Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6051) King Unique válasza peugeotmate (#6049) üzenetére


King Unique
titán

Általános programok és operációs rendszer futtatásánál eleve nem a nagy méretű fájlokkal végzett műveleteknek megfelelő szekvenciális maximumok számítanak, hanem a kis méretű fájlokkal végzett műveleteknek megfelelő random (4K) olvasás és az elérési idők, amihez még az 5 Gb/s USB 3.2 (USB 3.0) is bőven elég lehet. + Másfelől eleve az a lényeg, hogy az előbbiek tekintetében is eleve gyors SSD legyen az alkalmazott háttértár és ne egy jóval lassabb HDD.
A 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 interfészes külső házat és az olyan adatátviteli sebességet az előbb leírtak értelmében nagy méretű fájlokkal végzett műveleteknél lehet kihasználni, azaz nagy méretű fájlok másolása, videóvágás, stb. Ellenben esetedben ilyenkor ugye az M1 chip eleve korlátozná az adatátviteli sebességet, főleg az írási sebességet, mint a már linkelt példa is szemlélteti. Vagyis amiatt eleve nem lenne kihasználható teljes mértékben a 40 Gb/s adatátviteli sebesség, hiába olyan a külső ház és a Macen lévő port is.

[ Szerkesztve ]

(#6052) King Unique válasza janos666 (#6050) üzenetére


King Unique
titán

Az M1 chip ott a szűk keresztmetszet, ami főleg az írási sebességet korlátozza, mint a már linkelt példa szemlélteti, ellenben megfelelő hardverkonfiguráción összejöhet akár a 3 GB/s körüli érték is (példa).
A 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2x1 szabványnál, az olyan interfészes külső házaknál meg kb. max. 1 GB/s érhető el, amire ugyancsak linkelve lett nemrég példa, de egy friss külső SSD tesztnél is látszik.

A chipes témánál a Realtek RTL9210B-CG chip valóban jónak mondható, népszerű és elterjedt manapság, ha kettős M.2 SATA + M.2 PCIe NVMe - USB 3.2 támogatásról van szó. Ez a "többi lassabb és/vagy több áramot eszik és/vagy kevéssé stabil" viszont nem teljesen világos, mivel pl. ugyanúgy 10 Gb/s és PCIe Gen 3 x2 + SATA 6 Gb/s alapú a többi is, pl. a JMicron kínálatában lévő chipek is. Na meg ilyen USB híd chipeknél a vezető és nagy múltú gyártók elsődlegesen az ASMedia, a JMicron és a VIA, a Realtek tudtommal később jelent meg ezen a területen és ilyen téren a kínálata sem túl bő.

[ Szerkesztve ]

(#6053) janos666 válasza King Unique (#6052) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egyrészt itt nézelődtem: [link], másrészt dobott még ki Reddit, ilyen-olyan külföldi fórum post-okat és youtube videókat a google, mikor próbáltam összevetni a jelölteket.
Igen, a JMicron és ASmedia veteránok ebben (viszont a Realtek sem tegnap kezdett chipet tervezni). De tudod mi az, ami első klikkre mindig beugrik erről a kettőről? A hőskorban mindig mindenkinek a szájába volt rágva, hogy soha ne kösse ezen márkák PC alaplapokra integrált SATA vezérlőire az SSD-jét, mert lassabb és problémásabb, mint az Intel/AMD, illetve ugyan ez az alaplapokra integrált USB vezérlőkkel, ha gond volt a külső HDD/SSD sebességekkel/stabilitásával, vagy a prefériák kompatibilitásával.
Szóval nekem kicsit a fejembe van égve ez a két név, hogy kerülendő. Ezért fogadtam el könnyen a neten random talált véleményeket azoktól, akik kipróbálták a nálam szóba került chip-eket, és a Realtek-re nem volt panasz, a másik kettőre igen (már nem sikerült előtúrni, de láttam egy német oldalon tesztet random/mixed írás/olvasás sebességekről és fogyasztásról is).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6054) King Unique válasza janos666 (#6053) üzenetére


King Unique
titán

A gazda oldali SATA és egyéb vezérlőkkel teljesen felesleges ezt összemosni, mert itt eleve eszköz oldali USB-vezérlőkről van szó, ahol az AMSMedia és a JMicron eleve húzónevek, régóta kiemelkedők ezen a területen. Na meg itt a topikban is a legtöbb eddig említett külső ház eleve ilyen vezérlőkkel van szerelve és pár kivételtől eltekintve általában gond nélkül szoktak működni a legtöbb felhasználónál.
Egy-egy panasz XY weboldalon nem sokat ér, ha nem tömeges jelenségről van szó, meg a megfelelő működés a felhasználó adott hardver- és szoftverkörnyezetének függvénye is lehet, a chipnél a firmware-től is függő, stb., amik azoknál az 1-2 mondatos értékeléseknél jellemzően nem nagyon van részletezve, nem véletlenül. Az adatátviteli sebesség meg eleve a külső házban lévő HDD / SSD meghajtótól + szintén a felhasználó adott hardver- és szoftverkörnyezetétől is nagyban függhet, ahol maguk a külső házak, az abban lévő vezérlők egyazon terméktípusnál kb. ugyanazt az adatátviteli sebességet tudják pl. 10 Gb/s alapon is, a tekintetben jelentős eltérés normál esetben nem feltétlen reális.

[ Szerkesztve ]

(#6055) peugeotmate


peugeotmate
őstag

Nagyon köszi mindkettőtöknek a részletes választ!
Megrendeltem ezt. Egyelőre szerintem jó lesz, mivel az SSD már adott. Jó lenne kisebb és gyorsabb, de most ez tűnik észszerűnek! :R

meg

(#6056) -=Starwing=-


-=Starwing=-
tag

Sziasztok!

Wifi-s külső házat keresek, melyben cserélhető a Hdd/SSD(Sata).
Szerintetek miért vannak a kínálatból kifutóban a wireless HDD-k? Legalábbis én szinte már nem is látok a webáruházakban. De cáfoljatok meg ha nem így van.

Bocs, ha rossz topikban kérdezem.

"Ajándék csónak ne nézd a lapát..." XD

(#6057) Moki2


Moki2
aktív tag

Ha vakinek axagon eem2-gtsa ssd háza van akkor ahoz van firmware update .
[link] win alatti másolás gyorsabb róla , de valszeg ssd compatibilitás növekedett név alapján

(#6058) csixy válasza Moki2 (#6057) üzenetére


csixy
addikt

Az [https://www.axagon.eu/hu/produkty/eem2-gto] -hoz is van fw frissítés.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#6059) IntelKiller7


IntelKiller7
veterán

Sziasztok.

Ma atvettem a notebook.hu-s SSD-ket.
Az egyiket lehet beteszem a PC-be, a masikat viszont TV-n valo filmnezesre hasznalnam.
Egy LG Oled CX55 TV-m van, tudom hasznalni ezt igy, ha veszek valami kulso hazat hozza?

Es most jon a lenyeg. Ha igen, akkor milyen hazat vegyek erre a celra? :)

Koszi a valaszokat

Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K

(#6060) janos666 válasza IntelKiller7 (#6059) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Számolj azzal, hogy a TV-den (mint a legtöbb TV-n) csak USB 2.0 port van (vicces, hogy konkrétan az LG alaplapján USB 3.0 vezérlő van, és "elegánsan" nincs kivezetve az 5 érintkező a portra, hogy 3.0 módban is működjön), tehát erős túlzás oda PCI-e SSD-ket használni, hacsak nem az érdekel, hogy milyen gyorsan tudsz rá másolni, mikor közvetlenül a PC-be dugod be.
Utóbbira való tekintettel USB 3.2 Gen2 házat keress (vigyázz, szeretnek ezzel trükközni a gyártók, hogy minden UBB 3.x, de csak Gen1, Gern0, nem Gen2 -> ezek rendere egyre gyorsabbak, minél magasabb a Gen). Sőt! Nem minden USB 3.2 Gen2 chip tudja kihajtani ezeket az SSD-ket. Szerintem olyan házat keress, ami ezt a vezérlőt használja: ASM2364, vagy alternatívaként JMS586-est (bár ez kicsit lassabb, de nem sokkal, íráskor pont észre sem fogod venni, hogy limitál, mert az SSD is lassabb írásban, mint olvasásban).
Az USB 4.0 és ThunderBolt 3/4 viszont már felesleges ezekhez az SSD-khez, elenyészően lenne gyorsabb, ha egyáltalán (és az új generációs ThunderBolt portok jól kezelik az USB eszközöket is).

Sőt... ha felengeded a TV-t a helyi hálózatra (akár a 100Mbps etherneten UTP kábellel, akár AC-s WiFi-n [egyébként a TV-d WiFi vezérlője is USB 2.0 interfészen van bedrótozva!, tehát max olyan sebességen működik, bármit is ír ki a WiFi router-ed WiFi hálózati sebességre a TV felé, az USB 2.0 oldal fog limitálni ilyenkor), és a PC-den megosztod a video/audio file-okat, akkor is tudod nézni/hallgatni a PC-re letöltött cuccokat minden extra adathordozó nélkül.

Egyébként mi ez a fénykép? Kingston csomagolások tetején Hynix és Samsung SSD-k? Szerintem a Hynix-et tett a PC-be, papíron kicsit gyorsabb.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6061) IntelKiller7 válasza janos666 (#6060) üzenetére


IntelKiller7
veterán

Igen, igazabol a gyors masolas miatt kell ez az SSD.
2600Ft-ert nem igazan erdekel, hogy folosleges e erre a celra vagy nem. Mert hasonlo gyorsasagu pendriveot sem kapok ennyiert. :DDD

A multkori USB 2.0 pendrive 50 percig masolta a 14gb-os filmet. Azt kozben kb 1 perc alatt jott le a gigabites nettel. :)
Ezt a filmmegosztos dolgot haverom mutatta anno, de el is felejtettem mar.
Utana nezek majd, nem is rossz otlet.

Ezek olyan gepekbol lettek kiszedve, amit bovitettek vasarlasnal. Aztan most kiarusitottak oket, es bekerultek az uj ssd-k dobozaiba.

Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K

(#6062) janos666 válasza IntelKiller7 (#6061) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ha viszonylag olcsón akarod megúszni, akkor pl. [link] (de ez is 2x annyi, mint az SSD ára).
Ez csak 10Gbps, viszont nem tud sokkal gyorsabban írni az SSD-d (olvasni igen, de olvasni alapvetően USB 2.0 interfészen át akarsz, ami csiga lassú ahhoz képest, ami a ház tud).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6063) IntelKiller7 válasza janos666 (#6062) üzenetére


IntelKiller7
veterán

Ha konnyen szerelheto ez a keret, akkor az sem gaz, ha beteszem a gepbe az ssd-t amig lejon a film stb. :)
koszi a tanacsokat. :R

[ Szerkesztve ]

Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K

(#6064) janos666 válasza IntelKiller7 (#6063) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ha nem zavar, hogy nincs hozzá burkolat, van fele ennyiért 20Gbps sebességű NYÁK. Link
(Ezen a korábban említett ASM2364 chip van.) Bár ezen "anya" foglalat van, szóval kébel is kell hozzá (de nézz szét az "ASM2364 2244" keresőszavakkal, hátha akad USB apa csatis).
Én is most készülök összerakni egy ilyen 2244 méretű pendrive-ot magamnak, amihez hasonló csupasz NYÁK-ot rendeltem, de még nem jött meg. Gondolkozom, hogy körbetekergetem jó minőségű szigetelőszalaggal, vagy zsugorfóliát húzok rá. :))

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6065) King Unique válasza IntelKiller7 (#6059) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor azért nem ártana leírni, hogy pontosan milyen SSD-kről van szó vagy linkelni a termék adatlapját, hogy ne a mellékelt képeken lévő itt-ott elmosódott modellszámok alapján kelljen kibogarászni.
Az sem lett megadva, hogy a PC-n milyen portok vannak, 5 / 10 / 20 Gb/s USB 3.2 vagy 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 / USB4, mert nyilván attól függően célszerű külső házat is választani. A tévé viszont ugye eleve másodlagos ilyen szempontból, meg pláne ha csak USB 2.0 portok vannak rajta, úgysem ott lesznek rámásolva azok a 14 GB-os filmek, stb.
Ha M.2 PCIe NVMe SSD-hez kell külső ház max. 2280-as méretig, akkor adottak pl. az ebben a válaszban és az ennél az esetnél linkelt konkrét példák olyan külső házakra.
Ha OEM SSD-ről van szó, akkor viszont lehetnek gondok a külső ház felől történő támogatással. Példák: [link] + [link] + [link] + [link] | [link]. Ez esetben pár kivételével (példák) nem feltétlen lehet olyan külső házat ajánlani, ami 100%-os bizonyossággal támogat OEM SSD-ket, sőt lehetőség szerint jobb inkább kerülni USB-s külső házakban (is) az OEM SSD-k használatát.

[ Szerkesztve ]

(#6066) King Unique válasza janos666 (#6060) üzenetére


King Unique
titán

Az nemrég már ki lett tárgyalva itt, hogy ha 10 Gb/s az USB 3.2 Gen 2 chip, akkor az normál esetben nyilván tudja is a 10 Gb/s ( ~ 1 GB/s) körüli adatátviteli sebességet, ami 20 Gb/s alapon az ASMedia ASM2364 és JMicron JSM586U chipeknél is érvényes, nem világos az utóbbi miért lenne lassabb. Bár a JMicron igaz csak PCIe Gen 3 x2 alapú, míg az ASMedia PCIe Gen 3 x4, de itt egy kellően gyors NVMe SSD-nél nem feltétlen ez, hanem a 20 Gb/s (~ 2 GB/s) lesz a szűk keresztmetszet.
10 Gb/s alapon nyilván nem lehet teljesen kihasználni egy M.2 PCIe Gen 3.0 / 4.0 NVMe SSD sebességét, oda már 40 Gb/s USB4 vagy Thunderbolt 3 / 4 port kell a PC-n / Macen és a külső háznál egyaránt.
Az USB4 és a Thunderbolt 3 / 4 port eleve 40 Gb/s, míg az USB 3.2 Gen 2x2 20 Gb/s, vagyis az előbbiek eleve 2x olyan gyorsak, 2x akkora adatátviteli sebességet tesznek lehetővé, ha a külső házban lévő M.2 PCIe NVMe SSD is tud akkora adatátviteli sebességet és a PC-n / Macen is van olyan port.
A 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 portok USB 3.2-nél max. 10 Gb/s adatátviteli sebességet támogatnak, vagyis azzal egy 20 Gb/s USB 3.2 Gen 2x2 külső ház adatátviteli sebessége eleve nem lesz kihasználható.
A kérdező nem említette, hogy a PC-jén pontosan milyen port van, vagyis USB 3.2 Gen 2x2 interfészes külső házat nyilván csak akkor érdemes vennie, ha van is olyan port a PC-jén, ellenkező esetben viszont elég lehet a 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 is, meg ha csak az utóbbi van a PC-n. Ha a cuccoknál megadott MacBook Pro Retina 2015, akkor azon meg csak 5 Gb/s USB 3.0 és 20 Gb/s Thunderbolt 2 portok vannak, de az utóbbi nem USB-C alapú és nem kompatibilis a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 interfésszel és az 5 / 10 / 20 Gb/s USB 3.2-vel sem.

[ Szerkesztve ]

(#6067) janos666 válasza King Unique (#6066) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

A két chip relatív sebességét nem gyártói specifikációk, hanem online publikált teszt alapján rangsoroltam ( [link] ). Én ennek jobban hiszek. A specifikáció mindig "up to X"...

Ha megnézed a fényképeken szereplő SSD-k adatait, látod, hogy 20Gbps bőven elég nekik (de írásnál még a 10Gbps ház sem fogja meg drasztikusan), ezért írtam, hogy kár is ránézni az USB 4 TB 3/4 házakra.
Vedd figyelmbe azt is, hogy mennyit érnek maguk az SSD-k: már a legolcsóbb kínai 10Gbps ház is ~2x annyiba fáj, mint maga az SSD, amit beletesz! Mi az agyrák értelme lenne USB 4 / TB 4 háznak? (Ha később vesz jobb SSD-t, majd vesz hozzá jobb házat, akkor talán fele annyiért, mint amennyiért ma kapná, mert már nem lesz high-end.)

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6068) King Unique válasza janos666 (#6067) üzenetére


King Unique
titán

Az a weboldal már előzőleg is linkelve lett és már akkor le lett írva, hogy az alapján nyilván nem feltétlen kell és nem is lehet általánosítani. Az csak egy adott hardver- és szoftverkörnyezetben elvégzett tesztek eredményeit összesíti, ahol maga a teszt nem feltétlen lett mellékelve csak az eredmények beírogatva, ami ilyen formában nem sok és nem is hivatalos.

Mármint ha az SK-Hynix BC711 és Samsung PM991a SSD-kről van szó, akkor előbbi 2850 / 1400 MB/s, míg az utóbbi 3100 / 1200-2000 MB/s olvasási és írási sebességet tud. Vagyis azoknál az adatátviteli sebesség teljes kihasználásához a 10 Gb/s nyilván nem elég, a 20 Gb/s pedig max. írásnál.
+ Ha ha ezek OEM SSD-k, OEM változatok, akkor az eleve szívás, ami az egyik előző válasz végén szemléltetve lett.

Nem írta a kérdező, hogy mennyi a vásárlásra szánt anyagi keret, az meg már egyéni probléma, ha a használt SSD közben elértéktelenedett és drágább lenne annál a külső ház.
Miért, írta bárki is, hogy okvetlenül 40 Gb/s USB4 / Thunderbolt 4 interfészes külső házat kell venni ezekhez az SSD-khez? Nem! Arról volt szó, az lett leírva, hogy egyrészt jelenleg csak 40 Gb/s alapon használható ki úgy-ahogy egy PCIe Gen 3 x4 NVMe SSD sebessége. Másrészt az, hogy max. akkor érdemes olyan külső házat venni, ha kellően gyors az NVMe SSD és tud olyan adatátviteli sebességet, meg ha a PC-n / Macen is van olyan port, + ugye ha van arra megfelelő anyagi keret, stb.

[ Szerkesztve ]

(#6069) Egon


Egon
nagyúr

Üdv!

Vettem egy ilyen külső házat: [link] Belepattintottam egy Plextor M9PeGN 1 TB-os SSD-t. A Windows-ban nem látszott a meghajtó. Pár percre magára hagytam a cuccot, mert más dolgom volt. Mire visszaértem, a ház olyan forró volt hogy nem lehetett megérinteni, az alján a műanyag mintha megolvadt (!) volna egy pontban, bár lehet hogy eredetileg is olyan volt, annyira nem néztem. Szétszedés után nem is az SSD, hanem a nyák volt rettentő meleg.
Kérdés: kifogtam volna egy eleve rossz házat (bontottan vettem az Alzától), vagy valami kompatibilitási gond lehetett? Az SSD vajon túlélte (sajnos tesztelni nem tudom)?

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6070) janos666 válasza King Unique (#6068) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Egyezzünk ki abban, hogy te is elmondod a véleményed és felsorolod az általad hitelesnek és relevánsnak vélt forrásaidat, és más is megteheti ugyan ezt anélkül, hogy kioktatod. OK? Nem akarok csak miattad előfizetni Premium-ra, hogy ignorálhassam a hsz-eid.
Értem én, hogy "szakmai fórum", de mikor szavaztunk meg téged a Ph egyetem lektorának? Még csak topikgazda sem vagy. Logout-on sincsenek saját tesztjeid.
Csak olyan véleményed és forrásaid vannak, mint bárki másnak. Sőt, néha a megerősítő forrás a saját korábbi hsz-ed. :U

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6071) King Unique válasza Egon (#6069) üzenetére


King Unique
titán

Az ORICO-M2PF-C3 külső ház elvileg M.2 SATA SSD-khez való, ellenben a Plextor M9PeGN meg M.2 PCIe NVMe típusú SSD, vagyis ez esetben nem meglepő a "Windows-ban nem látszott a meghajtó" probléma. M.2 PCIe NVMe SSD-hez értelemszerűen ahhoz való külső házat kellene venni és használni (példák), vagy olyat ami egyszerre mindkettőt, M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe formátumot is támogat (példa).

Működés közben melegedhet a külső ház, benne a NYÁK, de irreális mértékben azért nem kellene, meg hogy ott bármi is megolvadjon. Ahol az említett külső házat mindenképpen vissza kellene vinni az M.2 SATA vs. PCIe NVMe inkompatibilitás miatt, ami ha már eleve bontott termék volt, akkor lehet volt egyéb gond is vele, vagy lehet az előző vásárló is csak a kompatibilitást nézte be.

[ Szerkesztve ]

(#6072) King Unique válasza janos666 (#6070) üzenetére


King Unique
titán

Maradjunk annyiban, hogy nyilván mindenki adhat javaslatot, ellenben ha abban pontatlanságok, vitatható állítások vannak, akkor nem kell meglepődni, ha arra felhívják a figyelmet, helyesbítik, stb. Itt is csak ez történt, ennyi.
Tévedés, itt egy szakmai topikban nem szimpla "véleményed" alapján mennek a dolgok, hanem normál esetben eleve az objektív tények és ismert információk alapján, ezek lettek most is leírva. Vagy a leírtak talán nem úgy vannak, meg tudod cáfolni? Ha nem, akkor meg ugye miről is írogatunk itt.
De, vannak saját Logout bejegyzések külső merevlemezes, külső házas témában, ott van pl. ez és ez, sikerült más teszteknél is közreműködni (példa), a téma összefoglalóban is megtalálható ezen és egyéb videóteszteknél is instrukciókkal ellátni a készítőt, stb. Ellenben esetedben nem nagyon találni ilyeneket, ezért sem világos mire fel lett ez most felemlegetve. :B

(#6073) Egon válasza King Unique (#6071) üzenetére


Egon
nagyúr

Az Alza oldalán az szerepelt, hogy NVMe SSD-hez is jó, hogy a fene vinné el... :(

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6074) King Unique válasza Egon (#6073) üzenetére


King Unique
titán

Lehet, bár itt most csak M.2 formátumot írnak, ami ugye lehet SATA és PCIe NVMe is. Ezért kell elsődlegesen mindig a termék hivatalos weboldalát nézni, mert az egyes webáruházakban előfordulhat elírás, hiányos / pontatlan / téves termékinformációk.

[ Szerkesztve ]

(#6075) csixy


csixy
addikt

Bedurvultam.
Egy WD Elements SE 480gb external usb 3.0 SSD tokját szétfeszegettem és lett egy mókolás nélkül UNMAP képes SATA-USB adapterem és egy kis 480gigás SATA SSD-m.
A SATA adaptert összedugtam egy Samsung PM883 2.5 1.92TB SATA3 SSD-vel és bele faragtam egy öreg csontfehér (Intenso) dobozba (a dobozt farigcsáltam belülről éles bicskával), hővezetőnek alufóliát gyűrtem az SSD és az alu fedlap közé. Egész pofás lett. Hordozható és nem kell mókolni az UNMAPhoz. A kitermelődött kis SSD-t majd beépítem valahova.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#6076) peugeotmate


peugeotmate
őstag

Sziasztok, megérkezik nemsokára a külső SSD tokom, és a WD Blue SN570 SSD-m amit bele szeretnék tenni, az most egy PC-ben van. Önálló lemezként van particionálva, néhány program van telepítve rá. Mi a legtisztább módja, hogy leformázzam és át tegyem a külső tokba? OS X és Windows op.rendszerrel is használnám majd.
Köszi! :R

meg

(#6077) csixy válasza peugeotmate (#6076) üzenetére


csixy
addikt

A WD Blue SN570 SSD egy NVME SSD, tehát nagy probléma nem lehet vele, magát trimmeli. A házról nem írtál semmit. Ha csak SATA SSD tehető bele, akkor nem lesz jó.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#6078) peugeotmate válasza csixy (#6077) üzenetére


peugeotmate
őstag

Köszi! Ez lesz a ház.

meg

(#6079) csixy válasza peugeotmate (#6078) üzenetére


csixy
addikt

Ez mindenevő. Ez biztos jó lesz. :)

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#6080) King Unique válasza peugeotmate (#6076) üzenetére


King Unique
titán

Mármint most a Windowst futtató PC-n vélhetően NTFS fájlrendszerű az SSD és az exFAT-ra történő formázás a cél az előzmények alapján, amihez adott Windowson a fájlkezelő, a lemezkezelő és a parancssor / parancssor is. Maga a szimpla formázás vagy a törlés + inicializálás + particionálás + formázás ráér majd akkor, ha a külső házban lesz az SSD. Ha netán van rajta valamilyen fontos adat, akkor pedig az 1. lépés előtte értelemszerűen a fontos fájlok lementése.

[ Szerkesztve ]

(#6081) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

A táblázatban a HDSentinel támogatás a SMART-ot jelenti, vagy nem mindig ugyanaz a kettő?
Van 4db rack-em, egy Orico, egy drágább aliexpresses, és két olcsóbb Aliexpresses, és ezek közül, csaknaz USB 2.0-s tudja linux alatt a SMART-ot; az USB3-asok gyorsak nagyon, de se a linuxos HDSentinel, se egyéb winyókezelő progik nem látják az adatokat.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#6082) Egon válasza King Unique (#6074) üzenetére


Egon
nagyúr

Köszönöm a segítséget, vettem egy másik házat, ami már jó, viszont csak type c - type c kábel van hozzá. Mivel jó lenne ha nem kellene több kábelt is hurcolászni, átalakítót vennék hozzá, viszont jó lenne olyat kapni, ami tud 10 Gbps-t. Egyelőre cska fele ilyen gyorsat találtam: [link]
Tudsz esetleg ennél gyorsabbat javasolni? :R

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6083) King Unique válasza Egon (#6082) üzenetére


King Unique
titán

Van ott 10 Gb/s USB-C - USB-A adapter is (példa), legalábbis az ORICO AH-AC10 a linkelt webáruház és a termék hivatalos weboldala alapján is olyan.

(#6084) King Unique válasza Bici (#6081) üzenetére


King Unique
titán

Alapvetően a HDS programmal való kompatibilitást / kompatibilitást jelenti, amibe normál esetben értelemszerűen a S.M.AR.T. támogatása is beletartozik.
Az előbbi elsősorban a windowsos HDS programra vonatkozik, a linuxos változat eleve lemaradásban van fejlesztés tekintetében az előbbihez képest, meg itt a topikban is eleve Windowson használja a többség a HDS-t.
Az "egy Orico, egy drágább aliexpresses, és két olcsóbb Aliexpresses" így önmagában nem sokat mond, nem ártana pontos modellszám vagy a termékek hivatalos (nem webáruházas) weboldala.
Manapság az USB-s külső házaknál kb. alap szokott lenni a S.M.A.R.T. támogatása, ellenben a tényleges működés már az adott operációs rendszertől és diagnosztikai programtól is függ. Amit Linuxoknál egy korábbi blogbejegyzés jól szemléltet, sőt az előbb a kompatibilitás / kompatibilitás a windowsos HDS programnál is. Másképpen fogalmazva, attól hogy eseteben a 3 db USB 3.0-s külső háznál nem lehet adott Linux alatt olvasni a S.M.A.R.T.-ot, az nem feltétlen azért van mert a külső házak egyáltalán nem támogatják, hanem lehet az adott Linux vagy annál a Linux kernel, a lekérdezéshez használt program / programverzió miatt. Ahol pl. terminálban a smartctl parancsnál szükség lehet a -d és akár egyéb kapcsolók használatára is (példa).

[ Szerkesztve ]

(#6085) Bici válasza King Unique (#6084) üzenetére


Bici
félisten

Jellemző, hogy leírom ezt, és megjavul minden. :Y

Valószínűleg a Solus linux okozott valami hibát, mert most Manjaro alatt teljesen hibátlan mindegyik.
Tehát igazad van, valóban nem a külső házakkal volt a gond, én meg az egy hetes tapasztalatom alapján írtam, meg sem fordult a fejemben, hogy egy szintén rolling linux alatt a hdsentinel máshogy műxik. :U

Szóval bocsi a vaklármáért! :B

És köszi szépen a részletes leírást! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#6086) fcbarca


fcbarca
őstag

sziasztok. ezzel a termékkel van valakinek tapasztalata? [link] essager 8 in 1 USB C Hub docks station. Nvme oem ssd-t meghajtja?

(#6087) Egon válasza King Unique (#6083) üzenetére


Egon
nagyúr

Köszi, vettem egy ilyet. :R
380 Mbyte/sec a max. amit elértem vele, de nekem ez is elég. Type C-n jön az 500-550 MByte másodpercenként (SATA SSD-ről másolok).

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#6088) fecus


fecus
őstag

Van egy külső 3,5"-os rack-em. Samsung D151TAB. Használt. Kihalt belőle az 1TB HDD. Vennék másikat, de előtte szerettem volna frissíteni a firmware-t. ASM1051 van benne.
A frissítés majdnem végigment pass, pass és fail.
Azóta nem látja semmi, hogy rá van dugva a gépre. Vége van vagy lehet még ráerőltetni a firm-et?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#6089) King Unique válasza fecus (#6088) üzenetére


King Unique
titán

A 3,5"-os külső házakkal értelemszerűen a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni téma összefoglalóban és téma tudnivalóknál is le van írva és fel van tüntetve társtopikként. Ahol amúgy a Samsung D151TAB nem is standard külső ház, hanem egy gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez.
A külső házban a chip pontos típusa legbiztosabban fizikai szemrevételezéssel állapítható meg (példa).
A külső háznál a firmware-t csak nagyon indokolt esetben javasolt frissíteni, ahol ha a külső ház gyártója a termék weboldalán nem biztosít ehhez firmware-t és firmware toolt, akkor alapesetben nem kell piszkálni. Az egyéb forrásból való 3rd party firmware-ek használatánál meg eleve fokozott óvatossággal javasolt eljárni, mivel rossz esetben a most leírt probléma lehet.
Ha hibaüzenettel megszakadt a firmware frissítése és sikerült "téglázni" a külső házat, akkor annak annyi, hacsak nincsen a társtopik egyik válaszában említett speciális eszköz, amivel megoldható a firmware újraírása.

[ Szerkesztve ]

(#6090) fecus válasza King Unique (#6089) üzenetére


fecus
őstag

Köszönöm. Akkor halott.
Más:
Ezt venném: A-Data 2TB 2,5" USB3.1 HV620S Black
Ez megbízható cucc?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#6091) King Unique válasza fecus (#6090) üzenetére


King Unique
titán

A gyárilag készre szerelt külső merevlemezek a "Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD" topik témája, ami az itteni téma összefoglalóban és téma tudnivalóknál szintén fel van tüntetve társtopikként, meg ahol mostanában többször is volt téma a 2,5"-os 1-2 TB-os típusok (példák).

(#6092) tvamos


tvamos
nagyúr

Sziasztok!
Kene nekem egy USB-s M.2 haz. Nem kene allandora, csak neha hasznalnam, adatmentesre pl.
Ezt neztem ki: RaidSonic ICY BOX IB-1817M-C31.
Ott akadtam meg, hogy van ez a B-key, meg M-key dolog, es nem nagyon ertem, hogy mik ezek, es hogy kell-e ez nekem, hogy mindkettot tudja.
Ami tuti ziher, hogy gyorsan mentenem kene egy MZVLB256HAHQ SSD tartalmat. Amirol mondjuk nem tudom, hogy M, vagy B.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6093) King Unique válasza tvamos (#6092) üzenetére


King Unique
titán

Ez a B-key és M-key téma egy másik esetnél már ki lett tárgyalva itt.
A Samsung MZVLB256HAHQ elvileg M-key M.2 PCIe NVMe SSD, az ICY BOX IB-1817M-C31 külső háznál pedig adott azon formátum támogatása.
Ha OEM SSD-ről - a Samsung PM981 / PM981a elvileg OEM SSD - van szó, akkor viszont gondok lehetnek a külső ház felőli támogatással, ahol a linkelt példa pont az említett külső háznál szemlélteti ezt Példa: [link] + [link] + [link] + [link]. Ez esetben pár kivételével (példák) nem feltétlen lehet olyan külső házat ajánlani, ami 100%-os bizonyossággal támogat OEM SSD-ket, sőt lehetőség szerint jobb inkább kerülni USB-s külső házakban (is) az OEM SSD-k használatát.

[ Szerkesztve ]

(#6094) tvamos válasza King Unique (#6093) üzenetére


tvamos
nagyúr

Akkor erre a problemara (gyorsan mentenem kene egy MZVLB256HAHQ SSD tartalmat) nincsen megoldas? (Marmint az okes, hogy bootolok clonezillat USB drive-rol.)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6095) Graphics válasza tvamos (#6092) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

M key.

PM981 és 981a-t én egy Orico m.2 NVMe házban használtam, azt tudta.
Az általad használt típusból van nálam, azzal működött.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#6096) tvamos válasza Graphics (#6095) üzenetére


tvamos
nagyúr

Valami ilyesmi? Milyen chipes a tied?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#6097) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Na ennyit az "Optane pendrive" projectemről... (nem néztem át elég alaposan a fényképeket a tucatnyi variánsról, hogy melyik vágható ekkora méretre). :(((
Látott már valaki viszonylag olcsó 22x44-es méretű USB 3.1 apa csatis NVMe házat?

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#6098) szkutyi


szkutyi
őstag

Sziasztok.
Vettem egy WD blue hdd-t. Keresek olyan 3.5" házat ami tudja legalább az usb 3.0át, és ha leáll a Windows, akkor leállítja ő is a hdd-t...jelenleg ami van dokkolóm, az csak kiparkoltatja..:/
Persze legyen uasap támogatás is..mit tudtok ajánlani?köszi :)

(#6099) King Unique válasza szkutyi (#6098) üzenetére


King Unique
titán

A 3,5"-os külső házakkal a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, nem ez. Amit végül sikerült megtalálni és ott feltenni a kérdést, oké, folytatás ott.

(#6100) tvamos válasza King Unique (#6093) üzenetére


tvamos
nagyúr

ICY BOX IB-1817M-C31-et vettem, (kolegamtol, hasznaltan, kiprobalas utan,) azzal mukodik ez a Samsung MZVLB256HAHQ SSD.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.