Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40301) MasterMark válasza martin66 (#40294) üzenetére


MasterMark
titán

Command gomb = Windows gomb

Switch Tax

(#40302) RaZroX


RaZroX
addikt

Continuity camera másnál sem megy?
iPhone 11 + Mac Mini M2 és egyáltalán nem működik.
Legalábbis mostmár, amikor bejött a funkció akkor 10-ből 3 alkalommal ment kb. most soha.

Ugyan az a Wifi
Be van kapcsolva minden mindekét eszközön (wifi, bt, handoff)
Mindkét OS up to date

Szerintem kb. mindent kipróbáltam már, kivéve, hogy kijelentkezzek és vissza az iCloud-ból mindkét eszközön de olyat még soha nem is csináltam. Nem is szeretnék ha csak nem biztosan ez a megoldás rá.. :F

This is the way

(#40303) hibavissza válasza Syl (#40274) üzenetére


hibavissza
veterán

Nálam teljesen jól jelenik meg Finderben. Próbáld meg a Bridge-t használni míg rájössz az okára.

(#40304) hibavissza válasza Parson (#40264) üzenetére


hibavissza
veterán

Teljesen rendben van a kalibrálás szó használata. Nem a wikipédiából kell kiindulni, hanem abból, mit használ az ipar. Lásd német jövevényszavak. Másrészt a monitor színhelyességének beállítása klasszikus kalibrációs művelet. Nyilván ehhez el kell vonatkoztatni a satu-tolómérő dimenziótól. A monitort tekinthetjük mérőeszköznek, melynek van szabvány által kezelt eltérése. ISO 12647, ISO 3664 körül. Fejből nem megy, de ezek körül meg fogod találni.

[ Szerkesztve ]

(#40305) Parson válasza hibavissza (#40304) üzenetére


Parson
addikt

'Teljesen rendben van a kalibrálás szó használata.' - Igen, de akkor és csak akkor, ha jó helyen használják. Tessék szépen a 'beállítás' / 'finom beállitás' szót/kifejezést megismerni és használni ott, ahova a kalibrálás nem megfelelö.

'Nem a wikipédiából kell kiindulni' - NEM a wikipediaból indultam ki - az csak egy példaként lett linkelve, mivel könnyedén elérhetö.

'...hanem abból, mit használ az ipar. Lásd német jövevényszavak.' - Bocs, Németországban élek, és a német autóiparban dolgozom én is, elég magas mérnöki szinten (ez utóbbit csak a hozzéértés végett írom, épp ezért nem is részletezem itt, hogy hol és milyen diplomát szereztem, hol és pontosan mit dolgozom, mert fölösleges nagyzás lehetne sokak szemében). A kalibrálás azt jelenti, amit fent leírtam és amit a wikipedia (sok más egyéb forrás között) is helyesen ír.

'A monitort tekinthetjük mérőeszköznek' - TÉVES. Amíg nincs benne méröeszköz (pl fent emlitett colorimeter), csak megjelenitö, addig az csak és kizárólag egy eszköz, de nem méröeszköz. HA van benne méröeszköz, akkor is csak és kizárólag azt a mérömodult lehet kalibrálni, az eszközt pedig a kalibrált méröeszközzel beállitani kívánt felhasználási értékekre.

Viszont tény az is, h én valóban mérnöki oldalról közelitek meg minden müszaki témát, ezért is helyesbitettem ki a kollégát (minekután már többször is felmerült a téma), DE tény ahogy fent általam írva is vagyon, hogy számos, így ez a szó is a köznyelvben már széles körben elterjedten rosszul használt, mégis elfogadott.

Kieg, teljesen mindegy milyen szabványt hozol, mert az alapokról van szó, egy alapkifejezésröl, ami alapból rosszul van értelmezve / használva. HA az alapokat tisztába rakod a fejekben, akkor és utána lehet helyesen beszélni a kalibrálásról.

Viszont mindez oly finom téma és olyb´OFF, hogy több idöt nem szánnék itt ennek... tessék utánaolvasni.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40306) martin66 válasza Czo (#40299) üzenetére


martin66
senior tag

Köszi mindenki.

Amúgy tényleg csak a Windows 10 lenne a legfontosabb.

Vettek egy Apple billentyűt és azzal sikerült belépni a Revocerybe Option-Command-R, de a Reinstall fül után mindig ez jön: Recovery server could not be contacted.

