Hirdetés

2020. szeptember 25., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) kukac7


kukac7
(tag)

mobilos (apay, gpay) fizetessel mi a helyzet?
csak mert ott sosem ker pin-t.

(#2) arn77 válasza kukac7 (#1) üzenetére


arn77
(aktív tag)

A Simple se kér sose kódot. Még 5000 forint fölött se. Volt már tizen huszon ezer forintos vásárlásom is telefonnal. A pénztáros is csak les, hogy miért nem nyomom a PIN-t.

- Panasonic TX65-GZ1500E - Onkyo TX-RZ830 - Zidoo X20 - Panasonic DP-UB820 - Klipsch RP-280F Piano Black - Klipsch RP-450C Piano Black - Klipsch R-115SW - Klipsch R-15M - Klipsch RP-140SA -

(#3) #78693120 válasza kukac7 (#1) üzenetére


#78693120
(törölt tag)

iOS Apple pay + Erste és Revolutnál sem kér kódot, helyette ujjlenyomatot olvas. Nem kizárt, hogy ez is meg fog felelni ennek.

(#4) Cifu válasza kukac7 (#1) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

@kukac7: Az olyan, mintha NFC-s (érintős) kártyával fizetnél, tehát ott is kérni fogja a PIN-t, ha csak más módon nem azonosít. A Simple ugye például a biometrikus azonosítót vagy a Simple jelszavat kéri, és ezzel váltja ki a PIN-t (hogy most technikailag a PIN-t megadja ilyenkor a POS-nak, vagy csak hitelesíti a vásárlást, azt nem tudom). Hogy az általad említett alkalmazások ezt hogy oldják meg, azt sem...

@arn77: A Simple a biometrikus azonosítást vagy a simple jelszavát használja PIN helyet, hogy szeptember 14. után mi lesz, az érdekes kérdés, mert számomra nem egyértelmű az ezzel kapcsolatos útmutatásuk.

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#5) daninet


daninet
(addikt)

A felhasználóra van bízva, hogy bekapcsolja az sms hitelesítést, de a bank visszadobja majd a vásárlást anélkül? Nem teljesen értem. Ez egy automatikusa bekapcsolt dolog kellene legyen.

Trust me.. I'm from the internet. ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#6) kleinguru válasza Cifu (#4) üzenetére


kleinguru
(addikt)

A telefonos vásárlásnál azonosítod magad. A cikkben szereplő logika mentén nem lesz szükség az ApplePay-es vásárlásnál további kódok megadására.

Gondolj bele. Az ujjlenyomattal feloldható telefonoddal, vagy faceid esetén ki tud fizetni a jogos tulajdonoson kívül (, vagy akinek a tulajdonos "jogot" adott) :F

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#7) arn77 válasza Cifu (#4) üzenetére


arn77
(aktív tag)

Én sem vagyok képben ezzel. Majd egy telefont lehet megeresztek. Azért jó lenne, ha normálisan tájékoztatnák az ügyfeleiket.

[ Szerkesztve ]

- Panasonic TX65-GZ1500E - Onkyo TX-RZ830 - Zidoo X20 - Panasonic DP-UB820 - Klipsch RP-280F Piano Black - Klipsch RP-450C Piano Black - Klipsch R-115SW - Klipsch R-15M - Klipsch RP-140SA -

(#8) Kopi31415 válasza Cifu (#4) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Ehhez képest amikor GPay-t használok akár 70€ összegre is, sose kellett még pint megadnom.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#9) Fred23


Fred23
(veterán)

" Ha időközben volt nagyobb összegű PIN-kódos vásárlás vagy készpénzfelvétel, akkor az azonosításnak minősül, és a számlálás újraindul."

Így oké; apró kellemetlenség lesz csak ritkán, kibírható.

(#10) kukac7 válasza kleinguru (#6) üzenetére


kukac7
(tag)

igen, valoszinu ez igy marad majd.
csak fura, hogy errol nem beszelnek a cikkben.

(#11) Cifu válasza Kopi31415 (#8) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

Mihez képest? :F

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#12) Cifu válasza daninet (#5) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

A felhasználóra van bízva, hogy bekapcsolja az sms hitelesítést, de a bank visszadobja majd a vásárlást anélkül?

Két külön dolog van.

Az online vásárlásoknál kötelező valamilyen azonosítás, például SMS kód. Ha nincs ilyen beállítva, akkor majd nem fogja elfogadni a kártyádat online vásárlásnál.

A hírben szereplő dolog a helyi (POS terminálos) bankkártyás fizetésekre vonatkozik, amikor a boltban fizetsz. Eddig 5000 forint alatt sose kérte a PIN kódot, 5000 forint felett mindig kérte. Innentől időről-időre kérni fogja a PIN kódot ilyen esetben is.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#13) Silεncε válasza Fred23 (#9) üzenetére


Silεncε
(őstag)

Már akinek. Én például sose veszek le pénzt vagy használok PIN-t, de napi többször is fizetek érintéssel. Pont azt szerettem benne, hogy érint, megy, nincs vele szórakozás. Na majd most lesz...

Kérdés: pl a Curve-nél, ha jól tudom, vásárlásnak minősül minden tranzakció. Ott hogy fogják megoldani?

[ Szerkesztve ]

Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing! - Kiryūin Satsuki

(#14) PistiSan


PistiSan
(addikt)

"Ha bankkártyás vásárlásoknál az érintéses tranzakciók száma eléri az 5 db-ot, vagy a tranzakciók összértéke meghaladja a 150 eurót, akkor a kibocsátó PIN-kód megadását fogja kérni a kártyabirtokostól. A kibocsátó döntheti el, hogy a tranzakciók darabszámát, vagy a tranzakciók összértékét számolja. Amennyiben a kártyabirtokos PIN-kód alapú tranzakciót hajt végre, a vonatkozó számláló újraindul."
Nem tudom, hogy mik a banki statisztikák, de számomra a kisebb összegekből összeadódó kisebb értékű fizetések PIN kód nélküli végrehajtása teljesen elfogadható lenne, az 5db vásárlás utáni PIN kód kérés, pedig teljesen elfogadhatatlan.

(#15) tomp


tomp
(nagyúr)

Gondolom a Simple NFC fizetésnél nem lesz változás. Ott minden vásárlásnál van azonosítás. Ujjlenyomat aztán érintés. Ott minek kérnék a PIN kódot?
Ausztriában teljesen természetesnek vették, hogy mobillal való fizetésnél nem fog kérni a terminál PIN kódot.

(#16) hakosh


hakosh
(tag)

A telefonnal fizetes (Apple Pay, Google Pay) nem fog valtozni. Ott eddig is megvolt a 2 faktoros azonositas: 1 - telefon: valami, amit a user birtokol, 2 - ujjlenyomat: valami, ami a userre egyedileg jellemzo.

(#17) Zotya84


Zotya84
(őstag)

"Az Erste szakértői jelezték: eddig az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél nem kellett PIN-kód..." - De ez eddig sem így volt. Most is volt hozzá megadva kumulált összeg, aminek elérésekor mindenképp kért PIN-t, még ha ötezer alatti összegekből is állt össze. Ez a K&H-nál 45000/hó volt. (És biza az elvileg nem létező 5 érintés/24h-s limit mellett is kért már tőlem PIN-t ötezer alatti érintéses fizetésnél.)

(#18) Kopi31415 válasza Cifu (#11) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

"Az olyan, mintha NFC-s (érintős) kártyával fizetnél, tehát ott is kérni fogja a PIN-t, ha csak más módon nem azonosít."

Már most sem úgy működik.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#19) Cifu válasza Kopi31415 (#18) üzenetére


Cifu
(nagyúr)

A vessző utáni részt ("ha csak más módon nem azonosít") szelektíve nem olvasod el másodszorra sem? :F

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#21) dajkopali válasza Penguin_ (#20) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

ahogy korábban is megírtuk, a PSD2 újítása az, hogy a lehetséges három azonosítási faktor (csak az ügyfél által ismert infó, pl. jelszó; egy, a felhasználó által birtokolt eszköz; illetve a felhasználóra jellemző biometrikai adat) közül kettőnek az alkalmazását írja elő
az olyan szolgáltatásoknál, ahol ez már teljesül ma is, nem kell újításra számítani
a kis összegű bankkártyás vásárlás POS-terminálon érintéssel azért kivételes, mert az ötezer forintos határ miatt csak egy faktor van, az eszköz
épp így volt ez eddig a netes vásárlásoknál is, azért vezették be a kódot, hogy meglegyen a kétfaktoros azonosítás

[ Szerkesztve ]

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#22) Kopi31415 válasza Cifu (#19) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

hogy azonosít máshogy a GPay?

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#24) hemaka


hemaka
(nagyúr)

Akkor marad az Apple Pay, tököm fog pin kódokkal kínlódni, micsoda hülyeség te jó ég.

(#25) tomp válasza hemaka (#24) üzenetére


tomp
(nagyúr)

Én egyszer már elfelejtettem a PIN kódomat a Simple miatt... :D

(#26) petipetya


petipetya
(nagyúr)

Nekem ma már a NetPincér is kért egy sms-ben elküldött kódot a bankkártyás fizetés előtt. Ez volt az első ilyen élményem, és túléltem. Kicsit elavultnak tartom, jöhetne inkább egy puha üzenet a Curve appban.

"nincs rá lezsóidő"

(#27) Chaser válasza Zotya84 (#17) üzenetére


Chaser
(titán)

nálam nem kért, és havi 45e-s limit sem volt, kommersz visa kártya

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#28) kolopele válasza Silεncε (#13) üzenetére


kolopele
(addikt)

Legutóbb elhagytam az egyik bankkártyámat, úgy hogy napokig észre sem vettem. Olyan helyen hagyhattam el valószínűleg ahol senki nem találta meg, mert nem használták. Na most ilyen esetben jobb az ha egy idő után kéri a Pin kódot mielőtt még jó pár ötezrest elvásárol valaki vele napokon keresztül. Akinek egy kártyája van az lehet egyből észreveszi, de amikor több is van nem biztos.

(#29) cheatergs


cheatergs
(senior tag)

Jópofa, ah ide-oda ugrálnak a bankok a kényelem és biztonság között. Mágnescsíkos, aztán inkább PIN-kódos. PayPalos, aztán inkább PIN-kódos. Mobilappos, aztán inkább 3 faktoros.

Mindig minden mindegy

(#30) V/


V/
(nagyúr)

Engem az érdekelne hogy a Európai Unió PSD2 irányelvben hol vannak ezek az 5 db, 150 € és ilyesmi meghatározások? Olvasok egy általános dolgot, de nem látok ilyen részleteket.
Az Erste kérdezés nélkül aktiválta mindenkinél.
És valójában arról szól a dolog ha egy bank nem biztosítja ezt és a kártyával visszaélés történik a teljes költséget állniuk kell, ha ezek után a kártyával jogtalan használat történik akkor vagy csak a saját részen felüli összeg esetén vagy egyáltalán nem térítenek vissza.
Saját magukat védik, nem az ügyfeleket.
Az EU-n belül is csak akkor működik ha az a hely ahol fizetünk alkalmazza a Visa Secure (Verified by Visa) és Mastercard SecureCode biztonsági szolgáltatást. EU-n kívül fizetve meg bármi előfordulhat.

(#31) tope


tope
(addikt)

Milyen normális alternatíva lehetne akkor ha nem pin kód?
Telefon nélküli alternatívára gondolok, mert azért ne legyen még 1 kütyühöz kötve a bankkártya használat, mert nincs mindenkinek okos telefonja (ha ép olyan megoldásra gondoltok), na meg ha költsége fog keletkezni ezáltal a banknak, na azt tuti a kártya tulajdonosra fogja terhelni...

(#32) Chaser válasza tope (#31) üzenetére


Chaser
(titán)

Biometrikus azonositas es retina szkenner ( :
Nincs semmi baj a pin koddal sztem, meg mindig sokkal kevesebb ido beutni 4 szamot meg egy oket, mint eloszedni a kp-t, megvarni a visszajarot es elrakni

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#33) fatal`


fatal`
(félisten)

Felőlem aztán minden vásárlásnál kérhet, mielőtt PayPassos kártyám lett volna sem érdekelt ez, most sem. Kb 1 másodperc beírni a kódot.

http://goo.gl/gd6Zi5

(#34) Kékes525


Kékes525
(nagyúr)

"Erste szakértői jelezték"

És más bankok esetében is?

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#36) V/ válasza Kékes525 (#34) üzenetére


V/
(nagyúr)

Csak az Erstéhez kell szakértő. :O Egyébként az OTP az aki még "riogat" bennünket.

(#37) Kékes525 válasza V/ (#36) üzenetére


Kékes525
(nagyúr)

K&H-ról nem szólt még nekem.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#38) V/ válasza Kékes525 (#37) üzenetére


V/
(nagyúr)

Az Erste nálam sem szólt előre, a múlt héten egyszer csak kaptam egy sms-t hogy bekapcsolták a kártyáimon ezt a + akármilyüket. Nem úgy ahogy írják hogy nekünk kezdeményezni kell, csinálják, mert ha nem lesz ez, akkor kártyavisszaélés esetén teljes egészében nekik kell kárpótolni az ügyfelet.
A bankod itt írja a dolgokat.

(#39) Kékes525 válasza V/ (#38) üzenetére


Kékes525
(nagyúr)

Köszi az infót. Itt én nem látok olyan utalást, hogy a kis összegű bolti vásárlások esetén kérni fogják a PIN-kódot.

[ Szerkesztve ]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#40) V/ válasza Kékes525 (#39) üzenetére


V/
(nagyúr)

Nem egyformán értelmezik a bankok az EU ajánlást, van ahol átestek a ló túlsó oldalára.
Számolnak egy napi össz vásárlást és ha az általuk kitalált határt meghaladja akkor már meg kell adni. De logikátlan, ha már csak mi tudunk vele fizetni, az összegtől függő beállításnak mi az értelme? Kell egy szakértő aki megmagyarázza.
Tényleg arról szól a dolog a módszereknél amit kitaláltak hogy védjék magukat és az ügyfélre tudják kenni a jogtalan vásárlásoknál a balhét.
A bankok vezetői úgy gondolják hogy mindenkinek kötelező sms fogadásra alkalmas telefon, aztán menjünk tovább, mindenkinek kötelező biometrikus azonosításos eszköz birtoklása ha kártyával akar fizetni. Mivel a fejlesztéseik pénzbe kerültek, akkor lassan eltűnik a kártyás vásárlás ingyenessége, vagy a kártyát elfogadó kereskedőkre hárítják, az pedig beépíti az eladási árba és szokás szerint mi fizetjük azt hogy a bankok biztonságosabban bankolhatnak.

[ Szerkesztve ]

(#41) Kékes525 válasza V/ (#40) üzenetére


Kékes525
(nagyúr)

"Mivel a fejlesztéseik pénzbe kerültek, akkor lassan eltűnik a kártyás vásárlás ingyenessége..."

Ez igaz, de ezzel párhuzamosan terjednek az új bankok, kártyák (pl.: Revolut), amelyek versenyre kényszeríti a bankokat. Szerintem ez az ami a jövőben inkább megfogja határozni pénzpolitikájukat és az áraikat.

[ Szerkesztve ]

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.

(#42) Keem1 válasza kukac7 (#1) üzenetére


Keem1
(addikt)

Ott is hitelesítesz, csak nem pin kóddal, hanem az ujjlenyomatoddal (telefon feloldás).

Samsung Galaxy S10 | Nexus 7 (2013) | Dropbox reg: https://db.tt/2QEPVJVS Mindketten +500 MB-ot kapunk. Te is, én is.

(#43) brd


brd
(nagyúr)

Hurrá, ide is betört a telefonoknál tapasztalható idiotizmus! :W (Ujjlenyomat esetén is időnként kódok kell írni és ezt a funkciót nem lehet kikapcsolni.) Ugyanazok a hülyék ülnek ott is, vagy mi? Az a megoldás miért nem lett volna jó, hogy minden (vagy hasonló összegű forgalom) után kap a tulaj egy sms-t a kis telefonjára a történésről, majd ha úgy érzi, ezeket nem ő indította, felhívja a bankját és szépen letiltatja a kártyát? Vagy, de ez már nagyon meredek az Idiocracy felé haladó úton, hogy a kedves tulaj megmondhassa, hogy akarja-e ezt az új feature-t?

The only real valuable thing is intuition.

(#44) hakosh válasza brd (#43) üzenetére


hakosh
(tag)

Mert a cél az, hogy megakadályozzák a csalásokat és ne utólag kezeljék.

[ Szerkesztve ]

(#45) Dreimus


Dreimus
(senior tag)

(#46) brd válasza hakosh (#44) üzenetére


brd
(nagyúr)

Azt értem, csak miért nem mondhatom azt, hogy én együtt élek ezzel a kockázattal és, de ez már megint meredek, napi mondjuk 4-5 ilyen alacsony összegű vásárlás történhessen (szintén: általam megadható mennyiségben) és így időben le lehetne tiltani a kártyát, ha visszaélnek vele.
Eddig egyébként visszafizették az ellopott összeget ilyen visszaéléseknél? Mert ha nem, akkor nem tudom, miről beszélünk.

The only real valuable thing is intuition.

(#47) hakosh válasza brd (#46) üzenetére


hakosh
(tag)

Mert nem csak a te bajod ha meglopnak ha pl a penzedbol a szervezett bunozest finanszirozzak. Masreszt az tulzottan optimista hozzaallas, hogy a bank mindig el tudja erni az ugyfelet (pl nyaralas).

Nem tudom, hogy ha a sima bankkartyam ellopasabol eredo kart ki allja, de ha a debit/credit kartyamat hasznaljak jogosulatlanul, akkor a kibocsajto bank allja a kart.

Szerintem tulreagalod. Ha zavar, hogy neha kodot ker a terminal, akkor fizethetsz a telefonoddal, ugy sosem fog.

(#48) brd válasza hakosh (#47) üzenetére


brd
(nagyúr)

...a penzedbol a szervezett bunozest finanszirozzak

Az adómból sokkal több megy szervezett bűnözésre. :( Ha valamelyikkel kezdeni kellene valamit és csak az egyikre szavazhatnék, utóbbi nyerne. Persze tudom, nálunk ennek a csökkentésére kicsi az esély.

Ha zavar, hogy neha kodot ker a terminal, akkor fizethetsz a telefonoddal, ugy sosem fog.

Úgy hogyan teljesül a 2 fact. auth? Van már olyan megoldás, amit közel úgy tudok használni, mint egy "érintős" kártyát és működik rootolt telefonon? (Értsd: max. a képernyőzárat kell feloldani és oda"érint"eni.)

The only real valuable thing is intuition.

(#49) Keem1 válasza brd (#48) üzenetére


Keem1
(addikt)

"Van már olyan megoldás, amit közel úgy tudok használni, mint egy "érintős" kártyát és működik rootolt telefonon? (Értsd: max. a képernyőzárat kell feloldani és oda"érint"eni.)"

OTP Simple. Ujjlenyomattal feloldod, odaérinted, fizetsz. Összegtől függetlenül NEM kell pin, mert az ujjlenyomat helyettesíti (mintha minden vásárlás pinnel lenne). És rootolt telefonnal is működik (kulcsszó: magisk hide).

Samsung Galaxy S10 | Nexus 7 (2013) | Dropbox reg: https://db.tt/2QEPVJVS Mindketten +500 MB-ot kapunk. Te is, én is.

(#50) brd válasza Keem1 (#49) üzenetére


brd
(nagyúr)

Köszi az infót! :R

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.