Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) atike


atike
nagyúr

Tömör, velős, lényegre törő írás. És igen, a legfontosabbal kezdted. Az első pont. A józan ész. Nem egy embert ismerek, aki nem kattingat ész nélkül és mindenféle vírusírtó/kereső nélkül is tiszta marad a gépe... :)

(#2) JoolsNOS


JoolsNOS
veterán

Szép írás, ki is próbálok néhány dolgot. Én eddig csak NOD32-t meg win tűzfalat használtam. Bár nem is volt eddig semmi problémám soha. De kipróbálom a spy meg egyéb védelmet.

I5 9400F, Asrock B365M Pro4, GTX1060 6GB, 16Gb DDR4, Seasonic Focus 650 Platinum TV: 65A7GQ

(#3) mexicanraven válasza atike (#1) üzenetére


mexicanraven
aktív tag

Én is ebbe a kategóriába tartozom! :)

when the sun shines, we'll shine together

(#4) luw2win


luw2win
őstag

Köszi a cikket, főleg nekem a TreatFire miatt volt hasznos, mert még nem hallottam róla.
Viszotn a tűzfalaknál személyszerint, ingyenesből a Kerio, nekem ez nagyon bevállt, kicsit idegesített hogy sokszor rákérdezett mindenre, de egyszer belőttem és kész. Aztán ennyi.
Az egész Kerio védelmet lehet használni 30napig, aztán 30nap után már csak a tűzfal marad.

.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”

(#5) qad


qad
senior tag

Windows Tűzfal, (xp, vista, win7-egyikkel sem volta soha probléma hogy mást kelljen telepítenem), Nod32 4.0 (30 napos ingyenes verziót használok és 1 hónap múlva töröl - újratelepít), SpybotSearchAndDestroy- (magyar, teljesen ingyenes-nem 30 napos verzió), Windows Live Hotmail, innen nyitom meg a levelezésemet amin automatikus Spam szűrő van. Évek óta nincs gondom ezzel a kombinációval pedig csak az oprendszerek tűzfala valtozott amit sokk értelmiségi betegre szid. Nem a tűzfallal van a promléma a legtöbb embernél hanem az a gond hogy meg van osztva a net és a nyamvadt routerükhöz nem tesz fel tűzfalat (főleg a routerét nem). Spybotot kb 2 hetente kell manuálisan frissíteni és érdemes ilyenkor lefuttatni a keresést is bár ha hetente frissítve van akkor nem kell ránézni sem. Ja és ahogy a cikk írója is leírta ha nincs a Windows frissítve akkor a többi körítés sem ér sokat.

[ Szerkesztve ]

(#6) atike válasza mexicanraven (#3) üzenetére


atike
nagyúr

Mióta a párom külön gépen netezik, azóta nálam sincs semmi gond... :) :) :)

(#7) Ygg


Ygg
senior tag

Tömör, de jó kis cikk, a lényeg benne van az irányelvek tekintetében.
A szoftver része meg ízlés dolga...lényeg, hogy tudd használni.

(#8) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

A PC Tools nevű csodával vannak nagyon rossz tapasztalataim. Én nem ajánlom.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#9) kelzsoca


kelzsoca
félisten

Sajnos a legtöbb esetben user error lép fel, ez ellen semmiféle program nem véd :)

https://vertigostore.eu

(#10) lorenzen


lorenzen
aktív tag

Egy jól felállított védelmi rendszer esetében előfordulhat alaptalan riasztás. Ha a rendszer működéséhez szükséges fájlt nézi fertőzöttnek, komoly következményei lesznek a bármilyen beavatkozásnak. Akár a rendszer elindítását is megakadályozhatja a karanténba helyezett.
Ezért soha se döntsenek automatikusan a védekezésre használt programok. Mindig kérdezzék meg, mit tegyenek az állománnyal.
A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha azonnal elküldjük egy ellenőrzésre. Erre kiválóan alkalmas a Virustotal.
Ha ez sem hoz megnyugtató eredményt, akkor mehet vizsgálatra a védelmi szoftver gyártójához. (De ez már hosszabb várakozás jelent.)

Hasznos kiegészítők Firefox felhasználóknak.

WOT
A kiegészítő egy közösségi minősítőrendszer. Az aktuális oldal szavahihetőségéről, az üzemeltető (kereskedő) megbízhatóságáról, az adatvédelem korrektségéről, és jelzi a gyermekek szára nem ajánlott oldalakat. Bármelyik szűrőfeltétel kikapcsolható. A címsorban folyamatosan látszik az adott oldal minősítése.
Ez a rendszer nem csak az oldalon található kártékony kódoktól védhet meg bennünket. Egy megbízhatatlan webshop elkerüléséhez is komoly segítség.

