Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40501) MasterMark válasza cigam (#40500) üzenetére


MasterMark
titán

Az egyik magyar kiosztás, a másik meg nem.

Switch Tax

(#40502) cigam válasza MasterMark (#40501) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Hopsz :B Csak a Q gombra figyeltem. Mondjuk az Apple vehetné a fáradtságot, ha magyar kiosztást választok, akkor a magyar kiosztásút mutatja...
Akkor megoldva, az újabbakon már van @ Q billentyűn. Nekem a 2008-as iMac-hez adott bill. van az on a Q-n még nincs @ jel.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40503) bytesizelife válasza cigam (#40502) üzenetére


bytesizelife
kezdő

Most nézem, kereszt is felkerült a 3-as gombra. Csak tudnám, mi az anyjukért nem bírják rányomtatni a gombokra a teljes kiosztást évtizedek óta? Ennyire drága a festék?
(A gyakran használt kukacot a Q-ra tenni is egy IQ60-as ötlet volt. Ha option helyett a mellette levő command gombot nyomod, kilép a program.)

(#40504) Aszpirin válasza MasterMark (#40499) üzenetére


Aszpirin
senior tag

1. Nem írtam, hogy rossz helyen van, csak annyit, hogy fura. Az én Windows-os billentyűzetemen, amelyet mindennap használok, a Windows gombon van a Command.
2. Én még olyan Apple billentyűzetet nem láttam, amelyiken a jobboldalon nincs Option, de helyette Control az van Az általam ismert Apple billentyűzeteken a sorrend az alsó sorben (zárójelben az, ami nem mindegyiken van):
(fn) control oprion command space command option (control)
Nekem nagyon fog hiányozni a jobboldali option gomb. De ettől függetlenül: ez még mindig a legjobb ISO kiosztású és magyar feliratozású nem-Apple gyártmányú, és Windows-zal is jól használható BT-billlentyűzet, amit eddig láttam. Veszek egyet.

[ Szerkesztve ]

(#40505) -Skylake- válasza cigam (#40500) üzenetére


-Skylake-
addikt

-

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40506) timelord1987


timelord1987
őstag

Sziasztok!

Macen használtok valamilyen vírusirtót?

A beállításokban Ti bekapcsoljátok a MacOS tűzfalát? Érdemes?

(#40507) Aszpirin válasza timelord1987 (#40506) üzenetére


Aszpirin
senior tag

1. 14 éve hazsnálok Macet vírusirtó nélkül, teljesen fölöslegesnek tartom. Soha nem volt vírus egyik macemen sem.
2. igen, a tűzfalat én bekapcsolom. Igen, szerintem érdemes.

(#40508) Parson válasza timelord1987 (#40506) üzenetére


Parson
addikt

Vírusírtó nálam nincs, a tűzfal viszont be van kapcsolva.

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40509) RaZroX válasza timelord1987 (#40506) üzenetére


RaZroX
addikt

Szintén, tűzfal be van kapcsolva, de nem használok vírus irtót. Bár szerintem ez erősen felhasználás függő, szóval ha tudod, hogy gyakran látogatsz nem biztonságos oldalakat, esetleg nem hivatalos forrásból töltesz le appokat akkor elgondolkoznék rajta.
Úgy hallottam a Clean My Mac tud valami ilyesmit.

This is the way

(#40510) daneel_hu válasza Czo (#40458) üzenetére


daneel_hu
addikt

"10 ev? Melyik gep kapja 10 evig az SW updateket? A 2017-es gepekben 6 ev volt, most lettek kuka erettek, mert nem kapnak mar Sonomat."

Volt olyan de nem mostanában. :)
Talán a MacPro 4.1-es 2008-ból. (10.5 felment rá, és FW frissítéssel 5.1-est csinálhattál belőle majd VGA-cserével metál-kompatibilis lett a cucc és akkor elmehetett egészen a Mojave-ig az OS. ) :D
Ez tehát durván 2007 - 2018.

