Hibrid vázakról beszélünk, millió dolgon múlhat.

Ami viszont biztos, hogy az objektívparkot mindenképpen bevenném a képbe, a két rendszer között az a legnagyobb különbség.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58175) whatnot válasza Neck (#58174) üzenetére


whatnot
őstag

Pont az objektív választék miatt egyre inkább hajlok a Sony felé.
A Canon EOS R7 pl. egy szimpatikus váz. Oké, nem FF, de a paraméterei nagyon jók. Viszont van kőkemény 2db RF-S objektív a Canon választékában. Biztos, hogy jönnek még, de mik, mikor és milyen áron. Így nem nagyon lehet tervezni.
Szóval lehet, marad inkább a 6fps mechanikus zár, a croppolt 4k@60fps videó és akkor a Sony a7 IV.

De lehet, most inkább várok. Állítólag újabb bejelentések várhatóak: Canon R8, Sony a7 V...

Felhasználás: nem teljesen kiforrott, de valószínűleg nagyobb arányban lennének tájfotók, portréfotók, mint madárles/sport. De utóbbi is lenne.

(#58176) tvamos válasza whatnot (#58175) üzenetére


tvamos
nagyúr

Az előbb még R6-ra is mehetnek az RF obik. Esetleg EF, vagy EF-S is.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#58177) ZS3NI válasza whatnot (#58175) üzenetére


ZS3NI
őstag

Okt 26-ig várj mindenképp, akkor lesz Sony és OM-Systems event, hátha villantanak valami érdekeset.

IDDQD ( ͡° ͜ʖ ͡°)

(#58178) whatnot válasza tvamos (#58176) üzenetére


whatnot
őstag

Az APS-C méretet sokszor azért javasolják, mert hogy mennyivel kisebb, könnyebb és még a profik is sokszor inkább visszaváltanak, mert fárasztó a nagyobb obikat cipelni.
Ha RF obiket "kell" venni, mert csak az van, akkor ennek lőttek.

@ZS3NI: olvastam, várakozó állásban is vagyok. Ill. várhatóak valamikor bejelentések Canon vonalon is: R6 Mark II és/vagy R8.

(#58179) sredna


sredna
csendes tag

Sziasztok!
Kijelzővédő üveg/fólia ügyében kérném a segítségeteket. Érdemes? Felesleges? Az alany egy új Canon M50-es lenne, azonban fogalmam sincs, mennyire strapabírók ezek a kijelzők mondjuk egy Gorilla Glass 3-4-es mobilhoz képest, ahogyan azt sem tudom, hogy torzítják-e esetleg ezek a lapkák az LCD képét/színeit. A kínálatot nézve JJC screen protectort tudnék készletről beszerezni.
Minden észrevételt és javaslatot nagyon köszönök! :R

(#58180) tvamos válasza sredna (#58179) üzenetére


tvamos
nagyúr

En nem tettem ra, de mindig befele forditom, ha nem hasznalom. Igy nincs veszelyben szerintem.
Valaki irta, hogy foliaval nem pattan be a helyere a kijelzo.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#58181) kisharsany válasza sredna (#58179) üzenetére


kisharsany
tag

Nekem sincs rajta, több mint 3 év alatt karcmentes és én is csak akkor hajtom ki, ha szükséges.

(#58182) dabgergo


dabgergo
őstag

Sziasztok!

Alap kérdésem az lenne h milyen rendszert ajánlotok
gyerekek fotózásához mirrorlessből?

Háttér összetettebb: valójában ezt akarom lecserélni egy olyan rendszerre amit élvezet használni, nem méreg drága (sony...) és jó nagyon az eye af:

Nikon D750, és 1.8-as sor: 24, 50, 85.

Nagyon rég óta ezt használom, előtte meg D3 volt.

Mit ajánlanátok és miért?
Fuji és nikon Z mindképp játszik, de nem ismerem a jelenlegi lineupot, meg h melyik rendszer mennyire stabil most. Jó lenne úgy rendszert váltani h be kelljen iszonyat sokat ráfizetni.

