Hirdetés

2024. május 17., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#33551) #89309696 válasza TheProb (#33537) üzenetére


#89309696
törölt tag

Mindenképp maradj a goldennél, ha neked az kell. Egy samoyed totál más karakter, így ne keress kutyát ennyire két szélén, maradj a goldennél.
Azt a "tenyésztőt" meg messze kerüld el amelyik azonnal rávágja, hogy csak kertesbe adja. Mintha kertes házban nem lehetne rosszul tartani és tönkretenni...
Ráadásul pont a goldenre érvényes, hogy nagyobb foglalkozásigénye ellenére, ha ki van elégítve jól tartható panelban is. Ez egy hozó vadászkutya és játékos, intelligens is, úgyhogy a sétán kívül mindenképp le kell fárasztani mentálisan, játszani kell vele, trükköket tanítani, apportírozni, agility stb. ami ezekre a kutyákra érvényes.
Bele fogsz futni pár tenyésztőbe akik idióta elvárásokat támasztanak, ne keserítsen el hanem keress másikat. Viszont legyél is felkészülve a kutyára és a következő 12 évére.
Az árukat nagyban befolyásolja a szülők értéke, a tenyészet mérete, híressége, mennyi kiállításon voltak, az elvégzett szűrések, orvosi vizsgálatok száma, a tartás módja stb. Német árakat nem tudom, de itthon 150-200-250-300... és felfele. 100 körül a kisebb/olcsóbb tenyésztőtől származó első vagy másodgenerációs szülők kölykei vannak papírok nélkül, esetleg papírral ha foglalkoztak vele. Azt még nem nevezném szaporításnak, de tenyésztésnek se, viszont lehet köztük találni kiemelkedő példányokat is és általánosságba véve még jók szoktak lenni. Hozzáteszem, hogy nem kevésszer a tenyésztők egy része is ezen a szinten van.

Jó a Fressnapf is, ott is kapni olcsóbb termékeket, de kétségtelen az a bolt a közép és felsőárazású cuccok gyűjtőhelye. Egy nyakörv és fix 120-180 centi közötti póráz kelleni fog. Két kisebb tál is amit felér és nem ül bele a vízbe, amit később lecserélsz a felnőtt méretre.
Hámot én csak akkor vennék, ha elérte a végleges méretét, mert drága a hám ahhoz, hogy kéthavonta a növő kölyökről félre legyen dobva.
Biztonságos kutyajáték mindenképp kell több is. Egy jó fekhely és egy pléd az autós vagy orvosi alkalmakhoz, nekem felfázott a hideg járólapon a dokinál. Ha egyedül autóztatod akkor kell szállítóbox is amíg kölyök.
Meg egy felsőkategóriás kölyöktáp amit legalább 6 hónapos koráig kapjon is. Ez kb. 3x12Kg lesz, nekem legalábbis ennyi fogy el eddig úgy néz ki. Ha felnőtt vissza lehet venni középkategóriára a felnőtt tápot, de kölyök és időskorban kell nekik a felsőkategória. Ha táppal fogsz etetni. Konzervből csak ízesítésnek, unaloműzőnek vegyél, mert azok másra nem jók, a felsőkategóriás se.

[ Szerkesztve ]

(#33552) notika77 válasza #89309696 (#33551) üzenetére


notika77
senior tag

Sokkal "boldogabb" volt a kutyám, amíg panelben éltünk! Sokkal ingergazdagabb volt a környezet, mint itt vidéken a kertes házban. A panelből napi legalább 2x 1 órát sétáltunk, kutyáztunk, labdáztunk. Elsétáltunk a Gellért-hegyre, Népligetbe, Városligetbe. Metróztunk a Népszigetre a homokos Duna partra. A Duna egyébként sokkal tisztább is, mint a Tisza. Itt vidéken nincs hová menni, nincsenek szocializált kutyák, emberek, arról nem is beszélve, hogy nyáron nincs árnyék az utakon, se fák, se elég magas házak. A kertben csak akkor maradt meg, amikor kizártam (nyáron), mert dolgozni voltam, de ha itthon voltam, jött be velem.

(#33553) TheProb válasza #89309696 (#33551) üzenetére


TheProb
veterán

Köszi a részletes és pozitív töltetű írást! :R
Az a helyzet, hogy átturva a netet, kb csak a "fancy"/sznob kennelek, tenyésztők oldalait találni meg. Akikről lerí, hogy iszonyat pénzeket fognak kérni a kicsikért. Olcsóbb kutyust még eddig nem is talált, illetve ott megint felmerül a kérdés, hogy lehet lutri lesz a genetikája. (Persze nyilván tudom, hogy a "híres" helyről kikerült kölykök se lehetnek mind 110%-ban egészségesek.)
Akkor már inkább lehet tényleg a fajtamentés felé tendálnék. Viszont így ritkán fogok szerintem kölyköt találni. Egy idősebb kutyát meg szerintem már nem nagyon fogok tudni nevelni, stb.

Tegnap kíváncsiságból megkérdeztem egy mini Aussie tenyésztőt, hát ott is olyan árat (1500€) kaptam, hogy a szemem kigúvadt. És akkor még hozzá is teszi, hogy színhibás a kutyus, ezért adja hobby célra és ezért ennyi... :U

Nem akarok csapongani a fajták közt, de tegnap beléptem egy Border Collie és egy Dalmata fajtementős csoportba is. Miután eléggé lerombolta a goldis realitásom az említett tenyésztő. De ugye ez a 2 fajta szintén nem a tohonya, lusta típusok közé tartozik... ;]

[ Szerkesztve ]

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#33554) Vesa válasza notika77 (#33552) üzenetére


Vesa
veterán

Ez így biztos nem általános érvényű, mert attól függ, hol van az a vidék. Én a Dunakanyarban lakom, itt a Pilisi erdő, gyakorlatilag a lakóövezet is szinte erdős környezetben fekszik. Itt olyan, hogy nincs árnyék, ismeretlen fogalom és a mi településünkön kifejezetten jó a kutyás közösség. Modndjuk azért van nekünk is két kutya, mert így sokkal jobban elvannak nélkülünk is, hatalmasakat szoktak játszani együtt ha olyanjuk van.

Sok függ attól, hova költözik az ember...

TheProb
"Egy idősebb kutyát meg szerintem már nem nagyon fogok tudni nevelni, stb."

Na ettől nem kell tartani. Szererncsére a kutya nem úgy van bedrótozva mint az ember. Bármikor tanítható és nevelhető. Ami egy befogadott kutyánál más lehet, az a korábbi élményei miatti jellemvonások. Ez sokszor semmiben nem nyilvánul meg, máskor kicsit félénkebbek (ha rossz élményei voltak az emberekkel), de még ez utóbbi esetben is "vissza lehet hozni", mert a kutya hamar megszokja az új gazdát, főleg, ha szeretettel vannak felé (sajnos még akkor is, ha nem, ezért van az, hogy a kutya még egy rossz gazdához is képes ragaszkodni)

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#33555) #89309696 válasza notika77 (#33552) üzenetére


#89309696
törölt tag

Eleinte jobban szerettem volna külterületre költözni ahol nincs szomszéd és utca sem stb. mivel nekem az j9nne be legjobban, viszont ingerszegény lenne a környezet a kutyáknak, kvázi egész napos csendben, így végül jobban örülök annak ahol vagyok, közös kompromisszum gyanánt. Egy mellékutcában lakunk, minden nap itt mocorognak a nyugdíjasok, a pékautó, a fagyis, a tejes, a szódás, a gázos, a postás, a többműszakosok ha épp nappal itthon vannak. Folyamatosan van valami bizsergés amivel elvannak, de még nem annyira nyüzsög amit én utálnék és mindegyikőnknek jó.
Ilyesmi különbség van a panel/társasház/belváros nyüzsgéséből átmenni vidék/külvárosba. Bár rengeteget számít a környezet egyedisége is, ez csak általánosság, mindegyiknél vannak rossz és jó helyek.

[ Szerkesztve ]

(#33556) Vesa válasza #89309696 (#33555) üzenetére


Vesa
veterán

Pár éve voltam egy hetet az Őrségben, egy kis faluban ahol 70ember lakik. Kerítések nincsenek. Volt egy kutya a háznál, én még olyat nem láttam. Egy elképesztően barátságos, de a külvilág történései felé teljesen érdektelen állat volt. Mint akit leszedáltak. :D A postás autóval járt, a kutya mellett 40centivel ment el, de az meg se rezzent, egyéb állatokra se reagált, pedig ott futkostak körülötte a tyúkok, mókusok. Minket idegenként nemhogy meg sem ugatott, de fel sem kelt a helyéről amikor 1 méterre elhaladtunk mellette. Nem volt öreg vagy beteg, kérdeztük a gazdát, azt mondta, itt mindenki ilyen nyugodt. :D

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#33557) #89309696 válasza Vesa (#33556) üzenetére


#89309696
törölt tag

Nálunk a kétezer fős település fele idegbeteg. :D Tipikus paraszt, ordítozó, kapa a szájából kilóg kategória. Az urbanizálódás miatt félig parasztproli inkább.
Ritkán sétáltatom őket lakott területen emiatt, csak pár egérúton legfeljebb.

Így már érthető, hogy én miért szerettem volna külterületre is költözni a fenébe, viszont a kutyáknak ott meg annyira kevés az inger, hogy nekik rossz, mindenképp a köztes megoldást kellett választani.

(#33558) jézusom


jézusom
addikt

Szerintem fajtamentésnél ugyan úgy van kiskutya is amit kiraknak a parasztok. De tényleg nem félnék az idősebbtől se, csak ugye ott ugrik hogy te neveled fel. Mondjuk kőkemény bull tipust már neccesebb átnevelni, ha mondjuk tényleg olyan...

(#33559) hyggelig válasza Vesa (#33554) üzenetére


hyggelig
senior tag

Van előnye is a mentett felnőtt kutyának.
A menhelyen már nagyjából ismerik, hogy milyen,mennyire nagy a mozgásigénye, mennyire romboló típus. Igy jobban tudod, hogy a te életviteledhez milyen kutya illik. A sérelmeit is ismerik, tudják, milyen környezetben érezné legjobban magát. Nem feltétlenül vannak lelki sebei sem egy mentett kutyusnak. Jó pár van, amelyik a sok sérelem ellenére továbbra is imádja az embereket és a többi állatot is.

Ha ideiglenes befogadónál van, akkor valószínűleg szobatiszta is, így nem neked kell megtanítani neki, ami egy lakásban azért még macera is lehet.

(#33560) Vesa válasza hyggelig (#33559) üzenetére


Vesa
veterán

Ez nagyon igaz! A mostani Berni pl. a fajtajellemző szerint lusta mint a disznó, ezt ráadásul ismerettségi körben magam is tapasztaltam. Ehhez képest a miénk -főleg hidegben- pörög mint az isten nyila. Ilyet fogtunk ki. Előre nem lehet látni, fajtán belül is sok az eltérés a kutyák között.

A tudomány a valóság költészete!

(#33561) jézusom


jézusom
addikt

Multkor valaki táptartót keresett. Most a fressnapfban a brit care mellé adnak :) Igaz nem olcsó, de jó a táptartó, nekem is ilyen van, csak egy régebbi akcióbül :)

(#33562) szotyika77 válasza jézusom (#33561) üzenetére


szotyika77
aktív tag

Én voltam az, köszönöm szépen, hogy szóltál! Pont Brit Caret eszik a kicsi, jól jön ez az akció! :) :C :R :R

(#33563) TheProb


TheProb
veterán

Pici update:
Kezdem picit tényleg parkolóra tenni a goldis vágyaim, mert a többségi vélemény az, hogy nem jó ötlet lakásba. (Főleg egy akkorába, mint ahol én lakok atm.)
Így jó pár örökbefogadós fb csoportra "feliratkoztam" és bújom őket, ha van egy kis szabad időm. Viszont az első negatív élmény már meg is volt. Kiraktak egy űber cuki kölyök keveréket. Kb azonnal jeleztem is, hogy érdeklődök a kis bukis iránt. Semmi válasz, majd később írtam újra. Aztán mondják, hogy már gazdijelöltes, mondom magamban: fasza... Aztán folytatja, hogy de nekem amúgy sem adták volna oda, mert hogy ő nagy kutya (20kg körül) lesz és nem való lakásba. Ezért ezt így az elején így kijelenteni nem erős picit? Mert a 20 kilós kutya, hol "nagy" ? Persze értem én, hogy ők is biztos helyre akarják adni, meg jót akarnak a kutyának, de akkor is. Aztán lehet csak azért érintett ilyen kellemetlenül, mert már rögtön az elsőnél így ki lettem zárva...

Illetve tudtok esetleg olyan oldalt ajánlani, ahol részletes és hiteles leírást lehet találni az egyes fajtákról? Előbb például valahol azt írták a Shiba-ra, hogy első gazdisnak tökre ajánlott, meg, hogy kezesbárány. Ha nem olvastam volna utána sokat, akkor még el is hittem volna. Pedig szomorú, mert az általam favorizált fajták közül ő tűnne a leginkább (kis)lakás kompatibilisnek.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#33564) Vesa válasza TheProb (#33563) üzenetére


Vesa
veterán

20kg nem való lakásba? Hacsak nem valami extrém pörgős alapfajtákból álló Cuve volt az a keverék, akkor netto hülyeség. Azért nem kéne túlzásokba esni, lassan ott tartanak egyesek, hogy lakásban csak csivavát meg tacskót lehet tartani. Ezzel szemben akár egy Dán Dog is tartható lakásban a hatalmas termete ellenére, mert minimális a mozgásigénye, azt pedig sétával ki lehet elégíteni. A másik szempont, hogy nem ugatós fajta, ami egy lakásban igen jól tud jönni ha nem akar az ember állandó háborút vívni a szomszédokkal.

A Shiba-inu minden, csak nem első kutyának való.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#33565) Essejó válasza TheProb (#33563) üzenetére


Essejó
veterán

Ez akkora m@rhaság, hogy a nagy kutya nem való lakásba, nem is tudom ki az az elmeháborodott aki ezt kitalálta! A kutya falkában érzi jól magát. Ha ki van csukva a kertbe ahol mozoghat, attól nem érzi jól magát, főleg télen ha napjában 2-3x látja a gazdát. Míg bent a lakásban ott lehet a GAZDA mellett, de legalább is a közvetlen közelében. Világ életemben kertes házban laktam. Volt BullMasztifom, ami akárhogy nézem nem kicsi kutya. És igen jól elvolt a saját kanapéján. Simán magára hagyhattam akár félnapra is, nem tett kárt semmiben, még a vele bent levő macskákban sem.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#33566) TheProb


TheProb
veterán

Látom akkor nem csak számomra volt érthetetlen a dolog. Goldennél még csak-csak értem a nem való lakásba story-t, de ott se a kutya mérete, hanem az energiaszintje határol. Ráadásul egy keverék kis kölyökről mégis hogyan von le ilyen messzemenő következtetéseket? Pont mondtam muternak, hogy baszki nagyobb követelményeknek kell megfelenem egy kutya örökbefogadójaként, mint ha egy szarógép embergyereket akarnék magamhoz venni. Kicsit vicc kategória.

Csak, hogy tovább fájdítsam a szívem, tőle "tíltottak el":

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#33567) Dorian válasza Essejó (#33565) üzenetére


Dorian
félisten

Pontosan így van.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#33568) Ispy válasza TheProb (#33563) üzenetére


Ispy
veterán

Nekünk azért adták oda, mert benti kutya lesz, kintinek nem adták volna. Elméletileg ő is 20-25kg lesz. :D

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33569) notika77 válasza TheProb (#33563) üzenetére


notika77
senior tag

Azért nem kell túlizgulni az első kutyát! Sokkal könnyebb életben tartani, mint egy gyereket és általában az első gyerek is felnő! :)
Foglalkozni kell vele. Sokat. Főleg kölyökkorában. Legjobb, ha mindig van vele valaki az első pár hónapban. Ez persze nehéz és sok (legtöbb?) esetben érthető okokból lehetetlen. Ilyenkor a kiskutya persze mindenféle "rossz" viselkedésformákat vehet fel (mindent is megrág, ugat, vonyít, piszkít), de ezeket sok esetben lefárasztással csökkenteni lehet. Jó esetben meg is lehet szüntetni vagy ha okos vagy és a kutya is partner, akár meg is lehet előzni.

Én Bátorral (kb. 3 hónapos mentett, "szőke" labrador-németjuhász? kan) az első évben napi legalább 2,5 órát foglalkoztam (séta, labdázás, kutyázás, kiképzés) munka előtt és után. Panelben éltünk a VIII. kerületben. Hétvégente volt, hogy más kutyásokkal reggel elindultunk és estefelé értünk haza (pihenőkkel a parkokban, kutyasétáltatókban). De este ő még nem volt fáradt és megállt az ajtóban az esti séta miatt :) és bizony akkor mentem vele megint, ha esett, ha fújt nem számított.
A kiképzést komolyan vettem, mert úgy voltam vele inkább rászánom 2 (3) éves kora előtt azt a plusz időt, ami ahhoz szükséges, hogy utána ne legyen vele gond (és ráadásul ez minőségi együtt töltött idő, amikor csak mi vagyunk :)). Pl. póráz nélkül sétáljon, akár szilveszter este is vagy el tudjam vinni a Margit hídra augusztus 20-án tűzijátékot nézni. Ha megijed valamitől akkor hozzám jöjjön, ne elfusson. Megvárjon a bolt előtt akár egy órán túl is, de ne engedje, hogy elvigyék és mégis lehessen simogatni, de ne egyen meg semmit, amit nem tőlem kap. A macskákat szerette kergetni, de csak ha engedtem akkor mehetett utánuk és akkor sem bántotta őket (ezt nem kellett tanítani). És persze a labdázás. Azt valahogy elrontottam, mert első nap csinálta, mint a kis angyal és utána hetekig nem és végül kb. 3 hónapba került mire fullos lett a labdakezelése :).
Sok mindent elronthat az ember - mint a gyereknevelésben -, de ha nem hal bele, még ki lehet javítani. ;]
Lakásban tartás témakörében írtam korábban is, hogy most vidéken élek. Azt látom, hogy sokkal inkább lennék pesti, lakásban nevelt kutya, mint vidéki kertes házban tartott ugatógép. Persze ez gazdától függő dolog, de szerintem Pesten lakásban átlagban sokkal jobban tartják a kutyát, sokkal inkább családtag, mint vidéken (ismétlem átlag). Pl. Az első hónapokban mikor látták, hogy a kutya póráz nélkül sétál a lábam mellett átmentek az utca túloldalára és onnan kiabáltak, hogy kössem meg, mert TV-s trükkfelvételnek gondolták, hogy léteznek jól nevelt kutyák. Őszintén rácsodálkoztak, mikor a kutya valamit "csodát" tett (ülve megvárt a bolt előtt, nem ugrott neki a kerítésnek, mikor a másik oldalán őrjöngött a "házőrző", nem szaladt világgá a kukáskocsi zajától, nem tépte le a kisgyerek kezét, ami kiabálva nekitámadt (meg akarta simogatni, de a gazdája még a gyerekét sem ismerte), nem tépte darabokra a kapun kiszökött tacsit, ami ugatta, a postás bejöhetett a kertbe, ha beengedtem, de ugatta ha magától nyitott be stb.). De annyira más világ ez a tiszaparti ~10 ezer fős kisváros, mint Pest, hogy a helyi TV riportere komolyan (!) műsort akart csinálni, mikor látta a szomszédja, hogy felszedem a kutyagumit egy kis zacsiba és viszem magammal (~2016). :) Ez tényleg megtörtént! :)

ui.: családtagként tartás már fejlődés szerintem, de szerintem csak egy lépcső a tudatos és felelős kutyatartás felé

ui.2: Látom nem én válaszoltam a leggyorsabban. 1,5 óra egy hozzászólás megírásához nem rövid idő, még ha közben az ebéd is elkészült :)

[ Szerkesztve ]

(#33570) Siriusb


Siriusb
veterán

Év elején megtámadott minket egy udvarból kiszökött kutya. Azóta nem is nagyon jártunk arrafelé, de ma ott mentünk el. Közeledtünk a helyszín felé és a kutyám elkezdett furcsán viselkedni, nagyon próbálta felhívni a figyelmem valamire. 1-2 másodperc kellett, mire leesett, hogy a veszélyre figyelmeztet. :)

(#33571) hyggelig válasza TheProb (#33563) üzenetére


hyggelig
senior tag

Számolj azzal, hogy több menhely (a sok csalódás, a sok visszavitt kutya stb) miatt egyre szigorúbb szabályokat állít fel a gazdijelöltekkel szemben.
Viszont egy csomó hely még szemét is. Roló örökbefogadása előtt érdeklődtünk pár kutyára. Volt, ahol agresszívan visszaírtak "Mit tudnál neki adni?!!?" Mire írtam, hogy szeretet, családot, akkor leírták, hogy babéziás. Mondtam, nem gond, jöhet. Semmi válasz.
Roló örökbefogadása után újra írtam nekik, hogy komolyan gondoltuk, de jött helyette egy másik, mire azt válaszolták, hogy bunkó vagyok. Na, mondom szép...
Másik kutyáról lemaradtunk, de úgy, hogy már azt mondták, a miénk, de közben kiderült, hogy más hamarabb jelentkezett rá.

Végül elmentünk a nyíregyházi Állatbarát Alapítványhoz. Nekik is szigorú szabályaik vannak, de nem vernek át, válaszolnak a levelekre és nagyon kedvesek.
Ha leírják, hogy egy állatot nem adnak lakásba, akkor nem adják lakásba. Elvégre a kutya az ő felelősségük. Ha nem válna be, akkor muszáj visszavenniük az állatot, ezért igyekeznek kevesebbet kockáztatni.

Roló csak lakásba jöhetett egyedüli kutyának, gyerek is kizáró ok volt (főleg a kicsi).

(#33572) j.bravo válasza TheProb (#33563) üzenetére


j.bravo
addikt

A menhelyeken is csak emberek dolgoznak, akiknél néha elgurul a gyógyszer, ahogy írták már itt is többen.
Mi is belefutottunk egy ilyenbe pár éve, amikor a második kutyát kerestük. Sokoldalas google formot kellett kitölteni egy adott menhelynél egy olyan, fotón über-über cuki kutyával kapcsolatban, akit egyszer (vagy kétszer?) már visszavittek hozzájuk (nem emlékszem hogy megmondták volna konkrétan hogy miért). Legjobb tudásunk szerint kitöltöttük; szerintünk elég jó élete van nálunk a kutyáknak, de válaszra se méltattak, és máig nem tudom hogy melyik válasz lehetett "nem elég jó".
Elengedtük, de azért sokáig zavart a dolog; szerencsére pár héttel később egy másik menhely honlapján beleszerelmesedtünk egy másik kutyába. Itt sokkal életszerűbb volt, egy levélváltás illetve telefonos beszélgetés után találkoztunk az ideiglenes befogadóval, elmentünk közösen sétálni, láttuk hogy a két kutya jól kijön, ezt elmeséltük mi is ill. az ideiglenes is a menhelynek, pár napra rá kijött onnan egy ember és megnézte a leendő otthont illetve beszélgettünk személyesen, elégedett volt, mondta ha csak fele ilyen jó helye lenne minden örökbe adott kutyának, boldog lenne.

Szóval ne törj le, az is lehet hogy csak az adott embernek rossz napja volt, de ha inkább velük már nem állnál szóba, kismillió másik menhely van ahol életszerű módon nézik meg alaposan, melyik kutya kihez kerül.

Whatever.

(#33573) mrmft válasza TheProb (#33566) üzenetére


mrmft
senior tag

Nalunk is bent van a kutya. Ami fontos volt, ne hulljon a szore, es legyen kiallasa - torpe schanuzer lett a befuto. Mivel volt mar a csaladban es baratoknal is, tudtuk mire szamithatunk. Nem mi valasztottuk, a tenyesztot megkertuk, hogy a legnyugodtabb kolykot adja nekunk. Ez be is valt.
Normal energiaszintu a kutya, de igy is setal reggel minimum 2 orat kb. 5km, es este is kozel ennyit vagy tobbet. Mar 10 eves, most kezd kicsit lustulni, menni mar nem kell annyit vele, de a szaglaszassal meg mindig elbogarassza ezt az idot. Golden van a szomszedban, folyamatosan takaritanak, megis csupa szor minden.

Kerdes a topic tobbi lakojahoz:
Bio-spotix spot-ont szoktunk adni telre a kutyanak, a nyari nexgard spectra helyett, hogy pihentessuk kicsit a majat. Viszont itthon mar sehol sem tudom beszerezni. Tudtok mas muskatliolajos keszitmenyt ami jo? Vagy boltot ahol a fentit meg tudom venni?

(#33574) jézusom válasza mrmft (#33573) üzenetére


jézusom
addikt

lidliben szokott lenni, meg pennyben. Szerintem DM-ben is van :)

(#33575) Ispy


Ispy
veterán

Tiétek is szeret így aludni? Mindig így nyomja. :DDD
[kép]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33576) jézusom válasza Ispy (#33575) üzenetére


jézusom
addikt

enyém bujócskázik

(#33577) Ispy válasza jézusom (#33576) üzenetére


Ispy
veterán

Te, ennek a kutyának nincsen feje. ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33578) cappa72 válasza Ispy (#33575) üzenetére


cappa72
nagyúr

Szeretne, de csak az előszobáig jöhet be, ott meg nincs kanapé ;)

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#33579) Ispy válasza cappa72 (#33578) üzenetére


Ispy
veterán

A miénk sem mehet fel a kanapéra, nem látszik? :D

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33580) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Kérdésem volna.
Márciusban hoztunk el egy fajtiszta puli kutyát, nagyon eleven, egészséges, borzasztó szép.

December 16-án született, holnap lesz 10 hónapos.
Mikor még kisebb volt, nagyon sokat harapdált. Erről viszont már leszokott.
Most egy 2-3 napja elkezdte azt hogy az ajtó előtti szőnyeget teljesen szétrágta, de teljesen.
Nem tudtuk hogy mi van mert úgy tudtuk a fogai már kijöttek.

Anya vett még egy szőnyeget, azt még aznap tönkre tette de teljesen.
Most nincs szőnyeg, úgy gondolta hogy jó lesz a homlokzati szigetelést szétb*szni.

Ugye olyan szokott lenni hogy a szigetelés sarkát megharapják, azt a mi kutyánk is megharapta egy helyen, de most sokkal komolyabbról van szó.

Ennyire sikerült beleharapni a szigetelésbe... [kép]
Még az a szerencse hogy nincs leszínezve a ház, de hát, eszméletlen.
Ez mi? Miért csinálja? És egyik napról a másikra?

Kihez forduljak, vagy mitől van ez?
Szüleim meg a tesóm nem foglalkoznak eleget a kutyával, én sokat szoktam vele foglalkozni de már egy hónapja nem is voltam otthon, szóval ez biztos baj hogy tud unatkozni a kutya.

De gondolom máshol se tudnak foglalkozni a kutyával napokig, akkor ott miért nem rág szét mindent?

Valaki esetleg tud erre valamit mondani nekem?
Hívjam az állatorvost?

Köszi!

(#33581) notika77 válasza tothjozsi96 (#33580) üzenetére


notika77
senior tag

1. Leírtad, unatkozik. Biztos nem vitaminhiány miatt rágta szét a szőnyegeket :)
2. Ehhez a roncsoláshoz két lábra kellett állnia? Mert akkor nem biztos, hogy sima unatkozás. Nem lehet, hogy egér ment a falba/szigetelésbe (ősz van vackolnak)? Nem úgy néz ki, mintha 1 harapás + húzás eredménye lenne. Ezen dolgozott, ami 2 lábra állva önmagában nem lehet annyira jó móka :)

[ Szerkesztve ]

(#33582) Vesa válasza tothjozsi96 (#33580) üzenetére


Vesa
veterán

Jaja, klasszikus unalom. A kutya még gyerek, játékos...és még egy darabig az is lesz. Ha nincs lekötve, lefárasztva, akkor talál magának szórakozást...ami a mi szemszögünkből jellemzően károkozás.

notika77

Mondasz valamit, bár nem hinném, hogy egér. Lehetett valami olyan rovar ami hangot ad (kaparászik a szigetelésben). Ez is izgathatta annyira, hogy pont ott kezdte leszedni. Persze nem ismerjük az előzményt, ha pl, kiállt a falból a szálas anyag, vagy egy részen már le volt esve a vakolat, akkor az is elég.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#33583) jézusom válasza Vesa (#33582) üzenetére


jézusom
addikt

Mostanában költöznek befele a poloskák. Elég idegesítő hangjuk van, amikor szárnyukkal szenvednek.

Tothjozsi: És de, máshol is gondot okoznak a nem foglalkoztatott kutyák, miből gondolod, hogy nem?

Igazábol meg van a megoldás, foglalkozni kell vele, ilyen egy kutya.

(#33584) mrmft válasza jézusom (#33574) üzenetére


mrmft
senior tag

DM-ben megkerdeztem, csak neztek, hogy mit szeretnek.... Nincs.
Termeknevet mondj! Quebeck Quill-t taltam (de azt irja minden seta elott csepegtetni kell... Raadasul nyakorvre - ami nekunk nincs, fojto van rajta; vagy hamra, ruhara kerne - ami plane nincs) Panzi FitActive Spot O ezt talatam meg, anno amikor eloszor eltunt a Bio spotix vettem toluk hasonlot, hatastalan volt a franciahoz kepest. Nem szeretnek kintrol rendelgetni, tobb a posta mint a termek + el sem kuldik. Neospotixet akarnak adni, helyette de maig nem birtak megmondani milyen osszetevoi vannak.

[ Szerkesztve ]

(#33585) szotyika77 válasza tothjozsi96 (#33580) üzenetére


szotyika77
aktív tag

Szia!