Beállítotuk az időt a terminálból, két különböző hálózaton wifin letsztelve, leformatáltuk a MAC HD particót ennyi megoldási lehetőséget találtam az interneten de folyamatosan a sikertelen csatlakozós üzenet jön.

Megoldható lenne az, hogy egy win 10 USB-t csinálok és arról bootolna be és fletelepíteni mintha egy windows laptop lenne?

(#40307) Czo válasza martin66 (#40306) üzenetére


Czo
őstag

Keveritek a dolgokat, vagy ossze vissza beszeltek :). Eddig, arrol volt szo, hogy a recoveryt akarjatok elerni, ahhoz, cmd+r -t kell nyomni Maces billentyuzeten, PC-s billzeten pedig alt+r vagy win+r. Amibe beleptetek, a cmd+option+r gombokkal, azn em a Recovery, hanem az az Internet Recovery, amihez pc-s billentyuzeten szinten 2 modosito gombot, valoszinuleg az alt+win+r -t kell nyomni. A ketto nem ugyonaz.

Az Internet Recoveryvel, amit elinditottatok, azzal Internetol lehetne ujrarakni a rendszert. Ez nem fog menni, mert kb 2-3 napja megfikkant valami az Applenal (vagy direkt, vagy veletlenul), de eltuntek a 10.14 elotti recovery telepitok.

USB-s Windows telepitot soha nem probaltam bootolni olyan gepen, de a Windows 10 gyari DVD lemezerol siman telepult, igy gondolom, USB-s telepitorol is, akar ugy is, hogy nem volt OS X telepitve. Egy dolog lesz ugy neked nehez, a driverek osszeszedese, ha az nincs meg kulon.

Egy El Capitan telepito imaget tudok adni egyebkent, Linux alol siman dd-vel, vagy Windows alol pl BalenaEtcherrel ki tudod irni egy legalabb, 16 GB meretu usb drivera. Ebbol, tudni fogsz frissiteni, ha van hova, illetve, ez tartalmzza a Boot Camp-ot, amivel el tudod keszteni a Windows driver pakkot.

(#40308) cigam válasza martin66 (#40306) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

:F

Czo már megírta (#40299)a megoldást, olvasd el végig még1x!

Amúgy meg itt a teljes leírás, hogy induláskor melyik kombinációkra reagál.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40309) Czo


Czo
őstag

Van/volt itt HardwareGrowler hasznalo? macOS updateek miatt, verziorol verziora egyre tobb "bug" jott elo, ezzel a 10+ eve elhagyott szoftverrel, es most Sonoma-val ez olyan szintre lepett, hogy meguntam, es elkezdtem irni egy sajatot. Mar mukodik az USB kihuz/bedug, a filerendszer/lemezkep csatolas/levalasztas illetve matol mar a Thunderbolt es a Firewire eszkozok jelzese is.

Ha van itt vallalkozo szellemu, segithet tesztelni :)

(#40310) cigam válasza Czo (#40309) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Ha működik régi (10.15.7) inteles gépen, szívesen letesztelem.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40311) Czo válasza cigam (#40310) üzenetére


Czo
őstag

Az Apple TestFlight tesztelos verziohoz 12.0 vagy ujabb kell (itt van autoata frissites, meg bugreporting), de tudok adni TestFlight-on kivuli terjesztest, az 10.13 es felette mukodik. Viszont, mivel a cel az App Store, igy nincs benne autoupdate, tehat azt kezzel kell majd frissitgetned.

(#40312) hibavissza válasza Parson (#40305) üzenetére


hibavissza
veterán

Miután elmondod, hogy autóiparban ügyködsz, te mégis leírod a tutit mindenkinek monitor ügyben és szorgosan ki is oktatsz bárkit az elképzeléseidről. Vicces. :)
A monitort maximum sarokba "állítjuk" vagy magasságát "állítjuk" be. Mivel a monitort egy referencia értékhez próbáljuk közelíteni kalibrálás során, így ez a "beállítás" márpedig kalibrálás lesz, mivel a monitort tekinthetjük mérő műszernek. Igen az. Segítek: meghatározott kódot próbálja színekkel definiálni a felhasználó felé, ahogy a tolómérő a 8-as anya dimenzióit fordítja számokra az autóipari szalagmunkásnak. Nyilván te annak hívod a monitor kalibrálást aminek akarod. Legfeljebb kiröhögnek vagy nem értik mit akarsz. Szívesen.

