Hirdetés
- Szólánc.
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
Nos, képzeld, miután a kecskéket behajtjuk a legelőről napszálltakor, indulhat is az átbogarászás, és a kullancsok kiszedegetése. 2,5-3 óráig tart, ezalatt minimum egy db. 100W-os izzó tuti megy, ha nem kettő, meg egy zseblámpa is. Két hét múlva már fejünk is, ez még 1-2 órát rá fog dobni, hiszen nincs fejőgépünk. (Nyári sötétedéshez viszonyítva örülök majd, ha éjfélig elkészülünk.) Ráadásul, mivel csórók vagyunk, egy darab számítógépünk van a 6 személyes családban, ami így napi 24 órában megy és szinte mindig használja valaki, és a nap nagy részében 100%-on megy a 2GHz.
Viszont a ház fényeit mind lecseréltük energiatakarákos izzókra, és a villanyszámlánk 20-25 ezerről lecsökkent 15 ezerre. (A számítógép mellé két hűtőnk és egy nagy fagyasztónk is van, és még fogunk hűtőt venni...) A vízzel is takarékoskodunk, kádvízzel öblítjük a WC-t, ha lehet, bár inkább csak pénztakarékosságból, mint környezettudatosságból. A nyáron tervezünk egy kerti WC-t építeni, a "kis dolgokra". A sima gázfűtéssel jobban aligha tudnánk spórolni: a télen 9-10 fokra tekertük le a termosztátot, az egész ház totál szétpenészedett, és nagykabátban aludtunk, de hát a pénztárcánk ennyit engedett. Sajnos a házunk nincs szigetelve, sőt, csupasz tégla, a fenyő ablakok pedig megvetemedtek és hézagosak - úgyhogy kb. az udvart fűtjük. Most beszereztünk egy 20. század eleji neobarokk lábú sparheltet, így a fűtés alig fog valamibe kerülni jövőre - csak kéményt kell még építtetni -, de tisztában vagyok vele, hogy ha az olaj fogytán lesz, korlátozzák majd a fával való fűtést is. Hosszútávon csakis a geotermben lehet gondolkodni, ami viszont 3 milla körül van...
Egyébként más TV-k nem felejtik el a pontos időt áramtalanításkor, csak a mienk?
-
Crystalheart
őstag
Eskü, ha a "Nagy Gombbal" kapcsolom ki, bekapcsolás után kéri a pontos időt, nem veszi le TXT-ről. Pedig anno, vagy három éve 120 ezer pénzért vettük, és egy egyedi technológia miatt nagyon szép képe van (hagyományos fajta), és nem is vibrál láthatóan. Szal amúgy semmi bajom vele, csak ez. Mondjuk az a fogyasztás úgyis elenyésző (anno még mértük, mára nem emlékszem a számokra).
-
Crystalheart
őstag
-
Crystalheart
őstag
Na ja, erről beszélek, csak nem akartam túl merészet írni. Bár én a reggeli keléssel lazább vagyok, mert nincs napszámos hely, csak itthon. Fáradt aggyal nem jutna még erőm programozni meg irodalmárkodni. De ha az ember ma is ötven éves tehnológiával tart állatot, az ezzel jár...
-
Crystalheart
őstag
Algieba mondta, hogy "vissza kéne térni egy normális napi ritmushoz", hogy az ember a nappal kel és azzal fekszik. Én meg erre azt mondtam, hogy ez ma sincs így azoknál, akik éppenhogy réiesen élnek. Arra nem tértem ki, régen így volt-e, de hát értelemszerűen a parasztéknál nem.
[ Szerkesztve ]
-
Crystalheart
őstag
"sajnos a hőszivattyú árammal működik."
A szolgáltatott hőhöz képest az az áram elenyésző mennyiségű. A nagyobb bibi, hogy ˇ3 milla/ház. Másik topicban esik szó az atomreaktor költségeiről: 2000 mrd Ft volna Paks bővítése. Ebből a pénzből kb 670 ezer db. 3 millás hőszivattyú jönne ki, ami átlagosan 4 fős családokat számolva, kb. az ország népességének negyedének volna csak elég. Azaz - csak a háztartásokat számolva - vagy 7500-8000 mrd Ft-ra volna szükség egy teljes átálláshoz... Ez még €-ban is soknak látszik. Mindazonáltal szerinte is az egyik legjárhatóbb út.(Egyébként maga a hőszivattyú is a geotermikus energia felhasználásának egyik módja, úgyhogy az "alternatíva" szó talán kicsit túlzó. )
-
Crystalheart
őstag
válasz mrlujoak #156 üzenetére
Nos, szinte tetszőleges gagyi falat ha bevonnak 15 cm jó minőségű hőszigetelővel, azért szinte teljesen följavítja a helyzetet. (Persze, a legjobb a belvárosi 1-1,5 méteres fal. ) Inkább azt kellene megoldani, hogy itthon gyártsanak minden, a korszerűsítéshez szükséges elemet. Most pl egy hőszivattyúnak legtöbb darabját külföldről, pl. Németországból importálják, nem csoda, ha ennyire drága.
-
Crystalheart
őstag
Én csak a hőszigetelésről beszéltem. Már több cikben is olvastam, hogy ha így megy tovább a tendencia, kell az a 12-15 centi. Hogy milyen állapotban vannak a házak, más lapra tartozik, az ez előttire. (A mi házunkon pl. semmiféle szigetelés nincsen, mint említettem, sehol; csupasz és rosszul illesztett 30 centis téglák, a tető csak a víz ellen véd, de a szél átfú a félkész "felső szinten", azaz a padláson. Akkora zöld penészcsíkok vannak az alsó szinten a betongerendák alatt, mint a combom, és a ruháink is penészesek a falak melletti szekrényekben. Fűtjük az udvart, 30 ezer volt a gázszámla a télen 100 m2 alapterületre 9 °C belső hőmérséklet mellett. Tartok tőle, ennek is már csak a dózer segít majd... De előbb még lelakjuk, minél kisebb legyen a kár. )
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB Független
- Hibátlan - GIGABYTE Aorus GeForce GTX 1080 Ti Waterforce Xtreme Edition 11GB GDDR5X 352bit VGA
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Hibátlan - BITFENIX Formula BF750G 750W 80 Plus GOLD ATX tápegység
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest