Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sasa134
addikt
Sziasztok,
először is köszönöm a sok hasznos infót és tanácsot, amit a topic végigolvasása során tőletek szereztem. Több kompakt és egy ultra zoom gép nyüstölése után leküzdhetetlen vágyat érzek egy DSLR gép birtoklására. A cél: tanulás, hiszen kezdő vagyok benne, téma: általános, mondhatni turista szempontú felhasználás (utcarészletek, tájak, ilyesmik). Sok-sok variáció végigelemezgetése után (amely egyébként használt canon EOS 450D-től indult), most ott tartok, hogy:
Pentax K-x
vagy Nikon D3000videózás nem kell. Mindkettő mellett vannak nyilván érvek és ellenérvek, a CMOS szenzor és a relatíve olcsó obiválaszték miatt a Pentax felé húzok. Sajna a legfontosabbra, azaz a kipróbálásra és nyomogatásra nem volt lehetőségem, mivel a helyi fukar boltban csak egy D3100 van az is üveg mögött (nem akarok a flegma eladó lenéző pillantásával szembesülni miután 3 perc nyomkodás után visszaadom neki, hogy "köszi, még gondolkozom").
A Nikonhoz nagyon illene a 18-105VR obi, ez nagyon vonzóvá teszi. Nem tudom, pentaxhoz mi az az obi, ami hasonló szempontoknak megfelel. Használt és új, igazából mindegy, bár most, hogy ilyen "remek" a Forint, inkább használtban gondolkozom, abból meg esélyesebb egy d3000, minthogy egy K-x-re bukkanjak.
De, a kérdés: melyiket?
Tisztelettel köszönöm a választ előre is.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Köszi mindenkinek a segítséget. Több százezres obiparkot nem akarok (nem is tudnék) vásárolni, szerintem a Pentax lesz, ha be tudom szerezni jó áron.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Szia,
köszi a személyes véleményt - ezek általában a leg objektívebbek. A kenrockwell kritikát olvastam, na ja, olyan, amilyen.
Én is a szenzor miatt 'fázom' a géptől, bár lehet, az életben semmi gondom nem lenne vele mivel nem ütközik a felhasználási területtel.
De tény, ennyiért van a Pentax K-x ami kicsit jobbnak tűnik, ha csak a tudást, és nem a brandet, a kiegészítők választékát vagy épp a szervízlehetőségeket nézem.
Ettől függetlenül remélem meg tudom tapogatni a D3000-et és magamat ismerve nem kizárt, hogy beleszeretek.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Mr.Csizmás #10135 üzenetére
Lehet rosszul fogalmaztam de pont ugyanezt állítom én is (írtam is, hogy emiatt a Pentaxhoz húzok).
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Nálam jóval hozzáértőbb emberek biztosan mondják majd, de a 350D elég régi és'rosszhírű' váz, én kerülném. Az Oly kellemes, és ha van 90 ezres kereted rá, ahogy a példa mutatja, akkor érdemes megnézni még a Nikon D3000-et (épp most láttam egyet használtan, kitobival, 7000 expoval 85ért) vagy inkább a D3100-at a jobb szenzora miatt, vagy Pentax K-x-et ami remek váz, KIT obival, alig használtat kapsz 100-ért, sokat tud, jóval többet mint amire egy kezdőnek szüksége lenne. A 350D már felejtős...
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Akos96 #11251 üzenetére
Szia! kezdőként én a D3100 és a K-x/K-r gépek közt vaciláltam. Végül K-x vázat vettem, kb 1 hónapja nyúzom, nagyon nagyon bejött, abszolút nem bántam me,g sőt. Egy 35 f2.4 fixszel használom, most akarok hozzá 16-45-öt venni. Szerintem remek gép, könnyű, kicsi, mégis (számomra) jó a fogása, és egész remek képek ugranak ki belőle, még kezdő DSLR-es létemre is, szóval, élmény használni. Azt is vedd figyelembe, hogy rengeteg, K bajonettes obi közül válogathatsz, nem beszélve az M42-kről (adapterrel). Engem az akksi hiány nem zavar, van több készlet tölthető AA-m, elvagyok vele.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Pentax K-30 teszt kint a pixen..
Tudja vki, hol lehet Mo-on megnyomkodni?
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #11675 üzenetére
Ezeken pont megakadt az én szemem is, nem értem az okát, tényleg semmibe sem került volna...De nagyon jó ötletek vannak benne, fantasztikusan épített (mint a Pentaxok), kár, hogy a videósok ezt a két dolgot nélkülözni kénytelenek... Külön öröm, hogy a Pentax megállt 16Mp-nél ezen a gépen.
Amúgy 220-ért korrekt vétel nagyon!Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #11677 üzenetére
Érdekes amit írsz, én ezt eddig nem vettem észre (K-x-em van) - sőt inkább világosabbank látom az átlagnál.
Lehet, hogy a tesztképeken a kitobi miatt van ez így, vmi korrektebb, fényerősebb fixszel mást mutatna az ábra.Azért a FF váz más árkategória, nem is lehet összehasonlítani sem árban sem tudásban. Ha tényleg nagyon komolyan akarsz videózni tükrössel akkor nyilván nem Pentax lesz a befutó.. 5D, 7D...
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #11679 üzenetére
No itt kint Kölnben sikerült egy Saturnban megnyomkodni a K-30-at. ÁLLAT! Egyből beleszerettem, remek a fogása, nagyon jó a markolat gumírozása, minden a helyén van ( a 2 tárcsa nekem furcsa), nagyon szép az LCD, egyszerűen nem tudok belekötni. 849EUR a 18-55-tel és 999Eur a dupla KIT-obival. Váz-only ár nem volt.
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Elnézést, hogy beleszólok, de a K30D ajánlás sztem téves - nem K-30 akart lenni? A K-30 erősen meggondolandó, én nem nagyon akartam letenni, mikor először volt hozzá szerencsém. K-30
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Csaabi #12129 üzenetére
Szia, Pentax K-30-at nézted? Mindenképp javaslom kipróbálásra, tapogatásra - iszonyat király váz, bár nem kihajtható a kijelzője, azért másban pótolja a lemaradást. Például ott az időjárásálló váz, a nagyfokú obitámogatottság visszafele (K bajonett 30-40 évre vissza okés) - én is több hónapnyi hezitálás után döntöttem a Pentax mellett anno (a Nikon ellenében) - én nagyon meg vagyok elégedve. Itt egy K-30 teszt
Obik terén sztem remek szett lehet egy Pentax 16-45/4 és később mellé egy 55-300 azt' meg is vagy. Nagylátó (vagy inkább alapzoom) alternatíva lehet a 17-70 Sigma(k) illetve a Tamron 17-50/2.8.
Lehet jó áron fényerős fixeket kapni, ott a Pentax DA 35mm f2.4 például - remek lencse, nekem is van egy. Nem is beszélve az olcsó és tengernyi manuál fókuszos obiról, 50 1.4, de főleg az SMC M50 1.7 igazán csodás darab. Szóval van választék , nem csak Canon-Nikon van.mindenképp nézz meg egy Pentaxot (K-r is jó lehet! nem a váz fog számítani - legalábbis az elején, hanem az obiparkod és a tudásod/tehetséged)
ha kérdésed van, privizz. Jó döntést, üdv
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz tisvol #16602 üzenetére
Arra jó az 50-200 (ha kezdő dslr-es vagy), hogy a portré/tele tartomány irányába is tudj kísérletezni, és egyáltalán eldöntsd, későbbiekben mennyire fontos számodra ez a gyutáv. Általánosságban egy vállalható zoom, a "negy tesója", az 55-300 sokkal meggyőzőbb de nyilván drágább is. Használtan olyan 20-25e ft körül szoktak megválni az 50-200-tól. Ezt fontos tudni, mert szinte biztos, hogy idővel le fogod cserélni (meg a 18-55-öt is).
Én a helyedben megvizsgálnám , mennyi csak a K-500 váz, pontosabban mennyi a 2 KIT obi felára. Ha ez kiad mondjuk 50 ezer Ft-ot, akkor én a dupla kit helyett egy vázat vennék csak, és felhajtanék egy Tamron 17-50/2.8-at, vagy egy Pentax 16-45/4-et.
Amennyiben ez az első szetted,tanulni jó a dupla KIT, de ha becsülettel gyakorolsz és tudatosan próbálgatod a beállításokat, hamar a KIt obik tudáskorlátjába ütközöl. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem a felszerelés a minden, az 50-200-al is készülnek jó kezekben ügyes fotók klikkHasonló dilemmával kezdtem én is (meg kb mindenki), és én anno a váz mellé egy Pentax DA 35mm f2.4-et vettem. Nagyon jól döntöttem, mai napig az egyik kedvenc obim - hónapokig csak ez az egy fix obim volt és remekül rákényszerített (jó értelemben) a látásmódom alakítására, a perspektíva megfelelő szerkesztésére, a "láb-zoom"' használatára, nagyon jó tanuló obinak tartom.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz kovaripeti #16605 üzenetére
Igaz, most látom, ezt benéztem.