(#40313) Parson válasza hibavissza (#40312) üzenetére


Parson
addikt

'ki is oktatsz bárkit az elképzeléseidről'
Khm... nem elképzelésröl van szó, hanem mérnöki szakmáról. A kalibrálás a gépészmérnöki területen belül mindenhol ugyanazt jelenti, nem csak autóiparon de monitorgyártáson belül is. Itt jön már megint elö, hogy fölöslegesen ereszkedem le egy vitára egy hozzá nem értövel...

'Mivel a monitort egy referencia értékhez próbáljuk közelíteni kalibrálás során, így ez a "beállítás" márpedig kalibrálás lesz'

Nos itt bukik ki a lényeg, miszerint még mindig nem érted mit jelent a kalibrálás, és miért nincs igazad. Tehát szerinted minden referenciaértékhez való közelítést lehet kalibrálásnak hívni. Áttételesen is? Sajnálom, de amíg nem érted a különbséget, és az etalon fogalmát addig nincs miröl beszélni. Te nagyon erösen kevered a szezont a fazonnal. Írtam h inkább olvass utána az alapoknak. Ez van...

'meghatározott kódot próbálja színekkel definiálni a felhasználó felé, ahogy a tolómérő a 8-as anya dimenzióit fordítja számokra az autóipari szalagmunkásnak.'
És ennek mi köze a kalibráláshoz? SEMMI. Ezek már nem kalibrálási hanem felhasználási / mérési szintek.

OLVASS utána, h mit jelent a kalibrálás, és értsd meg. Vagy én írjam le itt neked, amit iskolában is oktatnak? Kezdésként linkeltem már egyet, linkelhetnék még megannyit, google-lel te is találsz, vagy bármelyik müszaki egyetem gépészmérnöki karán a méréstechnikával foglalkozó tanszéken is okosodhatsz.

Befejeztem, mert ezt abszolut OFF téma itt, és te semmit nem értesz a leirtak alapján a kalibráláshoz, csak kevered a szezont a fazonnal.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40314) MasterMark válasza Parson (#40313) üzenetére


MasterMark
titán

A koloriméter kalibrálva van egy referenciához, a monitornak meg az ehhez a referenciához való eltérést mérjük a koloriméterrel.

Most akkor ez miért nem kalibrálás? Valójában a monitort is az referenciához akarjuk állítani, a mérőeszköz csak segít benne. Ha a monitor által kiadott fény megfelel annak az értéknek mint az az érték amit a referencián mutatott akkor az a kalibrálás.

Switch Tax

(#40315) cigam válasza hibavissza (#40312) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Kötheted az ebet a karóhoz, attól még Parson-nak van igaza.

MasterMark
Mert ahogy Te is írtad, ez egy mérés(sorozat). A műszert kell kalibrálni, hogy pontosan mérjen. A műszerrel te a monitor színét méred, és a különböző paramétereinek módosításával próbálod elérni, hogy a mért érték minél kisebb legyen a referenciaértékhez képest (delta E).

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40316) cigam válasza cigam (#40315) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Eh lejárt az idő...
...a mért érték eltérése minél kisebb legyen...

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#40317) Parson válasza MasterMark (#40314) üzenetére


Parson
addikt

Még egyszer leírom, ez a folyamat amit leirsz, NEM monitor kalibrálás.
A colorimetert tudod csak kalibrálni egy etalon referenciaértékhez.
Minden egyéb müvelet amit eztán a colorimeterrel végzel, az mérés, és az eszközt (monitort) pedig az elfogadott mért értékhez állitod be.

Vagy máshogy leirva a tolómérös példával: ha a tolóméröt egyszer kalibrálod, utána a tolóméröt megint használod egy állitható hosszúságú eszköz beállitásához (egy mostmár kalibrált eszközön vett valid méréssel), akkor azt a beállitást is kalibrálásnak akarod hivni? Ez HIBÁS. Kalibrálni csak méröeszközt lehet ETALON-hoz. Ezt kell megérteni és megjegyezni. Minden egyéb referenciához vett beállitás nem kalibrálás, hanem sima (akármilyennek hivott) referenciához állítás. Még akkor is ha digitálisan tárolt diszkrét értékekröl van szó.

cigam kolléga is helyesen látja és érti. Továbbiakvan ö folytatja helyettem ezt a sort... ha akarja. :)

De amúgy meg tényleg zárjuk ezt a témát.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40318) Parson válasza MasterMark (#40314) üzenetére


Parson
addikt

Bocs, kifutottam az idöböl, de még egyszerübb megérteni, ha a saját irásod nézzük:

'A koloriméter kalibrálva van egy referenciához,' - tökéletes értelmezés
'a monitornak meg az ehhez a referenciához való eltérést mérjük a koloriméterrel.' - tökéletes értelmezés.

