Hirdetés

2021. január 27., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Úgy látom ell kell oszlatni ténybeli tévedéseket, így gyorsan összedobtam ezt a blogot a SATA-s SSD-k Linuxos blogtól elkülönítve. Még pofozgatni kell, kiegészítéseket, magyarázatokat belerakni, de a lényeg már benne van.

Aki e témában jártasabb nálam, megköszönnénk, ha jelezne minden szükséges kiegészítést, módosítás szükségességét, etc.

Frawly komát külön megidézem, hogy segítsen, mivel igen nagy tudója a témának! :R [link]

röviden, NVME SSD TRIM működésének ellenőrzése

-működik-e az SSD?

-Igen - ebben az esetben a TRIM-melés működik
-Nem - ebben az esetben a TRIM-melés nem működik

;)

[ Szerkesztve ]

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#2) Aweriot


Aweriot
veterán

Tök jó, ismét egy linuxos blog amiből egy szót se értek :DDD

"Kezdem azt hinni, hogy Isten, amikor az embert teremtette, némileg túlbecsülte saját képességeit." Oscar Wilde

(#3) ubyegon2 válasza Aweriot (#2) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Katonás nyelvezetben mondva, ne értse, hajtsa végre!

Eggyel több vagy kevesebb Linuxos téma, amit nem értesz.....nem tök mindegy. Én is hasonlóképpen vagyok ezekkel. :D

Hajnalban nem voltam képes felébredni és pont olvastam a Kezdőben a vonatkozó kérdést, gondoltam egy lendülettel írok egy hsz-t és talán fel is ébredek. Aztán blog lett inkább, mert ez az a téma, amit megblogolhatok, annyira nem érti senki, hogy nem kezdenek el egyből kötekedni velem.

Próbáld csak ki, ahhoz, hogy beleskössön valaki, ugyanúgy utána kéne olvasnia, mint nekem. :K

Amúgy meg legtöbb népek magához az SSD-hez sík dinnyék, ha ez megnyugtat. Főleg az M.2 okoz sok fejfájást, mivel az kétféle protokollal is létezik. No meg az NVME, itt aztán valóban tetten érhető, mekkora fosztogatást tudnak aranyköntösbe bújtatni a markecingesek. Főleg a Samsungnál, ilyen 970 Pro meg hasonló SSD-vel, ami tényleg piszok jó és gyors, no de annyiért?

[ Szerkesztve ]

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#4) Frawly válasza ubyegon2 (#3) üzenetére


Frawly
addikt

Alapvetően jó cikk, alaposan össze vannak hozzá válogatva a háttérinformációk. Látszik, hogy a kutatómunka rendesen bele lett téve.

Kisebb dolgokat írtam volna csak máshogy. Ez az align check működik, de elég bonyolultnak tűnik, nehezen követhető még annak is, aki behatóan ismeri a témát. Helyette lehet elég lenne az fdisk -l, és megnézni kézzel leosztva, hogy mivel oszthatók a partíciók kezdő szektorai, 512 bájtos logikai szektoroknál min. 8 szektorral kell oszthatónak lennie (4 KiB-os alignálás, de ez lehet nem elég minden SSD-n), megnyugtatóbb, ha legalább 32 szektorral osztható (16 KiB-os alignálás), de alapesetben 2048-cal is osztható szokott lenni (1 MiB-os alignálás), elég meglepő lenne, ha nem utóbbival lenne osztható. Modern OS-ekben, főleg Linuxoknál évek óta alap, hogy a particionálóprogramok és telepítők 1 MiB-tal csinálják a partíciók eltolását default, már sok éve ez az iparági sztenderd nem csak SSD-ken, hanem HDD-ken is.

A másik, hogy a discard az szerintem nem kernelparaméter, hanem mount paraméter, bár kicsit bizonytalan vagyok, hogy mégis a kernelnek is szól. Mindenesetre ezek a mount parancs paraméterei hivatalosan, így csak paramétereknek hívnám.

A harmadik, hogy a fstrim systemd service-t valóban érdemes letiltani, de nem azért, mert kárt okozna, mert úgyis hatástalan lesz NVMe-n, hanem csak hogy ne próbáljon lefutogatni rendszeresen a semmiért.

A negyedik dolog, hogy abban nem vagyok biztos, hogy az fstab-ban a discard paramétert törölni kéne. Legrosszabb esetben akár kellhet is, de ha nem is kell, kárt nem csinál. Megmondom őszintén, hogy ebben a kérdésben bizonytalan vagyok, mélyebben utána kéne néznem. Így lényegében nem is kötnék bele. Sanszosabb, hogy tényleg nem kell, mert nem csinál semmit NVMe-n, de ki tudja.

M.2-es SSD-ből 3 féle is van egyébként. M.2 SATA, M.2 PCIe AHCI, és M.2 PCIe NVMe. Persze az PCIe AHCI-t már nem gyártanak, a legutolsó a Samsung 950-es volt, ami támogatta, így gyakorlati jelentősége nincs ma már. Amelyik lap, gép kezel M.2 PCIe-t, az viszi az NVMe-t. Ha meg csak M.2 SATA-t támogató csatlakozóról van szó, akkor meg megint irreleváns, hogy M.2 PCIe-n belül milyen SSD kerül bele, mert nem fogja támogatni.

A Samsung 970 Pro igaz, hogy drága, de mivel a legjobb Flash NAND alapú konzumer SSD a piacon jó ideje, így annyit kérnek el érte, amennyit nem szégyellnek. Egy korlát van, az Intel Optane áráig nem mehetnek el, mert az jobb náluk, meg a szerverekbe szánt SLC SSD-k árszintjéig, de mindenki mást vernek, még a nemrég kijött PCIe 4.0-ás SSD-ket is (Aorus Gen4, Corsair MP600). Persze a legtöbb felhasználónak overkill a 970 Pro, de még az EVO és EVO Plus is, ha nem hajtja ki megfelelő géppel és speciális szoftverrel.

„Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

(#5) ubyegon2 válasza Frawly (#4) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, azt is külön, hogy átnézted! :R Kora hajnalban írtam le ezeket, mert láttam, milyen sokan belefutnak ebbe és én már sokat olvastam az SSD-s topikokban tőletek a témáról. Majd még átmegyek rajta és a részleteket meg amiket írtál szépen értelmezhetőbbé próbálom tenni.
(egyébként tényleg nem kellett kutatnom, mivel az állt össze a fejemben, amit főleg Te írtál le már rengetegszer a szaktopikokban, így azért nem volt nehéz)

A harmadik, hogy a fstrim systemd service-t valóban érdemes letiltani, de nem azért, mert kárt okozna, mert úgyis hatástalan lesz NVMe-n, hanem csak hogy ne próbáljon lefutogatni rendszeresen a semmiért.

Erre gondoltam én is, hogy minek fusson még egy service, ha nincs értelme, de mint írta a kolléga, lehet vegyes felállás is a gépben, akkor jó ha megmarad.

A mount paraméter valóban jogos a discard-nál. :K

A discard opció kicsit zavaros nekem is, ugyan az archwiki írja, hogy semmiképp ne hagyjuk benn, de ezt már máshol is írták régebben is. Bizonyos felhasználási módoknál nem jó, de NVME meg pont az ilyen felhasználási módra lenne jó.

Na majd ha átfésülgetem, rádírok és újra átfutod, jobb ha szagértő szem is látja, ne maradjon tárgyi tévedés benne. Köszi előre is! :R

Szerencsére az elején van a hsz-ed, így aki az írást átbogarássza, az látja ezt is. ;)

Amúgy minap láttam az M.2-es csatlakozóval foglalkozó hsz-eket, tényleg nem egyszerű, főleg annak, aki totál laikus.

[ Szerkesztve ]

"Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van..."

(#6) Frawly válasza ubyegon2 (#5) üzenetére


Frawly
addikt

Az M.2 téma nagyon megtévesztő még annak is, aki ért hozzá. Sokan beleesnek abba a hibába is, hogy a bevágást nézik az M.2 SSD-ken, meg az M.2 csatlakozókon, aztán még jobban belezavarodnak ebbe a B, M, B+M bevágásos mókába, ami nem hogy segítene, de még jobban kaotikussá teszi az egészet, mert csak a bevágás alapján nem lehet eldönteni, hogy milyen SSD kell az adott csatlakozóba.

Ha a discard-ra az Arch Wiki azt írja, hogy ki kell venni, akkor legyen, nekik elhiszem. Az fstrim tényleg nem probléma, mert ha le is fut feleslegesen, nem emészt fel sok erőforrást, azonnal leáll hibával, maximum csak produkál 1-2 fura bejegyzést valami logban, hogy az eszköz nem támogatja a TRIM-et.

[ Szerkesztve ]

„Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.