Nekünk egy 10 hónapos labradorunk van, aki ha unatkozik akkor bármire képes. Ezt egy hete csinálta: [kép]
Előző nap raktuk fel a kis szerszámosra a szigetelést, és másnap ez fogadott. Ott ahol levan tapaszolva, nem bántja, de a sima hungarocellt megeszi. Az udvar úgy nézett ki, mintha azon a részen havazott volna. :D Hiába sétálunk naponta 2x, és labdázunk-játszunk órákat, fáradhatatlan, olyan energia van benne, hogy pislogok.
Az is lehet hogy érez alatta valamilyen állatot, nem lehetetlen.
Amíg fiatal fog ilyeneket csinálni. Mi azzal védekezünk, hogy mindent amit szétrághat elrakunk előle. Lábtörlő, papucs, kalapács, ülőpárna nincs széthagyva, mert mindent megtalál. Manapság a kuglisfa a kedvence, azt szereti lehajazni. :D
És a miénk imádja még a növényekbe belenyomni az orrát, legyen az levendula, gaz, bármi. :D
Tesóm goldija egy tujafát rágott ketté amikor még kicsi volt, kb 10-12 hónapos lehetett mikor ez megtörtént. És emellett imádja kikaparni a növényeket. :C
Sok türelem kell hozzá, és foglalkozni kell vele, lefárasztani fizikailag és agyilag is. Ha foglalkoztok vele, nem fog unatkozni, nem rág szét dolgokat. Vagy adsz neki olyan tárgyakat amiket szétrághat, pl kalapács nyele, régi rossz cipő. Nekünk a boltból vett rágókáját 2 percig használja, utána megy és keresi a fadarabját. :D
Kitartást! ;)

(#33586) cappa72 válasza szotyika77 (#33585) üzenetére


cappa72
nagyúr

Legyőztem a párnát, hagyjatok pihenni!

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#33587) Ispy válasza szotyika77 (#33585) üzenetére


Ispy
veterán

Arról nem is beszélve, hogy a bolti játékok 90%-a kb. 10 percig szokta bírni, nálunk a kedvenc a mindenféle csövek levágott darabjai. Esküszöm van itthon még maradék 110-es pvc cső, szétflexelem neki 10 centis darabokra és megvan a játék 10 évre. :D

Nejem leselejtezett lepedőkból szokott fonni neki kötelet, az is elég olcsó.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33588) hyggelig


hyggelig
senior tag

Mivel nekünk felnőtt kutyánk van, aki egész nap csak heverészni szeret, így rombolás még nem fogadott (le is kopogom) A legnagyobb bűne egy nagy adag kakikupac volt egyszer a nappali közepén, meg a párom vacsoráját távolította el egyszer pillanatok alatt az asztalról, míg visszament sóért a konyhába :D

(#33589) szotyika77 válasza cappa72 (#33586) üzenetére


szotyika77
aktív tag

Úh! A párnáról jut ezsembe, amíg a garázsban alud picikorában, és már feltudott állni kétlábra, megtalálta az asztalon lévő papírtörlőt, és cafatokra szedte. :D

+ Ispy.
Az is jó móka. A mostani etetőtálja pvc-hez hasonló műanyagból van, hát abba már levest nem tudok neki adni, annyi lyuk és törés van rajta, már majdnem megette azt is. :D
A PVC csöveket nálunk is imádta, amikor a kertet csináltuk a földre volt lefektetve vagy 5-8 db cső, kúszott mászott rajtuk, ott fetrengett. Sajnos csak videóm van róla, de a mai napig szeretjük visszanézni. :)

(#33590) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Köszönöm mindenkinek a válaszait! :)

Először is, szeretnék egy kicsit pontosítani.
Tegnap nagyon fos napom volt de még éjjel felhívtam a tesóm és lecsesztem hogy miért nem foglalkoznak a kutyával. Mondta hogy ő tegnap és tegnap előtt is egy órát játszott vele. Jó ideje rossz idő van, nem is nagyon lehet sétáltatni a kutyát ilyenkor, örülünk annak hogyha nem járja be az egész telket és nem lesz csupa víz, pulikutyánál ez elég problémás ha csurom víz, lassan szárad meg a bundája, ráadásul mi folyamatosan, naponta keféljük a bundáját.

Tehát az utóbbi 3 napban széttépett naponta 1-1 szőnyeget, illetve tegnap a falat tette tönkre.
Ezt úgy hogy játszott vele a tesóm, tehát nem csak otthon ült a kutya. Persze, lehet hogy ez kevés, sőt biztos kevés, de szerintem másnál is van olyan hogy valaki éjjel dolgozik, valaki nappal, valaki iskolában van, tehát ha hazamegy az ember persze foglalkozik vele, de nincs arra lehetőség hogy egy félnapot vele legyünk. Imádjuk a kutyánkat, de ez a homlokzati szigetelés hogyha le lesz színezve 1,7 millió forintba áll meg nagyjából. Én nagyon szeretem a kutyát de nem tudnám egy életen keresztül azt nézni hogy szétharapdálja a házat mert unatkozik. Persze, ki lehet javítani azt is, csak ez nem olyan mint egy vakolt fal hogy visszavakolod és kigletteled. Nemesvakolatot nem lehet úgy javítani hogy az szép legyen és rengeteg pénzről van szó, mondom ezt úgy hogy 23 éves vagyok és a szüleim házát én tupírozom (anyagilag). :)

A kiskutya nagyon eleven amivel nincs baj, elviselem hogy reggel 5-kor már ugatja a munkába menő embereket, illetve az iskolásokat. De amikor azt látom hogy délután 4 órakor vonulnak a kedves roma gyerekek akik leköpködik a kutyámat, hát, az nem gyenge. ;)

Sok minden megfordult a fejemben, találtam az interneten olyan kérdést ahol egy 2 éves pulikutya akkor kezdett el mindent szétrágni, sajnos nekem ez nem fér bele hogy úgymond látatlanba ráköltök ennyi pénzt valamire és tönkreteszi mert unatkozik.

Gondolkodtam sok minden. Sokan ugye lekerítik az udvarukat és akkor hátul van a kutya. Szerintem ez nem egy jó megoldás. Viszont, szeretném azt elkerülni hogy a házzal tudjon érintkezni a kutya, illetve ne tudjon a ház elé se menni, ne tudja ugatni a munkába/iskolába menőket, ne köpje le a c*gány gyerek, stb. :)

Így néz ki a telkünk, kb 800m2, a határolóvonalakat nem húztam be de amúgy is tervbe volt hogy újra lesz építve a terasz. Ezért gondoltam hogy akkor lehetne úgy is csinálni hogy kerítéssel el lenne itt határolva a telek, mivel mi járkálunk az udvarban tehát ugyan úgy érintkeznénk a kutyával mint eddig, csak a kutya nem tudna a házhoz érni. De sokkal jobb volna így, nem ugrálná össze a falat, betudsz jönni a házba úgy hogyha csupa víz a kutya akkor nem ugrálja össze a ruhád, hogyha bárki jön addig nem kell megfogni hogy ne ugrálja össze. Szerintetek? Úgy is el lehetne keríteni hogy a melléképület végénél lenne a kerítés, csak akkor a kutya ott nem érintkezik a szüleimmel, csak akkor hogyha hátramennek foglalkozni vele, de így meg hogyha kitolja a biciklijét anyukám a melléképületből, akkor is már találkozik a kutyával, jobbnak gondolom így ahogy berajzoltam.

Vélemény?
Jobbat nem tudok, a kutyát meg nagyon szeretjük, nem válnánk el tőle ez miatt.

Egy pár fotó a kutyusról, ha érdekel valakit,
[kép]
[kép]
[kép]

(#33591) tothjozsi96 válasza notika77 (#33581) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Most utólag már úgy gondolom hogy nem szétharapta a szigetelést hanem ezt a körmével kaparta ki, sokkal jobban úgy tűnik hogy kikaparta.

Ez a kutyának bőven fejmagasság alatt van, tehát nem kellett ez miatt felugrania sehova sem.

Nem lehet hogy egér ment bele, alulról van fém vagy alumínium indító profil, azon nem megy át az egér.

Ahogy írtam is, tesóm mondta hogy amikor történt ez az eset aznap is egy órát játszott vele, de látod, mégis ez történt.

Azt olvastam hogy a kutya kaparhat hogyha valamiért szorong vagy stresszel, ez mennyire lehet igaz?

(#33592) Ispy válasza tothjozsi96 (#33590) üzenetére


Ispy
veterán

Igazi rosszcsont feje van. ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33593) tothjozsi96 válasza Ispy (#33592) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Igen. Akitől hoztam a kutyát, ő mondta hogy ez egy nagyon jó alom volt.
Mikor odaértem már csak ő maradt meg egyedül, mondta hogy nem is érti hogy miért, mert ez a kutya volt termetre a legszebb az alomból. Azt mondta hogy ilyen igazi tenyeres-talpas kutya, nagyobb termetű volt mint a többiek.

De tényleg, nagyon szép a formája, jó mély hangja van, mint egy igazi pásztor kutya. :D

(#33594) hyggelig válasza tothjozsi96 (#33590) üzenetére


hyggelig
senior tag

Kutyás topikban naná, hogy jöhet kutyás kép. :)

Nagyon édes! :)

(#33595) mrmft válasza Ispy (#33587) üzenetére


mrmft
senior tag

Kong, Chuckit! - ezek nalunk birjak. Pusztito nagyobb testunel pedig, meg apportfa ami szoba johet.

(#33596) Ispy válasza mrmft (#33595) üzenetére


Ispy
veterán

Egy M-es kong csontot vettem neki, ez tényleg bírja, igaz nem is rágcsálja annyit a dög. :D

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#33597) mrmft válasza Ispy (#33596) üzenetére


mrmft
senior tag

Ami ureges azt szeretik itt is. Most eppen ez a kedvenc. "Huhog" benne a levego ugy birjak ragni amig vissza hozzak.

(#33598) jézusom válasza tothjozsi96 (#33590) üzenetére


jézusom
addikt

Kennelt kell építeni, a kicsi nekem is zárva van ha nem vagyok otthon mert szökik. Ha otthon vagyok nem megy ki, de gondolom te is tudnál olyankor figyelni, ha más nem kamerával. :)

(#33599) jézusom válasza mrmft (#33584) üzenetére


jézusom
addikt

[link] első találat

[ Szerkesztve ]

(#33600) tothjozsi96 válasza jézusom (#33598) üzenetére


tothjozsi96
addikt

És mit érek el a kennellel?
Be se fog menni, meg a mi kutyánk olyan ha bezárod nyüszít, minden baja van.

Amúgy van a melléképületben a régi tyúk ól, egy 15m2-es helység, ennek van egy kijárata amiből egy 80-100m2-es zárt udvarba tud kimenni.

Amikor rongált otthon voltunj, szóval nem értem miért lenne jó a kennel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.