Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40401) Czo válasza Aszpirin (#40400) üzenetére


Czo
őstag

A Windows 10 repertoarjaba is bekerult a memoriatomorites, swapelni pedig a Windows is gyorsan swapel, ha az SSD gyors :D Ebben, semmi egyedi es egetrengeto dolog nincs.

(#40402) Aszpirin válasza Czo (#40401) üzenetére


Aszpirin
senior tag

És itt jön képbe az, hogy miért a legjobb ár/érték arányú az M1 Air. Mert abban valóban gyors az SSD :D (ami azt illeti, gyorsabb, mint az ALAP M2 Air-ben). A memóriatömörítéshez nagymennyiségű adat mozgatásra van szükség az ezt végző egység és a RAM-ok között, amit az SoC-koncepció gyorsít. Nincs ebben sem semmi egetrengető, nem is állítottam ilyent. A legjobb ár/értékről alkotott véleményemet tartom, amíg nem mutatsz ellenpéldát.

(egyébként azt is tartom, hogy határozottan többnek érződik a 8GB az /általam nem munkára használt/ Air-en, mint a /szintén nem munkára használt/ Windowsod gépemen /win 10/, de nehéz objektív összehasonlítást végeznem, mert a 8GB memóriás HP Probook 650 G2-m 6. generációs i5 procija enyhén szólva már nem mai, a 11.generációs i5-öst tartalmazó munkagépemben pedig 32GB a RAM, ráadásul nem i5-tel kellene összehasonlítani az M1-et, ettől függetlenül igaz, hogy a munkagépem újkori ára durván 650ezer forint volt, és újabb, mint az M1 Air.)

SZERK: most látom basszus, hogy az asztali gépek topikban vagyunk, szóval az egész thread itt offtopik, ELNÉZÉST a többiektől.

[ Szerkesztve ]

(#40403) Czo válasza Aszpirin (#40402) üzenetére


Czo
őstag

Egy arva szot nem szoltam arrol, hogy mennyire jo, vagy rossz ar/ertek aranyu gep. Azt jeleztem, hogy gyors SSD-vel Windowsos gepet is lehet vasarolni, illetve hogy lassan 10 eve, a Windowsban is van memoria tomorites.

Ha barmelyik szoftvere szamara nem megfelelo a virtualizalt Windows, akkor peldaul, elegge rossz ar ertek aranyu gep barmelyik ARM alapu Mac. A nem ARM alapuak pedig a koruk miatt, meg rosszabb ar/ertek arannyal rendelkeznek.

En M1 procival szerelve, semmilyen gepet sem vennek mar, akkor sem, ha azt meg mint korabbi modell, a palettan tartja (MBA), illetve akkor sem, ha ez egyeduli peldanya a palettanak (iMac). Nem azert, mert rosszak, hanem azert, mert sok ido elketyegett beloluk.

Ha vesszuk a korabbi tapasztalatokat, tehat, hogy 1 gep, osszesen 8 OS foverziot kap/kaphat meg, akkor az M1-es Air mar a 4. foverzional jar, mig a 13"-as M2-es a 3. foverzional, a 15"-os pedig a masodik foverzional. Tehat, az M1 Air-nel, 499 990-ert, meg tovabbi 4 foverziot varhatsz, foverzionkent ~125e Ft-ert, az M2 13-asbol ki fog jonni meg minimum 5 foverzio, ~106e Ft-ert, a 15"-osbol pedig ~105e -ert valoszinuleg 6 foverzio. A multban elofordult mar, pusztan evek alpajan is kiszoras, de olyan is, hogy az "egybe tartozo", de nem egyszerre megjelent modellekre, egyszerre ert veget a support, igy viszont a 13"-as M2-es gep johet ki a legjobbnak, ~89e Ft-ra foverzionkent.

Tehat, ha megveszi es hasznalja, amig tudja (hiszen valoszinuleg, nem fog szetesni), akkor a legjobban, a 13"-as M2 Air vagy a 15"-os M2 Air tunik tokeletes befutonak, es nem az M1-es modell, aminel valoszinuleg, tartja magat a ceg a multhoz, es 4 ev mulva el fogod veszteni az uj foverziora valo frissites lehetoseget.

Mindezekre (az iMac M1 es az MBA M1) jo pelda, a mostani Sonoma, ami kiszorta a 2017-es modellcsaladot, tette mindezt ugy, hogy ennek a csaladnak, az egyik tagjat (13"-es 2 TB portos modell), nem csak a 2018-as modellek megjeleneseig, hanem a 2019-es modellek megjeleneseig arulta, tehat, aki 2018 nyara es 2019 nyara kozott megvette a belepo 13"-as modellt, az most nem kapta meg a Sonomat, amit megkapott volna, ha nem a belepo modellt vasarolja meg, ami a palettan tartott, korabbi modell volt.

Az alapmodell, sokszor "csapda".

(#40404) hibavissza válasza Aszpirin (#40400) üzenetére


hibavissza
veterán

4K videót effektezek DR Fusionban 1080p TL-on. RAW Timelapse videókat rakok össze több ezer RAW-ból.

