2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
31. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - AGP - 3DMark 2001

3DMark 2001

A népszerű 3DMark tesztprogram 2001-es kiadása a DirectX 8-cal egy időben jelent meg. Sokak szerint ez az utolsó igényes, és hangulatos grafikát felvonultató 3DMark, és ebben van is némi igazság. Tesztjei közül az első három dx7 alatt fut, ezek kétféle részletességgel is láthatóak. Ezúttal nem csak az objektumok mennyisége tér el a két mód között, hanem más kameraállásokból figyelhetjük meg a jelenetet. Az utolsó, negyedik teszt dx8-as. Ez a híres Nature teszt, melynek láttán akkoriban a földön keresgélték az állukat sokan, és nem utolsó sorban a csúcskártyákat is megizzasztotta. A dx7-es kártyák ezt értelemszerűen nem tudják lefuttatni, de a program ezt belekalkulálja a végső pontszámba. A tesztelést alapértelmezett beállításokkal (1024x768-as felbontás) végeztem.



A 3DMark 2001 nem teljesen processzorlimites, de azért látható, hogy a legerősebb kártyák eredményei igencsak közel vannak egymáshoz. Ennél a valóságban nyilvánvalóan nagyobb teljesítménykülönbség van köztük, de a sorrend azért így is érdekes. A HD 3850 vezeti a sort, ami furcsa annak tükrében, hogy a dx10-es kártyák dx7-8 alatt nem igazán szoktak jeleskedni. Jól szerepelt a HD 4670 is, mely az ötödik helyet szerezte meg. Közéjük a három legerősebb NVIDIA kártya fért be.

A nagy GeForce-ok alapvetően jól szerepeltek, hiszen a 7-es széria csúcskártyái könnyedén verték az X1950 XT-t és Pro-t, míg a 6800 Ultra is megelőzte a nagy X850-es modelleket, igaz kisebb mértékben. A 6800 GT-nek még az X1950 GT-t is sikerült maga mögé utasítania. A sima 6800-as már nem szerepelt ilyen jól, hiszen 12 pipe-os kártya létére kikapott a 8 pipe-os X800 GT-től. Az FX 5950 Ultra megverte a Radeon 9800 XT-t, vagyis ebben a tesztben a shader teljesítménynek nem volt túl nagy szerepe. Annál inkább a memória sávszélességnek, a 128 bites memóriabusszal szerelt kártyák szereplése ugyanis nem túl fényes, a középkategóriás kártyák nagy általánosságban jobban kikapnak az előző generációs csúcsmodellektől, mint az várható.

A GeForce 4 Ti kártyák szépen tartják a lépést a középkategóriás Radeon 9000-es modellekkel, a közepes FX-eket pedig jócskán meg is verik. A DirectX 7-es generáció szereplői közül a GeForce 4 MX 460 teljesítménye érdemel dicséretet, hiszen jópár kisebb dx8-9-es kártyát maga mögé utasított annak ellenére, hogy az utolsó dx8-as tesztet értelemszerűen nem tudta lefuttatni. Ebben a kategóriában egyébként is a GF4MX kártyák dominanciája a jellemző, a 7000-es sorozatú Radeonok ugyanis csak a GF2 széria modelljeivel tudják tartani a lépést. Az első generációs GeForce és Radeon csatáját viszont az ATI nyerte, SDR és DDR fronton egyaránt. A sort a két butított memóriabuszú NVIDIA kártya zárja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

31. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.