Tehát az elsö kalibrálás, a második mérés. A kettö pedig nem ugyanaz! A kalibrálás nem mérés. Lehet, hogy hajszálnyi különbségnek tünik egy laikusnak, de a valóságban nagyon nem az. Ezért is használunk rá külön szavakat.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40319) tlac válasza Parson (#40318) üzenetére


tlac
nagyúr

az angol wiki is monitor kalibrálásról beszél

For calibrating the monitor a colorimeter is attached flat to the display's surface, shielded from all ambient light. The calibration software sends a series of color signals to the display and compares the values that were actually sent against the readings from the calibration device...
[link]

[ Szerkesztve ]

(#40320) balage25 válasza Parson (#40305) üzenetére


balage25
senior tag

Szerintem keversz valamit. Hitelesíteni szokták a mérőműszert, de a monitort nem. Viszont kalibrálni lehet mind a kettőt.

(#40321) Parson válasza balage25 (#40320) üzenetére


Parson
addikt

Na akkor ha ekkora igény van rá:

Szerintem meg te keversz vmit. Egy mérömüszer hitelesitése tartalmaz kalibrálást is, hiszen a hitelesités során meg kell mutatni, hogy a müszer helyesen tud mérni. Viszont ezután a használat során bármikor elöfordulhatnak elállítódások, ezért újra és újra kalibrálás a pontos mérésekhez újra és újra szükséges lehet, ezért adnak bizonyos mérömüszerekhez etalonokat is, hogy a kalibrálást újbóli hitelesítés nélkül is el lehessen végezni házon belül, mivel a mérömüszer egyéb tulajdonságai jószerivel nem változtak pl egy mérölaborban. Természetesen ezen felül komplett hitelesítéseket is újra és újra el lehet végezni.

Monitort a fentebb helyesen leirt folyamat szerint nem lehet kalibrálni, csak a mérömüszer segitségével beállitani. A tolómérös analóg példát nem írom le újfent.

tlac: Attól, mert. vki vmit angolul írt, attól az már tökéletes? Nem feltétlenül. Számtalan példa van ellene. A mérési és beállitási folyamat helyesen van leirva, de helytelenül nevezve. A colorimetert lehet csak kalibrálni, monitor már ennek a méröeszköznek a segítségével kerül beállításra.

Itt jegyzendö meg, hogy vegyétek végre észre, hogy a mérömüszer is hordoz alapból mérési hibákat (sajnos hiába az etalon, NINCS 100% pontos kalibrálás, csak elfogadott türés), és az ezzel a méröeszközzel vett beállitás mint egy következö lépcsöfok is tartalmaz mérési hibákat (amik adott és elfogadott türésen belül elfogadhatóak). Ez a második lépés már nem hivható kalibrálásnak müszaki értelemben. Laikusnak persze egyre megy. Legyen jól beállitva a monitor és kész, mindegy minek hivod.
Mindebböl pedig jól látható, hogy a monitor igenis nem méröeszköz mivel nem egy bemenö adat mérésének és értelmezhetö adatokkal való reprezentálásának folyamatát tudja, hanem csak egy elöállitott érték reprezentálását, és ez van beállítva a colorimeter visszacsatolt jelfolyamának segitségével. Ez NEM kalibrálás, mivel már egy kalibrált eszköz referenciaértékei az alapok. Vagy különben láncolatban a 100 lépcsö is kalibrálásnak minösülne? NEM, már a második sem, csak az elsö, a mérömüszeré.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40322) tlac válasza Parson (#40321) üzenetére


tlac
nagyúr

nem csak valaki valamit, hanem linkelhetnénk neked apple-t, microsoft-ot vagy eizo-t is, akik a folyamatot monitor kalibrálásnak nevezik

de akkor fordítsuk meg, mutass te egy olyan hivatalos oldalt, ami neked ad igazat és emellett a monitor beállításáról beszél colorimeterrel