Egyébként teljesen felesleges évente major update-eket kiadnia az Apple-nek, nincsen annyi újdonság már amit bele tudnának tenni egy 12 hónapos időszakban.

2017-es MacBook Air-re pl. a Ventura sem megy fel, tehát már a Sonoma előtt "kukázva" lett. 5 év... ez nem sok. Az más kédés, hogy az összes komolyabb (nem Apple) alkalmazás működik 2-3 éves rendszereken, tehát igazából tök mindegy ha kicsit régebbi rendszer van a masinákon.

(#40511) timelord1987


timelord1987
őstag

Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítséget :R

(#40512) RaZroX


RaZroX
addikt

A Safarinak (17.1) van "beépített" reklám blokkolója?
Ugye youtube-on most bejött ez, hogy próbálják blokkolni a reklám blokkolókat.
Safarin kikapcsoltam az AdGuard-ot, mégsem találkozom reklámokkal.

This is the way

(#40513) Friczy válasza hibavissza (#40477) üzenetére


Friczy
senior tag

Normálisan működő BT egér megint csak Apple van. Logitech azt hazudja, hogy támogatja, de nincs normális drivere Apple siliconra.

Logitech Ergo M575 egerem (trackball) van Mac Minivel (M2pro) használom, nem is kell driver, simán működik.

(#40514) Czo válasza daneel_hu (#40510) üzenetére


Czo
őstag

A 2017-es MBA az valojaban 2015-os. Ugyonaz a modellszam, az Apple az egyetlen, aki kepes 2015 es 2019 kozott ugyonazt a Broadwell CPU-s gepet arulni (de megtette ezt korabban, a 2012-es MBP-vel is). Azt a gepet nincs ertelme 2017-esnek hivni, igy senki sem lepodik meg, hogy Montereynel veguk lett.

Ha a MacPro-ra takolsz nem tamogatott rendszert, akkor tudsz takolni az MBA-ra is. De aki kepes maganak rendszert takolni, az teljesen mas szinten hasznalja a szamitogepet. Pl. sajat magamnak teljesen jo a takolt rendszer (volt is anno beige G3-on Tiger, majd underpowered G4-en Leopard, Core Duos iMacen 64 bites rendszer), de azt mar nem adnam oda pl fateromnak, mert ha jon valamilyen update (ami pedig szokott jonni, pl most is bajt okozott az OCLP-s Ventura installoknal az utolso update) az megallithatja az egesz gepet.

Ha pl. az elobb emlitett, iMac4,1-bol kidobod a Yonahot es raksz a helyere egy Meromos CPU-t, esetleg updateled a firmwaret 4,1-reol 5,1-re (igy meg lesz a 3GB RAM), akkor 3D gyorsitassal el tudsz menni 10.8-ig rajta (a gyari 10.6-os limit helyett!), 3D gyorsitas nelkul viszont 10.11-ig, kernelt patchelve (de tovabbra is GUI gyorsitas nelkul) pedig 10.14 is bootolt rajta. De ettol, ennek a gepnek, nem ez a standard felhasznalasa, igy nem is szamoljuk bele ezeket az eveket.

(#40515) daneel_hu válasza Czo (#40514) üzenetére


daneel_hu
addikt

Persze, de alapvetően a hivatalos hozzáférhetőségre gondoltam. :)
Nyilván van Dosdude meg OLCP és hasonlók és nem is nehéz ezeket használni, de ebből talán az OLCP lett valamennyire támogatott. (?)

(#40516) Aszpirin válasza Czo (#40458) üzenetére


Aszpirin
senior tag

10 ev? Melyik gep kapja 10 evig az SW updateket? A 2017-es gepekben 6 ev volt, most lettek kuka erettek, mert nem kapnak mar Sonomat.

Kukaérett mert nem kap Sonomát?
Látom az Apple marketingje (agymosásilag is) jól működik…
Én TUTI nem dobom ki a 2017-es iMac-emet (24GB/2TB), amit anno 850ezerért vettem, bőven használható azokkal a szoftverekkel, amik jelenleg rajta vannak, ráadásul még egy évig a Ventura is kap biztonsági frissítéseket. XCode-ot nem használok, de ha használnék, akkor ahhoz ott a 2023-as MBP-m.
A 2009-es iMac-emet 9 évig használtam (igaz utolsó évben már csak Plex-szerverként, mert megvolt már a 2017-es), és 9 évesen még akadt gazdája, aki megvette tőlem 80ezerért, a Magic Mouse nélkül, amit megtartottam, és a mai napig használok. Kukázza a fene a 2017-est, ahhoz túl jó gép még :)
Ez is jól fog még szolgálni böngészésre, Plex-szerverként, Roon-szerverként, valamint alkalmi képszerkesztésekre DXO Optics Pro-val, stb.

[ Szerkesztve ]

(#40517) Czo válasza Aszpirin (#40516) üzenetére


Czo
őstag

Ha kell Passkey, vagy kell a shared iCloud Photo library, akkor kell a gepre minimum Ventura. Ha nem csak 1-1 eszkozre legeneralt Passkeyt akarsz hasznalni (mert a Passkeyekhez Ventura kell), hanem ezt meg akarod tudni osztani a gepeid kozott, akkor viszont, szukseged van a Sonomara. Ha hasznalsz iCloudot, es nem akarsz "szivni" azzal, hogy nem mindig tolti le a fileokat, akkor Sonomaban vegre megoldottak, hogy a heyben nem levo fileok is latszanak (marmint, nem csak a Finder latja oket, hanem a lowlevel C-s opendir is), es fopen hatasara a rendszer lerantja oket, igy ehhez is Sonomat hasznalsz. Ha szeretnel valakivel kozosen dolgozni iCloud folderen, akkor minimum Catalinara van szukseged, mert elotte ilyen feature nem volt. Ha falramaszol a Monterey vegen megerkezett Intel GPU bugtol (sok-sok ablak es space eseten, ha nem egymas melletti spacek kozott valtogatsz, akkor ha el van fogyva a videoram, fekete lesz a kep),, akkor szinten frissitessz Sonomara, mert itt mar a betak alatt javitva lett. Egyszeruen, minden uj verzio behoz vegtelen plussz egy extra, uj, jo dolgot, ezen kivul, egy csomo ticketet le lehet zarni a bugtrackerben, mert azokat is javitottalk.

Amelyik vason, nem tudod futtatni az aktualis verziot, az egy erteket vesztett, elavult, kukaerett ocskavas, fuggetlenul attol, hogy ez egy 7. generacios i7 procit tartalmazo iMac, amire nem megy fel a Sonoma, vagy ez egy alsopolcos, notebook, amire nem megy fel a Windows 11.

Minnel regebbi rendszeren van valaki, annal nehezebb a tamogatast biztositani hozza. Pl. nem art, ha rendelkezel minden olyan verzioval, amire beikszelted, hogy legyen tamogatas. Fejlesztokent, az lenne a legegyszerubb, ha semmi de semmit nem kene tamogatni, csak az aktualis verziot.

[ Szerkesztve ]

(#40518) Alex91 válasza Czo (#40517) üzenetére


Alex91
félisten

Igen, es arrol nem is beszelve, ha van iOS, iPadOS eszkozod is, es mondjuk azokat meg tudod az aktualis legfrissebre OS-re tenni, a Mac-edet meg nem… Elhiszem, ha valakinek csak az az egy szem gepe van, ami Apple (vagy van mellette egy ujabb is), es mondjuk egy-ket alkalmazassal penzt keres rajta, annak sokaig huzhatja a gep. De pont az altalanos felhasznalasnal xopas, ha mar nincs tamogatas.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#40519) Aszpirin válasza Czo (#40517) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Amelyik vason, nem tudod futtatni az aktualis verziot, az egy erteket vesztett, elavult, kukaerett ocskavas,

Szeretsz erős szavakat használni, tehát én is: akinek nem eszi meg az agymosást, hogy dobja ki a 6 éve még csúcs gépét, annak számára bőven jó lehet egy ilyen “ócskavas” a tipikus userek felhsználói eseteinek 90%-ára, még évekig azután, hogy nem kapta meg a legújabb oprendszert. Szerencsére van bőven ilyen ember, sőt még nem tipikus usecase-ekben is: a környezetemben is: ócskavas Mac Minik pl. tökéletesen szolgálnak zenestreamer futóműként drága hifi lejátszó láncban, nem kell oda sem Passkey, sem sonomás nyalánkságok, sőt még monitor sem.

Aki az alább olvasott vélemények hatására ki akarja dobni a 6-7 éves kukaérett működőképes ócskavasát, mondjuk egy 2017-es 27 colos iMac-et, kérem szóljon nekem privátban, nagyon szívesen elhozom tőle, még foglalkoznia sem kell a veszélyes hulladék lomtalanításával :DDD

@Czo: ezt neked is felajánlom: gondolom most van egy Apple géped, ami max 6 év múlva ócskavas lesz. Megkímélnélek a kidobásával járó macerától, szólj majd amikor ócskavassá vált, és én ingyen elhozom tőled, bárhol is tartózkodj az országban.

[ Szerkesztve ]

(#40520) cigam válasza Aszpirin (#40519) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Na és akkor mi van? Miért akarod meggyőzni? (úgy sem tudod) Ő Így gondolja, te meg úgy. És? Attól még neki is és neked is igazad lehet.
Pl. vannak emberek akik 2-3 évente autót cserélnek. Őket miért nem győzködöd, hogy A-ból B-be elviszi a 17 éves autó is.
Amúgy gazdaságilag is lehet benne ráció. Eladja a szerinte elavult gépet, hozzátesz egy "keveset", és máris van egy zsír új 3 évig garanciális gépe. Aki megvette az is örül, hiszen kapott egy jobb gépet amit eddig használt, és nem kellett kiadni egy új gép árát.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40521) Czo válasza Aszpirin (#40519) üzenetére


Czo
őstag

Dehat, epp az elobb irtad le, hogy ha alkalmatlan, akkor keresel neki alternativ felhasznalast. :D Ha a cel az ujdonsagok, vagy a komplett okoszisztema hasznalata, akkor fel sem merul benned, hogy ezeket ne hasznald, hiszen ezert vetted. Majd ha eljart az ideje, veszel egy masikat.

Nalam peldaul van ocskavas telefon (6s es 4s), felszerelve a falra, HomeKit okoskapcsolonak. Irtam ra egy pont, a celnak megfelelo appot. Mivel ocskavas, ezert nem updatelhetem a Home-ot ujabb HomeKit verziora, mert el fogja veszteni a funkcionalitasat. Pedig, allitolag, javitana a 3rd party cuccaimmal valo kompatibilitast, szoval, igeny, az volna ra.

Az ismerettsegi korben, pont az atlag felhasznaloknak volt problema abbol, hogy telefonon lett Group FaceTime, de se a tableten, se a szamitogepen nem. Ugyonitt volt meglepodes azon is, hogy csak a telefonnal torteno facetimeolas kozben van opcio elmosni a hatteret, az Inteles iMac ezt nem tudja. Egy masik helyen, meg abbol volt problema, hogy be lett leptetve egy megosztott iCloud Photo Libraryba, de ez nem latszik csak a tableten es a szamitogepen, mert ott meg a telefon volt regi.

A rendes eletciklusuk vegeig hasznalom az eszkozoket, aztan szoktam oket levaltani. A regiek megvannak, igy van itthon PPC-s Apple gep is, sott a 20 evvel ezelotit PC-men, jatszani is szoktam, de ettol fuggetlenul, minden egyes regi, mar nem tamogatott modell, ocskavas.

Nalam az az alternati felhasznalasa az ocskavasaknak, hogy van rjatuk regi rendszer, peldaul regi MBP-bol 10.13 es 11.0 es tesztelesre hasznalom a keszulo projekthez (de az iOS dolgokhoz is megvan kb a teljes paletta par evvel ezelottig, tehat iOS9-tol 10-en at, 16ig minden verzion hagytam keszuleket, hogy ezeket tudjam ellenorizni). De mivel ocskavas rajtuk a rendszer, az az Xcode nem megy, amiben dolgozom a sajat gepemen, igy debugolni peldaul, kesz orulet, mert semmi eszkozom nincs, ami egyebkent, a sajat gepemen, Xcodebol inditva mind rendelkezesre all. Emiatt nem varom el, hogy barki visszafele tamogasson barmilyen regebbi rendszert, mert tudom, hogy nem egyszeru.

(#40522) Czo


Czo
őstag

Tiszta, hetkoznapi peldanak hozhatjuk egyebkent, az internetbongeszo hasznalatot. Safarinal kb. -2 verziot szokot tamogatni az Apple, viszont ez a tamogatas is lehet "foghijas". Jo pelda erre, a mediacodecek tamogatasa, mert ezt nem a Safari vegzi, hanem a rendszer. A Big Sur-ba kerult WEBP es VP8 tamogatas, igy a Safari 14 kepes ezeket megmutatni, de a codec support nem lett backportolva 10.15-be, ezert ott a Safari frissites ellenere sem jelennek meg a WEBP kepek (mivel a platform egyik jellegzetessege, az igen magas upgradelesi arany, ezert a fejlesztok nincsenek maradi dolgok tamogatasara kenyszeritve, igy fordult elo peldaul, hogy a Big Sur megjelenese utan, rengeteg weboldal vezette be a WEBP-t). Lehetni lehet persze, lehet alternativ brozert keresni, de ott meg mas problema lesz. A Firefoxban soha nem volt Keychain support, a Google meg kb lassan szerintem, pont 10 eve dobta ki a Chromebol a Keychain tamogatast, hogy a sajat felhos szinkronizaciojat eroltesse. Igy az elmentett jelszavaid sem fognak kovetni (nem beszelve, a keychainbe pakolt, kliens tanusitvanyokrol), ha brozert valtassz (plane nem szinkronizalodni az iCloud Keychainnel). Vagy atmigralod az egeszet a masik brozer felhos szolgaltatasaba, es valtassz minden egyes platformon (de ezzel meg pont elvesz az a nagyszeru dolog a Keychainben, hogy az 'A' eroforrashoz beirt azonositoid elerhetoek masik szoftver szamara is, igy nem kell oket beirni ott is, nem lesz masik Keychain bejegyzes, igy ha az egyik helyen megvaltoztatod, megy utanna a masik is). Ugyonigy, iOS 15 es a Monterey hozott magaval OTP generalast, igy amelyik eszkozod nem frissited, ott nem fogod latni a tobbin generalt OTP kodot. Lehet elfelejteni az ujdonsagot mindenhol, es downgradelni 3rd party generatorra.

(#40523) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Skacok ,

Kaptam egy Mid-2011/Server kis gépecskét.
Van benne egy i7 2xx cpu ,16gb ddr3 ram ,1tb ssd + 500gb hdd ,szépen ki van maxolva.
Azonnal darabokra szedtem ,kitisztítottam ,újra pasztáztam ,chipset et thermal pad oztam ,most gyönyörű hűvös lett a 12 éves cucc.

Utolsó lehetséges macOS melyik lehet amit még rá tudok varázsolni?
Jelenleg high siera van rajta de a leírtak alapján már lehet ez is hackelt ,
Jó lenne egy Catalina alá ,de ha nem lehetséges akkor újrahúzom a sierat.

Tiszteletem ,

[ Szerkesztve ]

(#40524) Aszpirin válasza cigam (#40520) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Denogy akarom meggyőzni. De hadd legyen meg a véleményem az “ócskavas “ szóhasználatról. Mindezt azért, mert nem tudja futtatni rajta a legújabb XCode-ot, amit ugye itt a topikban mindenki intenzíven használ ;)

Mellesleg a gazdasági rádiót nem igazán látom benne, de lehet, bogy nem számolok jól - mindenesetre ezt nem hoztam fel, mert nem vagyok enne biztos.

Abban viszont igen, hogy egy 6 éves Mac még tökéletesen használható kismillió dologra, nem egy ócskavas.

(#40525) Aszpirin válasza Czo (#40521) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Számomra amiket leírtál, a tökéletes példája a marginális kis “fejlesztéseknek”, amik csak önigazolásnak jók. Nincs háttérmosás a facetime-on, ill. 3rd party jelszógeneráló app-ra kell váltani? Húú, nagy baj van, ócskavassá vált a gépem, rohanni kell a legújabb mac-et megvenni :D
(régóta 3rd party jelszógenerálót- és menedzsert használok, a rámerőltetett safari-s jelszógenerálástól frászt kapok, szerencsére Safarit sem muszáj használni)

[ Szerkesztve ]

(#40526) cigam válasza Aszpirin (#40524) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Azért ne cserélje le újabbra a gépét, mert itt a topikban kevesen használnák ki a benne rejlő lehetőségeket?
Attól, hogy sokan nem cserélik le a "régi" vasat mert nincs rá lehetőségük, igényük, vagy mert nem találnak megfelelő új gépet, attól ő még meg teheti.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40527) TechN7ne válasza TechN7ne (#40523) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Elkészítettem egy telepitő usb-t ,viszont command + r vagy option/ alt / boot-ra nem reagál ,rögtön jön a töltő képernyő indítás után majd a régi rendszer.

Külső bluetooth szett van rá dugva ,ezzel használok több apple eszközt de ilyen probléma még nem volt.
Esteleg tudtok vlmi megoldást ,hogy formázzam a partíciót majd előhozzam a boot képernyőt?

(#40528) Czo válasza TechN7ne (#40527) üzenetére


Czo
őstag

Milyen gepen probalod?

(#40529) TechN7ne válasza Czo (#40528) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Mac mini 2011 mid ,írtam fentebb.

(#40530) cigam válasza Czo (#40528) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

#40523Kaptam egy Mid-2011/Server kis gépecskét.

TechN7ne
2011-es szerverre hivatalosan 10.13 (High Sierra ) megy fel.

Vezetékes bill.-el próbálkozz.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40531) TechN7ne válasza cigam (#40530) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

High Sierra telepítőt készítettem ,
Köszi! :)

(#40532) Czo válasza TechN7ne (#40529) üzenetére


Czo
őstag

Ha a gep bebootol, ott megy ugyonez a billzet? Mit jelent az, hogy kulso bluetooth szett van radugva?

(#40533) Aszpirin válasza cigam (#40526) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Úgy látom, nem értettél meg (vagy szándékosan nem akarsz).
A "kukáaérett ócskavas" szóhasználatton voltam fennakadva, felőlem bárki akkor cseréli a gépét, amikor akarja és/vagy tudja, és az indok magánügy. De azzal hadd ne értsek egyet, hogy itt "ócskavas"-nak nevezi valaki a 6 éves, újkorában még csúcskategóriás és nem utolsó sorban nagyon drága gépeket, mert egyszerűen nem azok, még akkor sem, ha nem tudja rajtuk mosni a hátteret a facetime, vagy az itt mindenki által sűrűn használt XCode aktuális verziója nem fut rajta :)
Részemről most már tényleg ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#40534) cigam válasza Aszpirin (#40533) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Én pl. szívesen megismerkednék az xcode-al, de

Amúgy meg engedd el. Ez legyen a legnagyobb hibája/bajod. :R

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40535) Alex91 válasza Aszpirin (#40533) üzenetére


Alex91
félisten

De, az a szomoru, hogy a premium anyag haaznalatu, draga hardvert szoftveresen kukazza az Apple. 10-15 eves vas is gyonyoru, az anno esetleg millioba kerulo gep is mara hasznalhatatlan. Most nem egy csucsszuper jatek vagy Xcode futtatasarol vagy nem futtatasarol van szo, hanem csak a sajat honlapjuk Safariban valo meg nem jeleneserol…
Ertem amit mondasz, lehet nekik specialis feladatot talalni, de altalanos hasznalaton mar meg fognak bukni 1-2 ev mulva azutan, amint nincs ra ujabb OS.
En is hasznalni fogom a 2017-es iMac-emet valoszinuleg amig tudom, kimondottan jo aron vettem anno, kicsit hosszabb ciklusra szamitottam, ugy hogy a kovetkezo generacio 2019-ben jott ki. Az Apple Silicon belekopott a levesbe. Ez se lenne gond, de amikor a mostani iPhone frissitesnel itthon csokkentette a telo arat, vagy olcsobb lett a Mac Mini, addig az iMac frissites nem jart arcsokkenesel. Pedig ez lenne kvazi az otthoni, csaladi gep az Apple-nel, gondolom nem a verprofiknak szanjak a pink iMacet… A Mac Mini draga, Macbook Airt nem szeretnek, de jelenlegi arazassal meg ezt latom szamomra megfizethetonek.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#40536) Czo válasza cigam (#40534) üzenetére


Czo
őstag

A developer.apple.com-on a standard Apple ID-vel szerintem be tudsz lepni, onnan tudnal tolteni regi verziot. A 12.4-es verzio az utolso, ami elindul 10.15-on. Ezzel tudsz macOS-re dolgozni, illetve iOS-re, de iOS eszkozon csak akkor tudod futtatni, ha korabeli rajta az OS is, tehat 14.4 vagy regebbi. Viszont appot kiadni nem fogsz tudni, mert relative friss Xcode szukseges ahhoz, hogy fel tudd tolteni a Storeba. Ez meg ugye azert van, hogy tessen hasznalni az uj technologiakat, es nem idejetmult szoftvereket kesziteni. Az aktualis toolchainnel egyebkent, iOS12 illetve, macOS 10.13 a minimum, amire dolgozni tudsz.

(#40537) cigam válasza Czo (#40536) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Igen, ezt (vagy hasonló) utat már bejártam egyszer, és nem mentem sokra vele, ahogy írod régi, és korlátos. :(

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40538) Czo válasza Alex91 (#40535) üzenetére


Czo
őstag

A telefon ara "nem csokkent", hanem, kb. az aktualis arfolyamon lett ujraszamolva. Amikor az elozo iPhoneok kijottek, majdnem 430 volt 1 Euro, most 379. Ez latszik az arakban. Amikor 2021 nyaran megjelent az elozo iMac modell, akkor 360 korul volt az Euro. Tehat, most akar at is irhatta volna a forintban ertelmezett arakat, hozzacsapva egy plussz 5%-t.

Nincs ezzel baj szerintem, az uj 24"-es iMacek, rendes valutaban merve, ugyonott vannak, mint a korabbi, M1-es modellek, azok pedig ugyonott, mint a korabbi 20"-as modellek.

(#40539) Czo


Czo
őstag

Egyebkent meg, most, hogy ma a TV-ben, mar legalabb 10x lattam, az Apple Watch Series 9 reklamot, kezd "hianyozni" az ujjcsiptetos gesture. Marmint, egy csomo olyan "jelenet" van a reklamban, amikor en, ugyonabban a helyzetben, vagy az orrommal nyomom meg a gombot a kijelzon, vagy hagyom, hogy percekig szoljon meg pl. a beallitott alarm. Tehat, ez a feature, akar meg is erheti az upgradet.

(#40540) cigam válasza Czo (#40539) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

:D

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40541) Aszpirin válasza Czo (#40539) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Mivel történetesen van egy Ultra2-m, bátran állíthstom, hogy valószínűleg nagyot csalódnál, ha emiatt upgrade-elnél.
A duplatapi a jelenlegi formájában egy marketingvideón jól kinéző, de valójában teljesen értelmetlen funkció. Nem azért, amit csinálna, hanem AHOGY csinálja. Az ördög a részletekben van, ha érdekel, olvasd el az Ultra topikba írt bejegyzéseimet (ezt, ezt és főleg ezt)). Ott legalább egy fórumtársunknak már megspóroltam az Ultra2-re váltás költségét.

[ Szerkesztve ]

(#40542) Czo válasza Aszpirin (#40541) üzenetére


Czo
őstag

Series 9-et biztos, hogy fogok venni iden meg, szoval, ez nem oszt, nem szoroz. Egyetlen egy dologra van szuksegem, a beallitott timert kinyomni. Semmi mas nem jut eszembe, amire hasznalni lehetne.

(#40543) Aszpirin válasza Czo (#40542) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Ja, ha amúgy is vennél (mint én az Ultra 2-t), akkpor persze. De CSAK a duplatapp miatt nagyon drága lenne upgrade-elni. A beállított timer kinyomását kipróbálom, remélhetőleg ott nincs olyan csapda, mint a zenelejátszásnál (ami teljesen értelmetlenné teszi a duplatapp használatát zenelejátszás indítására/leállítására/léptetésére)

[ Szerkesztve ]

(#40544) Czo válasza Aszpirin (#40543) üzenetére


Czo
őstag

Zenelejatszashoz a fulemet tapicskolom, a telefoncsorges ellen, be van allitva egy allando atiranyitas a devnullba, szoval, a tobbi helyen, nem szokott para lenni. Leginkabb pl. mosogatas kozben zavar, amikor lejar a tea timere, akkor meg ki kell flusholnom ami eppen a kezembe/queuebe van, mielott megcsinalnam a teat... Most csorog ugye az ora kozben vegig :D. Hja, a Series 4 LTE-nek ez az utolso updateje szerintem, ugyhogy itt befejezi palyafutasat. Arra szoktam figyelni, hogy a valtas pillanataban, ugyonaz a rendszerverzio mukodjon mind a ketto keszuleken. Szoval, jon a helyere egy Series 9, ami megint kihuzza, amig lesz ra support.

(#40545) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Keresem ,kutatom de nem találom ,
Anno volt egy jó hőmérséklet figyelő szoftver ami ingyenes csak elfelejtettem a nevét ,tudnátok nekem pár alternatívát ajánlani?

:R

(#40546) Aszpirin válasza Czo (#40544) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Kipróbáltam, a vissaszámlálós időzítés riasztását szépen le tudtam állítani duplatappal. Az ébresztést viszont kb harmadszorra sikerült, és akkor is nagyon úgy néz ki, hogy csak szundiba tette... (vagy az egyszeri alarmot nem inaktiválta (ez bug lenne szvsz), és holnap is fog szólni ugyanebben az időben...)

Szerk.: na közben meglett a válasz: az ébresztésnél csak szundiba teszi, de mivel az ébresztés funkció magát az órát nem ébreszti fel, ezért itt is kell a "ránézős" csuklómozdulat előbb, hogy működjön a duplatapi... ami az ágyban (ott vagyok :)) valamiért nem akar nekem összejönni, tehát a másodszori ébresztést már sehogy nem tudtam leduplatappolni, pedig isten bizony erőlködtem rendesen.... oda kellett nyúlnom kézzel, hogy felébredjen az óra....

[ Szerkesztve ]

(#40547) Czo válasza Aszpirin (#40546) üzenetére


Czo
őstag

A doksi szerint, a "default event"-et csinalja, snoozeos alarmoknal, az a snooze. Viszont nem hasznalok snoozeos alarmokat :), szoval nalam, a default az a kinyomas lesz.

(#40548) cigam válasza TechN7ne (#40545) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Temperature Gauge
Ja, közben látom fizetős. :B Annó én megvettem...
Esetleg ez?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40549) cigam válasza cigam (#40548) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Vagy ez elég pofás.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40550) titi12 válasza TechN7ne (#40545) üzenetére


titi12
tag

Nem írtad, mihez kell, én ezt használom: [link]

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.