Hir​de​t​é​s

2018. május 22., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Bodrik


Bodrik
(MODERÁTOR)

Azt hiszem, a legjobbkor jelent meg a cikk, hisz ma délelőttre ismét széllel kísért havazás éri el hazánkat. Legalább is erről tanúskodik az előrejelzés.

Vagyok aki vagyok...

(#2) csongi


csongi
(PH! kedvence)

Valahogy sejtettem, hogy igy mukodhet.
Viszont azt nem ertem, miert igy kell sikositas mentesitest vegezni a varosokban? Szerintem a legfontosabbak a jardak es keresztezodesek. A folyamatos kozlekedes alatt allo utak, gyorsan homentesek lesznek.
Mindegy :)
Respekt a dolgozoknak!! Ennyi eszkozzel, ilyen szabalyokkal ezt lehet elerni. :). Kitartas hamatosan jon a tavasz. A kozlekedoknek meg fel kell fogni, tel van. Es nem kotelezo autoba ulni!!! Felesleges, inkabb szervezze at kicsit a napjait, ugy is csak par naposak a trutymos utak, felesleges riziko autoba ulni. Szaraz aszfalton sincs vezetesi tudas, nem hogy havason. :).
Hajra sracok, csak toljatok, toljatok. :R :R

[ Szerkesztve ]

(#3) Bodrik válasza csongi (#2) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Az a baj, hogy havazás után ritkán jön rögtön az enyhülés, ami segítené a hóolvadást. A jellemző inkább az, hogy fagypont alá süllyed a hőmérsékelt, így a letaposott hó jégbordává keményedik, amit aztán sem a só nem tud olvasztani, sem a hóeke nem tud lepucolni. Az alásózásnak az a lényege, hogy megakadályozza a hó letapadását a burkolatra. amíg csak 1-2 cm hó esik, addíg az autók simán latyakosra tapossák. De ha már intenzívebb a havazás, akkor a só már nem tud úgy dolgozni. Az autók hamarabb tapossák le..De hiába a sózás, ha azt utat nem járják az autók, vagy a szél folyamatosan visszahordja a havat.
Városokban egyébként jellemzően a fenntartó szervezet takarítja az utakat.

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

(#4) laleh


laleh
(PH! addikt)

Jó cikk lett. Én a Hungária körúton gyakran megfordulok, de amikor leesett a hó, vagy másfél napig nem jött hókotró.
Kiváncsi vagyok mi lesz most. Ha tényleg esni fog.

[ Szerkesztve ]

Ha fontos, inkább telefonon: 06302832078 Apple garanciális ügyintézés

(#5) ncc1701 válasza laleh (#4) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Mi lenne, bejelentik majd, h nem számítottak rá, és meglepte őket. Szokás szerint az első havazásnál mindíg ez van. :)

(#6) vaki


vaki
(fanatikus tag)

Kérdések:
1. A cikk elején írtad, hogy ""Az I. szolgáltatási osztályba sorolt közútnál, ha a hóréteg laza, vastagsága eléri a 3-5 cm-t, a hóekézést meg kell kezdeni. A hóesés megszűnése után – 15-20 cm leesett hómennyiség esetén – a havat 5 órán belül kell eltakarítani."". Illetve a többi kategóriában is a hóesés megszűnése után kitétel szerepel.
Miért nem kezdik el a hóesés közben sózni, takarítani a főbb útvonalakat (lásd Ausztria)? Hiszen ekkor nem kellene annyi anyagot elhasználni, mert a nagy forgalmú utakon az autók utána le tudják járni annyira hogy ne maradjon meg.

2. Az hogyan lehet hogy egy adott útvonalon csak egyirányba dolgoznak? Konkrét példa tavaly február M6-os autópálya Pakstól lefelé haladva Pest irányába láttam 4-5 hókotrót is dolgozni, míg Pécs irányába egy sem ment, és gyakorlatilag csak a külső sáv volt járható - az is csak nyomvonalon...

3. Írtad, hogy megyénként döntik el hogy egy út melyik kategóriába esik. Elképzelhető,hogy van olyan út, ami a megyehatárnál "kategóriát vált"? Mondjuk az egyik megyében az 5 órásba esik, a másiknál meg 24-esbe.

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

A felhasználóbarát felhasználó

(#7) this is life válasza laleh (#4) üzenetére


this is life
(PH! kedvence)

Lehet hogy a hungaria krt a fkf gondozasaban van ezert nincs is takaritva. Nalunk debrecenben ami a kozute azt takaritjak , ami a varose azt meg cseszik takaritani az aksd , van olyan ut itt ami egy szakaszon kozut az le van takaritva , ami a varose az meg nem . Ha nagyobb ho van, akkor a varosiak kepesek napokig nem takaritani (folyamatos hoesesben) inkabb remenykednek hogy elall es kisut a nap .. a varos kezeleseben levo jardak detto , bezzeg ahol a 20%-os Lajos munkahelye volt , van azt bezzeg szinte szarazra vikszoljak ...
A kozutas munkasai elott le a kalappal , ilyen eszkozokkel, szervezessel kihozzak a maxot .

[ Szerkesztve ]

"lassan a telefon felveszi a dinnye fogalmát..." Udv Attila!

(#8) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Ennyit tudok hozzátenni:

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#9) Bodrik válasza vaki (#6) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

1.
3-5 cm alatt nem lehet ekézni normálisan. Az eke nem úgy csúszik a burlokaton, mint a szemeteslapát a járólapon.
A második fele annyit jelent, hogy optimális esetben a havazás elállta után abban az osztáyban annyi idő alatt kell eltakarítani a havat az útról. Ez nem azt jelenti, hogy száraz feketére, mint azt sokan várnák. Ha a szél fúj és hordja, akkor nyílván nem fog menni a dolog.
Nem csak előtte, közben is dobnak, de ha a hó vastagsága megnő, akkor már nem úgy hat az anyag, mint kellene. Ausztriában teljesen más anyaggal dolgoznak, mint itthon.

2.
Minden autónak megvan a maga szakasza. Azon egy irányban elmegy, aztán visszamegy a másik irányban.
Ausztriában egy autónak rövidebb a szakasza, mint itthon, ergo több ott az autó, gyorsabban fordulnak. De több más trükkjük is van, ami nekünk nincs sajnos.

3.

Nem fordulhat elő. Az utak alapból a megfelelő kategóriába vannak sorolva, ezek nem változnak. Egy főút ugyan olyan forgalommal bír az egymás melletti megyékben, így ugyan az a besorolása. Ez minden olyan útra vonatkozik, ami megyehatáron áthalad.
Az évenkénti dolog inkább arra vonatkozik, ha új utat építenek, meglevőt fejlesztenek, vagy más kategóriába sorolnak valami miatt.

Vagyok aki vagyok...

(#10) Bodrik válasza Blindmouse (#8) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Jó a kép! Egy kissebb forgalmú átkelőn készült, ami alacsonyabb besorolású. Operálni tökéletesen lehet vele! :C Meg hangulatot kelteni...

Vagyok aki vagyok...

(#11) janos1988 válasza Bodrik (#10) üzenetére


janos1988
(PH! addikt)

Csak a másik félnek nem alacsony besorolású... :C

https://index.hu/velemeny/2018/04/09/valasztas_ilyen_orszagban_elunk/

(#12) Zotya84 válasza janos1988 (#11) üzenetére


Zotya84
(őstag)

Nekem is valami hasonló jutott eszembe. Hogy náluk még a kisforgalmú, alacsonyabb besorolású átkelőnél is olyan az út, mint a képen, mikor nálunk még az autópálya sem néz ki így ilyenkorra... :D

(#13) Matada2.3


Matada2.3
(PH! kedvence)

Köszönöm a cikket, jó belelátni a munkátokba, látszik, hogy ez sem egyszerű. :)

Finn the human

(#14) vinibali


vinibali
(PH! addikt)

a legutóbbi hóesésnél, ami jan 4-én volt, másnap este(!) láttam az első hókotrót, a nagykőrösi úton. akkor már az úton nem volt hó, mi alapján járt mégis arra egy felhúzott ekéjű, csak sót szóró gép? az ilyeneket nem értem. miért nem oldható meg, hogy II. osztályba tartozó útszakasz időben legyen csúszásmentesítve?
no offense, tudom, hogy sok a hó meg az út.

BIOS írás, helyreállítás, törlés, mentés! http://vinibali.x3.hu/bios.html

(#15) #82729984 válasza Zotya84 (#12) üzenetére


#82729984
(törölt tag)

Nyilván ott több a pénz, az autó, meg ember erre a feladatra. Azt sem szabad elfelejteni hogy ausztriában sokkal több ideig sokkal több helyen van hó, ezért nekik jobban megéri fenntartani egy sokkal nagyobb hótakarító flottát.

Magyarországon meg évente kb. 5-6 nap esik olyan hó ami meg is marad(na), ezért nem éri meg hatalmas flottát fenntartani. Mert a másik 360 napon meg ott rohadna a kocsi a telepen.

(#16) rudi válasza this is life (#7) üzenetére


rudi
(PH! félisten)

Városban/falun más a prioritás. Ott mindig előbb a csókosok környékén aszfaltoznak, kátyúznak, takarítanak. Ez a dolog rendje, így lehet a kövi választást megnyerni, ezen változtatni csak komplett átneveléssel lehet, az meg ne egy-két generációs folyamat.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#17) rudi válasza Bodrik (#9) üzenetére


rudi
(PH! félisten)

Olyan van esetleg, hogy az adott mérnökség egy adott út rá tartozó szakaszát gyorsabban takarítja el, mint a szomszédos? Elvileg ilyenkor alakulhat ki, hogy az út mondjuk a megyehatárig OK és onnan meg már nem.

Mi a helyzet egyébként az ismerten szeles, potenciálisan átfúvásos szakaszokkal? Ott nem lehet a környező földtulajdonosokat kötelezni szélfogó (vagy milyen) létesítmények felállítására? Nálunk (dél-szlovákia) van pár szakasz, amit ezek évekig bazi jól fogtak, aztán valami okból nem tették ki őket, és azóta sokat romlott a helyzet azt útszakaszon.

Amin még csodálkozni szoktam, az az első hóra beállás. Azt minden évben szinte menetrendszerűen megjátssza minden szerv, aminek része van a tömegközlekedésben. Erre tényleg nem lehet valami tisztességes mechanizmust kieszelni? Vagy van, de az I osztályos szakaszokon ki is merülnek a lehetőségek?

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#18) Lauda


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Koszonom a cikket, szemelyesen is van baratom a cegnel. Sajnos ez a cikk/topik is a mindenszarebbenazorszagban sorsara fog jutni.

(#19) #82729984 válasza rudi (#17) üzenetére


#82729984
(törölt tag)

"Amin még csodálkozni szoktam, az az első hóra beállás. Azt minden évben szinte menetrendszerűen megjátssza minden szerv"

Mondjuk speciel ezt hozzák az autósok is, nem kell ehhez hivatalos szervnek lenni :)

(#20) rudi válasza #82729984 (#15) üzenetére


rudi
(PH! félisten)

Hú, osztrákok egy tök más liga! Pár éve voltunk "testvérközségi" viziten, ilyen 3-4 ezres faluban. Történetesen velünk volt egy pacák, aki a szlovák útmérnökségen eléggé magas poszton áll. Láttad volna az elképedését, amikor megmutatták a helyi önkéntes technikai szolgálat gépparkját :) Meg ott a népek is jobban helyen vannak fejben, egyszerűen nem indulnak el, amikor nem ajánlatos, meg mennek "gyökkettővel" a havasautó mögött akármi van is.

[ Szerkesztve ]

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#21) Blindmouse válasza #82729984 (#15) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

ha 5-6 nap alatt napi 20 percre leáll az ország, mert nem járhatóak az utak, az GNP-ből számolva 13 miliárd forintos kárt okoz. Szerintem nem 20 perc az amit el van szúrva. Hány hókotró meg munkás fér ebbe bele?
A máv, közútkezelő, BKV, volán, összes közlekedési társaságnak halvány lila gőze sincs arról, hogy mekkora károkat okoznak a töketlenkedésükkel.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#22) #82729984 válasza Blindmouse (#21) üzenetére


#82729984
(törölt tag)

És szerinted mekkora hókotró flotta kéne ahhoz hogy az ország úthálózata 20 perc alatt meg legyen tisztitva?

Amúgy meg ne vicceljünk már, akkor indulj el 20 perccel előbb. De gondolom te szoktál az első hónál a nyári gumisok klubjának összejövetelén részt venni az árokparton :)

(#24) rsf


rsf
(senior tag)

Legközelebb ha esik a hó le fogom fényképezni nektek azt a mellékutat amin naponta járok.
Van benne pár éles kanyar és emelkedő ezek a szakaszok le vannak sózva a többi kevésbé veszélyes rész nem. Ez nagyon jól látszódik mint a fentebb berakott képen.
Erre mi a magyarázat?
Talán nincs elég só... :)
A másik:
Tőlünk nyugatabbra mennek a hókotrók az úton és szikrázik a hótoló alja az aszfalton.
Nálunk meg nem lehet lerakni csak 3-5cm-re.Hogy van ez??
Üdv.

[ Szerkesztve ]

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#25) Bodrik válasza rudi (#17) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Az ország útjai területekre van osztva, melyeket a mérnökségek kezelnek. Van olyan, hogy az egyik mérnökség közelebb van a szakaszhatárhoz, mint a másik, így ő hamarabb ér oda.

Itthon is törvény kötelezi a földtulajdonosokat, hogy engedjék a hófogók kihelyezését. Ez egy érzékeny dolog, mert mi sem akarjuk összetaposni feleslegesen a vetést, de muszály. Mindenki tisztában van a területén az ilyen szakaszokkal, az urslkodó széljárással, ezek alapján kerülnek ki a hálók. De ugye a szél több irányból is fújhat, valamint huzamosabb hófúváskor s biztonsági zóna feltelik, és at útra teszi le a havat.

Az első hó mindig kulcsfontosságú. Az emberekben akkor tudatosul, hogy tél van. Jól példázza ezt a tény, hogy ilyenkor pánikszerűen megtelnek a gumisok, mert addig csak halogatták az abroncs cserét.
Sok busztársaságnál azokkal a gumikkal mennek télen, mint nyáron. Különösrn a helyijáratok. Nem kell meglepődni, ha elakadnak.
Mitől lehetne jobb az egész? Több összetevője van a kérdésnek.

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

(#26) etejedu


etejedu
(őstag)

A legnagyobb gond az hogy nyári gumival szaladgálnak egyesek az utakon illetve be vannak sz.va ha leesik 2 centi hó és töttyögnek 30-cal a főúton.

"Rengeteg pénzt kiadni azért, hogy egy lépéssel feljebb kerüljünk azon a mozgólépcsőn ami mindig lefele visz; az értelmetlen és mire átgondolod a történteket, már megint ugyanott állsz, mint mikor elindultál!" by CalibRasta (Milyen videókártyát vegyek?)

(#27) Bodrik válasza rsf (#24) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Hol olvastad, hogy csak 3-5 cm-re lehet letenni az ekét?
És ne haragudj, hogy ezt mondom, de te tipikus példája vagy annak, aki elolvassa csak a címet és izomból, agy nélkül kommentel. :W
Csak a második oldalig kellett volna lapoznod, és ott a válasz a kérdésedre. Sajnos így működik a média is...
Hogy ne kelljen fáradnod:

.Rajonos utak: azok az utak, ahol az út állapotát az útellenőrökön kívül csak a kritikus időszakokban kivezényelt elhárító gépkocsi vezetője ellenőrzi, a védekezés pedig nem terjed ki az út teljes hosszára, csupán annak veszélyes részeire (ívek, emelkedők stb.). A munkavégzés rendjét és a kötelező védekezési szakaszokat a tisztántartási tervben kell meghatározni. A hóeltakarítás során ezek az utak az őrjáratos utak után következnek.
A rajonos rendszerbe tartozik a IV., V. és VI. szolgáltatási osztályba sorolt közutaknak a tisztántartási tervben meghatározott része. .

Én kérek elnézést.. :B

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

(#28) Blindmouse válasza #82729984 (#22) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

Ú, most hogy mondod, minden rendben van az utak takarításával, és az emberek ideje az le van szarva. A balkáni állapotok sem gond, mert szorgos népünk győzni fog.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#29) UnA válasza ZSZS-CMSC (#23) üzenetére


UnA
(Korrektor)

lásd bármelyik nyugati ország uthálozatát pusztító havazás esetén is

Azért az mindig furcsa, hogy a magyar emberek képesek az osztrák (vagy német) helyzetet kivetíteni egész Nyugat-Európára, mert
- Franciaországban 1 cm hó esetén leállnak a repterek
- az angoloknál egy kisebb havazás esetén már nem kell bemenni az iskolába
- a finneknek kötelező vizsgázni havas / jeges úton is, mert nincs értelme takarítani
- stb.

És ez csak a hóesés volt...

(#30) #82729984 válasza Blindmouse (#28) üzenetére


#82729984
(törölt tag)

Most linkeljek neked pár érveléstechnikai hibáról szóló oldalt? Azzal vitatkozz amit én mondtam, és ne azzal amit te mondasz, mert igy csak magaddal vitatkozol, sok sikert hozzá :DD

Ha arról szeretnél vitatkozni hogy megvalósítható-e értelmesen magyarországon hogy havazáskor 20 perc alatt le legyen takaritva az összes út (ezt szeretnéd te), arról szivesen vitatkozok és könnyedén bebizonyitom hogy mekkora hülyeséget beszélsz :)

(#31) rsf válasza Bodrik (#27) üzenetére


rsf
(senior tag)

A félreértés oka:
Te védekezésről irtál....
Amikor leesik a hó akkor már nem védekezni kell..
Üdv.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#32) Bodrik válasza rsf (#31) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Ha leesett a hó, akkor is csak a veszélyes helyek vannak szórva, a többi csak tolva. A preventív megelőzéskor szintúgy, lévén ezek mellékutak...de ugye itt is igaz, először sz őrjáratos, utána a rajonos..
A védekezés ugye a már bekövetkezett esemény kapcsán végzett munka.
A megelőzés a várható esemény ellen végzett munka.

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

(#33) tatararpad


tatararpad
(őstag)

(#34) CounterBoci


CounterBoci
(senior tag)

Jó cikk lett. Valahogy én is sejtettem, hogy elméletben minden szépen és jól működik, viszont én nagy százalékban elégedett is vagyok a munkátokkal.
Vannak viszont érthetetlen helyzetek. Ilyen például, hogy pár napig még reggel sincs fagy, olvad a hó, vizesek az utak, mégis minden reggel pattog a só a kerék alatt mikor megyek munkába. Aztán jön pár fagyosabb éjjel, ilyenkor meg nem történik semmi, a vizes út lefagy. Mátrában lakom, emelkedők, lejtők, szerpentinek, amik egyébként is veszélyesebbek jeges úton, ráadásul főúton. Ez rendszeres, ne mond, hogy véletlen vagy nem volt róla információ, stb. Nincs is ilyenkor olyan kemény fagy sem, hogy hatástalan legyen. Így halt meg két éve egy helyi polgármester, kanyarban beesett fejjel lefelé egy mély vizű (2m) patakba az autója. Félre ne értsd pár órával előtte én is elmentem ott, éreztem, hogy le van fagyva és nem hajtottam a vízbe. A söfőr hibája. Felmerül viszont a kérdés bennem, hogy a +3-4 fokos út helyett miért nem az volt leszórva.

Vagy ilyen a munkába vezető úton egy keményebb emelkedő. Éveken át egy havazás alkalmával elakadt, árokba csúszott kamionok tarkították. Ha van éves terv, hogy nem jönnek rá erre? Tavalyi tél óta takarítják azt a szakaszt. Előtte minden nap kérdéses volt éveken át, hogy haza birok-e menni ha esik a hó.

[ Szerkesztve ]

(#35) Lauda válasza tatararpad (#33) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

:DDD :DDD

(#36) Bodrik válasza CounterBoci (#34) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Ami pattog a kerék alatt, az inkább érdesítő, amit akkor szórtak ki, amikor letaposott havas, jeges volt az út. Miután felolvadt, alulra került, és visszafagyás után már nem érdesített.
Ami a kamionokat illeti, sokan tükör diagonál járnak hólánc nélkül.. Egy elakadt autó képes borítani az éves tervet, ha olyan helyen akad el. Sokszor tőlük nem tud elmenni az autónk.

tatararpad
Ezt csöppet túltoltuk :D

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

(#37) jamez


jamez
(senior tag)

A só mire bomlik le? :U

Eladó ingatlanokat keresek azonnali fizetéssel! Hívj!

(#38) konyi79


konyi79
(PH! addikt)

Le a kalappal, fel merted ezt a cikket vállalni a ti szemszögetekből! Mindezt úgy, nem siránkozhattad végig, mennyire nem kapjátok azt meg, amire igazából szükségetek lenne a hatékony működéshez. :R

(#39) scope2007


scope2007
(PH! kedvence)

Hasznos volt
Kiderult pár érdekes adat, leírás számomra is
Köszi

Ma már a tábortűzből is mindenki dieselt akar A CD_ROM lesz sírom is, mely Iphone és eltakar.

(#40) Bodrik válasza jamez (#37) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Gyerekek! Tegye fel a kezét, aki elolvasta végig a cikket? :DDD :DDD
"A só – ami egyébként 28 napon belül elbomlik"
Utolsó oldal... :U

konyi79

Rajtunk kívül sok ágazat dolgozója főz azzal, amilye van.
Nyílván nem vagyunk tökéletesek, de igyekszünk megtenni, amit kell. Próbáltam szakmai oldalról megközelíteni, kicsit érthetővé tenni a működésünket. Ezek nem atom titkok, minden megtalálható egy kis kereséssel.

scope2007
Költői volt a kérdés. Nem az első volt, ami ma elhangzott, és le van írvaca válasz. ;]

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

(#41) scope2007 válasza Bodrik (#40) üzenetére


scope2007
(PH! kedvence)

Én még végig nem, itthon nincsen időm rá, majd melóban, ott lesz xD

Ma már a tábortűzből is mindenki dieselt akar A CD_ROM lesz sírom is, mely Iphone és eltakar.

(#42) szp1 válasza etejedu (#26) üzenetére


szp1
(PH! addikt)

Meg a "téligumis", amelyik azt hiszi, hogy letaposott havon meg tükörjégen lehet tolni 130-cal...

A cikk jó.

Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )

(#43) Istju


Istju
(fanatikus tag)

A cikk jó.
Csak a rendszer nem működik jól. Európában, sőt az egész világon ugyanannyira kártékony az utak sózása, mind a környezetre, mind a gépjárművekre nézve. Az északi országok kivételével (pl Finnorszában zúzottkővel szórják a havas utat minden havazás után, amit tavasszal szépen összetakarítanak és elteszik a kövi télre) ennek ellenére, szinte mindenhol sóznak.
A különbség mindössze annyi, hogy Németországban és Ausztriában is onnan tudtam, hogy esni fog a hó, vagy a közlekedésre veszélyes lehűlés következik, hogy a száraz utakon, autópályákon és mellékutakon is egymást váltva mentek a sószórók. Sokat persze nem kellett várni, mert az elősózott utakra megjött az égi áldás. Ami persze egyből olvadt az elősózásnak, a forgalomnak, és a hóesés közben is járó sózógépeknek köszönhetően. Nálunk nem így van.
A felkészült embereink és gépeink rendre megvárják, hogy teljesen járhatatlanok legyenek az utak, országszerte balesetek történjenek, és akkor végre útnak indulnak hősként menteni a menthetőt.
Az igazság az, hogy nem hősök vagyunk, hanem balfaxok.

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#44) CirrMee válasza Bodrik (#10) üzenetére


CirrMee
(őstag)

Jó a kép! Egy kissebb forgalmú átkelőn készült, ami alacsonyabb besorolású. Operálni tökéletesen lehet vele! :C Meg hangulatot kelteni...

Nem vettem észre, hogy a határtól átcsapna hirtelen autópályába'... :)

Amúgy van egy viszonylag új mesém is.
Abszurdisztán délnyugati részén járunk, Poloskafő közelében. A mesebeli falu arról híres, hogy télen előszeretettel tombol arra hófúvás, ha az időjárásnak éppen olyan kedve van. Mesénk idején is éppen sikerült ezt kifogni. Arrafelé szokott cirkálni egy melósjárat, jómunkásembereket szokott vinni valami Bummtronix nevű fáziskergető céghez. Előző éjjel már kihúztak onnan egy járatot a közelben (akkor még nem is tombolt igazán a vihar, ami éjjelre nyugodott is), mert az meglátogatta picinyt az árkot közelről, de akkor lepucolták a helyszínt, és reggelig nem is volt gond. Történetünk egyik szereplője, Iván Zuhanovics a reggeli járattal tartott éppen a munkahelyére, amikor azzal kellett szembesülnie, hogy a busz szépen elakadt a méretes hóban. Igazából nem is lett volna sok hátra, mert a mellékút, amin közlekedtek, pár kilométeren belül véget is ért volna, onnantól meg a letakarított főúton mehettek volna tovább, akadálytalanul. Der Medve, a buszsofőr derekasan küzdött. Sok sok év tapasztalattal a háta mögött próbálkozott, de minden tudása ellenére sem sikerült kikecmeregni az időközben egyre csak hízó, méretes hóból. Amikor feladta, felhívta az illetékeseket, hogy itt és itt elakadtunk, segíccség', meg ilyenek. Medve nem akarta elhinni, amit a telefonba hallott válaszként, ezért Ivánt is odahívta, jól hallja e. A válasz kb annyi volt, hogy árokban vannak? Közölte Medve hogy nem, mire udvariasan megemlítették neki, hogy akkor ne pánikoljon már, mert nem fognak menni. Közben az utasok jól szórakoztak: nem kellett dolgozni, mert ugye akkor már tartott a munkaidő. A 'zinternet nevű csodálatos találmány jó szórakozást nyújtott, a rádió pedig kabarét sugárzott, azon is jókat lehetett röhögni (többször is megemlítették ugyanis a kabaré alatt, hogy ők most tulajdonképpen egy járható úton nem akarnak továbbmenni, vagy mi a franc). Kültéri bámészkodnivaló is akadt, szembe velük egy kenyeres zupámennek' érezte magát, és az akkorra már félméteres hóban úgy gondolta, a dobozos furgonnal megcsinálja azt, amit a hozzá képest dömper méretű busszal nem lehetett. Neki sem sikerült, de legalább az utasok jól szórakoztak ezen. A távolban pedig, az onnan tökéletesen látható főúton fel alá rohangáltak a takarítógépek, közlekedett mindenki, azokat is lehetett végül nézegetni. :)
Fél műszakkal később mégis úgy döntöttek a mesebeli illetékesek, hogy jó volna menteni. Volt valami nyócckerekű batár katasztrófagépük, gondolták az majd jó lesz oda. Rá is qrtak a vitézek, amint bementek menteni, először magukat kellett végül kilapátolni, hogy aztán mással is foglalkozhassanak... :)

Még bőven ott tartott a sofőr, hogy várakoznak mentésre, amikor az utasokat kizavarta a buszból. A főúton ment haza az ellen járat (immáron kihagyva az érintett problémás buckalakós szakaszt), arra felültette őket, majd ő maradt várni a mentesítésre. Pár biztonsági sün maradt csak vele, azok kellően hülyék voltak ahhoz, hogy ne merjenek hazamenni, tartva a főnöküktől. Iván otthon is csak röhögött az akkor még tartó kabaréműsoron, ami a rádióban ment, miszerint azon a környéken az utak jól járhatók. Közben Der Medve egyre csak posztolta a képeket (beszorult busz, beszorult katasztrófagép, lapátoló vitézek, fél méteres hó a prérin, stb) a f*szbúk nevű oldalra a hóban ragadt járgányáról. :)

U.i.: a történetben szereplő nevek/cégek/helyszínek/szervezetek mind a fantázia szüleményei, minden egyezőség csak a véletlen műve lehet. Különben is, ilyen elb*szott egy országot kitalálni sem lehetne... :DDD

[ Szerkesztve ]

Visszamennyé', b*sszki! :)

(#45) etejedu válasza szp1 (#42) üzenetére


etejedu
(őstag)

Igazából most az a bajom hogy túl olcsó a benzin és kirajzottak a nyuggerek... :D

"Rengeteg pénzt kiadni azért, hogy egy lépéssel feljebb kerüljünk azon a mozgólépcsőn ami mindig lefele visz; az értelmetlen és mire átgondolod a történteket, már megint ugyanott állsz, mint mikor elindultál!" by CalibRasta (Milyen videókártyát vegyek?)

(#46) Istju válasza Bodrik (#40) üzenetére


Istju
(fanatikus tag)

"A NaCL hétköznapi nevén konyhasó stabil vegyület, magas hőmérsékletre hevítve sem kezd el bomlani."

Szia.

A sónak a hétköznapi lebomlásának folyamatát megoszthatnád velem:-)
A kémiai képletekre is kíváncsi lennék, ha már ekkorákat állítasz:-)
Vagy szóljak Water White-nak?
Vagy ha mégsem, akkor légyszi szerkeszd át a szupijó cikked, a valót írd , ne a vaLÓDIT.
Excusa me:-)
Már megint bekrepált a CAps Lock-om. Biztos bomlik benne a sóóóóóó.:-)

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#47) szp1 válasza etejedu (#45) üzenetére


szp1
(PH! addikt)

Kívánom, hogy egészségben érd meg a "nyugger" kort.
Én inkább a jobban -vezetek-mint-hamilton meg különben-is-négykerekes-a-verdám gyerkőcöktől félek.

Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )

(#48) Jozias


Jozias
(újonc)

Sziasztok! Örömmel olvastam a cikket,ilyenkor egy kicsi elégtételt érzek,hogy még több ember lát bele a munkánkba.Ma is 19 kor értem haza a munkából,de szeretem csinálni már 15 éve! :D

Ez vagy valami,vagy megy valahová!

(#49) atike


atike
(PH! nagyúr)

Érdekes írás. Nem hittem volna, hogy ilyet is fogok olvasni az oldalon valaha. Jó volt olvasni!

(#50) Bodrik válasza Jozias (#48) üzenetére


Bodrik
(MODERÁTOR)

Üdv kolléga!
Az volt a cél, hogy belelássanak az emberek olyan mélyen, amennyire a kommunikációra vonatkozó belső szabályzás engedi.
Jó pihenést!

Istju

Mielőtt elkezdenél komolyabban trollkodni, tájékozódj! :R

[ Szerkesztve ]

Vagyok aki vagyok...

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.