Hirdetés

2021. január 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ollie


ollie
MODERÁTOR

Én senkinek nem akarom megmondani, hogy miben higgyen, de az evolúció is csak egy elmélet, nincs rá semmi bizonyíték. Kérdezd meg a tudósokat. :)

Sőt, egyre inkább a felé halad a tudomány, hogy a legnevesebb tudósok azt állítják, a Földön az élet keletkezése csoda. Az ''ősleves'' létét - melyből az élet volt hivatott kialakulni - már rég megcáfolták maguk a tudósok.

Éppen ezért mindenki abban hisz, amiben akar. Vagy ''Isten'' teremtette a világot, vagy magától jött létre, de lehet a kettőt kombinálni is.

Az olyan elméleteknek meg nincs sok értelme, hogy egy idegen faj jött ide, hogy elhintse az élet magját, hiszen nekik is valahogy létre kellett jönni.

Csak egy kis bónusz. Az ősrobbanás léte önmagában is egy csoda, hiszen csak külső hatásra következhetett be, mivel minden anyag és energia egy pontban létezett.

[Szerkesztve]

****

(#2) VladimirR


VladimirR
nagyúr

ha magad is tisztaban vagy azzal, hogy a vallasosokra nezve esetleg serto lehet, amit irsz, nem ertem, hogy mi a problemad azzal, hogy ''oktatni szeretnék azt a nézetet miszerint valamilyen felsőbb intelligencia hozta létre a földi életet''
evek, evtizedek, evszazadok ota teszik is az iskolaban, nem csak az usaban (bar nalunk fakultativ volt a hittanora)

(#3) moma válasza ollie (#1) üzenetére


moma
őstag

Nagyon kevered a dolgokat. 1. Az evolúció nem arról szól, hogyan jött létre az élet, hanem, hogy hogyan változnak az egyes fajok a környezet függvényben. 2. Az, hogy valami egy tudományos elmélet és ezért megdőlhet, nem azt jelenti, hogy azt olyannak elfogani, mint amit jelenleg érvényesnek tartunk, önkényes döntés kérdése lenne. (lásd: ha valamire 51% valószínűség van, hogy úgy van, azt érdemes, racionális, korrekt elfogadni, akkor is ha később kiderülhet, hogy téves is lehet. teljesen abszurd amikor vallásosak sacc azt mondják, hogy hát a tudomány is tévedhet, akkor miért is ne lehetne az igaz, hogy egy teknős hordja a hátán az univerzumot.)

VladimiR: azért mert azt ezt tudományos elméletként akarják tanítani, ami konkurens elmélete a darwininak... (egyébként az usa-ban nem tom van e hittan az iskolákban, mert elvileg nagyon szekuralizált az egész)

Egyébként itt egy cikk a témában: [link]

[Szerkesztve]

we all deserve a bit of luck.

(#4) Peet


Peet
senior tag

Előre szólok egyesek számára fárasztó lehet a hozzászólásom!

