Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35951) Toobee


Toobee
veterán

Rotel RHB-10-et esetleg hallott már valaki?

https://barbieripnk.hu/

(#35952) #71562240 válasza r4z (#35948) üzenetére


#71562240
törölt tag

Szerintem is jó vétel lenne. Új árát nézve is a jobb erősítők közé tartozott, még ha nem is ez volt minden Marantzok legsikeresebbike, inkább a teljesítményre ment rá, és egy kicsit csorbát szenvedett a hang szépsége, úgy általában a Marantz standardhoz képest. Új árán viszonylag jó vétel volt, de nem "feltétlenül", ennyiért azonban "feltétlenül" jó vétel. (Bár nem tudom, hogy lehet szinte makulátlan. :D )

(#35953) r4z válasza #71562240 (#35952) üzenetére


r4z
nagyúr

Csak a szokásos hajszálkarcok, illetve két apró festék- vagy gumitalpmaradvány(?) a tetején, amit szerintem el lehet tüntetni nyomtalanul.

Köszönöm a megerősítést, belevágok. :)

[ Szerkesztve ]

Into the void, into the emptiness, into the place beyond form

(#35954) Iomega válasza r4z (#35948) üzenetére


Iomega
őstag

Megveheted, írtam is, de szerintem nem fogja odaadni a gazdája annyiért. Próba szerencse.

Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

(#35955) blattida válasza Toobee (#35951) üzenetére


blattida
nagyúr

Igen, de nagyon régen. ;]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#35956) Toobee válasza blattida (#35955) üzenetére


Toobee
veterán

És van még feleleveníthetõ emléked róla? Most is egy öregecske Rotel zenél nálam.

https://barbieripnk.hu/

(#35957) blattida válasza Toobee (#35956) üzenetére


blattida
nagyúr

Nagyon dinamikus volt a hangja, pontos, pezsgő, viszont valami nem teljesen stimmelt vele, mert mindezek mellett egy kicsit fárasztóvá is vált anno, emlékeim szerint.
Azért a Tiéd kicsit más...

Tudnál szerezni egyet olcsón? Tudod, ez sztereó, egy igazi erőmű. ;]

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#35958) Toobee válasza blattida (#35957) üzenetére


Toobee
veterán

Focal mellé kellene valami, ami hozzá méltó. A mostani még a házimozi rendszer maradéka. Egyébként sztereóra sem rossz, fõleg mióta Zoli kezelésbe vette. Maga a karakter nagyon tetszik, ezért szívesen maradnék Rotel vonalon. A másik opció, egy Emotiva XPA-2. Hasonló árban lennének, igaz az egyik vacsi új, a másik meg '91-96-ig között születhetett.

https://barbieripnk.hu/

(#35959) blattida válasza Toobee (#35958) üzenetére


blattida
nagyúr

Szerintem a Rotel jobb választás lenne a Focalhoz és a régebbi rotel sokkal jobb, mint az újabb. házimozis.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#35960) Toobee válasza blattida (#35959) üzenetére


Toobee
veterán

Sajnos XPA-t hallgatni se tudnék vétel elõtt, bár már az UPA-2 is nagyon tetszett, a nagyobb modell meg csak nem sikerült rosszabbul.

https://barbieripnk.hu/

(#35961) nebulo5


nebulo5
senior tag

Egy fórumtársunk jóvoltából, a HM topicban már megtalálható egy érdekes cikk a zenei anyag tömörítésével kapcsolatosan! Gondoltam, itt, ebben a topicban, még inkább helye lenne neki!

Üdv: nebulo

(#35962) andorra válasza nebulo5 (#35961) üzenetére


andorra
őstag

Kicsit mosolyogtam a cikken. Mert ez számomra olyan, mintha azt kutatnák tudományosan, hogy érzik-e az emberek a változást például akkor, ha a lakásból kimennek a friss levegőre?
Akik az mp3-at jól használható hifi formátumnak ítélik, semmilyen cikk, vagy bizonyíték hatására sem változtatják meg a véleményüket. Mindíg azt fogják vallani, hogy azok, akik magasabb hangzás-igényűek, azok eltúlozzák azt a különbséget, amit Ők egyébként általában nem is hallanak. Ezért legyakrabban mások ezirányú képességét hajlamosak kategórikusan kétségbe vonni, ami a hétköznapi életben, egy megszokott, általános jelenség, azonban egy hifi fórumban ez mégiscsak elképesztő.

