2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig

  • (f)
  • (p)
30. oldal
Írta: |

Cikksorozatom harmadik és egyben utolsó része: örök párharc a 3D gyorsítás két úttörője között.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - Retro - Végeredmény

Retro végeredmény

A tesztek eredményeinek összegzéséhez a következő képletet használtam: minden kártyánál kiszámoltam, hogy az adott tesztben elért legjobb eredményhez képest hány %-ot teljesítettek, majd ezeket az eredményeket összeadtam. Az előző cikkemhez képest annyit finomítottam a képleten, hogy a kis felbontásban és részletességgel mért eredmények csak fele akkora súllyal számítanak, vagyis ezekben a tesztekben 50 pont szerezhető, míg a nagy felbontás + maximális részletesség esetén 100 pont.

Erre azért volt szükség, hogy a kis felbontásban elhúzó, de nagy részletességnél elvérző kártyák ne tegyenek szert valótlan előnyre. Mivel 18 mérési pont volt (az egyes játékok kis- és nagy részletességgel történt mérései külön pontnak számítanak), és ezek közül 8 teszt történt kis felbontásban, ezért összesen 1400 pontot lehetett gyűjteni, abban az esetben, ha valamelyik kártya az összes tesztben az élen végez.

A két GeForce kártya végzett az élen, mögöttük szorosan a Voodoo 5 5500 következik. A két Radeon eléggé leszerepelt, ez elsősorban a 16 bites színmélységnek tudható be. Az első generációs T&L kártyák összecsapását megfigyelhetjük majd az AGP-s tesztben is. A Kyro kártyák több tesztben is meglepetést okoztak, máskor azonban beleszürkültek a középmezőnybe, így a végeredményük nem túl kiemelkedő. A TNT2-es és Voodoo 3-as modellek csatájából a 3dfx kerül ki győztesen, de előnye nem túl magas, és az esetek többségében gyengébb felbontású textúrákkal operált. A Rage 128 Pro a két erősebb Matrox kártyától is kikapott, és a Fury MAXX sem volt képes túlszárnyalni az alap TNT2-es teljesítményét, pedig bizonyos esetekben egészen jó eredményeket ért el.

Az S3 kártyákról szándékosan nem írtam egyik összegzésben sem, ugyanis valamilyen okból nagyon lassan futottak nálam. Ennél sokkal gyorsabbnak kéne lenniük, ezért ezeket az eredményeket csak tájékoztató jelleggel közöltem. A sor végén a játékra szinte teljesen alkalmatlan öreg Rage-ek, az S3 Trio és Virge, valamint SiS és Trident kártyák szerepelnek. Ezek a tesztek nagy részét nem voltak képesek elindítani, de ahol mégis sikerült mérést végezni velük, ott is csak állóképeket rendereltek. Egyedül az Intel 740-es mutatott fel értékelhető eredményeket, de ez is csak a Riva 128-cal tudott versenyezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

30. oldal

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.