Hirdetés

2024. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) batmanéhes


batmanéhes
tag

ezaz. nem szabad hagyni a korporét bullshitet. bár bevallom nem olvastam végig (se outi, se campa nem valék), de mi is csináltunk ilyesmit régen. emlékszem a shimano 7-es agy kazijának a peremét megflexelve, és a hézagolókat kicsit megcsiszolva rá lehetett erőszakolni a 8. fogaskereket. most legutóbb meg egy 10-es xt váltónak a karját középen átfúrva és a bowdent ott vezetve csináltam 9s-t. persze nehezebb váltani valamivel a nagyobb rugóerő miatt, de azért a shadow meg a clutch elég hasznosak. https://www.sheldonbrown.com/ -on is van sok pull ratios cucc, fékekhez is.

(#2) ivana


ivana
Ármester

Szerintem veled beszéltük a pre 2001 campa váltót múltkor a facebookon, amit végül offoltunk, mert egyszerűbb volt egy másik forrásból Pesten megvenni. :)

(#3) Paxker315 válasza batmanéhes (#1) üzenetére


Paxker315
addikt

Köszi szépen, hogy a rugóerőt felhoztad, mert arról is kellett volna írnom, DE az a fránya terjedelem :D

dióhéj: prae2001 campy hátsó váltók gyári rugója annyira túlépített, hogy én egy escape-power shift mechás karra nem szívesen kötném őket rá :D Illetve, ergopowereknél általános: out-of-the-box nekem túl kemény a rugója az ultrashiftnek& régi ergoknak. A powert ezért szeretem: lágyabb-könnyedebb. (és ezért utálják az őscampag-sok)

Csak nincs kedvem hitvitákra, vallási kérdésekre, emiatt is léptem le a témáról :D

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#4) ncc1701


ncc1701
veterán

Ugyan shimano oldalt, de én inkább bevásároltam 9s ultegra-duraace tartalék alkatrészeket. Tököm sem fog 300e magasságában váltani 11s-re. És előnyét sem látom.

(#5) Paxker315 válasza ncc1701 (#4) üzenetére


Paxker315
addikt

Itt ugye a wear&tear dolgokra (sor-lánc) gondolsz? :)

Nagyon vicces a HG-93-as (9s XT-Ulti) lánc: valami 12 euró körül vettem 2015-ben. Használtam a szokásos 1 szezont, 7700 km-t. Aztán flaska-benzin, rázogat, fémre tisztít, apróra feltesz 2500-ért, és AZNAP ELVITTÉK. Volt pár álmatlan éjszakám, hogy patkány voltam, de, ahogy mondani szokták: állapotot veszünk, nem kilométert. :K

Én 10s campyval elleszek egy pár évig. Ahogy évekig elvoltam vele eddig is. (sokáig 2 bringám volt, és párhuzamosan használtam 9-10-es szetteket, utóbbi egyértelműen jobb campag-nál)

Most pont 7901-es DuraAce láncom van, előtte HG95-ös XT volt. SOHA senkinek nem szoktam ajánlani Dura Ace láncot, mert, szerintem az Ultegra tartósabb-időtállóbb. De, ez a Dura kb. újként került hozzám brutális 3000Ft-ért, és a campag módszer szerint még mehet. (ők kicsit másképp javasolják a lánccserét, körülbelül akkor kuka-méhtelep a lánc, ha a 0.75-ös nagyjából félig-harmadig belemegy, kiszámolva olyan 0.4-nél mondják, hogy cserélni KELL. (de tényleg. Füllel úgyis észreveszed, mert ronda hangja van, ha már 0.5-nél jár, és a váltás is hezitálós már vele. a 0.75 az a végsőkön is túlhajtott, lelakott, leélt cucc..) Már az ötödik láncot koptatom a soron, ennyire jók ezek a veloce lánckeréksorok...)

egyszer volt michém.. szezon közepére tiszta sorja-csorba-hegyes volt a kedvenc 15-16t-m rajt'.. Szemét

Amúgy tp-om szerint ár:tartósság tekintetében még mindgi a 105 a bajnok, de az Ultegra is van olyan hosszú életű, csak drágább. ;)

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#6) ncc1701 válasza Paxker315 (#5) üzenetére


ncc1701
veterán

Vettem 3db hátsó sort, és 3db 15-ös lánckereket. Láncból van 4db, amit cserélgetek. A többi alkatrész beszerezhető, váltó-váltókar meg csak nem hal meg, az sem rosszabb. Idén hajtúművet kellett cserélni, mivel ez egy országútiasított scott trekking, ezért a hajtómű xt lett, de kellett rá venni lánckerekeket, mert a gyári 44-es nekem karcsú volt, megszoktam a 48-asat.

Mondjuk én olyan bolond vagyok, h láncbontó szemmel használom, és akár 50km után leveszem a láncot, és elmosom benzinben, és olajozom. Legalább 5ekm van a láncokban, de a kopásmérő még nem jelez semmit, nekem a 9s duraace lánc mocskosul bejött.

A 9s-11s-re váltás meg ugye olyan szokott lenni, h bicó elad, és újat vesz, árban legalábbis így jobb.

[ Szerkesztve ]

(#7) Paxker315 válasza ncc1701 (#6) üzenetére


Paxker315
addikt

Fene használna patentszemet :) Jó nekem a gyári shimano stift, nálam egy lánc ha felkerül, csak kukázáskor kerül le, azaz kb. 8-9ezer km múlva.

Titok? SQUIRT WAX.

Láncot felhelyezés előtt benzinben és forró mosószeres vízben fémig lepucolom. Megszárítom. Utána kap 2 réteg squirt-öt, hagyom száradni, s így kerül fel a lánc. Aztán 200-300km-enként áttörlöm ronggyal, kap ismét a viaszból. Gyönyörű tiszta lánc és sor. Plusz, ha összetaperolom a láncot a mancsommal, simán nyúlkálhatok a sárga bandázshoz, mert TISZTA a kezem is. :)

Squirt :R (ami dél-afrikai termék, és egész európában egy várnai bolgár sráctól lehet a legolcsóbban beszerezni..) Bár most pont nincs a 120ml-esből neki.

a fiókomban lapul egy Pedro's wax is, még kiseprő akcióban vettem Merlinéktől, lassan fel fogom bontani.

Szerintem Bikemagon is többen használják a squirt-öt, Donciccio egy időben meg házilag waxolt-főzte a láncokat. Nekem nem volt hozzá affinitásom.

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#8) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Ehhez képest nekem egész egyszerű dolgom volt a bringám felújításakor, mert a Shimanonál ezt nagyjából annyival lerendezik a leírásokban, hogy 10 sebességig minden mindennel kompatibilis, kivéve valamelyik Durácse, a 4700, meg a 10 sebességes MTB szetteket. Össze is hoztam valami teljesen öszvér megoldást, amiben 3 különböző szettből vannak vegyesen vadiúj és 16-17 éves alaktrészek és tényleg tökéletesen működik. Ahogy nézem cserébe nekik meg 10-es fölött kezdődik némi a zűrzavar, de az engem jelenleg sajnos nem érint.

[ Szerkesztve ]

(#9) Paxker315 válasza Kisgépkezelő (#8) üzenetére


Paxker315
addikt

ez is egyszerű,hé! :) a 2001 előtti és 2001 utáni váltók közt van különbség, a 2001 előttiek amúgy hivatalosan 8v 9 sebisek, de 10s karral pont hiperprecízen váltják a 10s shimano sort. Csak, mivel nekem campag rotoros kerekeim vannak, így egy picit szűkebbre kellett húznom a gyári közölést. Ha meg elkopik: új sor vesz, és a régi távtartókkal összerak. Varázs. Meg így,hogy a 9s campag sort shimano10-re alakítottam ingyé', megspóroltam új sor árát..

Semmi bonyolult. a 4.15mm helyett 4-re v 3.95-re kell kihozni a közt és tökéletes. VAGY, kicserélni a rotort shimanora és 10s shimano sort használni. DE az nem jó, mert 13-26 ill 13-29 shimano sor nem igazán elérhető, max 6600-ás 'tegrából

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.