[ Szerkesztve ]

(#58183) Neck válasza dabgergo (#58182) üzenetére


Neck
veterán

Ha nem csak full frame játszik (írtad a Fujit is) akkor a Sony APSC vonal szerintem tökéletes erre a célra. Talán az egyik legjobb AF rendszer jelenleg, és nagyon sok lehetőség van objektív fronton. Én eladnám a mostani szettet, és egy a6400-át vennék Sigma obikkal (16mm f1.4, 30mm f1.4, 56mm f1.4, esetleg egy 18-50 f2.8)

Nagyon jó szett.

Persze ha pénzért csinálnád, és kell a két kártya slot, akkor kiesik.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58184) dabgergo válasza Neck (#58183) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi ez tetszik jó irány!
Egyedül az merül fel bennem h ha már apsc akkor nem jobb e a fuji? Gondolom af-ben biztos nem jobb, de annak mintha jobban lenne "lelke", de nem próbáltam, csak amolyan megérzés.

Egyébként melyik a legolcsóbb olyan fuji most aminek már elég profi az eye-af-e?

(#58185) Mr.Csizmás válasza dabgergo (#58184) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

tech, speed, af: sony
soul, feeling: fuji

:))

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58186) lugosi válasza dabgergo (#58184) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ha a legjobb AF kell akkor Sony szerintem.

(#58187) tvamos válasza dabgergo (#58182) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nikon Z6II, mert eleg jo, es egyszeru a valtas a regebbi Nikonokrol.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#58188) dabgergo


dabgergo
őstag

Köszi az ötleteket!
Nézegetem a teszteket mert mirrorless-ből nagyon le vagyok maradva.
És azt hiszem muszáj lesz kipróbálnom a különböző rendszereket, itthonról nehéz lesz ezt eldönteni.

Való életben a fuji AF-el mik a tapasztalatok? XT-3 ma portréra mennyire jó eye AF-ben mondjuk egy z5-höz képest?

(#58189) Neck válasza dabgergo (#58188) üzenetére


Neck
veterán

Ha ennyire fontos az Eye AF, akkor Sony-t vegyél. Az adaptált lencsékkel Nikonon szerintem nem lesz olyannyira gyors Eye AF-ed, mint natív Sonyval.
Gyerekekhez meg előfordulhat, hogy szükség lesz rá :)

Fujin meg vegyes a helyzet, de amennyire nekem cimborám mondta, nagy a különbség obi és obi között is, nem csak a vázon múlik. Ez mondjuk minden rendszeren így van, de Fujin különösen, van néhány obi, ahol elég nagy a különbség sebességben.
Én azt javasolnám, hogy pár fórumon (Sony, Nikon, Fuji) próbálkozz be, hogy egy kávéért cserébe nem futna-e össze veled valaki, ahol ki tudnád próbálni, mondjuk egy fél óra alatt, hogy melyik mit tud.
Kezelésben is, meg AF sebességben is.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58190) dabgergo válasza Neck (#58189) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi, így fogok tenni!
Egyébként nem extrán fontos az eye AF, nem esküvőt fogok fotózni vele, azt már abbahagytam, csak saját családot, de ha már váltok (mert egyébként D750-el elég jól elvagyok a fix sorral) akkor legyen legalább előrelépés, azt pedig első sorban az eye AF tudná meghozni számomra.

Eddigi videók alapján úgy tűnik h már azért elég használható a Nikon és a Fuji rendszere is ilyen célokra is, nem csak a Sony.
Szívem szerint talán Sony felé menné amúgy, de anyagilag nem akarok abba a csapdába besétálni mert lencsék rohadt drágák és félek h egy idő után egy vagyont ott hagynék.
Persze az is igaz h Z-re meg nem nagyon van még 3rd party lencse...
Nem egyszerű döntés, nézegetem még őket.

