2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
27. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - Retro - Benchmark programok

3DMark 99

Az első 3DMark 1999-ben jelent meg, és szinte mindenen futott, ami 3D gyorsításra volt képes, de sajnos a régi ATI Rage-eken valamiért a második tesztnél folyton lefagyott. Két rövid játékjelenetből, valamint egy processzor sebességmérésből áll, így igazán könnyű vele a mérés. Az alapértelmezett beállítások 800x600-as felbontás mellett futottak.

A sort a DDR memóriákkal szerelt GeForce vezeti, de a Voodoo 5 lemaradása sem jelentős. A Radeonok lecsúsztak a dobogóról, de még így is sokkal gyorsabbak a HW T&L-t nem tudó kártyáknál. Utóbbi kategóriából a Kyro 2-es szerepelt a legjobban, de a Voodoo 4 4500 és a nem kifejezetten játékra tervezett Matrox G550 szereplése is kiváló. A TNT2-es modellek picit megverik az azonos kategóriába tartozó Voodoo 3-asokat, az ATI Rage 128 pro pedig az alap TNT2-essel van egy szinten. A Fury MAXX dupla chipes módja ebben a tesztben nem működött. A teszt még az S3 Trio és Virge kártyákon is lefutott, de ezek már erősen szaggató képet produkáltak.

3DMark 2000

A második 3DMark epizód 2000-ben jelent meg, és már a DirectX 7-es verziójára épül, vagyis a HW T&L-es kártyák képességeit ki tudja használni. Két játéktesztet futtat le, mindkettőt háromféle részletességgel, valamint természetesen a processzor sebességét is méri. Véleményem szerint ez a rész volt a leghangulatosabb 3DMark, számtalanszor végignéztem már, és sose tudom megunni. A mérést alapértelmezett beállításokkal (1024x768-as felbontás) végeztem.

Kisebb megdöbbenéssel vehetjük tudomásul, hogy annak ellenére, hogy ez a teszt a HW T&L-re épít, a sort a Kyro 2-es kártya vezeti. Mögötte szorosan a DDR-es GeForce, majd a Voodoo 5 5500 következik. A DDR-es Radeon ezúttal be tudta fogni az SDR-es GeForce-ot. Működött a Fury MAXX kétchipes módja is, így jócskán megelőzte a TNT2 Ultrát. A teszt nem indult el a 8 MB-nál kevesebb memóriával rendelkező kártyákon, ezek ugyanis nem képesek 1024x768-ban renderelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

27. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.