Hirdetés

2024. február 24., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#28) Metalfan


Metalfan
senior tag

Még anno a munkahelyemen használtam rövid ideig egy 400-ast, úgyhogy később vadásztam magamnak egyet otthonra. Szerettem, jó volt, bár az idő már kezdett eljárni fölötte: a bumfordisága ellenére a nagy akksiból is max 2 órát lehetett kipréselni, nem volt egy sebességbajnok, a kijelző fényereje meg tényleg harmatgyenge volt. A munkahelyi T420-asom mellett sem üzemidőben, sem sebességben, sem fényerőben nem tudott labdába rúgni, egyedül a billentyűzete volt az, amiben a 400-as egyértelműen jobb volt.

Aztán megkaptam a munkahelyi 420-ast, és akkor már nem volt kérdés, hogy a 400-asnak mennie kell. A 420-assal nagyon elégedett voltam, a sebességével is, egyedül az volt a probléma, hogy amikor táblázatokat kellett szerkesszek rajta, akkor majd' kifolyt a szemem, annyira fárasztó volt a sok bolhabetű. Aztán lassacskán ez a gép is egyre komótosabban vette a feladatokat, sokat pörgött a proci, hamar betelt a 8 GB RAM, ezért párszor elgondolkodtam, hogy ha cserélném, mire cserélném. De mindig oda lyukadtam ki, hogy "á, jó lesz még pár évig a masina, majd később lecserélem". Aztán egy nap ráborult egy bögre tej, és kiderült, hogy a billentyűzet folyadékállóságát nem erre tervezték.

No akkor keresgélés, mégiscsak kell másik laptop... sokáig csak a business kategóriás gépek jöttek szóba, aztán egy nap szinte véletlen futottam bele a HP ZBookokba (addig kb a létezésükről sem tudtam), és szerelem lett első látásra. Főleg, hogy volt belőle 17 colos is, a szemizmaim nagy örömére. Gyors keresés után találtam is egy jól felszerelt, jó állapotú, használt gépet, kihagyhatatlanul jó áron. Nem is hagytam ki.

Így lett egy HP ZBook 17-em, még az 1. generációból. 47 Wattos 4/8 magos i7-4800MQ, 32 GB RAM, nVidia Quadro K3100M videokártya, és végre jó és nagy kijelző. A gép legalább olyan masszív, mint a T420, van olyan nehéz is (sőt, a 230 Wattos töltő önmagában is van olyan nehéz), de amióta megvan, azóta - a billentyűzeten kívül - egyetlen pillanatra sem sírtam vissza a Thinkpadeket. Villámgyors, és szinte egy álom rajta dolgozni. Ha lecserélném ezt a ZBookot, kizárólag valami hasonló kaliberű, 17 colos erőgépre cserélném. Egyetlen preferencia, hogy legyen benne PCI-E x4 az SSD-nek, mert az enyémben nincs. Kb csak emiatt jelent meg a ZBookok következő generációja, ugyanabban a köntösben, még az alaplapok is csereszabatosak. Esetleg vennék egy 13-14 colos gépet a nagy mellé, hogy amikor csak prezentálni vagy írni kell, akkor ne 10+ kilót mozgassak meg.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.