Dr.Web anti-virus link checker
Habár nem ez a világ legjobb víruskergetője, de gyors és könnyű használni.
Ha egy letöltendő állományra küldjük rá az ellenőrzést, megkímélhetjük magunkat a felesleges letöltéstől. Egy rövidített linkről azonnal kideríti, valójában hova mutat, és tartalmaz veszélyes kódokat, vagy tiszta az oldal.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#11) D1Rect


D1Rect
félisten

Jó összefoglaló, de sztem a józan észt kicsit jobban ki lehetne emelni. A hülyeség a legnagyobb biztonsági rés.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#12) papa019


papa019
senior tag

Én Agnitum Outpostot használtam egy ideig, de a Win7 telepítése óta át kellett térnem ESET Smart Securityre, mert előbbi progi elég fura dolgokat produkált (kék halál, stb.). Mindkettővel teljes mértékben meg vagyok elégedve, bár az Outpost számomra barátságosabb volt, sokkal könnyebben be tudtam állítani...
A józan ész pedig tényleg fontos :)

(#13) AXisBOLD


AXisBOLD
addikt

abszolút hiánypótló! köszönet érte.

lenne pár kérdésem:
Vista32 Business-ben kikapcsoltam azt az állandó rákérdezést mikor elindítok valamit. ezzel nagyobb veszélyben vagyok vagy sem?

Ezen a Vistán és a laptopos XP Prof-on is csak AVG van. kiválasztottam ezt az általad ajánlott csomagot: AVG Antivirus Free+ iObit 360 + Comodo tűzfal + Threatfire. jó lesz mind a két gépre? és ezek mennyire terhelik le a rendszert?

és még egy :B: barátnőmék gépén eredeti ESET Nod32 van. ha ez nem elég önmagában mi menjen mellé?

köszi :R

Aurea mediocritas

(#14) total90


total90
veterán

Hi!

Jó kis írás :R

Egy ilyen kombó elég:
SpywareBlaster,iObit,ThreatFire,Avast,PC Tools,a-Squared ?
Nincs nálam fent mind, csak azt vettem ki, hogy ez kb. egy elég jó védelem lehet. Vagy van ami ide nem kell?

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#15) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Szerintem vegyék le az írást. :( Hogy' lehet már azt mondani, hogy vedd meg a következők közül ezt vagy amazt. :facepalm:

A józan ész a legfontosabb, de ezt nem lehet mondani senkinek sem. Vagy van annyi sütnivalója, hogy ne keressen törést, pornót, más egyebet és ne menjen szaros oldalra, vagy nincs.

(#16) Dr. Romano válasza papa019 (#12) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Az Outpostból próbáld a 6.7-es változatot, az már Win 7-essel is kompatibilis.

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#17) #41133696


#41133696
törölt tag

Klassz az írás, viszont az úgytűnik, IObittel sajnos gondok adódtak ;) .

(#18) Tüzi

Tökéletes védelem pedig létezik :) Az a gép, ami egy atombunker mélyén, a hálózatból kihúzva áll egy Faraday kalitkában, net pedig a környéken sincs, és fegyveres őrök védik, na az a gép biztonságban van :)
Csak az a gép használhatatlan.

[ Szerkesztve ]

どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

(#19) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Jó írás, :C én FRISK Software International (FSI) -nek az F-prot vírusírtóját használom már évezredek óta, de a többit is minnél többel nézi az ember annál jobb, még a DOS/Win 3.11 és OS/2 -es időkben. :) Persze ezek az újabbak sem rosszabbak.

Linuxon meg elég jó a beépített tűzfal is Router nélkűl is. :)

Azért a Lavasoft -nak a Ad-Aware elég jó a kártevők ellen én azt használom a Winnel. Persze néha kipróbálok ezt azt.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#20) Ricco_hun


Ricco_hun
senior tag

Hát, ja. Aki maximális biztonságot akar az ne kapcsolódjon az internetre. Én azért nem fogok állandóan futtatni 4-5-6 alkalmazást, hogy maximálisan védve legyek a vírusoktól. NOD32 oszt csókolom. A franc se fogja leterhelni a gépet ennyi féle alkalmazással, mint ami a cikkben fel van sorolva. Egy élmény lehet úgy internetezni. Államtitkokat meg ne a netre kapcsolódó gépen tároljunk, hanem mondjuk egy pendrive-on.