Hiába írjuk le nekik ezerszer, h a 8 GB egy szám. Ez nem Windows. Gondolom messze van a legközelebbi megyeközpont, hogy kipróbálják egy boltban.

(#40405) Aszpirin válasza Czo (#40403) üzenetére


Aszpirin
senior tag

8 év 3 hónap = "lassan 10 év" - eélég nagyvonalúan bánsz az évekkel, de ezzel nem kekeckedek, mert én is azt fogom tenni.

Azt hiszem, ez a "nem kapja meg a legújabb főverziót" dolgot, érdemes a helyére tenni, mielőtt túllihegjük.

Igen, ez igaz, hogy az M1-es gép hamarabb "fut ki", mint az M2-es,

DE: én most épp egy 2017-es gépről írok (iMac), ami már ne kapja meg a Sonomát. Bánatos vagyok, és rohanok más gépet venni? Khm.... nem. még egy cseppet sem (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a laptopom az viszont egy idei M2 Pro, de ha nem vettem volna, akkor sem hagynék fel a 2017-es iMac használatával, mert imádom a képernyőjét, eza Plex- és Roon-szerverem, ezzel torrentezek, és pl. ezzel is fórumozok most éppen :) ). Folyamatosan használom, és használni fogom még legalább 3-4 évig. Hogy miért? Mert nincs "legújab-szoftver" fétisem. Igen,még egy év, aztán folyamatosan fog veszíteni a használati értékéből valamennyit amiatt., hogy az egyre újabb szoftverekkel már egyre nagyobb lesz a valsózínűsége annak, hogy nem futnak, de akkor is, ami most megvan, azt használni tudom majd, ugyanígy. Egy év eltetlével nő majd a riikója anak is, hogy le kell költöznöm a biztonságkritikus alkalmazásokkal róla, de ez egy rizikó, amit bevállalok. Az élete nem áll meg a gépnek, erre akartam kilyukadni.

Az előző iMac-emet majdnem 9 évesen adtam el 80ezer forintért úgy, hogy az egeret (magic mouse) nem adtam mellé. És még mindig megvette valaki, használati céllal. Ja, nekem azon a gépen még MINDEN ment, amit használtam, ment, de a PLEX nem tudot mit kezdeni a 4K-s filmekkel, mert a Core2 Duo már kevés volt hozzájuk. Ezért váltam meg tőle.

Tehát, amikor ilyen távokban gondolkodik az ember, akkor ennek fényében is érdemes figyelni azt, hogy plusz 2 év támogatás ás az M1 és M2 gépek közötti különbség megér-e a plusz 150-200ezer forintot (most új gépekről beszélek, használtan természetesen nagyobb az árkülönbség), illetve ráadásul még plusz 100ezret, mert a 8GB memória sem elég ugye. Hány évig használtál eddig egy laptopot, és most hány évre tervezed? Ugyanez asztali gépnél talán élesebb helyzetet eredményez). Ha megéri, akkor hajrá. De a kép nem annyira nyilvánvaló, hogy "én már nem vennék M1-et, mert"...

Végül, csak érdekességként jegyezném meg, hogy a notebook-os topikban elterjedt, hogy a Monterey a legjobb rendszer, és többen egyetértenek azzal (én nem), hogy azt érdemes használni, sem Venturára, sem Sonomára nem kell frissíteni. A legtöbbet ezt egy olyan srác hangoztatja, akinek - ha jól emlékszem - M1-es gépe van. Érdekes, ugye, hogy egyeseknek mennyire nem probléma az, hogy nincs a gépükön a legújabb oprendszer, még akkor sem, ha bőven megkaphatják.

Szóval az álláspontodat megértve, és nem erőltetve senkire a véleményemet: ÉN igenis vennék még M1-es (alap) gépeket, ha szükségem lenne újra, és ha korlátozott lenne a keretem. És az M1 Air ár/érték arányáról tartott állításomat még mindig tartom.

[ Szerkesztve ]

(#40406) Parson válasza Aszpirin (#40405) üzenetére


Parson
addikt

Kicsit a kettötök véleményei között helyezkednék el az én véleményemmel, miszerint egyfelöl tetszik az a kalkuláció, ami Czo mutatott, még talán mondhatom, hogy meg is gyözött, mert elég jól és logikusan irja le a befektettett töke jövöbeni megtérülését elörevetitett OS támogatásban mérve, ami lássuk be, nagyon nem rossz megközelítés.

Ugyanakkor meg ÉN IS azt mondom, hogy adott új OS-böl is (OS föverzió-váltás esetén) csak a lehetö legkésöbbi kiadást = legkigyomláltabb / legstabilabb verziót érdemes felrakni, ha vkinek a stabilitás számít, mi több... az újabb OS föverzióra sem fontos váltani csak akkor, ha valóban indokolt adott felhasználói környezetben (itt most fontos megérteni, hogy nem az újdonságok a fontosak ebben az értelmezésben, hanem a stabilitás, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni).