(#35963) #71562240 válasza nebulo5 (#35961) üzenetére


#71562240
törölt tag

Én is pont ennek a cikknek linkelésével akartam kezdeni a napot, apró adalékként ahhoz, amit már többször felemlegettem, hogy a hifi-audiofília utóbbi fél évszázadának története részben arról szól, hogy a házi zenereprodukálás jelenségeivel kapcsolatban a fizikai és pszichológiai tudományok fejlődő méréstechnológiája hogyan közelíti meg egyre jobban, hogyan támasztja alá egyre inkább az audiofilek tapasztalatait (nagyon ritkán pedig korrigálja).
Meg kell jegyezni persze, hogy az eredeti kísérletek eredményeiről az Indexbe írt ismertetőn jól látszik, hogy az újságírónak nem sok fogalma van a témáról, ezért konkrét hibákat is vét, másrészt a jelek szerint nem is az eredeti kutatási jelentésből dolgozott, hanem csak gyorsan adaptált egy másik, szintén elég esetleges színvonalú ismertető újságcikket, de azért a lényeg jól látszik, a tudomány lassan-lassan elkezdi tudni mérni azt, amit az audiofilek régóta mondanak, és egy közembernek szóló orgánumban is ki lehet mondani nyilvánosan olyasmit, hogy rosszul szól a tömörített zene.
Engem főképp két dolog zavar az úgynevezett tömörített zenék kezelésével kapcsolatban. Az egyik az, hogy a globális média és a globális marketinggépezetek hatására a világban eddig soha nem látott mértékben üli torát a konzumidiotizmus, amire ha hasonlatot akarok mondani, akkor újólag felemlegetem, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még mindenki harsányan és gúnyosan röhögött, ha olyasmit hallott, mint a néha a QUAD-vezér Peter Walker-nek, néha az egyik tervezőjének tulajdonított mondat, miszerint "minden azonos színvonalon (jól) megépített erősítő egyformán szól", manapság azonban a zenehallgatók jelentős része is hosszú éveken keresztül automatikusan elhisz olyan marketingszlogeneket, miszerint a tömörített zenei formátumok a hallásérzékelésünk korlátait kihasználva, olyan módszerekkel tömörítik a zenét, amely módszerek minőségrontó hatását nem halljuk meg. Az ilyesmin manapság szinte senki sem röhög harsányan és gúnyosan, legfeljebb a vakmerőbb-öntudatosabb állampolgárok vitatkozni mernek vele. A másik, ami zavar, és szintén a konzumidiotizmus eredménye, hogy sosem beszélünk arról, hogy mindegyik digitális hanghordozó-formátum immanensen, definíció szerint tömörített formátum. A tömörítés mértéke függ a formátum fajtájától, és persze a mintavételezési frekvenciától, ilyen módon az SACD kevésbé tömörített,mint a CD, az pedig kevésbé tömörített, mint a 128kbps-os MP3, de a lényeget tekintve ezek teljesen egyívású hanghordozók, azaz a valóság digitális tömörítvényei, szintetizálásai. Az SACD is tömörített zene, nem csak az úgynevezett tömörített zenék. Az, hogy erről nem beszélünk, természetesen azért zavar, mert a CD, mint digitális hanghordozó megjelenése óta nagyon sokan azt hiszik, hogy az a szinuszhullám, amit az oszcilloszkópon látnak, az azonos az eredeti zenei hangjelenséggel, ergo azt hiszik, hogy ha a szinuszhullám az oszcilloszkópon rendben van (helyre van állítva), akkor már vissza is kaptuk az eredeti hangot. Ezzel kapcsolatban, megintcsak hasonlatként, megemlíteném azt a fényévnyi különbséget, ami egy valós hegedű vagy hegedűkórus hangja és egy szintetizátorról elhangzó hegedű vagy hegedűkórus hangja között van. A digitális hanghordozók és lejátszókészülékek is ugyebár definíció szerint szintetizátorok - no persze szintetizátor és szintetizátor hangzáshűsége között is igen jelentős különbségek vannak.

[ Szerkesztve ]

(#35964) kavics325i válasza #71562240 (#35963) üzenetére


kavics325i
őstag

Valahol ugyanazt mondod mint amit én is csak másik nézőpontból. Ugyanis ha valami nem az akkor nem az. Ebből adódóan mondom,hogy az ár képzésnek nem lehet indoka,hogy ez jobban hasonlít rá.

" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )

(#35965) #71562240 válasza kavics325i (#35964) üzenetére


#71562240
törölt tag

Már hogyne lehetne indoka? Az az egész tevékenység célja, hogy minél jobban hasonlítson rá. Ergo, ami jobban hasonlít, azt drágábban lehet eladni, amellett, hogy általában drágább is létrehozni a nagyobb hangzáshűségű berendezéseket, hangfelvételeket, mint a kevésbé hangzáshűeket. Tehát továbbra is az ellenkezőjét mondom, amit te.

(Mindemellett, én egyébként híve lennék egy olyan társadalmi rendszernek, amelyben mindenki az elvégzett munkamennyisége és a szükségletei szerint kap a köz javaiból, de egyelőre az ember olyan társadalmakban él, amelyekben a sikeresség szabja meg, hogy ki mennyi jövedelmet húz - továbbra is hozzátéve, hogy a nagyobb hangzáshűségű berendezések kifejlesztése és készítése nem csak szerencse és születési adottság kérdése, hanem általában a befektetett költségekkel is arányos, a befektetett költség pedig természetszerűleg árdrágító tényező.)

[ Szerkesztve ]

(#35966) andorra válasza #71562240 (#35963) üzenetére


andorra
őstag

Nem vitatható, hogy minden digitális formátum tömörített, sőt az sem, hogy ez minden esetben hallható különbséget is eredményez. A CD formátum, tehát egy kompromisszum, viszont ezt majdnem szükségszerű, ésszerű el is fogadni, extrém esetektől eltekintve. Az mp3 ezzel szemben, már önként (és dalolva) vállalt korlátozás és minőségvesztés. A CD-nek sajnos sem az LP, sem az SACD nem teljeskörű alternatívája.

(#35967) #71562240 válasza andorra (#35966) üzenetére


#71562240
törölt tag

"A CD formátum, tehát egy kompromisszum, viszont ezt majdnem szükségszerű, ésszerű el is fogadni, (...) A CD-nek sajnos sem az LP, sem az SACD nem teljeskörű alternatívája." Sajnos ez a nagy helyzet, emiatt én szomorú panda vagyok - mindamellett, hogy most már a CD is kihalófélben van a méginkább kompromisszumokkal szemben, ami miatt még szomorúbb panda vagyok, és a vége az lesz, hogy mehetek a Kiégett Kabalák Szigetére.

(#35968) Deadzone41 válasza #71562240 (#35963) üzenetére


Deadzone41
őstag

"minden azonos színvonalon (jól) megépített erősítő egyformán szól"

csak kíváncsiságból, sikerült már ezt valakinek megcáfolnia valami kontrollált, hiteles vaktesztben?

(#35969) #71562240 válasza Deadzone41 (#35968) üzenetére


#71562240
törölt tag

Ááááá, dehogy. Csak placebózunk azóta is, és az emiatti kognitív disszonanciáinkat racionalizálgatjuk.

(Szerk.: Ne haragudj, de ezt a kérdést nem tudom komolyan venni. Még költői kérdésként se tudnám értelmezni, nemhogy komoly kérdésként. Mondhatnám, hol él aki ilyet kérdez, de hát tudom, hogy te se most jöttél le a falvédőről, úgyhogy nem fogom agyilag, hogy ezt most miért kérdezted.)

[ Szerkesztve ]

(#35970) Deadzone41 válasza #71562240 (#35969) üzenetére


Deadzone41
őstag

teljesen mindegy, hogy én mit gondolok, pusztán a tényre vagyok kíváncsi.

(#35971) #71562240 válasza Deadzone41 (#35970) üzenetére


#71562240
törölt tag

Na de éppen erre utaltam, hogy a tényre nem lehetsz kíváncsi, a tényt nem kérdezheted, hiszen nem most jöttél le a falvédőről, nem Oszlopos Simeonként éltél eddig a pusztában az oszlop tetején, nem vagy újszülött csecsemő, tehát a tényre tudod a választ, természetesen. Már ezt magyaráznom is nevetséges és hihetetlen.
Még majd az következik, hogy linkeljek egyet.

[ Szerkesztve ]

(#35972) Deadzone41 válasza #71562240 (#35971) üzenetére


Deadzone41
őstag

nem tudom a választ, nem kutattam utána. miért kérdeznék olyat amire tudom a választ? tudnál linket adni róla? <- :))

[ Szerkesztve ]

(#35973) andorra válasza Deadzone41 (#35972) üzenetére


andorra
őstag

Éppen egy tegnapi hír:
AP hírügynökség: Brit kutatók legújabb kutatásai bebizonyították, hogy minden erősítő teljesen egyformán szól, csupán az emberek hallanak köztük különbséget.

(#35974) #71562240 válasza Deadzone41 (#35972) üzenetére


#71562240
törölt tag

Kiindulópontunk ugyebár ez a hírhedett címeres ökörség volt: "minden azonos színvonalon megépített erősítő egyformán szól" (Más formájában úgy hangzik a kijelentés, hogy "Minden jól megépített erősítő egyformán szól.")

A kérdésedet tehát:
- Úgy érted, hogy lehetségesnek tartod, hogy a kijelentés óta eltelt mintegy fél évszázad alatt nem született mintegy hatszáznegyvenmillió "kontrollált, hiteles vakteszt" az ominózus kijelentés cáfolataként?
- Úgy érted, hogy lehetségesnek tartod, hogy egyáltalán igaz lehet egy ilyen kijelentés, miszerint "minden azonos színvonalon megépített erősítő egyformán szól"?
- Úgy érted, hogy egyáltalán értelmezhető kijelentés lehet egy ilyen kijelentés, miszerint "minden azonos színvonalon megépített erősítő egyformán szól"?

(#35975) krisztianAMG


krisztianAMG
senior tag

Szasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tűt cserélni egy Akai AP-Q310-en?

Előre is hálás köszönet!

(#35976) #71562240 válasza krisztianAMG (#35975) üzenetére


#71562240
törölt tag

Sehogy, mert nincs neki tűje.
Feltehetően hangszedőt (pick-up-öt) akarsz cserélni, ez esetben lehúzod a hangszedő csapjairól a vezetékeket, lecsavarozod a hangszedőt a hangkarról, felcsavarozod az új hangszedőt, színhelyesen a csapokra dugod a vezetékeket. (Lehetőség szerint végül beállítod, hogy lejátszás közben a megfelelő tűnyomás esetén a hangszedő alja minden irányból nézve párhuzamos legyen a lejátszandó lemezzel, vagyis a tű optimális szögben bújjon a barázdába.)

Tűje pedig a hangszedőnek van, a hangszedőről pedig nem tudjuk egyelőre, hogy milyen típus, mivel nem írtad meg, ellenben a hangszedők 99,5%-nál szervizre van szükség a tűcseréhez.

(#35977) krisztianAMG válasza #71562240 (#35976) üzenetére


krisztianAMG
senior tag

Köszi!

A gyári hangszedő van rajta.