Én úgy gondolom a világunkban nincs egyetlen biztos pont sem. Mint ahogy Einstein mondaná minden relatív.
Az ember ősidőktől fogva figyeli környezetét és szerez tapasztalatokat. Az ezekből megállapított ''tényekből''
hoz létre aztán új dolgokat. De mi van akkor ha valami rosszul figyelt meg? Mi van akkor ha valamit rosszul értelmezett?
Jelenleg az emberiség egy része úgy véli a majmoktól származunk...stb stb, de mi van, ha tévedünk?
Én nem itélném el azokat akik azt mondják, hogy egy idegen civilizáció hozott ide minket, sőt azokat sem akik egy magasabb
rendő létforma (istenek) által létrehozott teremtmények vagyunk.
Nincs bizonyítékunk egyikre sem, de ha lenne is, sohasem tudhatnánk biztosan, hogy mennyire bizonyos az a bizonyíték.
Számomra nevetséges dolog ilyen kérdéseken vitatkozni, mert nem tudjuk bizonyítani. Talán ha lenne egy időgépünk akkor, de
mivan ha az időgép nem is időgép csak mi gondoljuk annak, és a valóságban egy másik dimenzió másik idősíkjába juttat el minket,
amit mi úgy érzékelünk csak időt váltottunk teret nem.
Szóval elég bonyolult kérdés ez, nem lehet csak úgy leegyszerűsíteni, bár az ember szintén ősidők óta ezt teszi.
A látszólag fölösleges zavarótényezőkkel nem foglalkozik, csak majd akkor ha valamiért az eredeti megállapítása kivételre
talál. Ekkor újra előveszi az eredeti problémát és figyelembe veszi az egyik jelentősebb zavarótényezőt majd újabb szabályt alkot.
Később persze az is csődöt mond, majd kezdi ismét elölről, de sohase lesz tökéletes. A valóságot képtelenség egyenletekkel, képletekkel
leírni, még közelíteni is iszonyúan nehéz. A mi véges agykapacitásunkkal képtelenség felfogni egy olyan bonyolult valóságot mint ez, főleg
úgy, hogy még minden részletét meg sem ismerhetjük, így esélyünk sincs.
Szóval, hogy ki teremtett minket, mi az élet, mi a halál, van-e élet a halál előtt vagy után az minden relatív.
Lehet a halál is egy relatív dolog, lehet csak valóságban egy másik dimenzióba térünk csak át.
Nem tudni, nem jött még vissza senki sem, hogy elmondja...

(#5) dr faustus válasza moma (#3) üzenetére


dr faustus
senior tag

Az evolúció tudomány, a kreacionizmus nem az. Ez a lényeges különbség. A többi csak mese, és játék a szavakkal. :)

Warning: Explicit Content

(#6) #11666432 válasza Peet (#4) üzenetére


#11666432
törölt tag

Nem fárasztó a hozzászólásod, hanem egyenesen értelmetlen, és hülyeségeket tartalmaz.
Szerinted a majomtól származunk? Elmondanám, hogy a majom és az ember közös őstől származik a tudomány jelenlegi állása alapján.
Bizonyítékot akarsz? Bizonyítékok léteznek, csak általában szándékosan visszatartják, vagy az ilyeneknek mint te, akik se írni, se tördelni nem tudnak, azoknak nem jut oda a napi internetadagjukba.
A dimenziós kitalációiddal pedig akkorát röhögtem, hogy majdnem összedőlt a ház. Bár lehet, hogy tényleg egy másik dimenzióból jöttem, fene tudja :)) :)).

(#7) Peet válasza #11666432 (#6) üzenetére


Peet
senior tag

Nah akkor vitatkozzunk. ;)
Elöször is bocsi a tördelésért, siettem. Az egész talán azért sikeredett annyira értelmetlenre, mert rengeteg mindent szerettem volna leírni pár sorban és kissé összefolyt.
A majomtól való származást gondolhattad volna, hogy nem úgy értettem, hogy a fővárosi állatkertben lévő majmoktól származunk, hanem egy közös őstől. Nem akartam kirészletezni, gondoltam tudjátok, de ha nem hát nem.... :U
Bizonyíték? Miről beszélsz? A legnagyobb koponyák tételeit is megdöntik. Nem pár év alatt az igaz, de mindről kiderül előbb utóbb, hogy azért nem teljesen úgy van az. Szóval semmi sem biztos. Erről kár is vitatkozni.
A dimenziós duma lehet kicsit erős, de csak fantázia kérdése úgy gondolom. Bár lehet nem jól használtam az idetartozó fogalmakat ezért elnézést is kérek, de attól még kitartok a többdimenziós elmélet mögött. Ha nemhiszel bennük ajánlom nézz több sci-fi-t mert elég szegényes a fantáziád! ;)

(#8) dr faustus válasza Peet (#7) üzenetére


dr faustus
senior tag

A legnagyobb koponyák tételeit is megdöntik. Nem pár év alatt az igaz, de mindről kiderül előbb utóbb, hogy azért nem teljesen úgy van az.

Ne haragudj, de miféle nagy koponyák milyen tételeit és főleg kik döntik meg? Meg ez így nem túl meggyőző.