Úgyhogy szerintem végeredményben nem gáz addig M1 MacBook Air-t venni, amíg apple kinálatban is van. Amint lekerül az apple saját kinálatából, onnan lehet elgezdeni igazán gondolkozni, hogy mennyire jó vétel még a használt piacon a hosszabb távú jövöt tekintve.

De mindez csak egy vélemény, én így látom, egyáltalán nem nevezném egzakt meghatározásnak.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40407) Czo válasza Aszpirin (#40405) üzenetére


Czo
őstag

Hiaba "jo" rendszer a Monterey, ha nem tudod rajta elinditani azt, amit hasznalni szeretnel. Peldaul, az aktualis Xcode-t, vagy Final Cut Pro-t, mert ki kene javitani egy bugot, ami csak iOS 16 vagy 17-es keszuleken jon elo, aminek a debugolasahoz viszont olyan Xcode kellene, ami csak Venturan vagy Sonoman indul el.

Egyebkent, egy Intel GPU-t erinto regresszioba belefutottam Venturanal (jelen volt az elso betatol vegig es szeirntem, benne van most is, de ezt mar nem tudom, mert nem hasznalom), ami azt okozta, hogy elfeketedett a kep, nem rajzolta ki az ablakokat. Elegge idegesito volt. De legalabb 100 darab bugreport, egyedi egyeztetes mernokkel az o oldalukrol, legalabb 20 giganyi sysdiagnose atkuldese utan, de vegul, Sonoma Beta 2-ben megszunt letezni a bug, tehat vegre, Sonomban kijavitottak. Sajnalom, hogy a 2017-es gepek, ezen a hibas Venturan maradtak. Kb. minden uj beta utan kaptak reportot, hogy meg mindig nem jo, illetve mindig kaptak ujabb reportot es sysdiagnoset, amikor ad-hoc elojott :D.

En peldaul, szeretem addig hasznalni a gepeket, amig tamogatottak es mukodnek es megfelelnek. A megfeles alatt azt ertem, hogy alapvetoen az ido, az "allando". Tehat az iOS appjaim most is ugyonolyan gyorsan buildelodnek, mint 3 vagy 4 eve. Tehat az igeny, az kb "ugyonaz". Ha peldaul videot vagnek a gepen, akkor ertelemszeruen "lassulast" tapasztaltam volna, amikor fHD helyett 4k rendert kell kesziteni. Tehat ez egy ok lenne arra, hogy gepet csereljek, mert a megnott igenyeket, nem tudja ugyonannyi ido alatt kiszolgalni. De ezt, szerintem, mindenki latja hasznalat kozben, illetve van/lehet korabbi tapasztalata, akar mas platformrol is.

Tehat, nyilvan, tudom, hogy 4-5 ev utan minden gepnel van jobb valasztas, _de_, nekem megfelel, ha 6-8 evesen elrakom a tobbi regi Apple cuccom koze, majd veszek egy masikat, ami ujabb 6-8 evre tervezetten kiszolgal.

(#40408) Aszpirin válasza Czo (#40407) üzenetére


Aszpirin
senior tag

"Hiaba "jo" rendszer a Monterey, ha nem tudod rajta elinditani azt, amit hasznalni szeretnel. Peldaul, az aktualis Xcode-t, vagy Final Cut Pro-t, mert ki kene javitani egy bugot, ami csak iOS 16 vagy 17-es keszuleken jon elo, aminek a debugolasahoz viszont olyan Xcode kellene, ami csak Venturan vagy Sonoman indul el."

Aki XCode-ot használ, hogy iOS-re fejlesszen vele, az messze nem átlag felhasználó. Azt hiszem, ebben egyetértünk. Én mindig is átlagos felhasználásról beszéltem (ill. ennél tágabban is "legtöbb eset-ről"), erről szólt az eredeti hozzászólásom a mostani threadben, csak aztán elcsapongtunk egy kicsit :) .

Nem mellesleg nálam - fejlesztőként - a fejlesztésre használt számítógép életciklusa 3 (de nagyon maximum 4) év, szóval még ebben a nem-átlagos felhasználásban is azoknál jelent gondot a szoftvertámogatás M1 esetén kb 4 év alatti "kifutása", akiknél ennél hosszabb a szgép, mint szoftverfejlesztői munkaeszköz. Arról nem is szólva, hogy én az alap M1 Airt esezembe sem jutna professzionális szoftverfejlesztésre javasolni (kis hobbiprojektekre, egyetemi tanuláshoz igen, de ebből élni... nem, oda komolyabb munkaeszköz kell. Szerintem).

Vagyis van egy olyan érzésem, hogy különböző alapokon vitatkozunk.

Szerk1: mellesleg a 2017-es iMac-emen VS Code meg IntelliJ IDEA is vidáman fut, előbbiből a legújabb verzió, persze én nyilván nem iOS-re fejlesztéshez használom, ráadásul nem is pénzes projektekjhez :)

Szerk2: érdekes módon egy korábbi (kb fél éve lezajlott ?) hasonló vitában - az apple notebook topikban - ugyanezt a "nem tudom elindítani a legfrisebb XCode-ot" problémát hozta fel valaki (talán pont Te?)

