2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
49. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - PCIE - 3DMark Vantage

3DMark Vantage

A 3DMark sorozat népszerűsége leáldozófélben van, és ezt talán leginkább a Vantage nevezetű epizód alapozta meg, hiszen első DirectX 10-es benchmark létére meglehetősen csúnyácska grafikával rendelkezik. Ennek ellenére alkalmas a kártyák teljesítményének összehasonlítására, természetesen csak a DirectX 10-et támogató modellek esetén. A mérést "Performance" beállításokkal (1280x1024) végeztem.

Fontos megemlíteni, hogy a program támogatja a PhysX gyorsítást, ami alapértelmezetten be van kapcsolva. Komoly hitvita szokott kialakulni arról, hogy hogyan kell mérni a Vantage-dzsal, hiszen az ATI hívők szerint egy VGA tesztben semmi keresnivalója a fizikai gyorsításnak, mely a processzornak segít be, az NVIDIA pártiak azonban arra hivatkoznak, hogy ha a kártyájuk képes ilyesfajta szolgáltatásra is, akkor miért ne kaphatna érte extra pontokat?
Én a magam részéről leegyszerűsítettem a problémát: 3DMarkkal mindig az alapértelmezett beállításokkal tesztelek, így a méréseket PhysX támogatással végeztem.


A Kepler alapú GeForce-ok dominálják ezt a tesztet, hiszen a HD 6990 legerősebb Radeonként csak az ötödik helyre tudott felérni. Az alsóbb régiókban azonban megemberelik magukat az ATI kártyák, és hozzák az elvárható teljesítményszintet, de még így sem tudják megverni az NVIDIA-s konkurenseiket, ami valószínűleg a PhysX támogatás hiányának köszönhető. A legalsó kategóriában viccesen alacsony pontszámokat kapunk, és néhány low-end GeForce kártyával le is fagyott a program.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

49. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.