(#58191) Neck válasza dabgergo (#58190) üzenetére


Neck
veterán

Ha natív lencsék között nézelődsz, akkor máris láthatod, hogy nem olyan drága a Sony rendszere - Canon nem enged third party gyártókat, Nikon-ra meg nem gyártanak :)
Sony-ra meg ott a Tamron, a Samyang, a Sigma, stb.

Az igaz, hogy CaNikonra adapterrel feltehetőek a régebbi tükrös lencsék, de egyrészt az új MILC objektívek nem csak újabbak és drágábbak, hanem jellemzően lényegesen jobbak is, másrészt pedig méretben, hordozhatóságban jellemzően kompromisszumos megoldás az adapterezett tükrös obi.

Szerintem abba az irányba tartunk, hogy lassan, de biztosan egyre kevesebbet fognak a régi szettek érni. Lehet, még most kéne kiszállni belőle :)

Nézz meg egy a6400 + Sigma 18-50 kombót, fantasztikus, hogy mennyi technika fért egy olyan kis, kompakt szettbe, és képminőségben is odavág.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#58192) Gaben92


Gaben92
őstag

Sziasztok,

Párom keres gépet magának hobbiszintű fotózásra. Erős a vivódás a DSLR és a MILC között mert hordozva lenne bőven (90%-ban kint lenne használva erdőben, hóesésben, szar terepen) szóval nem lenne hátrány ha nincs tükör, viszont nagyon erősen húz a DSLR felé egyrészt a rendes kereső miatt (nincs nagyon oda az EVF-ért) másrészt pedig a foghatóság miatt.

Gépre szánt összeg?
Max 1000€, nagyon max 1500€. Indokolt esetben lehet menni 2000€-ig is akár, ha ad annyival többet a gép. Ár/érték, időtállóság és jó ellátottság kiegészítőkből sokkal jobban izgat mint az, hogy mennyi maga a váz. Nem tudom a magyar árak mennyire követték a forint mélyrepülését, szóval itt vannak a linkek az itteni MM-hez hasonló boltról. DSLR és MILC ár szerint növekvőbe rendezve.

Felhasználás?
Egyedül fotózás, leginkább természetben, sokszor rossz látási viszonyok között (köd, sötétség, havazás) állatok, sport és egyéb gyorsan mozgó dolgok. Néha indoor macska, emberek szinte semennyire. Videós képességek elhanyagolhatóak.

Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság).
Súly nem számít, a foghatóság annál inkább. Sony a7-től kisebb csak indokolt esetben legyen. Nem tudom mennyire relvánás a dolog de lesz használva -30 fokban és valószínűleg még -40-ben is.

Videóra szükség van ?
Nincs.

Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Csak új, az árak nálunk hasonlóak mint Magyarországon de gyorsan összeszedtem a belépő cuccokat amik kaphatóak hirtelen, hátha segít. Ahol 2 ár van, ott a bal oldali csak a váz, jobb oldali pedig kitobival. Az α7 II-ben hol a catch, hogy Full Frame létére az APS-C szenzoros gépekkel van egy árban? :U

Egyéb kívánság, speciális igények?
Kereső mindenképp kell, szóval hiába van a listán, ilyen ZV-E10, Nikon Z30, stb. dolgok nem játszanak. Nem tudom mennyire alap dolog manapság de wireless transfer jól jönne, illetve automatikus szinkronizálás NAS-ra (QNAP vagy Synology) ha ilyen létezik. Nem feltétel csak "would be nice". Páromat ismerve rommá fogja vásárolni magát objektívekkel szóval a jó ellátottság és lehetőleg nem aranyárban menő objektívek előnyben.

Előre is köszönöm a segítséget. :R

[ Szerkesztve ]

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#58193) whatnot válasza Gaben92 (#58192) üzenetére


whatnot
őstag

"Az α7 II-ben hol a catch, hogy Full Frame létére az APS-C szenzoros gépekkel van egy árban?"

