Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) tibaimp


tibaimp
nagyúr

Én arra leszek kíváncsi, hogyha 2028-2029-ben jönnek ezzel az új gépekkel a ~2-3nm gyártással asztali CPU-k már, mennyi lesz az áruk! Csak mert, ha olyan drága lesz, akkor sem adhatják a i5-i7 CPU-kat 2000$-ért, mert a kutya sem venné meg. Akkor hogy lesz ez, csak szerver cuccok jönnek jó pár éven keresztül, miközben a TSMC meg "olcsón" gyártja majd az Amd-nek az akkori AM6-okat....Érdekes lesz....

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#2) Busterftw válasza tibaimp (#1) üzenetére


Busterftw
veterán

Nem lesz annyi.
A kereslet kinalat meghatarozza, mi mennyiert eladhato.

Talalgatas van, hogy milyen draga lesz a gyartas ezeken.
TSMC most riogat, mert ok nem vasaroltak be ezekbol.

(#3) tibaimp válasza Busterftw (#2) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Jogos! Akkor lesz csecs nekik, ha most lemaradnak, így kimaradnak, mint annó a 28nm-es bénázásukkor.

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#4) borg25 válasza tibaimp (#1) üzenetére


borg25
senior tag
LOGOUT blog

Azért én emlékszek 90 évekbeli Commodore Világ újságra, aminek a hátoldalán ott virított a 286-os gép hirdetése potom negyed millió forintért. Mikor az átlagkereset kb 10e volt.
Ha arányaiban nézem az akkor drágább volt, mint pár év múlva egy 2000$ CPU lenne.

(#5) Segal válasza tibaimp (#1) üzenetére


Segal
veterán

Ez így csak részben igaz, mert ha visszamegyünk az időben egy nagyobb időszakot és akkor toltuk volna be a mai árakat akkor azokra is azt mondtuk volna hogy kizárt hogy annyiért bárki is megvenné, de millió más példát is fel lehetne hozni.
Pl tökéletesen ideillik az ingatlan. Anno egy panel negyed/ötöd áron ment mégis veszik most is...
Szóval a jövőben ha addig pár alkalommal beszólnak a jegybankoknak hogy indítsák be a nyomdagépeket mert kell még pénz a gazdasságba, akkor tök természetes lehet majd egy 2000 dolláros proci. Persze nyilván a keresetünk is több lenne akkor.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#6) Abu85 válasza tibaimp (#1) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Attól, hogy a waferár nő, még a lapka kiterjedése csökkenthető. És ha több lapka fér rá egy waferre, akkor több lapkán oszlik meg a nagyobb waferár.

#2 Busterftw : Annyira nincs nagy találgatás. A High-NA EUV berendezések ára a normál opciók nagyjából kétszerese, és az üzemeltetésnél is kb. ennyi a különbség, tehát egy High-NA EUV gyártósoron a gyártási költség nagyjából a normál EUV kétszerese lesz. A TSMC itt nem riogat, hanem felteszi azt a kérdést, hogy van-e a High-NA EUV-nek annyi előnye, hogy a kétszeres beruházási költség megérje.

De amúgy a kérdés ennél bonyolultabb, mert a TSMC-nek van messze a legnagyobb EUV-s tapasztalata, tehát amit ők meg tudnak csinálni azt lehet, hogy a Samsung és az Intel nem tudja, tehát ez is nagyon számíthat a választásnál.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#7) Albus_D válasza Abu85 (#6) üzenetére


Albus_D
aktív tag

A Microsoft és az Intel kooperációról lesz majd szó? [link] Mégiscsak jól jöhet az az intel bérgyártó kapacitás, emlékszel még a véleményedre ezzel kapcsolatban? ;]

[ Szerkesztve ]

(#8) tibaimp válasza borg25 (#4) üzenetére


tibaimp
nagyúr

borg25, Segal, Abu85: OK! Jogos!

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#9) ddekany


ddekany
veterán

Mik a kilátások gyártókapacitás terén? Mert (feltételezem) ez a TSMC-től való függés egyik fontos oka.

(#10) Albus_D


Albus_D
aktív tag

A valóság az intel roadmap-al kapcsolatban:
Forrás: [link]

Illetve: [link]

"In the above roadmap, Intel has completed its transition to Intel 7 and Intel 4, with Intel 3, 20A, and 18A coming in the next few years. For reference, Intel 7 is what the company names its 10nm process, and Intel 4 is what it names its 7nm process. Where the names come from (even though one could argue that they're misleading) is that Intel 7 has a very similar transistor density to TSMC's 7nm, despite Intel 7 being built on a 10nm process. The same goes for Intel 4, with WikiChip actually coming to the conclusion that Intel 4 is very likely to be slightly denser than TSMC's 5nm N5 process.

With that said, where things become very interesting is with 20A and 18A. 20A (the company's 2nm process) is said to be where Intel will reach "process parity" and will debut with Arrow Lake and the company's first usage of PowerVia and RibbonFET, and then 18A will be 1.8nm using both PowerVia and RibbonFET, too. For a more detailed breakdown, check out the chart that I made below."

[ Szerkesztve ]

(#11) ddekany válasza Albus_D (#10) üzenetére


ddekany
veterán

Most már jönne még a táblázat végére a Intel 14A, ami High-NA EUV. De kicsit úgy jön át, mintha azt sugallanád, hogy a valóság csak annyi, ami a táblázatban van, 18A-val bezárólag.

(#12) Dare2Live válasza Albus_D (#10) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

jó cikk

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.