[ Szerkesztve ]

(#40409) cigam


cigam
félisten
LOGOUT blog

Online vásárlás esetén hol ellenőrzik, hogy diák a vagyok?

Simán összekattintgatom olcsóbban, ajándékkal, és már csak fizetni kell.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40410) Czo válasza cigam (#40409) üzenetére


Czo
őstag

Elvileg 2022 eleje ota nincs ellenorzes.

(#40411) Czo válasza Aszpirin (#40408) üzenetére


Czo
őstag

En otthon, munkahoz semmennyire sem kapcsolodoan, hobbikent fejlesztek iOS-re es macOS-re is a gepeimen, amiket megtartok, ameddig megy rajtuk a szoftver es alkalmas arra a feladatra, amire korabban alkalmas volt. Tehat, erosen hobbi, nem professzionalis felhasznalas.

Nem lennek kepes ilyen gyorsan upradelni, mert a ertelmetlennek tartom ha az ugras nem jar, jelentos teljesitmenynovekedessel (vagy kategoria csere eseten pl. Desktop - Notebook, legalabb ugyonolyan gyors legyen az uj, mint a regi). 2011 es 2017 kozott, ez sajna, szinte hianyzott az Intel CPU-kbol, de jot tett az iparnak, a magok szamanak emelese a 8. Intel generacional. Majd, az ARM valtassal jott meg 1 ilyen ugras, viszont az M1 - M2 megint nem hoz akkora ugrast.

Szerintem, semmi baj nincs egy aktualis MBA fejlesztesre torteno hasznalataban. A CPU teljesitmenye boven partiban van, akar az utolso Inteles, "nagy" modellek teljesitmenyevel (ezeket 2 eve meg arulta!), egyedul memoria kellhet bele plusszba (szerintem kell bele, a 8GB teljesen elheto mennyiseg volt mondjuk 5 eve, de en ma, mar senkit nem koteleznek erre).

2017-ben peldaul, azt nezegettem, hogy kellene nekem egy ultra konnyu kis gep, igy szemeztem az MB -vel, tehat a sima, 12"-es geppel. Az zavart, hogy nincs rajta Thunderbolt, amit szoktam munka kozben, hasznalni, igy remeltem, hogy 2018-ban, jon bele TB. Hat, 2018-ban, mar gep se jott :DD. Nyilvan, a benchmarkok vegere throttlingolt, de mint vas, hozta azt, amit hoznia kellett. Pl. ha vettel egy 2009-ben egy C2D, alu 13"-as MacBookot, akkor 2016-ban, vagy 2017-ben a kis, 12"-es MB-re batran upgradelhettel, mert mindenben gyorsabb volt, mint a korabbi geped (a Sierra dobta ugye a 2009-es MB-t). Ha iOS-re fejlesztettel a 2009-es gepen, akkor ugyonerre a celra, ugyonugy tokeletesen hasznalhato volt a 2016-os 12"-es is (meg par masodperccel, hamarabb is vegzett, ugyonazzal a builddal). Nyilvan, ahogyan a 2009-es 13"-as MB-d lasabb volt, mint a 2009-es 17"-es MBP, ugyonugy a 2016-os 12"-es MB is lasabb volt, mint a 2016-os 15"-os MBP is. Viszont konnyebb is :)

Az a jo, hogy mindenfele ember van, van aki, 1-1 gepbe beszal az eletciklusa elejen es hasznalja ezt a gepet az eletciklusa vegeig, van, aki feluton kiszall, majd ezt a termeket eladja, es vannak azok, akik az eletciklus felenel, hasznaltan szallnak be :). Mindenki el tudja donteni, hogy szamara melyik lepcsofok a megfelelo. En csak azt tudom mondani, hogy ujonnan, nem jo mar beszalni M1-es gepbe. M1-es iMacet szabad venni, jelentos kedvezmennyel hasznaltan, vagy M1-es MB Air-t/Pro-t, de ujonnan, szerintem, az eletciklus miatt, nincs akkora arelonyuk, mint amekkoranak lennie kellene, hogy azt tudjam ra mondani, hogy megeri. Pl. ha jelenik meg uj iMac, akkor azonnal rohanok venni egyet. Mert, mar nagyon-nagyon cserelni kellene az Inteles verziot, viszont 2.5 eves modellt megvasarolni, 0 eves aron, semmi esetre sem.

(#40412) miresz válasza -Skylake- (#40398) üzenetére


miresz
veterán

Kizárt vagy nem ez a valóság! Üdvözöllek a való világban! Több éves szenvedésre tett pontot az M1 archiCAD terén. Ha kicsit tájékozott lennél akkor tudnád, hogy az ARM-es Apple silicon megjelenése óta rengetegen ott hagyták a Windows vonalat akik CAD-el dolgoznak. Az elsők voltak akik ráírták az engine-t Apple siliconra. Többszörösen jobban fut mint Win alatt! Nem kicsit fut jobban vagy pár százalékkal hanem többszörösen!!!!
Semmi user error nem volt itt az utolsó gép amit eladtam a Mac előtt az egy i5 11400 + 32Gb DDR4 3200Mhz + RTX 3050 volt + sallangok M.2 SSD-k stb... Ettől a konfigtól fényévekre jobban fut az archiCAD a mostani Mac minin (M1+ 8Gb +256 ! 2Tb)

Ez van ha hiszed ha nem! :K Attól itt még jobban fut!

(#40413) -Skylake- válasza miresz (#40412) üzenetére


-Skylake-
addikt

ha esetleg igaz lehetne amit irsz (mert lehetne) , akkor nem igy nezne ki a hw recommendation. nem egy sorba lenne az i5 es az M1 , mert nem ugyan azt a felhasnzaloi elmenyt jelentene es TERMESZTESEN nem lenne beleirva az M2 pro es az M2 max, ha nem lenne ra szuksege a termeknek. szoval nem. ez csak egy belemagyarazas ez a "tobbszoros" , PAROSITVA vannak a win es a mac konfigok. es akkor itt most eloadjuk, mint a vilag letremeszetesebb dolgat, hogy az M1 gyakorlatilag a fogalmazasod alapjan "romma veri" az i5-ot. nyilvan az i7 meg az i9 meg az m2pro es az m2 max az meg csak oda van irva, semmi koze ahhoz hogy mi kell a programnak. egy base m1 es a vele egy kategoriaba allitott intel parja az szublimal. aham. :U user error.
es akkor ott vagyunk a vegere hogy egy mondatban szerepel a 32 GB ramos (!!!) gep egy 8GB ramos minivel MIKOZBEN a gyarto entry level (!!!!) ajanlasa MINDKET platformra 16 gb ram. de a win 32 az semmi, bezzeg az m1 8 gb rammal.... ami evkvivalens (!!!) egy ipad proval. jo story.
maradjunk annyiban hogy maximum az hihheto, hogy jol fut. onmagaban. az i5+32gb melle rakva meg logikailag is kizart, de maradjunk a user errornal es akkor az jo magyarazat. ne hulyeskedjunk mar....

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40414) -Skylake- válasza -Skylake- (#40413) üzenetére


-Skylake-
addikt

[link]

lehet nezegeti az elterest egy 2017es !!!!!!! intel imac 5k-hoz kepest. egy gyak egyetlen pontja nincs a grafikonnak (szamszerint 1-2 azert van...), ahol a legnagyobb m1max 64 gb rammal akar csak 50%ot verne egy 7 eves intel macre... itt a tobbszorosened... es ez a gyarto merese. tehat meg az is megkerdojelezheto hogy egyaltalan ennyi elteres van e valoban, vagy atlagban meg kevesebb...

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40415) Czo válasza -Skylake- (#40414) üzenetére


Czo
őstag

Ez nem jo grafikon, mert itt Rosettas a kod. Igaz a Rosetta2 az precompileol. Ha pl osszeveted az M1 sima es a fenn emlitett i5 sebesseget, akor kijon, hogy majdnem 2x gyorsabb 1 szalon, az M1, mint a fent emlitett i5. Multi threadbe alig van elonye, de ebben semmi meglepo nincs, mert 4+4 konfigban tolja, az M1, mig 6+0 konfigban az i5. A GPU itt leginkabb rendernel szamit, a tobbi esetben "2D"-s grafikai primitivek kellenek, tehat vonalrajzolas, kitoltes, ahol kb mind1, hogy mid van, ha van neki barmilyen gyorsitasa. Szoval, en elhiszem, hogy jelentosen gyorsabbnak erzi, az M1-et az Intel 11genhez kepest.

(#40416) miresz válasza -Skylake- (#40413) üzenetére


miresz
veterán

Figyelj nekem teljesen mindegy mit gondolsz, én nem meggyőzni akarlak. Ha hiszed ha nem ez van! Nincs itt semmi user error. Elég régóta foglalkozom PC-kkel, hogy user error legyen hidd el! ;)

A sys req.-ról csak annyit hogy minimum 4Gb-os VGA-t is kér hozzá! :D Hol van az a Mac miniben? Mégis ha átfordítod a tervet 3D-be flottul és igen sokkal jobban fut mint az említett Win-es PC-n. Ami még érdekes,hogy a Win-es gépen benyel egy 2 szintes családi ház project kb. 12GB memóriát+ a Win azzal hogy fut még 5-6-ot ugyanaz a terv a minin nem. Valahogy elég a 8 GB neki. Lehet hogy másként kezeli a memóriát a Mac OS meg az Apple silicon? Ja, igen! Plusz olvasd csak el a sys req.-nál: Project size: Belépési szint : Lakóházak. Nyilván nem felhőkarcolókat tervez vele feleségem! Ahhoz aláírom hogy bizonyára nem lenne elég!

(az Ikeás szöveg az tetszett! :D )

(#40417) devil-k válasza -Skylake- (#40413) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nem unod még? Mert én már személy szerint nagyon ezt a felesleges betűáradatot…

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#40418) Parson válasza -Skylake- (#40413) üzenetére


Parson
addikt

Sajnos én is ellent kell mondjak. Az a baj, hogy csak HW-t állitasz HW-rel párhuzamba, holott ennél sokkal többröl van szó.
HW rendszer-t kell HW rendszerrel párhuzamba állítani, ha csak HW szinten vizsgálja az ember a helyzetet. Tehát igenis van különbség a kettö között, hiszen a kompatibilitáson túl, egyfajta HW optimalizáció nagyon-nagyon sokat lendít egy HW környezet használhatóságán. De ugyanakkor még ez is kevés.
HW-OS optimalizáltság a következö szint, mi több HW-OS-SW optimalizáltság a legfontosabb egy user számára. Erre mérnöki területen számos példa van, ahol teszamazt HP workstation-ök meghatározott OS támogatással és meghatározott CAD SW támogatással (!) sokkal stabilabban és hatékonyabban müködnek, mint 'átlagos' társaik ugyanarra a CAD folyamatra.

Én ugyan csak user szinten ismerem ezt a helyzetet, de számos tapasztalatom is van ezen a téren az elmúlt lassan 25 évben. (Oh my God, de rohan az idö :((( ) Eképpen pedig ki merem jelenteni, hogy az (épitész)mérnök kolléga tapasztalataira hivatkozva egyet tudok érteni vele / miresz -szel. Mi a kollégákkal is számtalan alkalommal tapasztaltuk a Windows / unix OS-t futtató rendszerek közti nagyon erös különbségeket ha CAD rendszerekröl volt szó, nagyon erösen a unix javára. macOS pedig unix alapú, ezért ha kompatibilis SW / Rosetta alatt kompatibilis környezetben futattható SW tapasztalat alapján jobban futtatható adott CAD a macOS alatt, akkor én azt elfogadom és elhiszem, természetesen feltételezve, hogy a kolléga alapvetöen egy ligában játszó gépeket hasonlított össze. Ez az összehasonlítás persze user oldalról mindig hagy némi kivetnivalót, hiszen nem HW-OS-SW fejlesztök vagyunk, hanem 'csak' userek, de mérnöki hozzáállással azért userként is elég jól le lehet szükiteni a hibákat az összehasolításban és valóban kellö türéssel valós összehasonlitást tenni. Erre a legegyszerübb példa egy adott SW (legyen az pl bármelyik HW igényes CAD) egyik illetve másik OS-re vett optimalizált SW-ének - és egyéb HW támogatási igényeinek kielégitése mellett - egyazon számítási folyamatnak a lefuttatása, ami a kolléga által ha nem is 100%-ban, de 95%-ban biztosan így történt, ezért az ö tapasztalata igenis mérvadó. (Persze a finom részleteket most nem ismerjük, de alapvetöen.)

Persze végeredményben amiket itt leírtam azokat logikusan végiggondolva tudja mindenki (remélhetöleg), de talán mégis picit eképpen megközelítva mond némiképp újat.

Bocsi, amiért csöppet hosszabb lett a hsz.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40419) Aszpirin válasza Parson (#40418) üzenetére


Aszpirin
senior tag

Csak egy apró pontosítás: a macOS nem "UNIX-alapú", hanem a macOS maga egy UNIX.
Az Apple nagyon akkurátusan vigyáz arra, hogy MINDEN főverziójához beszerezze a hivatalos UNIX-tanúsítványt. (azaz a UNIX-szabványnak való 100%-os megfelelést tanúsító hivatalos okiratot).

(nem ide tartozik, de sokak hiedelmével ellentétben a Linux viszont NEM UNIX).

[ Szerkesztve ]

(#40420) Parson válasza Aszpirin (#40419) üzenetére


Parson
addikt

Jogos, köszi a pontositást, mivel ezzel a részlettel valóban nem voltam / vagyok 100%-ig tisztában, ezért is irtam, hogy unix alapú, aztán hogy végeredményben ez csak nevében egy átnevezett unix de amúgy 100%-ban unix, vagy egyben párhuzamosan továbbfejlesztett unix is (mivel A unix néven jelenleg per pill nem is tudom, hogy fut-e aktuális OS), az már nagyon finom különbség csak.

Kieg.: De most olvasgatom, hogy az utsó Unix kiadás a Unix 10 volt... sajnos régóta már én is csak windows alatt dolgozom... :(((

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40421) FistXL


FistXL
aktív tag

Sziasztok. Van egy 2008 körüli 24-es alumínium imac-em, amire több óra tutorial nézegetése után sem tudtam visszarakni a macos-t, mert szerintem teljesen le lett törölve róla az egész, semmilyen recovery command nem működik, jelenleg egy Win10 van rajta, indítás és alt nyomva tartása után csak a Windows-t mutatja. Kérdésem, hogy hogyan tudnám megoldani egy Windowsos gép segítségével, hogy visszakerüljön rá a macos?
TransMac-cel próbáltam bootolható usb-t csinálni, eredménytelenül. :R :R

[ Szerkesztve ]

(#40422) Czo válasza FistXL (#40421) üzenetére


Czo
őstag

Keszitened kell egy USB-s telepitot. Ha van 2 GB RAM a gepben, akkor tudok adni imaget, 10.11 El Capitan verzioval, amit Windows alatt egyszeruen el tudsz kesziteni (itt korabban balenaEtcher-t hasznalva irtak ki).

(#40423) FistXL válasza Czo (#40422) üzenetére


FistXL
aktív tag

6GB RAM van a macben, a wines gépben még több, az innen leszedett el capitant próbáltam, ha nem jó akkor kérném az imaget :R

[ Szerkesztve ]

(#40424) Czo válasza FistXL (#40423) üzenetére


Czo
őstag

Amit onnan leszedtel, az egy olyan "valami", amibol a vegen, Macen lesz egy "Install Mac OS El Capitan" nevu programod, amibol ezutan tudsz ott USB -s telepitot gyartani. En ezeket a lepeseket mar megcsinaltam, elkeszitettem a telepitot USB-re, es lementettem, mint egy image. A kirasahoz az elobbi hsz-ben irt szoftvert fogod tudni hasznalni, egy legalabb 16 GB-s thumbdrivera lesz szukseged hozza.

(#40425) cigam


cigam
félisten
LOGOUT blog

https://thorium.rocks/
Csak Windows alatt próbáltam ki, valóban elég gyorsnak tűnt. A 2012-es minimen egyből dobott egy hátast, nem indult el. Hátha másnak, egy fiatalabb gépen elindul.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40426) Czo válasza cigam (#40425) üzenetére


Czo
őstag

Az AVX2 Haswell kornyeken jelent meg, de Skylake ota tartalmazza minden, szoval a 2014-es Mini elott nem valoszinu, hogy labdaba fog rugni, de lehet, hogy csak a 2018-ason fog menni rendesen.

(#40427) cigam válasza Czo (#40426) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Pláne... köszi!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40428) Adee_91


Adee_91
aktív tag

Sonoma 14.1 másnak is ilyen tetű lassan vánszorog le?
Lehet szerver túlterheltség,nem tudom,de 45 perce tölti,és még 55 van vissza.
3,5GB amúgy az update,a net gigabites.

(#40429) tatomi92 válasza Adee_91 (#40428) üzenetére


tatomi92
aktív tag

Nálam fullon szedi, max. 5 perc alatt lejött.

iPhone 14 Pro & Google Pixel 7

(#40430) Adee_91 válasza tatomi92 (#40429) üzenetére


Adee_91
aktív tag

Hát nekem másfél óra lett csak a letöltés.Mindegy,végül felment,csak furcsálltam,mert eddig mindig pikk-pakk megvolt.

(#40431) hibavissza


hibavissza
veterán

A kérdésem, hogy az option/command q találmányt tényleg nem lehet globálban átírni csak alkalmazásonként?

[ Szerkesztve ]

(#40432) Czo válasza hibavissza (#40431) üzenetére


Czo
őstag

Mas platformokon sem szokas esc-re bezarni az alkalmazast. Windowson is pl. az alt+f4 erre a gombkombinacio, ennek a megfeleloje Macen a cmd+q. Az atdefinialast, azt passzolom, soha nem gondoltam meg ra, hogy at kellene.

(#40433) hibavissza válasza Czo (#40432) üzenetére


hibavissza
veterán

Win után (párhuzamosan élek a két oprendszerben) most megakadtam, egy ideje összeakad az ujjam a command-option felett, ha kukacot kell írni. Globálban át lehet tenni launchpadra ami ugyan úgy idegesítő. Végül is nem gáz. 3-4 alkalmazásban kell kukacot írni. Azokban átállítom a quitet shift-command-q-ra.

(#40434) Czo válasza hibavissza (#40433) üzenetére


Czo
őstag

Fizetos megoldast tudok a problemadra, mert a BetterTouchTool le tudja tiltani globalisan is. En a MagicMouse-hoz kb 2009 ota hasznalom ezt a szoftvert.

(#40435) hibavissza válasza Czo (#40434) üzenetére


hibavissza
veterán

THX :R az meg is van! Magic Mouse mellé kötelező.

(#40436) scdlsc válasza hibavissza (#40433) üzenetére


scdlsc
aktív tag

Én Windows alatt nyomok mindig commandot shortcutokhoz, pedig ott controlt kellene. Mondjuk én egy ideje több időt töltök Mac OS-en.

Ma belefutottam egy ilyenbe. Rendrakás közben a kezembe akadt egy DVD és gondoltam megnézem. Ezek szerint a DVD íróm még soha nem játszott le régiókódos lemezt.
:)

(#40437) Syl válasza hibavissza (#40435) üzenetére


Syl
nagyúr

Trackpad mellé még inkább kötelező :K De szerintem akkor is nagyon megéri az árát, ha az ember "sima" pécés billentyűzetet és egeret használ a Minihez.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#40438) cigam válasza hibavissza (#40433) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Arra nem gondoltál, hogy kukacot tedd odébb egy spéci bill. kiosztással?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40439) hibavissza válasza cigam (#40438) üzenetére


hibavissza
veterán

Nem. Több ember használhatja akik meket ritkán használnak. Magic Keyboardon ott van a jele. Mikor Windows kiosztású bill volt rajta akkor nyilván más kiosztással futott (alt v). Ott a commanddal kellett bűvészkedni. Nem értem, ha Win billentyűzet kerül rá miért nem áll át automatikusan a rendszer a Windows kiosztásra. Apró figyelmesség lenne és sok felesleges fórumbejegyzéstől, szülőzéstől megkímélné magát az Apple. Mondjuk akkor senki nem venne 73 ezerért billentyűzetet :))

[ Szerkesztve ]

(#40440) Czo válasza hibavissza (#40439) üzenetére


Czo
őstag

Amig a gyartok keptelenek arra, hogy a descriptorban rendesen kitoltsek, hogy ANSI vagy ISO, addig nem varnam el, hogy a layoutot informaciot is helyesen beleirjak. Ezert kezzel konfiguralod az ANSI/ISO dolgot es a layoutot is. Majd egy masik eletben, valaki ugy alkotja meg ezeket a szabvanyokat, hogy kotelezove teszi azt, amit kotelezove kene tenni :D.

(#40441) hibavissza válasza Czo (#40440) üzenetére


hibavissza
veterán

"valaki ugy alkotja meg ezeket a szabvanyokat, hogy kotelezove teszi azt, amit kotelezove kene tenni"
Ámen. Mondjuk az alt0150 nem hiányzik :D

[ Szerkesztve ]

(#40442) Czo válasza hibavissza (#40441) üzenetére


Czo
őstag

Az szerintem, mar Linuxon sincs implementalva, de megnezni nem tudom, mert '96 ota nincs numerikus resz a billzetemen.

(#40443) cigam


cigam
félisten
LOGOUT blog

Mi lehet a gond?

Látszólag minden működik, és mégsem.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40444) hibavissza


hibavissza
veterán

Lehetséges, hogy a papíron 10 bites Acer monitort 8 bitesként kezeli az M1 mini? Rendszerjelentésnél nem nyilatkozik róla, hogy hány bites, pedig papíron kellene. A TB 3 portot üresnek mutatja, pedig oda van dugva a monitor.

(#40445) Czo válasza hibavissza (#40444) üzenetére


Czo
őstag

Gondolom, az egy DisplayPort feluletet hasznalo monitor, igy hiaba dugod Thunderbolt portba, attol, az meg "csak" DisplayPort lesz. Nincs sehogyan sem szinvalaszto a monitor prefsnel?

(#40446) hibavissza válasza Czo (#40445) üzenetére


hibavissza
veterán

Nincs semmi. Letöltöttem valami alkalmazást is, az sem mond semmit.

(#40447) Czo válasza hibavissza (#40446) üzenetére


Czo
őstag

Ilyenkor kell ellenorizni a specifikaciokat :) Pl. ha tobb fajta input van a monitoron, akkor az elvart funkciot tudja-e azzal az inputtal, amivel osszedugtad a geppel, illetve pl. nem-e csak a marketing mondja ezt valamiert az eszkozrol, stb stb. Nem-e felbontas vagy frissites fuggo-e a dolog.

(#40448) hibavissza válasza Czo (#40447) üzenetére


hibavissza
veterán

Na remélem rájöttem mi volt a gond. MacOS azt csinálja, hogy nem a bitmélységet csonkolja, hanem elkezdi tömöríteni a jelet. 4:4:4 helyett tolja a 4:2:0-át, de megtartja a bitmélységet és fps-t.
PS-ben kikapcsoltam minden ditheringet és kapcsolgattam a gradienesek alatt a bitmélységet. Ügye a monitornak adatott HDMI 2.0 nem tudja a 2K 10 bit 144 Hz-et, mégis smooth volt a gradiens. Pedig emlékeim szerint a Win az FRC-t lőtte le a 8 bit mellől elsőnek.
Nah, most átköltöztem TB3–DP1.4 kábelre. Az papíron már tudja a sávszélt és a monitornak megkegyelmeztek anno a marketingesek és 1.2 helyett 1.4 portot kapott.

Így van tömörítetlen 10 bitem és freesyncem 48 és 144 Hz között. Lehet inkább fix 144-en hagyom, mert durván rángatja a frekit. Dolgozik rendesem a kis Macmini. Cserébe a második külső SSD-m leköltözött a TB3 portról — azon van ügye a monitor — az 5 Gbps USB A portra. Nem tudom miért nem fért már bele az USB 3.2 10 Gbps port. Vagy a HDMI helyett egy DP. Csak hogy érezzük, hogy olcsót vettünk.... :W Ez a gond nem a 8 GB RAM.

Szerintem megtartom ezt a monitort. Gondolkoztam egy 5K képes kijelzőn, de a fix 60 Hz-et nem bírnám már megszokni.

[ Szerkesztve ]

(#40449) titi12 válasza hibavissza (#40448) üzenetére


titi12
tag

Egy TB-dokk (elosztó, mittudomén) nem segítene?

(#40450) Czo


Czo
őstag

Akarmennyire varom, nem jott 27"-es iMac. Tehat, akkor downgradelni kell 27"-rol, 24"-re.

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.