Bő 7 éves technológia. Azóta már két újabb modell is kijött.

(#58194) Mr.Csizmás válasza whatnot (#58193) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

De attol meg teljesen hasznalhato.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#58195) whatnot válasza Mr.Csizmás (#58194) üzenetére


whatnot
őstag

Nem írtam olyat, hogy ne lenne az. Csak két generációval ezelőtti technológia érthető módon sokkal olcsóbb.

(#58196) vihartigris válasza Gaben92 (#58192) üzenetére


vihartigris
őstag

"Nem tudom mennyire relvánás a dolog de lesz használva -30 fokban és valószínűleg még -40-ben is."

Ez az információ eléggé megszűri a szóba jöhető vázakat.
Legyen DSLR vagy MILC, azok közül a többség -10 alatt nemigen használható.
A táblázatodban lévő vázak közül egy sem alkalmas ilyen extrém hidegben történő fotózásra.

bármi reciproka a semmi

(#58197) Gaben92 válasza vihartigris (#58196) üzenetére


Gaben92
őstag

Kizárásos alapon akkor nem lesz használva -30-ban. :D Nem ez az elsődleges szempont amúgy csak felénk Finnországban akad hideg azért. :)

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#58198) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok,

Egy ideje gondolkodom MILC vonalra való áttérésben, legalább kipróbálás/összehasonlítás szintjén. Viszont egyelőre nem tudom eldönteni, hogy megérné-e.
Nincs sok felszerelésem, csak hobbiból fotózok (újabban videózok is). Az összes gearem jelenleg egy EOS 80D, Egy Tamron 16-300 és egy nifty-fifty (Canon 50mm f/1.8).

Mivel nincs végtelen pénzforrásom, mindenképp valami belépő, max alsó középkategóriás gépen gondolkodnék, max 2-300k-ig (használtan természetesen).
Első körben ami szimpatikus lett az a Canon M50 MKII, ez így elsőre "kipróbálni a MILC-eket" talán jó lenne, vagy valami Sony Alpha 6200-6400 vonal.
Ha lehetne az obikat megtartanám, valamilyen adapterrel, nem tudom mennyire "jó" adapterezni, de csak ezért nem vennék új obikat.

Amit az eddig nézett/olvasott/hallott dolgok alapján a MILC-nek írnék fel + pontnak:
-Sokkal jobb AF
-Könnyebb/kisebb méret
-(A 80D-hez képest) jobb videós képességek
-Sony esetében ha jól tudom van animal eye af
-Gyorsabb sorozatkép (természetben jól jöhet)
-Jobb gyenge fényes teljesítmén (ez nem tudom hogy a MILC maga vagy esetleg a fejlettebb szenzor)
-A gyártók láthatóan a MILC-ek irányába mozdulnak el.

Amit a DSLR mellett tudtam felhozni érveket:
-Nagyobb üzemidő
-adapter nélkül is jók a jelenlegi lencséim
-Nem kijelző a viewfinder

Mit gondoltok? Hülyeség lenne? Milyen egyéb hátrányai vannak a MILC-eknek (üzemidőn kívül)?

Előre is köszönöm a tanácsokat! :)

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#58199) Gaben92 válasza Gaben92 (#58192) üzenetére


Gaben92
őstag

Belebotlottam közben egy hirdetésbe ami viszont érdekes lehet.

Nikon D7500, ShutterCount: 1785
Sigma 70-200 f2,8 with stabilizer
Tamron 24-70 f2,8 with stabilizer
Sigma 17-50 f2,8 with stabilizer
Sigma 10-20 f3,5
+ Táska + Tripod

Gyakorlatilag minden új állapotban, 1675€-ért.

If it ain't a Rotor, it ain't a motor.

(#58200) lugosi válasza Gaben92 (#58199) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Az általad leírtaknak ez megfelel, biztos hogy jó az obiellátottsága is a rendszernek. Ha nem zavar hogy a dslr már a tegnapé, akkor jó szett.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.