A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

(#21) kingabo válasza #41133696 (#17) üzenetére


kingabo
őstag

Azért ez már több mint 'gondok adódtak"!

(#22) negyedes


negyedes
addikt

A Security Essentialsban van viselkedes ellenorzo ha jol tudom.

Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor

(#23) proof88


proof88
addikt

Az Avast!-nak van olyan funkciója is, hogy bootoláskor végig tudja nézni a gépet, ez hatékonyabb lehet a rejtőzködő cuccokkal szemben... ugyanakkor én most nem használok vírusirtót, csak spyware-kergetőt, 2 db-ot, de azokat sem állandó védelemmel. Ez több éve van így, és igen, oda kell figyelni, mit és honnan tölt le az ember és akkor lehet így is élni. Természetesen magánemberként, otthonra. Egy cégnél nyilván más a helyzet.

(#24) old gray


old gray
addikt

Jó kis cikk, sok átlag usernek kötelező olvasmány! :K

Én PC Tools Firewall-t használok állandó jelleggel, a vírusirtó változó, jelenleg Avira, Spybot és AD-Aware le van néha futtatva. Korlátozott jogú userként netezek és játszok online játékokkal. Windows frissítések folyamtosan telepítve, egy egyszerű scripttel minden leállításkor törlöm a szemetet a TIE/TEMP stb. mappákból (a CCleaner is jó, de az csak indításkor töröl). Eddig nem volt gondom (vagy nem tudok róla). :))

Broadcasting lies on the television screen / Trying to get us hooked on your american dream

(#25) Xelo


Xelo
addikt

örömmel látom hogy többnyire pozitív visszajelzéseket szült a cikkem. :) megpróbálok egy hozzászólásban válaszolni az eddigi kérdésekre:

(#8) Dr. Romano: én jelenleg a legfrissebb PC Tools Internet Security-t használom, kifogástalanul működik. nekem több problémám adódott már NOD-dal és Kaspersky-vel is egyaránt, de ettől függetlenül tisztában vagyok azzal hogy nagyon jó programok, nagyon sokan elégedettek velük, ezért is mertem ajánlani. ahogy látod, oda írtam hogy ha valaki pénzt költene valamire, mindenképpen tesztelje előtte a saját gépén.

(#10) lorenzen: köszönet a kiegészítésért

(#13) AXisBOLD: nem ajánlom kikapcsolni a U.A.C.-t, inkább telepítsd a Symantec UAC Tool-t, amiben van lehetőség arra hogy megjegyezze a választásodat, nem fog újra és újra kérdezgetni. az "ájanlatok" csak példák, nem tudom megmondani hogy jól futnának-e a Te gépeden. próba szerencse.

(#15) Athlon64+: szerintem valamit nagyon félreértettél. a következőt írtam: "Ha valaki úgy dönt hogy pénzt költ a védelmére, a következő programok valamelyikének megvételét ajánlom..", tehát nem azt mondtam hogy vedd meg EZT vagy AZT mert akkor neked jó lesz, hanem ha már vásárláson töri valaki a fejét ne legyen elveszve. mindegyik cég bizonyított már ebben az "iparban".

(#17) GoodSpeed: nagyon érdekes a hír, de nem tudom mennyi a valóságalapja... nem azt mondom, lehet a Malwarebytes szignatúráit használja, de nem gondolom hogy ezt illegálisan tenné. természetesen megeshet. iObit nem egy új cég, nem is mondhatni hogy kicsi, nagyon sokan használják a fejlesztéseiket. kétlem hogy ezért ekkorát kockáztatnának. :F nagyon kíváncsi vagyok mi sül ki ebből.

[ Szerkesztve ]

(#26) #41133696 válasza kingabo (#21) üzenetére


#41133696
törölt tag

Óvatosan fogalmaztam :D :DDD

(#27) ollie


ollie
MODERÁTOR

Norton-t és McAffee-t nem ajánlanék.

***

(#28) #41133696 válasza ollie (#27) üzenetére


#41133696
törölt tag

Miér nem? :F

(#29) gtamate2


gtamate2
veterán

Volt már Nod,avg,avast a gépen de már kb 1 éve csak avira-t használom az ingyenes verziót, 2-3 naponta automatikusan frissít, de közbe nem terheli a netet se a gépemet, vírus nem volt még a gépen azóta, míg a fent említett programokkal volt vírus mikor megnézem avira-val.