Szóval semmi sem biztos. Erről kár is vitatkozni.

Ez így semmi, egy közhelygyűjtemény. Az sem biztos, amiről te azt írod, hogy nem az, hiszen lehet, hogy mégis. :D Most akkor mondtam valamit? Nem biztos.

[Szerkesztve]

Warning: Explicit Content

(#9) Rive válasza Peet (#7) üzenetére


Rive
addikt

Fantáziád, az van. A tudományhoz viszont egy kicsit kevesebb fantázia, és több ismeret kell.

A legnagyobb koponyák tételeit is megdöntik.
Nos, az efféle döntögetés a tudományon belül nem szokás. Példának okáért én még ma reggel is az ősi görögök egyik elméletét használtam. Modták vala: a mozgás fenntartásához erő kell. És azt a rohadt kukát tényleg végig kellett húzni a járdán, egész az út széléig.

[Szerkesztve]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10) #11666432 válasza Peet (#7) üzenetére


#11666432
törölt tag

Hát fantáziám van, elvégre nagy SG, SG Atlantis rajongó vagyok, de a fizika nem fantázia alapján működik. Nem úgy van, ahogy azt mi elképzeljük (bár mondjuk erről is vannak meglepő tények). Attól hogy egy scifiben párhuzamos végtelen számú dimenziókról beszélnek, az még attól lehet valótlan. A fizikát ne a scifiben keresd, hanem az iskolában, egyetemen!

(#11) kolnay


kolnay
senior tag

Teljesen egyetértek Peet-tel.
Az én elméletem: Inkább hiszek, egy felsőbb rendű lényben(Isten),mint abban,hogy egszer csak úgy hopp,lettek kémiai anyagok és megtörtént az ősrobbanás.
Az ősrobbanás hogyan keletkezett???Elvileg előtte nem volt semmi kémiai anyag...
Az Isten-elmélet még mindig élethűbb,hogy valaki teremtette az anyagokat,nem csak úgy előpattantak...És miből gondoljátok hogy az ősrobbanás nem csak mese?Ugyan honnan tudná már az ember, hogy mi volt olyan régen?Ez is csak FANTÁZIA!
Szvsz.

Tyűű, de meleg van!

(#12) kolnay válasza #11666432 (#10) üzenetére


kolnay
senior tag

És pl azt te honnan tudod hogy egy időben nem fut több tér-szál?(egy másik világ)

Tyűű, de meleg van!

(#13) Rive válasza kolnay (#12) üzenetére


Rive
addikt

Szerintem minden más előtt annak a bizonyításával kellene próbálkoznotok, hogy ez itt nem a MÁTRIX.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#14) Gabás válasza kolnay (#11) üzenetére


Gabás
őstag

az élethűn valószínűleg azt érted, hogy neked jobban tetszik (amivel nincs semmi baj, nem kell senkit bunkósbottal meggyőzni)
de nem kell elfelejteni, hogy a kreacionizmus és az ősrobbanás-elmélet egyszerűen nem azonos síkon dolgoznak, és ezért kár is ütköztetni őket. mivel az utóbbi ''bizonyítékokkal'' (tapasztalati, reprodukálható stb) dolgoznak (amik persze relatívak, ''megdőlnek'' de nem olyan gyakran és mértékben, ahogy azt hinnénk, inkább pontosabbak lesznek), az előbbi pedig hitnek nevezett szubjektív dologgal

mod: bocs mindenkitől, hogy ilyen nyilvánvaló dolgokkal piszkítok ide, de kezd megsokasodni itt az ilyen jellegű téma


[Szerkesztve]

(#15) kolnay válasza Rive (#13) üzenetére


kolnay
senior tag

inkább a kérdéseimre válaszolj...

Tyűű, de meleg van!

(#16) Rive válasza kolnay (#15) üzenetére


Rive
addikt

A kérdéseid pont ugyanolyan súlyúak, mint a ''mátrixban élünk-e vagy sem?'' dolgok.
Ennek megfelelően sem engem, sem a tudományt nem érdeklik. Irrelevánsak.

[Szerkesztve]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#17) I_Am válasza kolnay (#11) üzenetére


I_Am
veterán

És Istent ki teremtette?

Kicsit olyan érzésem támadt mint a Man In Black 2-nek a végén, mikor golyóznak az űrlények. :D

Ha teszed ami a célod, akkor arra vagy hivatott az életben.

(#18) kolnay válasza Rive (#16) üzenetére


kolnay
senior tag

vagy csak gond van a felfogásoddal...

Tyűű, de meleg van!

(#19) kolnay válasza I_Am (#17) üzenetére


kolnay
senior tag

Na ezaz,pont ezt irom, hogy még mindig értelmesebb szvsz hogy ha valaki/mi teremnt valamit, mint hogy csak úgy pikk-pakk lessz valami...

Tyűű, de meleg van!

(#20) Rive válasza kolnay (#18) üzenetére


Rive
addikt

Nekem semmi gond a felfogásommal. A feltett kérdéseidnek semmi közük a tudományhoz.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#21) kolnay válasza Rive (#16) üzenetére


kolnay
senior tag

Akkor ennyi erővel meg az ősrobbanás se érdekel senkit...

Tyűű, de meleg van!

(#22) kolnay válasza Rive (#20) üzenetére


kolnay
senior tag

ÉS?Miért annak mi köze a tudományhoz hogy pikk-pukkbumbum és lette egy atom,meg még1 és bumm-bumm? :Y

Tyűű, de meleg van!

(#23) VladimirR válasza kolnay (#19) üzenetére


VladimirR
nagyúr

a kerdes arra vonatkozott, ha jol ertem, hogy ''ez az a valaki, aki mindent megteremtett, ugyan honnan bujt elo?''

(#24) kolnay válasza VladimirR (#23) üzenetére


kolnay
senior tag

nem,de ez is lehet 1 kérdés.

Tyűű, de meleg van!

(#25) Rive válasza kolnay (#21) üzenetére


Rive
addikt

Az ősrobbanás tudományos hipotézis. Ellenőrizhető jóslatokkal, magyarázó erővel. Igazodik a megfigyelésekhez. Számszerű, konkrét dolog.

Fel tudsz mutatni valmi konkrét, ellenőrizhető jóslatot, magyarázó erőt a fantáziáiddal kapcsolatban? Olyat, ami túlmutat a 'csak'-on, meg az 'Isten akarata!' jellegű felszólalásokon?

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#26) Rive válasza kolnay (#22) üzenetére


Rive
addikt

pikk-pukkbumbum és lette egy atom,meg még1 és bumm-bumm?
Ennek konkrétan semmi köze a tudományhoz.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#27) VladimirR válasza kolnay (#24) üzenetére


VladimirR
nagyúr

mi nem?

az viszont nem csak lehet kerdes, ahnem tenylegesen az is, es orulnek, ha megvalaszolnad, mielott minden mas elmneletet leszolsz, es mindenki mast hulyenek titulalsz

(#28) dr faustus válasza kolnay (#22) üzenetére


dr faustus
senior tag

Az ősrobbanás nem arról szól, hogy pikk-pukk lett anyag. Nem ismered? Akkor miről vitatkozol? :)

Warning: Explicit Content

(#29) kolnay válasza Rive (#25) üzenetére


kolnay
senior tag

És te az ősrobbanásra feltudsz?

Tyűű, de meleg van!

(#30) kolnay válasza Rive (#26) üzenetére


kolnay
senior tag

Hát épp ezaz!!! :Y

Tyűű, de meleg van!

(#31) kolnay válasza VladimirR (#27) üzenetére


kolnay
senior tag

#19-ben nem volt kérdés... :Y
Na, akkor mondjatok egy bizonyítékot az ősrobbanásra!!! :Y :C

Tyűű, de meleg van!