(#35978) ozzy711 válasza #71562240 (#35974) üzenetére


ozzy711
őstag

Annak idején, ( 20-30 éve? ) csak azért mert valaki nagy szaktekintély mondta, ( talán egy quad mérnök :F )még egy pillanatra majdnem el is hittem .... ;]

[ Szerkesztve ]

(#35979) Deadzone41 válasza #71562240 (#35974) üzenetére


Deadzone41
őstag

lehetségesnek tartom. ha jól tudom nem sok erősítőről kering az éterben hiteles, kimerítő mérési eredmény. ha jól tudom ezek a mérőműszerek meglehetősen drágák, nincs minden sufniba egy. a gyártóknak, akik rendelkeznek a mérésekhez szükséges technikai feltételekkel, meg nem érdekük közszemlére tárni ilyen adatokat. ezekből kifolyólag nem egyszerű meghatározni mi számít "jó" erősítőnek, és kiválasztani a két modellt, amit tesztelnének a hallgatók. de ezek csak az én spekulációim.

igen és igen, de ez még mindig lényegtelen, hogy én mit gondolok.

(#35980) #71562240 válasza Deadzone41 (#35979) üzenetére


#71562240
törölt tag

Akkor tovább magyarázom. Nem mindegy, hogy mit gondolsz, mert:
- Az ominózus kijelentés, amellett, hogy címeres ökörség, konkrétan értelmezhetetlen kijelentés, nincs értelmezhető tartalma, nincs mit beszélni róla, mert ilyen kijelentés valójában nem létezik, azonkívül, hogy egyszer (vagy többször) valaki kimondta a száján. Hiába hangzott el, egy ilyen kijelentés nem a valóság része.
- Ha vesszük az elvi lehetőséget, hogy az ominózus kijelentés a valóság része, és értelmezhető tartalmat találnánk benne, akkor is olyasmit fogalmazna meg, ami eleve nem lehet igaz, megintcsak nincs mit beszélnünk róla, mert eleve, már csak logikailag sem lehet igaz, nemhogy tapasztalatilag.
- Igen, a kijelentés elhangzása(i) óta mintegy hatmilliónégyszázezer olyan "kontrollált, hiteles vakteszt" zajlott le a világban, amely "kontrollált, hiteles vaktesztek" (jelentős) hangzásbeli különbségeket mutattak ki olyan erősítők között, amelyeket a kijelentése révén a történelembe bevonult tervező "azonos színvonalon megépítettnek" "jól megépítettnek", "megfelelően megépítettnek" lett volna kénytelen minősítsen, tehát mintegy hatmilliónégyszázezer "kontrollált, hiteles vakteszt" cáfolta már meg az eredeti kijelentést, amelyen nincs mit megcáfolni, mert amellett, hogy címeres ökörség, eleve értelmetlen és értelmezhetetlen kijelentés.

Könyörgöm, ha Peter Walkert (vagy a tervezőjét) megkérdezték, hogy akkor most ezekután válogassa már ki legyen szíves, hogy konkrétan mely erősítők tartoznak az "azonos színvonalon", a "jól", a "megfelelően" megépített erősítők kategóriájába, akkor mit válaszolt? És ha kiválogatott néhány típust, mint "megfelelően", "azonos színvonalon" megépített erősítőt, akkor azok vajon egyformán szóltak? Vajon szólhattak egyformán? Vajon mindez lehetséges? Vajon mindez értelmezhető? Vajon miről beszélünk egyáltalán? Van millió-féle erősítőkapcsolás, millió-féle paraméter mentén hatással a hangzásra, vajon melyik kapcsolás "megfelelő", "azonos színvonalú"? Van millió-féle alkatrész, millió-féle paraméter mentén való hatással a hangzásra, vajon melyik alkatrész "megfelelő", azonos színvonalú? Van millió-féle...
De tényleg, miről beszélünk?

(#35981) ozzy711 válasza #71562240 (#35980) üzenetére


ozzy711
őstag

Igen, én meg kijelentem, hogy minden tisztességesen megépített autó egyformán jó! Vitának helye nincs! ;]

(#35982) Deadzone41 válasza #71562240 (#35980) üzenetére


Deadzone41
őstag

nem kell ezt túlmisztifikálni. rendelkezzen mindkettő kielégítő mérési eredményekkel (zaj, torzítás, frekiválasz, damping, meg tudom is én mik), ne legyenek illesztési bajok, földeletlen konnektor, meg ehhez hasonlók, és kész. ezen kívül legyenek meg az optimális tesztelési feltételek mint egyeztetett hangerő, gyors váltás lehetősége, nyugodt körülmények, kellően magas minta a szerencse kizárásához.

de ha valóban "hatmilliónégyszázezer" ilyen kísérlet történt, nem lett volna egyszerű mutatnod egyet, és megspórolni ezt a sok karaktert? :)

(#35983) Dorian válasza Deadzone41 (#35982) üzenetére


Dorian
félisten

(Kivételesen) :D Kammerernek teljesen igaza van. A kijelentés nem értelmezhető (mi a jó erősítő?) meg aki hallott már néhány erősítőt annak egyértelmű, hogy hülyeség is. Vitát akarsz generálni, vagy mi a célod?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#35984) andorra válasza Dorian (#35983) üzenetére


andorra
őstag

Persze, csak gyakran nem veszi észre, hogy értelmetlen kifejtő válaszokat adni, ilyen típusú kérdésekre.

Deadzone41
Millió erősítő tesztet lehet találni a neten, döntsd el magad, hogy neked melyik a hiteles. Mellesleg olyat meg egyáltalán nem fogsz találni, aminek az lett az eredménye, hogy több különböző erősítő között semmi különbség nem volt hallható.

[ Szerkesztve ]

(#35985) ozzy711 válasza Deadzone41 (#35982) üzenetére


ozzy711
őstag

Pl. itt egy, ha komolyan kérdezted.

(#35986) Deadzone41 válasza Dorian (#35983) üzenetére


Deadzone41
őstag

ebben a kontextusban mint írtam a "jó" erősítő ami nem szenved tervezési hibáktól, műszakilag rendben van, és a tudomány jelenlegi állása szerinti ismeretek alapján meghaladja a fülünk teljesítő képességeit a mérhető attributumokban.

aki hallott már néhány erősítőt annak egyértelmű, hogy hülyeség is.

ezzel nem értek egyet, van egy szkeptikus kisebbség aki nem így gondolja, pl közéjük tartozik az említett úriember is, aki a taglalt kijelentést tette.

andorra: pl

ozzy711: köszi, megnézem

(#35987) bajnokpityu válasza #71562240 (#35971) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Vigyázz, barátunknak csak az a vélemény mérvadó, amiről van link, mérés

deadzone:fogalmazz úgy,hogy a te füled nem hallja a differenciát.

[ Szerkesztve ]

eladó Kawasaki j300 robogó

(#35988) Ribi válasza Deadzone41 (#35986) üzenetére


Ribi
nagyúr

Nem létezik olyan, hogy tervezési hiba mentes. Minden tervezés kompromisszumokon alapul. Olyan relatív dolgok, hogy "műszakilag rendben" sem értelmezhető. Szóval már a kérdés sincs rendesen megfogalmazva, milyen választ vár bárki is? Eleve baromi sok féle erősítő van. Csak 1 félét tesztelnek? Csak olyat amiben ugyanazok a chippek/csövek vannak? Csak ugyanazok a drótok vannak? Mert ugye ez mind meghatározza a hangot. Mert ha nem, akkor kb ott vagyunk, hogy van aki nem hall különbséget mp3 és flac között. Ha ő ezt állítja, akkor igaza van, mert ő nem hallja. De más igen. Értelmetlen az egész felvetés.

[ Szerkesztve ]

(#35989) Deadzone41 válasza ozzy711 (#35985) üzenetére


Deadzone41
őstag

megnéztem, ez sajnos egyáltalán nem ad választ a kérdésre. ők csak szubjektív vélemény nyilvánítottak egyes készülékekről vakon. állítólag történtek mérések, de ezek eredményeit nem közölték.

Ribi: igazad van, nehéz/lehetetlen megfogalmazni a feltételeket, de lehet egyszerűsíteni a kérdést. megfelelő lehetne az is például, ha két elismert, különböző gyártótól származó, méréseken jól szereplő, stúdiós erősítőt tesztelne valaki. legalábbis szerintem, mivel igazolná, hogy a kielégítő műszaki belbecs ellenére is hallgató eltérések vannak köztük. két ilyen, hasonló árú eszközről senki nem állítaná, hogy "nem azonos színvonalon" vannak megépítve.

(#35990) Dorian válasza Deadzone41 (#35989) üzenetére


Dorian
félisten

A dolog kicsit abszurd. Valaki bemond egy nagyot, aztán most azt várod el, hogy más bizonyítsa az ellenkezőjét.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#35991) #71562240 válasza Dorian (#35983) üzenetére


#71562240
törölt tag

"...Kammerernek teljesen igaza van." (Kivételesen) Doriannak teljesen igaza van! Lehet, hogy ki is veszem az első hozzászólásból, hogy Doriannak sosincs igaza.

[ Szerkesztve ]

(#35992) Deadzone41 válasza Dorian (#35990) üzenetére


Deadzone41
őstag

elvárom? :N ez úgy történt, hogy kammerer abszurdnak nevezett egy állítást, én meg megkérdeztem, hogy van-e valami ezzel kapcsolatos kutatás, ami igazolná ezt. ezután vitáztunk arról, hogy értelmezhető-e egyáltalán a felvetés, én meg próbáltam mellette érvelni.

(#35993) bajnokpityu válasza #71562240 (#35991) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Vedd csak ki, volt már máskor is,h igaza volt.

eladó Kawasaki j300 robogó

(#35994) Dorian válasza bajnokpityu (#35993) üzenetére


Dorian
félisten

Ugyan, ne essünk túlzásokba :D Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység. :))

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#35995) #71562240 válasza Deadzone41 (#35989) üzenetére


#71562240
törölt tag

Egyébként akkor már érdekel, neked tényleg nincs semmi saját meghallgatásos tapasztalatod ahhoz, hogy ne az andorra részére, számodra valószínűleg hitelesként elfogadottként belinkelt, a Home Theater Focus által a Sound and Vision-né vált Stereo Review-ra hivatkozott típusú "teszteket" fogadd el hitelesként? (Lásd: a 200 dolláros Pioneer receiver ugyanúgy szól, mint a 6ezer dolláros Futterman monoblokkok, merthogy A-B vaktesztben a 25 fős közönségből csak hárman tudták többé-kevésbé eltalálni, hogy melyik szól! - Nooormális, Maaargit?) Neked tényleg semmi "audiofil" tapasztalatod nincs az ilyen elmeroggyantságok kivédésére? Ráadásul aztán az ilyenekből le kéne vonni a következtetést, hogy minden, "jól" megépített erősítő egyformán szól? (Láthatod, abból a feltételezésből indultam ki, hogy az említett "tesztelés" valóban megtörtént, hiszen a konkrét irománytól (amellyel már jónéhányszor találkoztam ilyen "bizonyítéklinkelések" révén) függetlenül is történnek hasonló esetek, - leginkább persze amerikai "egyetemistákkal" végzett szociálpszichológiai kísérletekben.) Úgy képzeltem, hogy ha mással nem, legalább fejhallgatóerősítőkkel van annyi összehasonlítási tapasztalatod, hogy nem az ilyen elmeroggyantságokból indulsz ki, nem ezek a mérvadóak számodra.
Aztán miért éppen az erősítőkre szorítkozott a QUAD-mérnök? Mi a helyzet a lejátszókészülékekkel, a hangdobozokkal, horribile dictu: a vezetékekkel? Ott is ez van, hogy csak megfelelően meg kell őket csinálni, és akkor egyformán szólnak?

Nemrégen valaki a Sony egyik SACD-fejlesztő mérnökét idézte ide, aki szerint nincs hallható különbség a CD és az SACD hangminősége között, merthogy...

(#35996) Deadzone41 válasza #71562240 (#35995) üzenetére


Deadzone41
őstag

azzal a cikkel semmi egyéb célom nem volt, mint cáfolni andorra egy állítását.
hangdobozos láncokkal szinte semmi ilyen irányú tapasztalatom nincs, sosem A-B-ztem, vakteszteltem ilyen erősítőket. Fejhallgatóerősítőket, dac-okat többször is vakteszteltem, "vakteszteltettem"

a hangdobozok, fejhallgatók, egyéb hangkeltők esetében egyértelműen megkérdőjelezhetetlen a dolog, ott az is kihívás, hogy két egyformát gyártsanak egyazon típusból. dB-s eltérések vannak két ugyan olyan doboz között is, szerencsére a fülünk ezt szépen korrigálja, és nem tűnik fel a bal-jobb oldal különbözősége.

Nemrégen valaki a Sony egyik SACD-fejlesztő mérnökét idézte ide, aki szerint nincs hallható különbség a CD és az SACD hangminősége között, merthogy..

ezt tök egyszerű lenne kideríteni, berippeled a két anyagot, aztán foobar abx.

[ Szerkesztve ]

(#35997) #10726912 válasza #71562240 (#35995) üzenetére


#10726912
törölt tag

Pedig tényleg nincs azok közt különbség...a teszt felénél kicseréltem a PIO-t egy remek Orion mikrós hifire és ugyanúgy szólt az is mint a mono blokkok. Sőt, a mikrós jobb volt, mert az sztereóba csapatta :P
(Bocs, de azt hiszem, ebbe a szintbe már ez is simán belefér :B )

(#35998) #71562240 válasza Deadzone41 (#35996) üzenetére


#71562240
törölt tag

Na hát azért az sem úgy működik, amit a hangdobozokkal fejhallgatókkal kapcsolatban mondasz, de ez most mindegy. A (szerintem) helyenként naiv, leegyszerűsítő szemléletedet jelzi (szerintem) az eddig az erősítőtémában írottak mellett a mostani utolsó mondatod is:
"ezt tök egyszerű lenne kideríteni, berippeled a két anyagot, aztán foobar abx." Hát dehogy! A CD és az SACD megítéléséhez CD-ket, SACD-ket kell hallgatni, CD-játszókról, SACD-játszókról, minél nagyobb felbontású, minél pontosabb információátvitelű rendszerekben! Általában véve a hifi, az audiofília gyakorlatának és tesztelési gyakorlatának lényege, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a forrásokból, készülékekből, rendszerekből, és akkor többet megtudunk róluk, mintha a lehető leglebutítottabb formában fogyasztjuk-vizsgáljuk őket. A lebutított körülmények közötti vizsgálat is arra való, hogy lebutított körülmények között IS megismerjük az adott készüléket, nem pedig a vakteszt véget butítunk. Éppen ezért, egyébként a "vaktesztek" az audiofil tesztelési gyakorlatnak amolyan "megtűrt páriái", mert a vakteszt körülményeinek létrehozásához többé-kevésbé le kell butítanunk a hangrendszert az eredeti képességeihez képest - lásd például kapcsolók (netán szoftverek?!?!?!) beiktatása... A-B teszteket is inkább párhuzamos kábelezéssel vagy kábelek folyamatos átdugaszolásával végzünk - máris sokkal nagyobbak lesznek a különbségek, mintha minden körülményt aszerint teremt meg a "tesztelő", hogy "jajj, csak a placebó hatást azt mindenképpen ki kell védeni".

(#35997) Tiger.huhhhh De ha négy monoblokkot használok, az már kvadróban csapatja! :Y

[ Szerkesztve ]

(#35999) #10726912 válasza #71562240 (#35998) üzenetére


#10726912
törölt tag

:D A quatró hangásról nem volt szó... :F
Köszönöm a vigyort :R

(#36000) #71562240 válasza Deadzone41 (#35996) üzenetére


#71562240
törölt tag

Egyébként, nagyon úgy látom, hogy te még nem olvastad Kammerer: Az első hozzászólás című művét...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.