*Sn0w

(#30) dzsambo


dzsambo
tag

Jó a cikk, rövid és lényegretörő :R :C
Aki nagyon nem akarja terhelni a gépét annak ajánlom a Comodo Internet Securityt, sokkal kevesebb memóriát foglal, mint az összeválogatott társai. Az asquareddel meg vigyázni, vannak olyan programok amiket nem szeret.

(#31) RexpecT


RexpecT
addikt

Avira-t használok évek óta, szóval csak ajánlani tudom :).

(#32) kingabo válasza Xelo (#25) üzenetére


kingabo
őstag

"(#17) GoodSpeed: nagyon érdekes a hír, de nem tudom mennyi a valóságalapja... nem azt mondom, lehet a Malwarebytes szignatúráit használja, de nem gondolom hogy ezt illegálisan tenné. természetesen megeshet. iObit nem egy új cég, nem is mondhatni hogy kicsi, nagyon sokan használják a fejlesztéseiket. kétlem hogy ezért ekkorát kockáztatnának. :F nagyon kíváncsi vagyok mi sül ki ebből."

Ha az Neked nem elég, hogy beletettek egy kamu vírust amit az iobit megtalált, akkor nem tudom mi igen? Itt van bővebben képekkel.

Egyébként jó írás, CSAK akik itt olvassák azok nagyrészt használnak ilyen progikat, akiknek el kéne olvasniuk... azok meg sajnos nem fogják. (legalábbis azok alapján amiket én tapasztalok :W )

[ Szerkesztve ]

(#33) AXisBOLD válasza Xelo (#25) üzenetére


AXisBOLD
addikt

köszi, visszakapcsoltam, feltettem.

hogy AVG mellé mit teszek fel, akkor még nem tudom, de 99% hogy az általad ajánlottat.

:R

Aurea mediocritas

(#34) Xelo válasza kingabo (#32) üzenetére


Xelo
addikt

itt elolvashatod a véleményemet :U mindenesetre lehetséges hogy kitörlöm az iObit-et az írásomból. én még mindíg ajánlom, csak érzem hogy megtalálnának a hőbörgők.
másik meg: legalitás is relatív ebben a, szerintem, sz@r rendszerben. az meg szánalmas hogy a net tele van azzal hogy hű de csúnya iObit, hirtelen mindenki borzasztó okos, közben meg megy a fülébe a frissen torrentezett zene, gépe írja ki a vadiúj film kalózverzióját, a háttérben pedig a legújabb Fifa kulcsgenerátora fut, és közben azon töri a fejét vajh' a warezolt vírusirtója miért nem frissít.. beszéljünk arról hogy ki mit lop? hihetetlen mértékű álszentség. de nem akarok eltérni a témától, a lényeg: nem minden az mint aminek látszik.

AXisBOLD: a-squared mindenképpen felmehet, superantispyware is jó program. tűzfalnak PC Tools vagy Comodo, az első talán egyszerűbben konfigurálható.

[ Szerkesztve ]

(#35) kingabo válasza Xelo (#34) üzenetére


kingabo
őstag

Elolvastam a véleményed. Ha a Malwarebytes tesz bele az adatbázisába egy KAMU vírust, ami utána megjelenik a szomszédnál az felettébb furcsa, de ahogy írtad majd kiderül (reméljük) az igazság.
ha ezt nekem írtad akkor mellé ment, legális vírusírtóm van: jár újság előfizetés mellé, a játékaim eredetiek, az oprendszereim is (msdnaa)

(#36) Xelo válasza kingabo (#35) üzenetére


Xelo
addikt

nem, nem rád értettem. ha félreérthető sajnálom. csak összejöttek a dolgok.. :(

(#37) kingabo válasza Xelo (#36) üzenetére


kingabo
őstag

okok, egyébként nagy igazság van benne, sajnos :(

(#38) Pano


Pano
addikt

Szia!

Jó cikk lett, lényeges :)

Remélem nem bánod, ha pár pontban kiegészíteném a javaslatokat?

1.- A jó antivirus relatív, mindenkinek maga kell eldöntenie számára mi a megfelelő, mi szolgálja ki. Ez nagyban függ attól, hogy milyen a netezési szokása (milyen oldalakon járkál, mire használja az internetet stb).
Tehát, amíg egy embernél totál csődöt mond az X antivirus, másnál remekül teljesít és mindig megvédi a rendszerét. Aki csak levelezik, iwiw-et nézeget, hírportálokat, annak lehet, hogy bőven elég egy Avast vagy egy Avira free. Ha meg semmi alapismerete nincs, lehet fenn bármilyen antivirus, fertőzést fog kapni (de ezt te is említetted a "józan ész" pontnál).

2- Érdemes valami sandbox alkalmazást használni, pl abban futtatni a böngészőt. Így biztos nem fog fertőzést kapni az ember. Ugyanis, ilyenkor a program egy izolált, elkülönített környezetben fog futni és így nem férhet hozzá a rendszerünkhöz/fájljainkhoz semmilyen esetben sem (az sem, amit e programon keresztül futtatunk le). Természetesen ennek is megvan a buktatója, mégpedig az, hogy ha bármit letöltünk (mondjuk egy hátteret) a gépünkre, az nem fog lementődni, hiába tűnik úgy. Erre a célra normál módban kell elindítani a böngészőt és úgy menteni (tehát, ha valaki nagyon makacs lementi a vírust és lefuttatja). De legalább közvetetten nem fogja magát semmi beenni.
(Akit érdekel ez a megoldás, google-ba keressen rá a Sandboxie nevű alkalmazásra. Vagy a Kaspersky Int. Sec. 2010 is tartalmaz egy ilyen funkciót)

Üdv,
Pano

(#39) zoltanz válasza Pano (#38) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Szerintem ha valaki nem linux -ot használ magában, akkor inkább a virtuálisgépre telepített Linux elégséges védelmi szint. Ott egy virtuális hálókártyán van kapcsolatba a géppel a program azon kívűl, hogy szeparáltan is fut. Azaz az wint nem is használja, tehát nincs rá hatással. :) Igaz cserébe több erőforrást használ, de nem sokat.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#40) Xelo válasza Pano (#38) üzenetére


Xelo
addikt

dehogy bánom, sőt köszönöm a kiegészítést ;)

(#41) WonderCSabo


WonderCSabo
félisten

Jó a cikk, hasznos, és sztem teljesen jó megoldásokat javasol. A kép pedig nagyon ismerős valahonnan. :)

(#42) dqdb


dqdb
nagyúr

A cikkben szerintem jól összeszedted a dolgokat, bár én még egy ötödik ponttal bővíteném, ahol néhány mondat lenne a rendszeres biztonsági mentések fontosságáról. Ha átjut egy ransomware vagy más adatvesztést okozó féreg a védelmi vonalakon, akkor nagyon jól jöhet egy (de inkább 2 fizikailag is szeparált) másodpéldány az adatainkról.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#43) CS_D


CS_D
senior tag

Tökéletes védelem sosem lesz. Pont ezért van szükség az internet észszerű használatára, és egy normális vírusvédelem sem árt, de csak pont annyi, ami nem akadályoz a gyors netezésben.

Szóval hiába van 20 vírusírtó + tűzfal, ha olyan lassú a gép, hogy egy örökkévalóság mire bármit is elindítok, vagypedig a betöltendő weboldalt 20szor ellenőzi, mielőtt megtekinthetném, akkor semmi értelme. Elmegy a kedvem az egésztől, sé akkor tuti nem lesz vírusos. Akkor már inkább a netet vágom el, vagy az áramot. :)

Amúgy, tetszett a cikk! :R

[ Szerkesztve ]

(#44) Teasüti válasza atike (#1) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Beállok a sorba. :)
Kb egy éve nincs semmi védelem itthon, csak a router, meg a win tűzfal.
Néhány havonta egy on-demand futtatása és lám, egy-egy jelentéktelen dolog, azok is a letöltések között. (gyakori a fertőzött crack)

Vmit nem értek a cikkben. Mi az h használhatattlanná tehetik a gépet??
Jó 10 évem alatt még sosem találkoztam ilyennel, csak urban legendekben, h vmi szarság hardveres kárt okozna.

(#45) Xelo válasza Teasüti (#44) üzenetére


Xelo
addikt

a windowsra gondoltam ;)

(#46) afopisz


afopisz
csendes tag

Nincs maximális biztonság!
Csak kicsi biztonság!:D

A horoszkópom azt mondta, hogy a sors ujja rám fog mutatni. Sajnos ez a középső ujja volt.

(#47) Xelo válasza afopisz (#46) üzenetére


Xelo
addikt

a lehetőségekhez mérten van maximális, tökéletes nincs.

(#48) Teasüti válasza Xelo (#45) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Arra hát. Linuxra nem kell még tűzfal se...
Vista+xp van itthon, egyiken sincs aktív 3rd party védelem. De vírus se.
(egy éve kb tele lett a tököm, h még a leggyorsabb programok is látványosan lelassították a bootolást)

(#49) birozoli7800


birozoli7800
senior tag

Grat.! Az íráshoz! :K

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.