(#32) Rive válasza kolnay (#29) üzenetére


Rive
addikt

Konkrétan pl. az a nyamvadt háttérsugárzás, ugyebár...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#33) dr faustus válasza kolnay (#31) üzenetére


dr faustus
senior tag

Rendkívül kényelmes azt hinni, hogy minden, amit nem tudok, azt egy szuperlény intézte/intézi. Régen kreacionista volt az időjárás változásra is a magyarázat, vagy az égitestek mozgására. Mégsem volt mindenkinek kielégítő az a magyarázat, hogy most ''miért van minden nap világos meg sötét'', az, hogy ''Isten ezt akarta''. Azért gondolkozz el ezen, mielőtt így leszólsz más tudományos megközelítést. Főleg olyan témában, amiről szemmel láthatóan elég hiányosak az ismereteid.

Warning: Explicit Content

(#34) kolnay válasza Rive (#32) üzenetére


kolnay
senior tag

és biztos hogy az okozza a háttérsugárzást?

Tyűű, de meleg van!

(#35) kolnay válasza dr faustus (#33) üzenetére


kolnay
senior tag

csak hogy az régen volt...
és most nem a naplementéről hanem a világ keletkezéséről beszélünk...

Tyűű, de meleg van!

(#36) kolnay


kolnay
senior tag

Na jó én kiszálltam ebből a vitából.
Mindenki higgyen abba amiben akar.
bye

Tyűű, de meleg van!

(#37) dr faustus válasza kolnay (#35) üzenetére


dr faustus
senior tag

Nem azt kell elfogadni, hogy az ősrobbanás igaz vagy igazabb-e vagy sem. Az ősrobbanás tudományos elmélet. Ez azt jelenti, hogy kezdőfeltételek nélkül indul ki, amikor elemzi a jelenségeket, leszámítva persze az anyag törvényeit. Nem feltételez semmit, csupán a megfigyeltek alapján próbál modellt alkotni a múltbeli eseményekre. Ettől tudományos, nem attól, hogy laborköpenyes öreg professzorok szoktak róla mesélni egyetemi hallgatóknak.
Tudományos hipotézis, ahogy azt Rive nagyon jól leírta.

[Szerkesztve]

Warning: Explicit Content

(#38) cucka válasza kolnay (#35) üzenetére


cucka
addikt

igazából a kreacionizmus vs. evolúció vitában nem csak a világ keletkezéséről van szó. egyébként nagyon könnyű az általad prezentált nulla tudással is vagdalkozni, ugyanis senki nem tudja, hogy pontosan mi volt, hogyan történt, senki nem volt ott közülünk, amikor történt - egyedül hipotéziseink vannak. a hipotézisek nem univerzális igazságok és nem kell hinni bennük, ugyanakkor ezek sok okos ember által ellenőrzött, viszonylag erős lábakon álló elméletek.
én a helyedben azért visszavennék az arcomból, az ostoba kérdések mellett eddig egyetlen érvet (vagy akár értelmes gondolatot) sem sikerült prezentálnod.

(#39) VladimirR válasza kolnay (#31) üzenetére


VladimirR
nagyúr

#17-ben volt, amire #19-ben valami olyasmit irtal, amit semmilyen lehetseges modon nem tudok I_Am eredeti kerdesehez kotni

de tessek, csak hogy egyertelmu legyen, itt egy kerdes, es amig erre nem tudsz kielegito valaszt adni, addig kicsit leallhatnal

az a valaki (akit te fentebb ''isten''-nek neveztel), aki mindent megteremtett, ugyan honnan bujt elo?

(#40) I_Am válasza dr faustus (#37) üzenetére


I_Am
veterán

És a megfigyelések, meg ugye más csillagrendszerek megfigyelésein alapulnak...

De ki teremtette Istent? :)

És a többi kérdés. Ha csak úgy lett, akkor honnan a ''lelke'', az inteligenciája, és a kéztetés, hogy saját formájára megalkossa az embert.

Úgy beszélgess velem, hogy már másodszorra olvasom a bibliát, mert vannak eléggé homályos és számomra érthetetlen részek benne. :)

szerk: és az angyalok ugye és Lucifer is kérdéses.

Tudom most nagyon realista módon közelítek, de hát ez Istenadta tulajdonsága az embernek. :D

Ha teszed ami a célod, akkor arra vagy hivatott az életben.