Hát én ebben az esetben a 18-55-tel venném (a fentebb leírt okok miatt).Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz schawo #16609 üzenetére
tegyük hozzá: végre...
A K-x-em lassan csereérett lett és most kicsit bőség zavara van Pentax vázból, K-500/K-50, vagy ott a nemrég leállt K-30 (jóárasítva), nem beszélve a használt K5-ökről. Aztán gondolom a K-3 majd a K-5 II árát nyomja lejjebb...jóvilág kezd lenni Ricoh-éknál
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz tisvol #16622 üzenetére
A K-30 gyártása leállt, helye ugye van a K-50.
Azt kell meggondolni, hogy az időjárásálló váz (K-30) megér-e +50e ft-ot neked a K-500-al szemben. Amúgy kb ugyanaz a gép - érdemi különbség ezen kívül nincs.
Ha mindenképp kell az időjárásállóság, akkor lehet a K-50 felé nézegetnék.Az én véleményem változatlan: sztem vedd 130-ért a K-500-at a 18-55-el. Próbálgasd, tanulj. Úgyis el fogod adni pár hónap után a 18-55-öt, mondjuk 15-20e ft-ért. 60-ért veszel egy Tami 17-50/2.8-at, majd később 60-ért egy 55-300-és kész, meg is vagy kb 220-ból egy nagyon korrekt szetted van.
A másik vonal amit vázoltál: 18-135. Nem rossz obi, de az utazó zoomok minden betegségét hordozza. Leginkább középen éles, a tartomány szélein már khhmmm. Jó átfogás, de kompromisszumos. ha megnézed, a K-30 esetében 100e HUF az ára. No, szerintem 100 ropit okosabban is el lehet költeni: használtan 45-50-ért 16-45/4, 50-60-ért 55-300..Cserélgetni kell majd, de a különbség magáért beszél...A maradék pénzből jöhet egy 50 A 1.7 és/vagy egy DA 35 f2.4 - és finito.
Az 55-300 sokkal jobb, mint az 50-200.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #16627 üzenetére
Jogos, de hát ha nincs külön váz...az ember rá van kényszerítve.
Vagy akkor is fel lehet csavarni, ha a drágább üveget vmilyen szituáció miatt félti az ember.Épp ezért úgy gondolom, nem érdemes az 50-200-ra sem áldozni. El lehet lenni vele persze, de úgyis cserés az is.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz penomope #16631 üzenetére
Nem hiszem hogy szidàs lenne az,ha leirjuk a Kit obik valós, létező korlátait. Ez minden rendszer esetében fennall, mindegy h Pentax vagy Canon /Nikon. Azt a tévhitet próbáltam cáfolni, hogy a Kit obikkal mindent meg lehet oldani,es egy 18-55+50-200 megvasarlasaval megvan a legjobb szett ami mindenre jó.
Ha az ember mondjuk egy kis kompakt gépről jön, akkor óriási előre lépés lesz. de tanulással, kitartó gyakorlással el fog jönni az idő, amikor ezek a korlátok jelentkeznek. Tanulásra tökéletesek, szép képek is keszithetok velük. De az ember aztán látja az igényt egy szebben rajzoló nagylatora, egy gyorsabb portré / tele obira stb. Jó ezzel előre tisztában lenni szerintem. Ez általánosan igaz. Én most a K-500 + 18-55-ot tartom a legjobb vetelnek. Ha akar az ember a tele tartományban próbálkozni / tanulni, megveheto az 50-200. de szerintem a későbbi cserét figyelembe véve lehet inkább egy 55-300-at hajtanek fel használtan ( ha Pentaxra esik a választás) . Ez a dslr világ.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
sziasztok,
egyre inkább érik bennem a gondolat, hogy szeretett Pentax dslr szettemet vmi MILC rendszerre cserélem. Az ok: sokat utazok, mászkálok, szeretem vinni a fotós cuccom, pontosabban szeretném, ha nem lenne nagy és dög nehéz. Sajna egyre többször mondok le a fotózásról, mert nincs kedvem a málhát cipelni a hátamon. Még erősen tapogatózom a MILC téma körül, itt kérnék segítséget. A témák: változó, de főleg városlátogatás, street, portré néha, táj és tele alig, macro semmi...Halszem meg ilyesmi csacskaságok nem érdekelnek. APS-C-n az általam használt leggyakoribb gyutáv-tartomány 20-100mm közt (ekv 30-150mm). Se több se kevesebb nem nagyon kell. Az APS-C szenzorméretből nem nagyon adnék lejjebb, illetve fontos a jó fogás és a betekintő kereső (még ha opcionális, az is jó). Videó képesség nem fontos, szeretem a fix obikat (Pentaxon is leginkább az van fennt, 28-35-50mm). Mit ajánlanátok? Szánnék a "kísérletre" úgy 200k-t (max 700Eur), aztán meglátom, beváltja-e a reményeket. vagy ennyi pénzért APS-C szenzoros MILC nem áll össze? Kézenfekvő lenne a Pentax K-01 de majd' akkora mint a tükrös vázam..Köszönöm,és bocs, ha butaságot kérdeztem
üdv[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #16809 üzenetére
Szia,
nagyon köszönöm a részletes választ. Túrtam a netet és én is a Sony-nál ill. a Samsungnál lyukadtam ki - már ha APS-C-t mint követelményt nézem.
