Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  ThinkPad (NEM IdeaPad) (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-06-17 21:32:33

LOGOUT.hu

Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#32801) norbiphu válasza Declare (#32799) üzenetére


norbiphu
senior tag

például [link] [link] [link]

+ amiket kidobott találatként x220 msata options/recommendations keresésre a google. :)
a 60-80 fokot hol olvastad? az elég soknak tűnik, nem láttam ilyenre panaszt lenovo meg nbreview fórumokon.

[ Szerkesztve ]

"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"

(#32802) Dr. Akula válasza Gondwana (#32797) üzenetére


Dr. Akula
félisten

Az USB2 ennyit tud. Érdemes venni USB3-as Express Card kartyat. Aramot mondjuk nem nagyon ad le, vinyót lehet nem hajtja meg, csak külső tappal, SSD-t még nem próbaltam, de azt talan.

(#32803) soldi3r


soldi3r
veterán

urak, pakolok
x60s palmrest és hűtő egy köszönömért vihető

E30 (oo=[][]=oo)

(#32804) Declare


Declare
őstag

audi100td Screammm

A 60-80 fokot csak úgy mondtam, ez van feltüntetve az sima sata3 as 2,5" ssd nél max hőmérséklet tartománynak. + Másik topicban mondta valaki, hogy ezek az msata ssd k melegedős dolgok és a kettő infóból következtetve hangosan gondolkodom...ezen kívül realitásnak is tűnhet, egyrészt kisebbek mint egy 2,5 ös ssd, másrészt olyan helyre kerül, ahol talán nincs úgy átgondolva a hűtés kérdés.
Azért a notikban a hdd helye valószínűnek tartom, hogy úgy van megtervezve, hogy gondoltak rá, hogy az ott melegedni fog, míg az az msata hely egy slot valahol a gép beésejébe ahova az ember betuszakol egy mini ssd t, ami biztosan melegszik és kérdés ez hogy hat a gép belsejében a hőmérsékletre :F

Vagy nagyon rosszul gondolom?

ezeket a linkelt fórumokat mindjárt átolvasom :R

(#32805) Dr. Akula válasza Declare (#32804) üzenetére


Dr. Akula
félisten

A notivinyónak semmilyen hűtése nincs, egyszerűen nem melegszik annyira hogy kéne.

(#32806) sutszi válasza Declare (#32804) üzenetére


sutszi
veterán

A 60-80 fokot csak úgy mondtam, ez van feltüntetve az sima sata3 as 2,5" ssd nél max hőmérséklet tartománynak.
Linkelnéd ezt az adatlapot?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#32807) Chaser válasza Dr. Akula (#32802) üzenetére


Chaser
titán

2.5" vinkót meghajtja, ha 7k2 rpm-es akkor kell külön segédtáp, de elég csak másik usb-re kötni.. Múltkor pont egy ssd-t nem hajtott meg táp nélkül, csak lestem:) 32 GB-s IBM ssd volt. 3.5" hdd-hez meg így-úgyis kell külső táp.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#32808) lapa válasza audi100td (#32788) üzenetére


lapa
veterán

azért néha elég nehéz eset tudsz lenni.

(#32809) audi100td válasza lapa (#32808) üzenetére


audi100td
nagyúr

Tudom, de te se panaszkodhatsz. :)

[ Szerkesztve ]

(#32810) Declare válasza sutszi (#32806) üzenetére


Declare
őstag

Sok? Mert ha így kérdezed, akkor lehet ez a környezet hőmérséklete, ahol működni tud :B nekem nem volt egyértelmű

corsair : operating temp : 0-70fok

Dr. Akula: nem úgy értem, h külön hűtése van, de feltételezem, nem úgy építi be pl a lenovo a gépeibe a winyót, hogy na ezt hova tegyük? itt van egy kis hely még itt elfér :) szerintem azért ki van találva, ott a légáramlás hol, hogyan megy...pc be is pl a mobil rack ekbe van külön hűtés a winyónak, szóval azért azok tudnak melegedni

(#32811) Sensei válasza Declare (#32810) üzenetére


Sensei
tag

Ezen hőfokok között garantált a működése (környezeti hőmérséklet). :K

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok hülye, csak van a fejemben néhány hibás szektor.

(#32812) zooleeb


zooleeb
csendes tag

Sziasztok!

Ha valakit érdekelnek gyári IBM/Lenovo alkatrészek nézzen be ide [link]!

köszi:zooleeb

Ami nem kínai az hamisítvány!

(#32813) lapa válasza audi100td (#32809) üzenetére


lapa
veterán

összefoglalom, miért gondolom hogy van fogyasztásbeli különbség a két gép között. alapvetően két okból:

1. idle minimum feszek. elvileg ezek nem módosíthatók, úgy gondolom 1-2 tized wattot számítanak. bizonyára nem jelentős, de valami. eddig nem sikerült autentikus pro vagy kontra bizonyítékot felmutatni a módosíthatóságra, de nálam linuxon például bizonyítottan nem lehet lejjebb menni (két SL és egy U gépen se).

amennyire én értem minden cpu a saját osztálya minimumára van beállítva gyárilag is, de lehet hogy ezt rosszul értem. lejjebb lesz szó a datasheetről, ami idle állapotos akkuidőt ismertet. a fentiek alapján a p de facto többet kéne fogyasszon. az lehetséges, hogy a különbség még tizedwattnál is kisebb. csak két tökazonos konfigú géppel lehetne kideríteni pontosan.

2. magasabb frekikhez tartozó feszek. ezek módosíthatók. azt írod, alulfeszeléssel el lehet érni, vagy legalábbis közelíteni lehet a kettőt. persze, csakhogy ha a simát alulfeszeled, akkor az s-t még jobban, lévén lv cpu-k.

úgy gondolom lehetséges olyan eset, hogy az amúgy csúcs értékeket hozó cpu-n pont az egyik cache hibázott, ezért p-nek tokozták. egy ilyen akár ulv stabilitást is mutathat alulfeszelve, szóval mák esetén akár jobban alulfeszelhető, mint egy s cpu-ja. s-ben talán nem találni sokkal jobb cpu-t, mert azt elvileg ulv-nek tokozták. más kérdés, hogy kellett-e akkor épp annyi ulv, de ez is puszta találgatás.

egy további szempont lehet/ne, hogy a magasabb frekihez tartozó magasabb fesz az exponenciális görbe miatt mindenképpen többet fogyaszt adott mennyiségű tick alatt. ez már elég vékony jég, korábban ha emlékszel csináltunk ilyesmi tesztet és akkor több gépből (asszem x200s, t400 (s?) és x201 voltak) az jött ki, hogy mind pont ugyanannyit fogyasztott egy adott feladat elvégzése alatt. persze ez nem labor volt, szóval fenntartásokkal kell fogadni. szerintem az egész race-to-idle is inkább elvi szinten értelmezhető, mert az idlében töltött idő (emberre várás) úgyis ugyanaz (böngészés pl).

megnéztük és látom, hogy a két gép amúgy tök ugyanaz, belátom hogy a sejtésem helytelen volt. de érted, nem helmut posztja miatt, hanem mert tudományos alaposságal neki lett futva és ki lett derítve a valóság.

a valóság megismerésében sokat nem segít a datasheettel hadakozásod. hiszen míg a tömeg (ahogy te magad is írod, nem is értem miért született a poszt) a szénszál ill. megnézeum különbségéből logikusan adódik (és ilyen formában továbbra is helytálló).

eközben semmilyen többletinformációt nem közölsz arra vonatkozóan, miért van az idle, nem alulfeszelt akkuidő különbség. remélem megbocsátod, ha továbbra is azt vélelmezem hogy a datasheet infója helyes. amint látod elég jelentős időt szánok rá, hogy kiderüljön mik a tények.

az lenne a kérésem, hogy szorítkozzunk a fentiekre, cáfoljatok vagy erősítsétek meg a fent leírtakat, adjatok hozzá más érveket. ez részemről nem szent háború téma, a levonható következtetések azért elég széles termékpalettát érintenek és úgy gondolom elég fontosak. ahogy korábban Gondwana linkelte az xkcd-t: "it's important. a datasheet is WRONG on the internet."

(#32814) lapa válasza sutszi (#32790) üzenetére


lapa
veterán

elég érdekes a link, mert idle feszre ugyanazt írja mindkét esetben, más fogyasztással. ez nekem nem teljesen kerek, de nem szakértem a dolgot. amúgy az sl9400 már magasabb minimum, szóval az oldal szerint ~0,5w a különbség.

eszerint lennie kéne olyan wines x200s emberkének, aki tud 5,3w körüli minimumot linkelni. úgy általában: ha valakinek a korábban linkeltnél alacsonyabb fogyasztása van (x200 vagy s), az írja be legyen kedves.

eddig ha jól értem a win alatti (prohardver) minimumok:

x200: 5,86w
x200s: 6,56w

de ha audi100td tudsz pm screenshotot (nem beírást), akkor játszhat udo is. szóval ha tudsz a fentieknél kisebbet, akkor linkeld lsz.

[ Szerkesztve ]

(#32815) audi100td válasza lapa (#32814) üzenetére


audi100td
nagyúr

Nem tudok linkelni, jelenleg csak az X201 van a tulajdonomban.

(#32816) soldi3r válasza lapa (#32814) üzenetére


soldi3r
veterán

azért 5.8w természetesen nem volt stabil, ugrált 5.7-6.4 között, épp ezt sikerült elcsípnem
igazából talán összehasonlítani úgy lehetne, hogy ugyan azt az image-et feltolni 2 azonos felszereltségű gépre, azt' hajrá
szerintem a 2 fő fogyasztó nálam nem eszik sokat, samsung ssd és ledes lcd
szvsz. idle-ban az általad is említett 0.7 watt különbség lehet az "s" javára

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#32817) Tikakukac válasza lapa (#32814) üzenetére


Tikakukac
titán

A legjobb az lenne ha valaki bevállalná és lecsontoznánk 2 gépet.
Kijelző, SSD vagy vinyó és minden más ugyanaz, csak az alaplapot cseréljük meg. Ennél jobbat és pontosabbat nem tudok elképzelni.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#32818) Gondwana válasza Tikakukac (#32817) üzenetére


Gondwana
addikt

(ilyen ötleteket vàrtam egy mérnökjelölttől! Kb. hasonlìt arra, amikor vìzimértéket veszek: kipakolok a legolcsòbbòl 7-8db-ot az üzlet padlòjàra, majd mindet megfordìtom 180-nal. Amelyik leginkàbb ugyanazt mutatja, mint megfordìtva, azt veszem meg)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#32819) sutszi válasza lapa (#32814) üzenetére


sutszi
veterán

Mondjuk én meglepődtem, hogy a T7500 7.1W-ot megkajál (Deep Power-Down mode) esetén, míg a penryn magos utódai (T8300/T9300...stb) 3.92W-ot.
Én ugye T61-es ligában keresem a jót... :DDD
Szóval úgy tűnik nem kevés értelme van a 65 -> 45nm váltásnak.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#32820) mitulabattyi válasza soldi3r (#32803) üzenetére


mitulabattyi
aktív tag

Engem érdekelne, akár mindkettő. :C

(#32821) soldi3r válasza mitulabattyi (#32820) üzenetére


soldi3r
veterán

tied lehet, akár mind a kettő :)

E30 (oo=[][]=oo)

(#32822) mitulabattyi válasza soldi3r (#32821) üzenetére


mitulabattyi
aktív tag

Megy egy PM.

(#32823) Skelemaki válasza lapa (#32814) üzenetére


Skelemaki
csendes tag

Ha már tényleg abszolút minimumokra vadászunk: [link] (X200s)

(#32824) buvartacsko válasza Skelemaki (#32823) üzenetére


buvartacsko
addikt

én csak azt nem értem mi az értelme ennek, se hang, se wifi, minimum fényerő... tehát kb nem sok mindenre lehet használni így a gépet. csak nézni hogy jajdejó 4.9 wattot fogyaszt ..

(#32825) Tikakukac válasza buvartacsko (#32824) üzenetére


Tikakukac
titán

Ez már inkább kíváncsiságvágy. Jó, persze én is netezésre meg doksipörgetésre használom a másik gépet, tehát nem egész nap áll (majd) 5w fogyasztáson, de már marhára érdekel, hogy azonos körülmények között tényleg megfogja-e fogyasztásban az elviekben erősebb és zabásabb proci a kisebbet.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#32826) audi100td válasza Tikakukac (#32825) üzenetére


audi100td
nagyúr

szerintem valamit erősen félreértettél, senki nem mondta, hogy megfogja, max alulfeszelve erősen megközelíti

(#32827) Tikakukac válasza audi100td (#32826) üzenetére


Tikakukac
titán

Ha már ilyen 1-2 tizedre is odakerül az már bőven megfogást jelent. Egy 17W TDP-s és 25W TDP-s procikat akarunk összehasonlítani. No itt ha tényleg csak ilyen már-már hibahatáron belüli különbség van akkor hatalmas fatal error lenne gyártói és egyéb szinteken. Is.

Ekkora különbségnek mondjuk gyártás eleje és vége közötti esetlegesen gyártásból adódó fejlesztések miatt kéne, hogy legyen. Nem pedig két procicsalád között. Még inkább nem egy erre épülő takarékos változathoz képest.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#32828) audi100td válasza Tikakukac (#32827) üzenetére


audi100td
nagyúr

Idle szerintem teljesen egyéretlmű hogy közel azonos szinten fogyasztanak, én összességében értettem.

(#32829) Tikakukac válasza audi100td (#32828) üzenetére


Tikakukac
titán

Igazán mindegy is, majd ha valaki felajánl egy sima x200-at (vagy tudok szerezni esetleg magamnak is valahonnan olcsón) egy teszt erejéig, akkor minden kiderül. Addig meg maradunk az ötleteléseknél.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#32830) Skelemaki válasza buvartacsko (#32824) üzenetére


Skelemaki
csendes tag

Így igaz, viszont ez könnyen összehasonlítható beállítás, amiben főként maga az alaplap a fogyasztó. A témaindító kirívóan alacsony X200-as mérés is hasonló beállításokkal készült.

(#32831) norbiphu válasza audi100td (#32791) üzenetére


norbiphu
senior tag

kár, hogy ezeket még nem lehet kapni belföldön, vagy csak én kerestem rosszul. külföldről meg nem szívesen rendelném meg, gondolom a garanciális ügyek intézését kicsit megnehezíti. :)

"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"

(#32832) franc0


franc0
őstag

No, ha már a fogyasztás a téma.
Arról van infó, hogy milyen procik lesznek az új gépekben? Csak azért kérdem, mert itt ez a Core i7 3612QM nevű bestia egy asztali i5 teljesítményével, 35W-os TDP osztályban... Szóval elvileg akár az X230-ba is simán be lehetne tenni ezt a brutális processzort.

ThinkPad X200 X201 alkatrészek: http://bit.ly/Qcadc4

(#32833) norbiphu


norbiphu
senior tag

nincs valami tippetek arra, hogy dummy expresscardot (54mm) hol tudnék szerezni?
alapból üres a slot (ami a palmrest bal fele alatt van közvetlenül), és ha itt kapom fel a notebookot akkor a palmrest alja hozzáér az expresscard ajtóhoz egy nem teljesen szimpatikus/kellemes hang kíséretével.

[ Szerkesztve ]

"Hmm," sed teh lolrus. "Maybe we shud go ask Ceiling Cat?"

(#32834) azbest válasza norbiphu (#32833) üzenetére


azbest
félisten

hát ebay-en meglepően drágán adják őket [link]
annyiért már talán valami igazi funkcióval bíró kártyát is találni, például 10 dolcsi alatt usb2 vagy usb3 vagy esata kártyákat is találni.

(#32835) tototos


tototos
őstag

Sziasztok!

Látva az ssd árakat nagyon elgondolkoztam egy 64gigás vételén a jó kis T61-be. Az lenne a kérdésem hogy van valamilyen ajánlott típus amit érdemes megvenni? Aprón ezeket találtam:
Samsung 830
2.5" OCZ Vertex Plus 60GB (R/W: 185/90 MB/s) rendelésre: 15900.-
2.5" OCZ Petrol 64GB (R/W: 185/95 MB/s) 17000.- KÉSZLETEN!!!
2.5" OCZ Octane 64GB (R/W: 180/90 MB/s) rendelésre: 15900.-
OCZ Agility 3 60GB - 18,300 Ft

(#32836) sutszi válasza tototos (#32835) üzenetére


sutszi
veterán

Az OCZ-vel kapcsolatban sok volt a panasz. Konkrétat nem tudok mondani, mert pletyka szintjén hallottam...
Én a 830-at venném....

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#32837) audi100td válasza tototos (#32835) üzenetére


audi100td
nagyúr

Én ezek közül választanék: Crucial M4, Samsung 830, Samsung 470

(#32838) Dr. Akula válasza sutszi (#32836) üzenetére


Dr. Akula
félisten

A 830 az frankó. OCZ-vel nemtom mi a baj, a SandForce-al van baj, hogy csak tömörítetlen adatokon hozza a reklamozott szintett, amúgy felére esik a teljesítménye. De az minden SF-es SSD-vel ugyanígy van. Samu 830 vagy Intel X-25M a legjobb valasztas. Utóbbi még 32 nm-es, jobban bírja a gyűrődést, és amúgy is egy etalon.

(#32839) azbest válasza tototos (#32835) üzenetére


azbest
félisten

A samsungokra nem szokott panasz lenni. Nekem előző generációs sata2-es van.
Vertex plus az egyik itteni gépben megy, érzésre az is gyors volt (de azt desktop gépben, xp-vel próbáltam). Szerintem érdemes lehet megnézni, hogy milyen iops értéket ír a gyártó rájuk, a több az jobb.

(#32840) franc0 válasza tototos (#32835) üzenetére


franc0
őstag

A legolcsóbb is tökéletesen megfelel. X200-amban volt már Samu830 és Intel X25-V, érzésre a különbség ZÉRÓ.
Bár én a beugró OCZ-ket hanyagolnám azért, Agility3 jó lesz. Samura van jobb forrás szerintem az aprón.

ThinkPad X200 X201 alkatrészek: http://bit.ly/Qcadc4

(#32841) soldi3r válasza audi100td (#32837) üzenetére


soldi3r
veterán

én is ezek között válogatnék, de ezek között a legolcsóbbat keresném, t61-be elég, inkább nagyobb legyen mint gyorsabb

(#32833) Screammm, szerintem nekem van

(#32827) Tikakukac, 1-2 tized szerintem nem reális különbség, de bőven 1w-on belül van az idle fogyasztás különbség

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#32842) Chaser válasza tototos (#32835) üzenetére


Chaser
titán

Samu 830 jó, vertex plus egy rakás trágya:), samu 470 jó, kingston v200plus szintén, a sima 200 nem!, adata szintén, agility3-ról se mondanak olyan rosszat, de nem sokkal drágább az amelyikről jókat mondanak és fentebb felsoroltam őket.

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#32843) tototos válasza soldi3r (#32841) üzenetére


tototos
őstag

16 ezerért találtam Crucial M4-t. Megéri a samsung a plusz 2-3 ezer forintot?

(#32844) audi100td válasza tototos (#32843) üzenetére


audi100td
nagyúr

Elég hasonlóan teljesítenek, szerintem nem ér meg plusz pénzt a samu, meg úgy is T61 lesz a korlátozó tényező.

(#32845) Declare válasza franc0 (#32832) üzenetére


Declare
őstag

T530 esetén: i7-3610qm, i7-3720qm. Legalábbis az első körben most júniusban ezek jönnek.

Az edge be lesz i7-3612qm is!

(#32846) mobal


mobal
MODERÁTOR

Heló!

ThinkPad T420 esetében mennyivel fogyaszt többet egy NVIDIA Optimuszos konstrukció? Jelentős? Kártya hiba még mindig "probléma" ?

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#32847) Dr. Akula válasza mobal (#32846) üzenetére


Dr. Akula
félisten

Mindig is az lesz, Abu85 szerint a szoftveres atkapcsolasok mindig függeni fognak a driverek "összhangjatól", ha egyiket frissítik, mindig ott a para hogy nem fog visszakapcsolni a masikra. Én is azért tettem le róla, ez így túl nagy ar, fontosabb a stabil, kiszamítható működés.

(#32848) soldi3r


soldi3r
veterán

az x200 dokkolóba mindegy milyen hdd-t teszek? ott már megeszik mindent?
egy samsung HN-M500MBB és egy wd WD5000BPVT között vacilálok

E30 (oo=[][]=oo)

(#32849) gari24


gari24
tag

Hali

Egy ilyen gépen
http://hardverapro.hu/apro/ibm_lenovo_t500_6_honap_garanciaval/hsz_1-50.html
ha játszani támadna kedvem kb. milyen kaliberű játék futna el ??

válaszodat előre is köszi

(#32850) Tikakukac válasza gari24 (#32849) üzenetére


Tikakukac
titán

Itt tudhatsz meg róla pár dolgot, ez alapján már be tudod lőni, hogy mi megy és mi nem rajta.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  ThinkPad (NEM IdeaPad) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.