[ Szerkesztve ]

(#40323) Parson válasza tlac (#40322) üzenetére


Parson
addikt

Már mutattam és írtam! Értsd meg a szó jelentését és a műszaki vonatkozását és megérted a méréstechnikai értelmét is. Eztán már nem kérdés, hogy már kalibrált mérőeszközzel tett mérést + adott értékre állítást nem lehet kalibrálásnak hívni. A kalibrálás szó a mérőműszer etalonérték(ek)hez vett beállítását jelenti.
Innentől tök mindegy milyen cég mit ír egy sima mérésre. Ez alap a méréstechnikában.
De erre a rosszan használt megnevezésre számos példa van a műszaki életen kívül is, a magyar köznyelvben is elterjedt pl a szamóca helyett az eper elnevezés a szamóca gyümölcsre, ami szintén helytelen, mégis használjuk (én is)…

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40324) tlac válasza Parson (#40323) üzenetére


tlac
nagyúr

egy magyar wiki-t linkeltél korábban, mást nem

szerintem egyszerűen az van, hogy a számítástechnikai terminológiában monitor kalibrálásnak nevezik a folyamatot
a méréstechnikában meg másképp definiálják

(#40325) Parson válasza tlac (#40324) üzenetére


Parson
addikt

Pontosan ezt írtam, a terminológia ha helytelen is, de elterjedt.
Amúgy meg a kalibrálás szó mindenhol ugyanazt az alapot kell jelentse. Ez egy alapvető méréstechnikai fogalom. És teljesen mindegy hogy mechanikai területen vagy máshol mérsz, pl optikában. Mert ez is mérés ami a monitor színbeállításához kell, tehát ez is méréstechnika.
Változatlanul írom, hogy ha az alapokat nem érti az ember, akkor összefüggésekben jönnek a félrefogalmazások, stb. Ezért a fogalommal kell tisztába kerülni és utána lehet megérteni a többit, h vmi helyes vagy helytelen, vagy csak helytelenül fogalmazott. Úgyhogy a kalibrálás fogalmának nézz utána, amire csak egyetlen példa volt a magyar link.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40326) tlac válasza Parson (#40325) üzenetére


tlac
nagyúr

na de nem biztos, hogy helytelen
eddig csak annyival érveltél, hogy ha másik tudományterületen másképp hívják, akkor itt is úgy kellene szerinted

(#40327) Parson válasza tlac (#40326) üzenetére


Parson
addikt

Nincs másik tudományterület, méréstechnikáról van szó, ez mindenhol ugyanaz és ugyanolyan definiciókkal él, csak vki ezt mér vki azt, de a mérőeszközök adott mérésre kalibrálandóak a hiteles méréshez, az eztán mérendő értékek viszont már csak mérési eredmények, amik pl rögzíthetőek.
Ne találgass hanem nézz utána a kalibrálás fogalmának, amit amúgy fentebb már leírtam.
És ez innentől tényleg csak szócséplés.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40328) MasterMark válasza Parson (#40317) üzenetére


MasterMark
titán

És ha kalibrált tolómérővel egy másik tolómérőt állítasz be? Az kalibrálás nem? Mert ez történik tulajdonképpen.

Switch Tax

(#40329) tlac válasza Parson (#40327) üzenetére


tlac
nagyúr

nincs minek utánaolvasni, értettem mit írsz
de a szócsépléssel legalább egyetértünk :)

(#40330) Parson válasza MasterMark (#40328) üzenetére


Parson
addikt

Srácok, ezt tényleg ne folytassuk, fent leirtam már. Tűrések, mérési hibák nem ismertek számotokra? Persze semmi baj, ha nem, de mint irtam fent irva van. Ha láncolatban mérsz, akkor a hibák összeadódnak. Ezért az első etalonhoz vett mérőeszköz beállítást hívjuk kalibrálásnak. Minden további mérés a mérőeszközzel mérésnek nevezendő. A monitor meg addig van állítgatva automata módszerrel, míg a mért érték a mérőeszköz elfogadott tűrésmezőjébe nem esik. Ezt tévesen kalibrálásnak hívják, holott nem az etalonhoz van mérve, hanem a szintén pontatlan mérőeszközhöz.