MF nem gond, most is sokat használom Pentaxon az A 28 2.8-al meg az M 50 1.7-tel - de rendszert erre alapozni azért nem szeretnék (bár gondolom, h focus peaking-el klassz lehet). Illetve az obi-park is szegényesnek tűnik (bár lehet tévedek). Videózás nálam abszolút nem szempont.
Ellenben az EVF nálam must have, sajna nem tudok meglenni nélküle, szóval akkor inkább a szenzor méretből adnék lejjebb. Így hamar eljutok a 4/3 Pana-Oly vázakhoz, most egy E-PL5-öt nézegettem, korrektnek tűnik (vaku opcionálisan vehető hozzá, igaz?). A Pana-Oly vázak bajonettje ugyanaz, így az obik átjárhatósága biztosított, ha jól sejtem. MFT -re meg adapterrel felmegy Pentax K is meg M42 is (Leica M is ahogy olvasom ) Akkor megtartanám az 50-est biztosan (ez ekv 100mm, a 2x crop faktor miatt, ugye? tuti lenne portrézni). Előny az EPL-5-nél hogy van markolata (még ha aprócska, de legalább nem a vázat szorongatom). Meg kéne tapogatnom...[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
-
sasa134
addikt
Nem kel félni a Pentax-tól. Nem olyan elterjedt mint a CaNikon, de ez nem jelenti hogy kevésbé lenne jó, sőőőt. Egy tradicionális gyártóról van szó, legendás gépekkel. Más országokban , Ázsiában igen népszerű. Valóban, a használt piac nyilván kisebb, de minden üveg megtalálható itthon is, az index fórumába bekukkantva például elég aktív pentaxos közösségre bukkansz, pörög az adok-veszek is.
Kis Pentax történelem klikkEz pedig itt talán a legnépszerűbb pentaxos oldal, fórummal, tesztekkel, obi-váz adatbázissal, apróval, stb stb
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz xXxian #17863 üzenetére
Nálam igazi kis kedvenc a DA 35mm f2.4. Most már nevetséges áron kapható használtan (külföldi fórumokon 120-130Eur körül). Kicsi, műanyag, könnyű, de remek a képe, és nem kell annyit hátrálnod mint az 50-essel. Városban is jobb átfogás sztem, egyszerűen nincs érvem ellene. Jó, beltérben lassú lehet az f2.4 meg szűk , de ezen kívül csak ajánlani lehet!
Az 50-200-nál sokkal jobb üveg az 55-300, ha teheted, válts fel rá. A kit 18-55 helyett a Tami 17-50/2.8 ajánlható (vagy pentax 17-70/4 drágábban - ugyanez az átfogás van változó fényerővel olcsóbban is).
Sztem Pentaxra rengeteg értelmes, nem túlárazott, minőségi sor összerakható (szokás mondnai, hogy a CaNikon jobban ellátott obikkal, én ezt nem osztom). Igaz kisebb a piac, de nem nagy nehézség beszerezni mondjuk ezt:
Tami 17-50/ 2.8 - kb 50e
Pentax 55-300 - kb 50efix fényerősnek meg 35/2.4 (30-40e közt) + M50 1.7 manuálozni (10k körül)
Most lehetne csak fixeket is írni, 14mm-től 70-ig, de főleg a limited sor árát vastagon megkérik.
De a többit inkább a pentax topicban
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
Nincs.
M 50 1.7 meg 35 2.4 van most fix. De 50 1.8 valószínűleg lesz. Azt nem igazán értettem, meg most sem miért gyenge. Korrekt 50-es sztem. A flicker poolban van sok szemét, de látszik sok képen mi hozható ki belőle.
Vagy ott a Tami 90 2.8 vagy a sokat dicsért 28-75/2.8. Ha ez nem elég akkor DA 70 2.4 de az más liga.
Fényerős portré üvegek drágák minden rendszeren.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Mr.Csizmás #20541 üzenetére
Németországban a használt, de szép állapotú X-a1 + 16-50 Kit-ek kb 290-320Eur közt kerülnek meghirdetésre, az 50-230-ért pedig úgy 180-200 Eur-t szoktak kérni.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Mr.Csizmás #20544 üzenetére
én általában innen vásárolgatok (jelenleg pentax dslr, de figyelemmel kísérem a Fuji árait is): [link]
mivel MILC-re akarok váltani. Jó árakon lehet csípni dolgokat, mondjuk egy X-A1 + 18-55 500Eur-ért kellemes.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Stauffenberg #20800 üzenetére
+1
látom is ahogy tömegével fognak Fuji X meg PEN/OM-D tulajok D40x-re váltani, miután a tudatlanság sötét erdejéből Mr Googlestatisztika kivezette őket.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz ateszm #21114 üzenetére
K5II sztem!
A maradék rászànt pénzből meg lehet az obiparkot fejleszteni, esetleg a Tami 17-50 helyett Sigma 18-35 1.8, most jött ki Pentaxra, de maradhat is, es a tele végre pl Pemtax 50-135 2.8 vagy Sigma 50-150 2.8. Amire szükséged van. A K5II -vel nagyszerű lesz.Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Cyborg #21885 üzenetére
OK, a kényelmi részét te tudod, neked kell jó fogásúnak lennie. Az SD kártya dolog sztem nem releváns, formázd meg a kártyát, mennie kell. Másrészt meg nem kell állandóan ki-be tenni, ott a madzag.
De mondom, kereső...Nézz bele a Nikonba. Utána tudsz dönteni, pro-kontra.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Novics #21888 üzenetére
Ez így van.
Azért használt piacon beszerezhetők népszerű üvegek, az irányjelzős fórumon megfordul sűrűn Tami 17-50/2.8, Pentax 16-45/4, 17-70/4, 55-300mm, 50-es manuálok, DA 35 f2.4 , stb. Plusz ahogy említed a tengernyi m42 üveg , meg a régi Pentax manuálok is rendelkezésre állnak. Szerintem mindent be lehet szerezni, persze a kisebb az eladói réteg, de nem kell ettől félni annyira.Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz Cyborg #21890 üzenetére
A DA 35 2.4 egy remek rajzú, kicsi, könnyű, mára pofátlanul olcsóvá vált üveg - persze tudni kell , hogy mire jó ez a gyutáv, beltérben sokszor szűk lehet (attól függ, mi a téma nyilván), meg hát nem túl fényerős. Vaku, vagy valami fényerősebb objektív javasolt - de ez is helyzetfüggő, én fényképeztem karácsonyi vacsorát lakásban a 35 2.4-gyel és használható volt, ISO-t emelve. Gyere a Pentax fórumba ezzel kapcs.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz z123456789 #22203 üzenetére
Nézd meg a Pentax K30 +18-135 kitet. Lehet picit a keret felett van, de időjárás álló a váz és az obi is, nagyobb a gyutàv, jobb kezelőszervek, sokkal világosabb kereső, mint a belépő Canikonok esetén. Obi van, a használt piac kisebb, de minden beszerezhető, (pl népszerű Tami 17-50/2.8, Pentax 16-45, 17-70, 16-50, Pentax 50-200, 55-300, fixek: 14,21,31,35,40,50, 70mm, ami csak kell) olcsó régi Pentax manuàlok pedig olcsón és nagy számban fellelhetők, gond nélkül csatlakoztathatók.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
sasa134
addikt
válasz z123456789 #22203 üzenetére
Ezt a Tamront hagyd. Pentax DA 18-135 WR: [link] [link]
Kit-ben jó vétel, más szint mint a linkelt Tami.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest