Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40351) ddsteel válasza MasterMark (#40350) üzenetére


ddsteel
aktív tag

OK, köszi.

(#40352) hibavissza válasza miresz (#40344) üzenetére


hibavissza
veterán

M1 mini TB3 csatlakozója gyárilag butított. Nem adja ki a TB teljes sávszélt. Racktól függően 1300 MBps körül meg fog állni. Nem érdemes sokat költeni rá. [link]

(#40353) hibavissza válasza Parson (#40305) üzenetére


hibavissza
veterán

Az a baj, hogy nincsenek érveid azon kívül, hogy ideírsz valamit valami mérnökségről ami a kutyát nem érdekli. Teljesen irreleváns érvelés. Betettem neked a két iparági szabvány számát ami tartalmazza az idevágó teljes dokumentációt. Levezettem, hogy a saját wikipédiás :D érvedhez passzol a monitor kalibrációja. Mi kell még, hogy befejezd a nonszensz elméleted agresszív terjesztését egy szakmai fórumon ami ráadásul még offtopik is?

[ Szerkesztve ]

(#40354) hibavissza válasza miresz (#40344) üzenetére


hibavissza
veterán

Nekem ezek vannak: [link] Leteszteltem 4K videóvágás alatt a másik portba dugott [link] ilyennel és semmi különbséget nem vettem észre. Mindkettőben egy-egy 4TB-os Kingmax 2500 MBps körüli SSD van. Az OWC olyan 1400 körül fut ki az Ornico 1000 MBps. BM appal mértem.

[ Szerkesztve ]

(#40355) Czo válasza hibavissza (#40354) üzenetére


Czo
őstag

Ez, ha jol latom Thunderboltos? Akkor, az NVMe SSD-t jelent. Nem akarod megnezni nekem a szoftveremmel, hogy mit ir ki, amikor bedugod? Az erdekel, hogy hany buborekot kapsz, azokra mi van irva, mert nem volt vilagos, hogy az NVMe kontrollerek, azok bridge deviceok vagy endpoint deviceok, jelenleg pedig a bridge deviceokat elrejtem.

(#40356) MasterMark válasza Czo (#40355) üzenetére


MasterMark
titán

Elvileg a tok bridge, az endpoint az a PCIe lane-en lévő nvme vezérlő az ssd-n, nem?

Switch Tax

(#40357) Czo válasza MasterMark (#40356) üzenetére


Czo
őstag

Erre nem talaltam egyertelmu jelzest. A bridge eszkozoket nem buborekolom, de nekem nincs Thunderboltbol csak FireWire vezerlom, Ethernet adapterem, AHCI kontrollerem, igy ezt nem tudtam kiprobalni.

Szerk: kozbe rajottem, hogy PCI-E hotplug a regi MBP-k ExpressCard slotja is, ugyhogy megirtam a tamogatast oda is :D

https://www.youtube.com/watch?v=GqX9wMhT-jM

[ Szerkesztve ]

(#40358) hibavissza válasza Czo (#40355) üzenetére


hibavissza
veterán

Írd le PM, mit mivel és hogy teszteljem. Papírjuk szerint az OWC TB3 to PCI E M2 szabványú. Az Ornico USB 3.2 (10 Gbps) to PCIE M2.
Sokat szülőztem mire rájöttem, hogy az OWC miért nem hozza a meghirdetett 1500 MBps-t, míg valami apróbetűsnél kiderült az Apple turpissága. M2-nél már nincs ez a csonkolás. Ott a 256-os belső SSD sávszél csonkolt. M1 mini üróm, hogy az USBA portok csak 5 Gbps-t tudnak....
Szerintem egyébként nincs túl nagy jelentősége ezeknek. Nem érzed a különbséget a valós felhasználásnál. Ahol meg akkora az az adattömeg ott már úgy is a RAM vagy Proci lesz a szűk keresztmetszet. Alkalmazásfüggő.

[ Szerkesztve ]

(#40359) Czo válasza hibavissza (#40358) üzenetére


Czo
őstag

Irok egy Appot, amivel a hw eventeket buborekolom (lasd az elozo hszemben a videot) a notifcenterbe (ezt-azt kihuztak/bedugtak, ezt-azt felmountoltak/lecsatoltak, erre/arrol a wifirol csatlakozas, stb). Irj privatban egy emailcimet es kuldok Apple Testflight meghivot, amivel fel tudod rakni.

[ Szerkesztve ]

(#40360) Parson válasza hibavissza (#40353) üzenetére


Parson
addikt

Megtiszteltél a kérdéseddel, így illendönek tartom válaszolni rá:

Már be lett fejezve, csak te generálod itt újfent a témát, semmi újat adva hozzá, viszont láthatóan nem elolvasva és értelmezve ami fentebb le lett írva részemröl. Kérlek ne fáraszd a topikot fölöslegesen ilyenekkel, inkább olvass vissza, ha érdekes a téma számodra. Köszi.
Levezetésed azzal a kijelentéssel, hogy:

'Mivel a monitort egy referencia értékhez próbáljuk közelíteni kalibrálás során, így ez a "beállítás" márpedig kalibrálás lesz, mivel a monitort tekinthetjük mérő műszernek. Igen az.'

pedig téves. A monitor nem mérö müszer, és nem lesz az attól mert te csak azt irod, hogy 'igen az'. A colorimeter viszont valóban az.
A további részleteket mint irtam, fentebb a korábbi hsz-ekben találod.

Hagyjuk a dolgot, nevezd te is nyugodtan kalibrálásnak a monitor helyesen megjelenítendö színbeállításait.
Szép napot neked is.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40361) hibavissza válasza Parson (#40360) üzenetére


hibavissza
veterán

Köszi az engedélyt MESTER! :))Písz :R

[ Szerkesztve ]

(#40362) bkiky01 válasza Syl (#40343) üzenetére


bkiky01
senior tag

Az a baj, mindenképpen be kell jelentkezni apple id-val..

(#40363) Czo válasza bkiky01 (#40362) üzenetére


Czo
őstag

Ha publikus, akkor nem kell. Ha nem publikus, akkor be kell. Publikusra allitottad? :D Honnan szereztel linket?

(#40364) bkiky01 válasza Czo (#40363) üzenetére


bkiky01
senior tag

"A link birtokában bárki megtekintheti.", értelmezésem szerint ez jelenti azt, hogy publikus.
Én generáltam, én akarok megosztani egy mappát az iCloud-omról, nem csak apple felhasználókkal. Mindenképpen kéri az apple id bejelentkezést. Nem akar úgy működni, mint Google drive-on.. :(

(#40365) Czo válasza bkiky01 (#40364) üzenetére


Czo
őstag

Mukodik az, itt egy shared folder:

Ez a link rajta: https://www.icloud.com/sharedalbum/#B0oGgZLKut9Rnwk

Siman latszik, privat brozerbol is, meg masik geprol is, ahol nem vagyok belepve.

Szoval, #worksforme

(#40366) bkiky01 válasza Czo (#40365) üzenetére


bkiky01
senior tag

Tiédet én is meg tudom nyitni, nálam bármit csinálok kéri az apple id-t, pedig, ahogy írtam feljebb a link birtokában bárki megnyithatná.
Nem lehet, hogy te régebbi Mac os-en vagy?

(#40367) Czo válasza bkiky01 (#40366) üzenetére


Czo
őstag

Nem hiszem, hogy a Sonoma regi lenne :)

(#40368) bkiky01 válasza Czo (#40367) üzenetére


bkiky01
senior tag

Akkor fogalmam sincs, hogyan oldod meg én is egy m1-en próbálom Sonoma-val..

(#40369) Czo válasza bkiky01 (#40368) üzenetére


Czo
őstag

Tovabbra is #worksforme. Kiprobaltam harom modon:
- kijelolom a kepeket, jobbgomb - share - shared album - ott new shared album - adok neki nevet, nem hivok meg bele senkit, create. Majd megnyitom az albumot, rabokok az ember ikonos gombra, es megnyomom a public linket.
- a shared albumok kozott eleve letrehoztam egy shared albumot, majd majd bepipaltam a public websiteot, es az elobbi kepkijelol, jobbgomb, share, shared album modszernel nem ujat csinaltam, hanem kivalasztottam az elozot.
- kijelolok kepeket, jobb gomb es share, majd icloud link. A vagolapra kerult link, ugyonugy mukodik.

iCloud Photo Libraryt hasznalok, ugy, hogy be van jelolve a gepeken, hogy optimizalja a tarhelyet.

(#40370) bkiky01 válasza Czo (#40369) üzenetére


bkiky01
senior tag

Még talán annyi, hogy én nem fotó megosztást, hanem néhány fájlt osztanék meg így, ha sikerül bejelentkezés nélkül..

(#40371) Czo válasza bkiky01 (#40370) üzenetére


Czo
őstag

Ezt nem ertem, filet nem tudsz megosztani. Vagy elkuldod a filet masnak, vagy masik iCloud felhasznaloval tudod kozosen szerkeszthetove tenni. Nem igazan ertem, hogy mit szeretnel csinalni.

(#40372) bkiky01 válasza Czo (#40371) üzenetére


bkiky01
senior tag

Mappát megosztani, amiben több fájl van.

(#40373) Czo válasza bkiky01 (#40372) üzenetére


Czo
őstag

Meg mindig nem ertelek. Hol csinalod ezt, hol szeretnel ilyet? Mibol gondolod, hogy letezik ilyen funkcio? Milyen szoftverben, vagy hol latsz ilyet?

(#40374) bkiky01 válasza Czo (#40373) üzenetére


bkiky01
senior tag

Többször elmondtam. Mappát szeretnék megosztani, mint Google drive-on, mert itt több a tárhelyem. De nem tudom, mert csak apple id-vel való belépés után használható, kivéve ha egyesével osztom meg, mondjuk a PDF-eket.. Képeknél van publikus megosztás, ahogy te is mutattad, fájloknál én úgy gondolom, hogy nincs.

(#40375) Czo válasza bkiky01 (#40374) üzenetére


Czo
őstag

Nincs megosztas funkcio az iCloud Drive-ban. Ezert kerdezem, hogy hol latsz te ilyet, vagy mibol gondolod, hogy ez-az? Amikor egy, az iCloud driveban levo elemet oda akarsz adni masnak, akkor vagy elkuldod neki a masolatat pl. emailben, vagy mas helyen (igy ugye, rogton elkezd letezni ez a valami, egymastol tok fuggetlenul, tobb peldanyban), vagy keszitessz egy kollaboracios hozzaferest, igy ez az elem, megjelenik a masik ember iCloud Drivejaban (igy csak "1 peldany" letezik, amit a masik valtoztat az objektumon, az megvaltozik nalad is). Ezt a kollaboraciot tudod ugy, hogy eleve meghivod az embereket elore, vagy csinalsz egy linket, es ezt a linket adod oda, majd aki megnyitja a linkedet, annak a Drivejaban jelenik meg a cucc. Szoval, ha elarulod, hogy mit csinalsz, amire azt hiszed, hogy megosztas, akkor ki fogjuk tudni deriteni, hogy mivel allunk szembe. En nem tudok linkes megosztasos funkciorol, igy el nem tudom kepzelni, hogy mit csinalsz, plane, hogy az miert nem megy.

(#40376) Parson válasza Czo (#40375) üzenetére


Parson
addikt

No igen, csak ahogy nekem lejön, ö nem egy darab adatfile-t (legyen az egy kép, vagy bármi) szeretne megosztani, hanem egy könyvtárat (és logikusan a már benne lévö összeset). Ez akkor nem lehetséges ezek szerint, hanem minden file-t egyesével kell? :F
Én sem használom az iCloud-ot ilyenre - csak és kizárólag eszközök közti automatikus adatszinkronra az appok számára + (iOS + appok) biztonsági mentésekre - pont azért, mert megannyi töketlenségek és korábban felmerült bug-ok miatt valós, több személy közti 'megosztásos' munkára (pl egy táblázat többszemélyes elérésére és szerkesztésére) én is inkább google drive-ot használok -> és eképpen amit lehet, azt nem is apple app-al intézek (pl a táblázatkezelésre is minek használnék két külön appot / felhöszolgáltatást ezesetben...).

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40377) Czo válasza Parson (#40376) üzenetére


Czo
őstag

Az egyesevel valo megosztast sem ertem. :D Szoval, nem tudom, hogy mit csinal.

A Photos-ban, tudsz iCloud Shared albumot csinalni (fuggetlenul attol, hogy hasznalsz-e iCloud Photo Libraryt vagy sem), ehhez a shared albumhoz lehet full publikus hozzaferest adni, amit barki meg tud nezni. De ilyen feature, de, ehhez hasonlo sincs, aziCloud Drive repertoarjaban. Szoval, amit csinal, az nem ez lesz. Szerintem, o kollaboracios linket csinal, amivel a megosztott objektum (ami lehet 1-1 file, de akar 1 komplett folder is) bekerulne a masik felhasznalo iCloud Drivejaba.

(#40378) bollokcs80


bollokcs80
Korrektor

Sziasztok!

Lenne egy problémám:

Ha egy inteles Mac újratelepítésnél 1008F hibával megakad, akkor mit lehet tenni? :F

Egy hasonló korú inteles Macbookról csináltam egy Big Sur telepítőt hozzá pendrive-ra, próbáltam az összes Recoverys indítást, de mindenáron netes telepítésbe megy, majd egy idő után kiáll a fenti hibával. Wifin megy, ha ez számít, nincs vezetékes net sajna. :((

A Minire valami okos Win10-et telepített, de az se indul el rajta, fogalmam sincs mi volt az eredeti verzió. Tippre 2017-18 körüli gép, valószínűleg i5-8GB-256SSD.

[ Szerkesztve ]

B.Cs.

(#40379) blakey válasza bollokcs80 (#40378) üzenetére


blakey
titán

…1008F hibával megakad, … - [link]

[ Szerkesztve ]

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#40380) Czo válasza bollokcs80 (#40378) üzenetére


Czo
őstag

Az icloud.com cimen belepve, majd a Find my reszen, torold a gepet. Ha aktivalasi zar van egy T2-es, vagy ARM-os gepen, akkor nem tudod ujrahuzni addig, amig nem torlod a zarat. Ha torolted, akkor utana ahogyan netet lat az internet recoveryben, feloldja magat es menni fog a telepites.

(#40381) bollokcs80 válasza Czo (#40380) üzenetére


bollokcs80
Korrektor

Sajnos nem tudom a hozzá tartozó fióknevet (egy szekrény mélyéről került elő cégnél). :(

Ha options+cmd+r-el indítom akkor látszik a pendrive az indítási opciók között, de akkor is a netesre áll rá.

[ Szerkesztve ]

B.Cs.

(#40382) bollokcs80 válasza Czo (#40380) üzenetére


bollokcs80
Korrektor

Igazad volt, lockos a gép, nyomoztatom a hozzáférést. :R

B.Cs.

(#40383) Syl


Syl
nagyúr

Hol a pokolban kell kikapcsolni az automatikus szöveg javítást? Mert a rendszerbeállításoknál kilőttem mindent [kép], mégis dobálja fel a hülyeségeit [kép], és ha nem figyelek, ki is javítja... :(((

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#40384) Czo


Czo
őstag

A rendszerbeallitasokban, a "default"-ot allitod. Ami a "friss" programokra vonatkozik. Ezen kivul, minden egyes szovegdobozban, 20+ eve tudod ezt, onalloan is konfiguralni:

(#40385) Syl válasza Czo (#40384) üzenetére


Syl
nagyúr

Óóó, hálás köszönet :R A rosseb gondolta, hogy minden egyes programban külön ki kell kapcsolni :(

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#40386) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Sziasztok ,

iCloud szolgáltatásban van 600gb fotó és videó ,le szeretném venni az összeset és megszabadulni a havi kiadásoktól.

Windows -on iCloud ba belépve a fotók/videók között a kijelölési lehetőség max. 99 fájl - így 40 000 fájl kijelölése egy örökkévalóság.

iMac-en még nem próbáltam de terveim szerint rajta szeretném ezt elvégezni ,erre a célra direkt vettem egy külső adattárolót.
iMac/macbook/ipad en könnyebb a helyzet leszedni a dolgokat vagy ott is korlátozva van 99 fájlra?
Tudtok esetleg erre a dologra vlmi sokkal egyszerűbb megoldást (kijelölés az egész - letőltés - ennyi lenne a legjobb).

(#40387) Czo válasza TechN7ne (#40386) üzenetére


Czo
őstag

Nem ertem a problemat. Macen egyszeruen kapcsold ki a tarhely optimalizalasat, es szepen letolti a tartalmat. Majd ezutan kikapcsolhatod az iCloud Photo Libraryt es szepen minden ott lesz a gepeden.

Az iCloud Photo Libraryban levo tartalmaim backupolasara en ezt a projektet hasznalom.

(#40388) cigam válasza TechN7ne (#40386) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Itt válaszd ki a Szerezzen adatairól másolatot › linket.
Az Összes kijelölése gombbal minden opciót pipálj be. (Többek közt itt van az iCloud-fotók is)
Folytatás.
Válaszd ki mekkora szeletekbe tömörítse össze a kijelölt tartalma(ka)t.
Kérés végrehajtása.

Ez pár napon belül elkészíti a bepipált tartalmak tömörítését. Amikor elkészült, küld egy ímélt a letöltési oldal linkjével, ahol pár napig elérhető a (feldarabolt) zip fáj. Ez(eke)t letöltöd, kicsomagolod.
Készen vagy.

A fiók megszüntetése előtt érdemes mindent kijelölni, lementeni. Lehet nem lesz rá szükség, de az is lehet, hogy a fiók megszüntetése után jut eszedbe, hogy még ez/az kellett volna.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40389) umfrider


umfrider
senior tag

Sziasztok!

Jobb téma híján bátorkodom feltenni a kérdést, itt kérhetek segítséget, hogy adott felhasználási körhöz milyen MAC-et érdemes választanunk?

Köszönöm, folytatom, ha igen ;]

'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'

(#40390) cigam válasza umfrider (#40389) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Persze.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40391) umfrider válasza cigam (#40390) üzenetére


umfrider
senior tag

Feleségemnek keresünk gépet munkára. Amit jól kell futtasson: ArchiCad, Cinema4D, 3Ds Max. Látványok, stb renderelése.

Azt szeretnénk, hogy hosszú ideig szolgáljon, ezért nem is gondolkodunk más gyártóban.
A hordozhatóság nem fontos. Igazából hajlok a Mac mini-re, mert úgy gondolom ár/értékben jobb választás lehet, mint egy imac, ahol a gép cseréjével a monitort is cserélnünk kell.
Egyáltalán van ennyire erős mini?

Köszönöm, ha segítetek

'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'

(#40392) titi12 válasza umfrider (#40391) üzenetére


titi12
tag

3Ds Max nincs macOS-re (virtualizálva lehet futtatni), a többi ARM-procira is létezik. Talán egy M2 16/512-es mini megteszi.

[ Szerkesztve ]

(#40393) Parson válasza umfrider (#40391) üzenetére


Parson
addikt

Professzionális felhasználásra én is azt kell javasoljam, hogy elöbb a kívánt szoftverek OS + HW támogatását kell letisztázni (adott szoftvergyártó honlapján körülnézni, esetleg velük kommunikálni érdemes), hogy ne fussatok zsákutcába fölöslegesen. Aztán ami a csövön kifér, menjen a munka gördülékenyen. Szóval csak körültekintöen.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40394) miresz válasza umfrider (#40391) üzenetére


miresz
veterán

Szia!

Feleségem építészmérnök. Ugyan ezekkel a szoftverekkel dolgozik ő is. A windowsos oldalt végigjártuk már a világ minden pénzét is ráköltöttem a gépre de fele olyan jól nem futott a dolog mint most a Mac minin. (M1 8gb-256Gb) + 2Tb külső ssd+ 32" 4K monitor.
Eladtam a Win-esgépet megvettem ezeket a cuccokat és még pénzem is maradt! :)
Win-t szinte már semmire sem használok mióta megvan a Mini.

[ Szerkesztve ]

(#40395) Aszpirin válasza miresz (#40394) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Fantasztikusan jó olvasni az ilyen pozitív tapasztalatokat, pont ezt a kombót ajánlom mindegyre (alap M1 Air plusz 1-2TB külső vinyó, az általam ajánlott a Samsung T7), sintén saját tapasztalatból imdulva. Sajnos nehezen skarják elhinni az emberek, hogy a 8GB + wtzGB beépített SSD a legtöbb esetben elég, pedig itt a bizonyíték…

[ Szerkesztve ]

(#40396) Parson válasza Aszpirin (#40395) üzenetére


Parson
addikt

Félreértés ne essék, de nem tudjuk hogy mekkora projekteken dolgozik egyik / illetve fog a másik gép - Tehát most csak és kizárólag példaként szélsöségesen kifejezve magam, amig a renderelésre a beadott adatmennyiség és a 'beállitott opciók' is kevéskék / gyengécskék, addig egy gyengébb HW is böven sok lehet, míg egy nagyobb, igazán számitásigényes folyamathoz meg egy erösebb is kevéske lehet. Ergo én csak azt mondom, hogy objektív megitéléshez az eddigi infók kevesek, de tény, hogy jó reménnyel indulhat neki a user, hiszen valszeg nagyon hasonló elvárásoknak kell / fog megfelelni mindkettö esetben ugyanaz a géptípus.

Kieg: végülis példát nem írtam, de talán így is érthetö. :DDD

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40397) titi12 válasza miresz (#40394) üzenetére


titi12
tag

3Ds Max-szal is?

(#40398) -Skylake- válasza Aszpirin (#40395) üzenetére


-Skylake-
addikt

ez nem bizonyitek itt semmire, foleg nem arra hogy milyen config kell/nemkell.
azt kene erteni, hogy ez nem feketemagia meg voodoo hanem matematika. ha olyat csinalsz ahol a bitek sorbarakva a memoriaba es osszedava =<8 GB, akkor eleg a 8GB. Ha meg olyat ahol ez a szam >=8 GB akkor meg nem. Ez nem egy CSODA, ez egy viszonylag celoptimalizalt arm proci egy jo memoriakezelessel es viszlat. annak eleg egy base konfiguracio akinek winen is egy base konfiguraciora van szuksege. minden tovabbi nelkul osszehasonlithato az x86-al, mert van egy csomo csomo metrika ami platformfuggetlen. ha winen megveszel valamit ami platformfuggetlen meresen ugyan olyan ero, akkor mikor olyat csinalsz ami az ide tartozo reszegysegeket/utasitaskeszleteket/akarmit hasznal, nagy csoda, ugyan azt a teljesitmenyt kapod. amikor egy base M1 mini + 2TB ssd + 32"monitor aran raksz ossze egy gepet onmagaban es az a gep lassabb mint az m1 minid az egyetlen egy dologra bizonyitek osszesen, egy baszottnagy user errorra. semmi masra. mondom ezt ugy hogy tobb az apple a lakasban mint az ikea, pedig minden ikea.
az m1 egy jo gep, nekem is van, pont arra jo amit az ara indokol, mert ha egy base m1 az kivaltana egy 1 millios win gepet, akkor legyel benne nyugodtan teljesem biztos, 1millioba kerulne. de 299ezer forintba kerul.
legyen mar vegre egyertelmu mindenkinek konyorgom : van vagy 4-5 elbol eltero teljesitmenyszint amit az apple az M-ekkel definial, plusz azokhoz kulonbozo meretu memoria. akinek a BASE , legalapabb M1 eleg, a LEGKISEBB valaszthato memoriaval, a LEGKISEBB valaszthato hattertarral, annak a felhasznalasi MODJA a base. mert HA nem az lenne, akkor nem lenne eleg. mert tok sok embernek nem eleg, ezert van m pro, m pro kicsi (10cpu), nagy (12cpu), m max, m ultra. akinek a felhasznalasa olyan, annak ott az ultra. akinek eleg mindenbol a legeslegalapabb, annk egyeszeruen csak nem eroforrasigenyes a felhasznalasa. az meg egyenesen KIZART, hogy egy base mini erosebb legyen architect vonalon mint egy (feltehetoen) 5-6-700ezres win gep. az user error.

es megegyszer : ha 299ezrem lenne asztalira, tuti, hogy egy minit vennek. ha 399ezrem lenne laptopra, tuti, hogy egy m1 airt vennek. de ezek a 299ezres asztali gepekhez es a 399ezres laptopokhoz kepest jo vetelek, nem onmagukban. tehat azt elfogadom, hogy a base mini BIZONYOS ESETEKBEN (mert ugye a GPU konkret nulla) LEHET jobb, mint egy 299ezres win pc. de hogy egy dupla ennyibe kerulo win gepnel jobb, az konkretan evidens.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40399) -Skylake- válasza -Skylake- (#40398) üzenetére


-Skylake-
addikt

"de hogy egy dupla ennyibe kerulo win gepnel jobb, az konkretan evidens."

kiestek szerkbol.

de hogy egy dupla ennyibe kerulo win gepnel NEM jobb, az konkretan evidens.

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40400) Aszpirin válasza -Skylake- (#40398) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Elég nagy litániát írtál, aminek felét megspórolhattál volna, ha elolvasod, amit írok.
Két dolgot állítottam: 1: az M1 alap Air a legjobb ár-érték arányú laptop. Remélem érted, így, mégegyszer elplvasva. 2. azt, hogy aLEGTÖBB esetben elég. NEM minden esetben, hanem a LEGTÖBB, érted? :D És az, hogy a felsorolt (egyáltalán nem átlagos használatot tükröző) app-használat mellett IS jobbnak érzi a konkrét felhasználó, mint a korábban használt windows-os gépeket, az igenis bizonyték arra, hogy egy átlag felhasználó nagyon kis eséllyel fut bele majd problémába.. Ugyanis azt határozottan állítom, hogy átlag felhasználó (aki netezik húsz ablakban, levelezik, facebookozik, instázik, tiktokozik stb. filmeket néz, amatőr fotókat szerkeszt, irodai szoftvereket használ, érted... te is láttál már ÁTLAGOS számítógéphasználatot) NEM csinál olyant, amihez kell összefüggő 8GB memória (ill. több) az éppen használt programokhoz. Köszi, hogy elmayarázod, hogy mit jelent az összefüggő memória (egymás után helyezett bitek stb), gondolom akkor azza is tuisztában vagy, hogyan kezeli általában egy oprendszer a memóriát, és hogyan kezeli speciálisan a MacOS.
De csak átismételve, kulcsszavanként:
1. MacOS: ritkán használt, nem rögzített memóriablokkok "on-the fly" tömörítése memóriában, amennyiben szükség van rá
2. Swappelés + kvagyors SSD
Én olyant nem írtam, hogy kétszer annyiba kerülő Windowsos gépet ver, gondolom ezt nem is nekem címezted.

Mindezek mellett természetesen elő lehet idézni kernel panic-ot memóriahiánnyal, de nem átlagos felhasználásban. Átlag user nem fog egyórás 4K-s videót szerkeszteni és effektezni, nem fog 50 sávos zenét mixelni és effektezni, ahol mindegyik sáb 24/96-ban van rögzítve, Nem fog kvanagy XCode-projekteket fordítani és debuggolni iPad-emulátorban, stb. EZEKhez biztosan nem lenne elég 8GB.

És mégegyszer: amit írtam, az nem csak elméleti, hanem tapasztalat is. Volt szűk 2 évig egy alap M1, és kitettem az átlagosnál valamivel "advancedebb" felhasználásnak is, az elmélet mellett a tapasztalatom is igazolja, amit írok.

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.