Persze, mint írtam, laikus szemmel nézve egyre megy.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40331) -Skylake- válasza Parson (#40330) üzenetére


-Skylake-
addikt

szerintem egyezzunk ki abba, hogy ameddig a vilag osszes monitorgyarto cege igy hivja (ez pedig egzakt teny), addig nyugodtan hivhatja igy egy random user a ph forumon is es halalosan tokmindegy, hogy mondjuk szerinted igy helyes e vagy sem. en elhiszem neked, hogy nem helyes igy, de ameddig ezen a gyarto maga nem valtoztat, es eizo/dell/asus/apple/benq/barmelyikmasikgyarto igy hivja, addig jo lesz ez egy Szabo Pista pesti lakos hobbyfotosnak is...

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40332) titi12


titi12
tag

Hasznosabb lett volna elismerni a kifejezés szakszerűtlenségét az általános használat ellenére is, felesleges vagdalkozás lett belőle.

(#40333) Krethx válasza RaZroX (#40302) üzenetére


Krethx
aktív tag

Nem igazán működik ez még. Nálam is hol ment hol nem.
macOS 13 - iOS 16-on próbálgattam sokat. Én feladtam ezt a dolgot. Majd egyszer ránézek. Mert azért jól jönne.

https://prohardver.hu/tema/a_nagy_mac_topic/hsz_38784-38784.html
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_mac_topic/hsz_38789-38789.html
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_mac_topic/hsz_38801-38801.html

Szerk:
Tettem egy próbát. Most meg működik. Fél órával ezelőtt nem ment. Amúgy semmit nem csináltam.

[ Szerkesztve ]

Mac mini M1 16GB/512GB - macOS Sonoma | iPhone 12 / 14 Pro 256GB - iOS 17 | Apple TV 4K 128GB - tvOS 17 | Watch S9 45mm - watchOS 10 | PlayStation 5 / 3 / 2 Network Adaptor 80GB HDD-OSD | Amiga 4000D Cyberstorm Mk-II 060 50MHz 128MB RAM/120GB-HDD/32GB-CF - AmigaOS: Workbench 3.1

(#40334) Parson válasza -Skylake- (#40331) üzenetére


Parson
addikt

OK. Bár szakmailag nem tudom elfogadni (és közben a német mérnök kollegák is mind igazolták ezt akiknek kiváncsiságból feldobtam a témát), de be kell látnom hogy ez itt csak egy hétköznapi (de sokaknak persze nagyon is hasznos) fórum - és nem írom, hogy óvoda :DDD - , ahol ez a már köznyelvben mindenhol hibásan elterjedt megnevezés egy laikus számára teljesen jól használható erre a folyamatra. Egal. A precizitás max megmarad ott, ahol valóban kell is. A köznyelvben amúgy számtalan egyéb példa is van a fizikai / mérnöki definiciókkal szembemenö helytelen kifejezésekre, így végülis a korrektség kedvéért én kérek elnézést, amiért itt túl nagy feneket kerítettünk neki. :R

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40335) scdlsc válasza Parson (#40334) üzenetére


scdlsc
aktív tag

Kicsit hasonló, amikor az 1140p-re a 2K jelzőt használják. Nem. Az 1440p az nem 2K! :W

(#40336) joey04 válasza scdlsc (#40335) üzenetére


joey04
titán

És ez tűélesnek számít? ;]

(#40337) titi12 válasza scdlsc (#40335) üzenetére


titi12
tag

Mert a 2k/4k kifejezés a vízszintes felbontásra (helyesebben pixelszámra) vonatkozik.

(#40338) -Skylake- válasza Parson (#40334) üzenetére


-Skylake-
addikt

"de be kell látnom hogy ez itt csak egy hétköznapi (de sokaknak persze nagyon is hasznos) fórum - és nem írom, hogy óvoda :DDD - , ahol ez a már köznyelvben mindenhol hibásan elterjedt megnevezés egy laikus számára teljesen jól használható erre a folyamatra."

nem, NEM ezt mondtam. Nem "ez a forum" hasznalja igy ezt a kifejezeset hanem az osszes GYARTO. Ne degradald le amit mondtam, nem azt mondtam hogy ide a pornepnek ez is jo. Azt mondtam, hogy ameddig az EIZO ezt igy hasznalja, addig szerintem rendben van hogy mi is.. mert az EIZO igy hasznalja. Meg a BenQ. Meg a Dell. Meg az Asus. Nem a ph forum hasznalja igy ezt a kifejezest, hanem konkretan minden piaci szereplo akinek a monitorhoz koze van.
a hsz-em ertelmezeseben is probald meg azt a fajta "nemet precizitast" kovetni amit itt most amugy a vilagtol elvarsz es ne talalj ki dolgokat.

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#40339) MasterMark válasza scdlsc (#40335) üzenetére


MasterMark
titán

Az 1440p az 2.5K. A sima 1080p az a 2K.

Switch Tax

(#40340) Parson válasza -Skylake- (#40338) üzenetére


Parson
addikt

No kedves urak, akkor most mégis eljutottunk ismét az óvodai szintre, ahol már a magyar nyevtant kell újfent magyarázni. :W

NEM lett degradálva az írásod. Amint helyesen is idézted az irásom, a következö vagyon írva:
'fórum - és nem írom, hogy óvoda :DDD - , ahol ez a már köznyelvben mindenhol hibásan elterjedt megnevezés'

Amely azt jelenti: hogy MINDENHOL a fórumon kívül is. Felhivnám a figyelmed az 'a' betüszócska hangzatos jelentésmódosítására.

Nagyon remélem, hogy teljes mondatelemzés szintjére nem kell lemennünk.

Nem kívántam ezt a beszélgetést így lezárni, de olybá tünik, itt mégis csak és kizárólag így megy: Tanuljunk már meg legalább olvasni és értelmezni, mielött a másikra mutogatunk :(((

Szép napot urak!

Kiegészítés: Alkalmazandó vesszök terén lehet hogy hibáztam, de me culpa külföldön élek és az én fejem se káptalan már magyar helyesírás terén.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#40341) Syl


Syl
nagyúr

Most már igazán jöhetne az óvónéni és elfenekelhetne benneteket! ;] :P

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#40342) bkiky01


bkiky01
senior tag

Hogy tudok megosztani linkkel úgy egy iCloud mappát, hogy bárki megnézhesse iCloud belépés nélkül?

(#40343) Syl válasza bkiky01 (#40342) üzenetére


Syl
nagyúr

Weben, icloud.com: [kép]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#40344) miresz


miresz
veterán

Sziasztok!

Tudtok ajánlani M1-es Mac minihez olyan külső házat M.2-es SSD-hez ami nem "csak" 10Gb/s sebességre képes, de nem kell hozzá külön táp. Esetleg Thunderbolt-os, vagy usb4-es. :R

[ Szerkesztve ]

(#40345) ddsteel válasza miresz (#40344) üzenetére


ddsteel
aktív tag

Pont most hozta a postás ezt: [link] Nagyon nem ajánlom, nem működik, most nyitottam refundot emiatt. Berakom az M2-t, semmi nem történik, csak világít a lámpa. OSX-en és Win11-en sem. Szóval inkább csak azért írtam, hogy milyet ne. Viszont ha ajánl valaki egy jó házat, annak örülnék.

(#40346) MasterMark válasza ddsteel (#40345) üzenetére


MasterMark
titán

Sata ssd-t raktál bele?

Switch Tax

(#40347) ddsteel válasza MasterMark (#40346) üzenetére


ddsteel
aktív tag

Ezzel próbáltam: [link]

(#40348) MasterMark válasza ddsteel (#40347) üzenetére


MasterMark
titán

Ez nem jó bele. De már rögtön az első képen is mutatja a toknál hogy csak Sata ssd-vel működik. Te meg NVME-t raktál bele. Azzal nyilván nem fog működni.

Switch Tax

(#40349) ddsteel válasza MasterMark (#40348) üzenetére


ddsteel
aktív tag

Na basszus, nem értek ezekhez az "újabb" SSD-khez. Direkt az ábrát néztem, hogy 2 kivágásoshoz jó legyen. És az enymen is 2 kivágás van. A fenébe, hogy ebben is ennyiféle van. Tudsz ajánlani valamit SATA-hoz kb hasonló alig-árban, csak backupra kell kéthetente-havonta 1x, sznte mindegy a sebesség.

(#40350) MasterMark válasza ddsteel (#40349) üzenetére


MasterMark
titán

Olyan Orico vagy Ugreen tokot nézz ami direkt NVMe SSD-hez való. Figyelj rá hogy jót vegyél. Kicsit drágább mint ez, olyan 10-15 dollár körül vannak.

miresz: Orico-ból van gyorsabb, de eléggé zsebbenyúlós.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.