(#41) Rive válasza kolnay (#34) üzenetére


Rive
addikt

Ez egy jó magyarázat. Számított következményei elég jól egyeznek a megfigyelésekkel. A tudománynak ez elég.

Isten létezésének hipotéziséből is le tudsz vezetni valamit, ami legalább ennyire egyezik a megfigyelésekkel?

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#42) kolnay válasza VladimirR (#39) üzenetére


kolnay
senior tag

Na jó télleg az utolsó...
Nemtudom,de ti se tudhatjátok hogy az ősrobbanás tényleg volt-e.
Nulla a tudásom, csak azért mert nem olvasom el minden nap az ősrobbanás c. mesét?

Tyűű, de meleg van!

(#43) kolnay


kolnay
senior tag

Na, Egyikre sincs bizonyíték.
Csak azért mert pár tudós azt mondja h ősrabbanás, pár ember meg azt hogy Isten, nem biztos hogy az...Lehet hogy egyik sem igaz...Szvsz értelmetlen ezen vitázni.

Tyűű, de meleg van!

(#44) Ősember


Ősember
őstag

sosem fogjátok kitalálni a legelsö valami honnan jött létre :C ez marad a legnagyobb kérdés és erre csak teoriák fognak születni, amit vagy elhiszünk, vagy nem.

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#45) kolnay válasza Ősember (#44) üzenetére


kolnay
senior tag

pontosan :C

Tyűű, de meleg van!

(#46) VladimirR válasza kolnay (#42) üzenetére


VladimirR
nagyúr

nem, mi sem tudjuk, de nem is mi hadonaszunk kezzel labbal, hogy a masik elmelet mekkora hulyeseg
vedd mar eszre, hogy egy kalap szart nem tudsz felmutatni, mint a ket teoria kozti kulonbseg

(#47) dabadab válasza kolnay (#43) üzenetére


dabadab
titán

Van egy nagyon fontos kulonbseg hit meg tudomanyos elmelet kozott: az utobbinak fontos feltetele a falszifikalhatosag, vagyis az, hogy ki lehessen mutatni, hogy nem igaz. Ha ez sikerul, akkor kuka, jon az ujabb elmelet, ez igy mukodik. A kreacionizmusnal - tobbek kozott - ez hianyzik, barmilyen adatot meg meresi eredmenyt el lehet intezni azzal, hogy ''Isten utjai kifurkeszhetetlenek''. A dologban egyebkent az a legszomorubb, hogy a tudomany mukodesenek ilyen alapveto mechanizmusait az emberek nagy resze egyaltalan nem ismeri, ezert johet elo az a rengeteg marhasag, amire ez a topik is oly sok peldat szolgaltatott.
Ja, es meg valami: ha esetleg kiderulne, hogy az evolucio megsem igaz (vagy legalabbis nem pont ugy, ahogy most gondoljuk), akkor nem az tortenik, hogy abban a szempillantasban a teremtestortenet lesz a hivatalos allaspont, hanem csinalnak egy masik tudomanyos teoriat.

DRM is theft

(#48) kolnay válasza VladimirR (#46) üzenetére


kolnay
senior tag

ááá,nem hadonásztok....
Miért te fel tudsz mutatni valamit?
TE nem dudsz mar belenyugodni hogy nem tudhatjuk mi volt régen!!!!

Tyűű, de meleg van!

(#49) VladimirR válasza kolnay (#48) üzenetére


VladimirR
nagyúr

aaa, dehogy....
es en nem is aakrok felmutatni semmit (mert hozzad hasonloan en sem ertek hozza) - viszont en latom, hogy Te sem tudsz (ez az, amivel jomagad nem vagy tisztaban)
azt meg magasrol leszarom, mi volt regen, engem csak az zavar, hogy teriteni akarsz

[Szerkesztve]

(#50) kolnay válasza VladimirR (#49) üzenetére


kolnay
senior tag

nem úgy néz ki hogy leszarod...
Te talán nem teríteni akarsz? :Y

Tyűű, de meleg van!

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.